CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 751|Reply: 11

Ustaz Muda Kacak Hanya Fokus Dakwah, Tak ‘Termakan’ Usikan Gadis Nakal Di TikTok

[Copy link]
Post time 13-1-2022 10:09 AM | Show all posts |Read mode

Sumber: Tiktok beymad_



Melakukan dakwah melalui platform media sosial bukan lagi perkara baharu. Itulah apa yang dilakukan oleh Ahmad Mohd Yusof, yang juga penuntut di Pondok Moden DAR Saidina Abdullah (DarSA), Kuala Nerang, Kedah. Mari kita ikuti kisah Ahmad menerusi interview dari Mstar.

"Masa tu dah waktu Maghrib, saya dalam perjalanan nak balik ke rumah.”

"Saya perhati semua tengah khusyuk main phone scroll TikTok masing-masing di kedai makan.


"Saya pun terus parking kereta di tepi jalan dan secara spontan rakam diri saya bertanya Ali, semayang dak lagi?" Ahmad mengimbas mengenai video tularnya, yang juga menjadi permulaan dia aktif di TikTok, awal tahun ini.





Ahmad tidak sangka video perkongsian secara suka-suka yang dihasilkan meraih sehingga 1.1 juta tontonan di aplikasi tersebut. Malah dia juga tidak menyangka pendekatan yang digunakan, iaitu menegur seseorang dengan lemah lembut di dalam video mampu membuatkan ramai wanita terpikat sehingga dia digelar 'ustaz soft spoken'.

"Assalamualaikum ustaz, macam mana nak buang perasaan dekat ustaz sebab saya dah jatuh hati dekat ustaz. Saya tak boleh buang  perasaan mustahil ni”

"Semoga diberi jodoh yang soft spoken macam ni bila ajak buat beribadat”

"Boleh tak ustaz bimbing saya?"

Demikian antara luahan hati dan ayat-ayat yang ditinggalkan di ruangan komen serta mesej secara peribadi netizen yang diterima oleh ustaz muda ini.

Namun di sebalik kata-kata pujian diterima termasuklah wajahnya yang dikatakan kacak, dia sendiri tidak ambil peduli mengenainya dan hanya mahu fokus kepada tujuan utamanya iaitu dakwah dan nasihat yang ingin disampaikan.



Sumber: Tiktok beymad_




Menurut anak jati Kuala Nerang ini, dia menjadikan Tuan Guru Syeikh Muhd Zainul Asri sebagai idolanya juga sebagai individu yang menasihatinya dalam segala keputusan termasuklah soal jodoh.

Tambahnya, dia juga berhati-hati dengan apa yang disampaikan, bimbang sekiranya ilmu disampaikan boleh member kekeliruan kepada pengikutnya di media sosial.

"Alhamdulillah, saya bersyukur dengan segala komen positif saya dapat. Mengenai pujian rupa paras, saya tidak layan kerana saya tidak mahu orang anggap disebabkan pujian itu saya berdakwah," katanya.



Sumber: Tiktok beymad_



Ahmad kini menjalankan bisnes secara sendiri iaitu menjadi mutawif mengiringi jemaah yang ingin menunaikan haji.

Kata Ahmad lagi, setelah rakaman videonya tular, dia melihat aplikasi TikTok sebagai satu platform mudah dan efisyen dalam menyebarkan dakwah menjadi kegemaran anak muda kini.

"Bila video saya viral, saya tak seronok sebab nak famous tapi sebaliknya saya telah bagi pengaruh baik sebab ramai orang beramal disebabkan video tu.

"Saya harap dengan video-video saya tersebar, menjadi asbab orang tergerak hat untuk solat dan berselawat. Semoga semua kebaikan itu menjadi saham akhirat saya.”

"InsyaAllah saya akan teruskan lagi buat content bermanfaat macam ni. Saya akan buat takat mana saya mampu." -CARI

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 10:48 AM | Show all posts
emmm..... semoga Ahmad ni tidak hipokrat. Lembut percakapan dan juga hati.

Tidak berpura2 and penunggang agama.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:42 AM | Show all posts
jam didinding terus berdetak ahhhhhhh..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ciri2 idaman tp muda sesuailah dgn pasangan yg muda juga
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 01:30 PM | Show all posts
Mluat plak bca bnda camni, esp the girls.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 02:54 PM | Show all posts
Moga tak jadi kaduk naik junjung bila glemer lupa diri mcm sir sir itu yaachhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kira hensem keee?
Mungkin laa taste bbnu
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
harap2 Ahmad tak hanyut naa
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
no thank you acik tak taste dgn bakal2 menantu lebai
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 03:55 PM | Show all posts
KamikuP replied at 13-1-2022 02:54 PM
Moga tak jadi kaduk naik junjung bila glemer lupa diri mcm sir sir itu yaachhh

sir sir yang kata hebat buat bulatan tu ka hehehee
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 04:54 PM | Show all posts
ini dikatakan hensem ????? ya tohann... ekceli di mata iols laki kalo nsem pstu tetiba jd ereb berjubah janggut kambing bagai terus jd x nsem di mata iols... cth nya sham kamikazae.. dlu nsem namatey skrg hurmmmmmmmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 10:09 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-1-2022 11:42 AM
jam didinding terus berdetak ahhhhhhh..

jam kat dinding aku pun berdetak sama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 59779 Replies : 1957
Safe OLM to PST Exporter for Mac
saino7Safe OLM to PST Exporter for Mac
Views : 43 Replies : 1
Microsoft OST to PST Converter
saino7Microsoft OST to PST Converter
Views : 46 Replies : 1
Bank Sotong alami masalah teknikal.duit pelanggan tiba tiba berganda dan dibekukan.Netizen berang
YgBenarBank Sotong alami masalah teknikal.duit
Views : 2509 Replies : 50
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52662 Replies : 368
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50182 Replies : 1159
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 2032 Replies : 49
Pian Cecupak meninggal dunia
annadonnaPian Cecupak meninggal dunia
Views : 5417 Replies : 87
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 2677 Replies : 92



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 01:13 PM GMT+8 , Processed in 0.091860 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list