CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-MAL

"Suntik Vaksin, Nak Serah Anak Pada Kerosakan Organ Dalaman Ke?" - Iesya Toh

  [Copy link]
Post time 13-1-2022 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
RinIna replied at 11-1-2022 10:57 AM
Side effect yg tak teruk untuk covid mmg okla kot.. tapi nak menanggung seumur hidup dengan vaksin  ...

sama mcm i. i lepas booster semua my health mmg x mcm sblm. i terkena batuk selsema biasa baru2 ni pun mmg badan i xleh lawan. i biasa ambil ubat herba2 biasa insyaAllah akan ok tp skrg ni x berkesan langsung. last2 terpaksa ambil juga antibiotics yg i dah sgt2 lama x ambik. i can feel like my body hasnt recovered fully from booster side effects. risau utk another jab but still i faham kene ambik jugak sbb kesan x ambik mungkin lebih besar wallahualam. tetiba dah keluar pulak deltacron. makin risau dibuatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:34 AM | Show all posts
Boleh tak jangan vaksin kanak kanak
orang dewasa pun banyak dah dengar organ terkesan dengan vaksin ni
lagipun kes sekarang dah tak seteruk dulu gejalanya
better SOP patuh, amalkan ambil Vitamin C, air cukup.

kesian dok melayan orang besar2 ni lepas satu satu booster lah apa lah
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:08 AM | Show all posts
ladybugz replied at 13-1-2022 05:58 AM
sama mcm i. i lepas booster semua my health mmg x mcm sblm. i terkena batuk selsema biasa baru2 ni ...

Itula.. macam aku mmg wajib amiklah kan. Smua nak kena inform. Tapi kalau dah smp 4 sorrylah.. aku x sggup.. rasa mcm dah jadi bahan eksperimen plak.. Hermm.. nak je lepaskan geram je ni.. tapi tula.. bahaya skrg.. x pasal kang masuk lokap.. herm
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
orkid_amani replied at 11-1-2022 07:55 AM
Ntah la xtau nk daftar ank vaksin ka tak..tapi Pfizer inject sakit tangan kot.. huhuu..tuhari hubby  ...

I dpt temujanji booster pfizer hari ni tapi i tolak dulu. Diaorg akan bagi tarikh baru dlm masa 30 hari. Buat masa skrg rasa x mau ambik lagi sbb yg 2 dose hari tu pun byk hari jugak x sihat badan. Skrg baby i baru 2 bulan risau jugak kesan vaksin booster kan jadi x sihat bdn susah pulak nk urus anak2 kecik lagi

Anak i sorang umur 6 tahun tapi i rasa x bersedia nak daftar dia utk divaksin. Risau jugak ada kesan apa2 sbb anak i pun ada sakit paru2 x sihat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:43 AM | Show all posts
my parents umur 70++ dua2 dah 1st, 2nd & booster pfizer.
Alhamdulillah dua2 takde ape. life mcm biasa.
meols pun dah 1st, 2nd & booster AZ...
so far takde ape. lengan pun just sengal2 biasa dlm sehari dua...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 11-1-2022 02:27 AM
Tidak untuk my daughter..

Atau ayat lain tunggu dulu sebab sekarang my daughter jalani hidup normal ...

Doktor mana you pergi. Sbb flu shot ni kebanyakkan gp mmg ada. Anak i 8,6 thn ada flu shot. Smpai skrg alhamdulillah xkena lg covid dan sihat. Walaupun kitaorg kerap ja kluar dan pi gathering family.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau utk anak2 ni i jab kan influenza je dlu..utk vaccin covid i pon x pasti pendirian mcm mana utk di apply utk kanak2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 02:54 PM | Show all posts
berat nk lepaskan anak bwh 12 pegi vaksin..
tgk testimoni yg dewasa pun dh mcm2
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 05:32 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 13-1-2022 04:34 AM
kiwisejuk replied at 12-1-2022 10:46 PM
Doktor mana you pergi. Sbb flu shot ni kebanyakkan gp mmg ada. Anak i 8,6 thn ada flu shot. Smpai  ...

Kat canada ni lah, puas me bertekak kata tahun lepas ok kami anak beranak dapat, apa beza tahun ni..

Pandemic dah tamat ke?
Tak boleh jawab dorang tapi alasan sebab sihat walafiat, so tak perlu, ada long list dorang tanya so basically kami tak layak dapat flu shot.

Malang sini flu shot melalui klinik kerajaan aje, kalau ada swasta lama pergi, tapi tak da swasta ..

So even booster tak ingin me ambil, ialah kata sihat so tak perlulah..
My daughter tak pakai mask langsung sejak awal pandémic sampai sekarang, bawah 6 tahun, memang jalani hidup normal gitu.. Selepas 7 tahun tu yes mask pergi sekolah...


Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols pelik yach.

Dari kecik bebudak dah di vaksin, tak ada pulak mak pak tanya banyak pasal side effects. So called side effects pun self claimed lepas tu tak pegi hospital untuk further check up.

Sapa yang pernah tengok budak2 kena covid, warded, intubated, taula sedihnya tengok. Apala sangat compared to side effects of demam and sakit tangan for 2-3 days.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:17 PM | Show all posts
wanawina replied at 13-1-2022 04:38 AM
Meols pelik yach.

Dari kecik bebudak dah di vaksin, tak ada pulak mak pak tanya banyak pasal side  ...

Mesti ramai tulis camtu.
Hello sila ambil, me akan berterima kasih untuk anda kerana lagi ramai ambil, juta boleh tengok kesan sebagai hasil kajian..

Me pasti apa vaccine kita ambil hari ini, masa diperkenalkan, sure ramai was was, mesti ramai menolak, kita ni generasi ke berapa ambil vaccine contoh flu shot, vaccin k tu tu..

So me andaikan my cicit kelak mungkin akan ambil vaccine covid kalau vaccine ni masih ada..

Jadi me dan anak, amnya berterima kasih untuk anda da mereka yang lain ambil vaccine ini untuk anak memasing.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku org2 keliling yg dpt date utk booster, gigih aku suruh dema pergi. Org2 tua dlm keluarga yg dah dapat booster semua ok alhamdulillah.
Tapi aku mungkin tak ambik, kalu dpt tarikh pun aku akan tolak dulu, atau request sinovac. Teruk side effects 2nd dose pfizer  aku, sampai la tak hilang. I have a pretty mild underlying conditions, ala2 manjer saja, nothing life threatening, tapi lepas suntik 2nd dose, mmg kaw2 tubuh aku lawan natam pfizer ni, obat apa pun tak jalan, even steroids. Takde sapa kat kkm nak tanggungjawab, takde apa jalan penyelesaian pun. Suffer in silence mcm ni je lah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 13-1-2022 02:54 PM
berat nk lepaskan anak bwh 12 pegi vaksin..
tgk testimoni yg dewasa pun dh mcm2

Untuk budak budak 10 mikrogram jer.kita 30 and 50.insyaAllah ok
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku arini sepatutny amik booster juga..tpii ku tak pergi..lantak situ la
kesan 2dos aritu pun masih terasa
dari sorg yg cergas n aktif, skrg ni aku sentiasa letih lesu mengantuk
betul la kot, vaksin covid ni melemahkan imun badan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dedahkan anak kpd smartphone tak rosak otak pula ek...itu lagi bahaya drp real dajjal tau
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 11-1-2022 10:27 AM
Tidak untuk my daughter..

Atau ayat lain tunggu dulu sebab sekarang my daughter jalani hidup normal ...

Influenza jab tu ank aii ambik masa dia umur 5y doc suggest sbb dia alahan dgn sejuk. Pagi² 2/pun mandi warn water mesti akan sesema bersin. Sejak inject influenza ni kurang la sikit..tapi tu la..doc cakap xperlu renew lagi this year sbb takut gov wajibkan vaksin covid tu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 09:43 PM | Show all posts
Edited by Radzor at 13-1-2022 09:45 PM

Booster ke. Cucuk bdk2 ke. Berapa lama boleh tahan, 6 bulan?
Nape dlm covidnow tu ramai je vax kene dan mati
Adakah akan repeat kat budak cucuk 4x?
Nnt varian sinetron plak kluar
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:16 PM | Show all posts
orkid_amani replied at 13-1-2022 08:25 AM
Influenza jab tu ank aii ambik masa dia umur 5y doc suggest sbb dia alahan dgn sejuk. Pagi² 2/pun ...

Kami jarang ambil sebenarnya, tapi selalu rujuk dengan paed anak sebelum buat keputusan..
2020 tak ambil, kami kat Malaysia masa tu, influenza hit big time, merata me pergi private clinic tapi semua tiada stock. Ok fine, mana pergi gigih lap segala mala kasi bersih.

Last year me ambil, paed anak kata yes sebab covid, so kami ambil, selalu kena bayar last year free...

So tahun ni tetiba kami tak layaklah pula, tu yang me bitter habis..

Plus bulan lepas me dan anak kena flu, sesorang yang tak kena my husband tu yang menurut  orang forum antivaxx hahhaha


plus 3rd dose kemudian apa pula, 4th 5 6 7.

Bebudak pula kompem takkan ada dose seterusnya?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 13-1-2022 11:16 PM
Kami jarang ambil sebenarnya, tapi selalu rujuk dengan paed anak sebelum buat keputusan..
2020 ta ...

Yaa betul..ank aii pun ambik sebab doc suggest..mmg kena bayar sendiri pun w/pun panel clinic..
Ank aii ambik 2019..masa covid tgh spike tu pun doc xbagi ambik.. sepatutnya Jan ni nk inject dah tapi doc suruh hold dulu..so tgu la mcmna
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
RinIna replied at 11-1-2022 09:46 AM
Covid bahaya, vaksin pun bahaya... x taulah nak kata.. kite yg besar pun x tahan.. inikan anak2 keci ...

Hasil sembang meols dgn jiran sebelah...
Vaksin bahaya, Covid bahaya.

Berapa ramai org yg you knl mati or cacat sebab vaksin??
Yileekkkk

Dah bape byk yg you knl mati sbb covid??
3 org meninggal, 6 org sembuh tp nak berlari tak boleh dah..

So mana lg bahaya???

For kids vaccine iolls fhm klu ade yg nk tunggu dan lihat. But then, tak pyhlah nk melalut sampai dajjal lah, yahudi lah ada chips more  lah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-1-2022 07:24 AM GMT+8 , Processed in 0.069595 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list