CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1133|Reply: 8

GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?

[Copy link]
Post time 20-12-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Terbaharu, para saintis yang mengkaji kawasan antartika telah memberikan amaran tentang rekahan yang berlaku lebih pantas daripada yang dijangka. Keretakan pada ais gergasi yang terapung, Glasier Thwaites, Antartika boleh hancur dan cair dalam tempoh lima tahun.

Jika ini berlaku, glasier ini boleh melepaskan armada gunung ais dan akan mengalir lebih laju ke lautan. Ia juga membawa ais yang telah berada di darat ke laut, di mana ia akan menyumbang kepada kenaikan paras laut dunia.

Selama beberapa dekad, saintis telah menjejaki dengan teliti perubahan pada Glasier Thwaites, yang sudah kehilangan kira-kira 50 bilion tan ais setiap tahun dan menyebabkan 4% kenaikan paras laut global.

Keretakan yang dikenal pasti baru-baru ini adalah rekahan yang dalam dan bergerak pantas di bahagian timur Thwaites. Dan jika glasier runtuh sepenuhnya, ia akan menaikkan paras laut sebanyak 65 sentimeter.

Sebelum ini pada 2019, pihak Centre for Governance and Political Studies (Cent-GPS) telah menyiarkan hasil kajian Scott A. Kulp, dari Universiti Rutgers Amerika Syarikat tentang bandar utama di Malaysia yang mungkin akan tenggelam pada tahun 2050. Ia masih kajian. Kami sertakan gambar ramalan tersebut semula di sini.

"Pada tahun 2050:

-Alor Setar menjadi sebuah pulau
-Sepanjang kawasan Parit Buntar hingga ke Taiping tidak kelihatan
-Lebuhraya Utara-Selatan tenggelam
-Bagan Datoh, Teluk Intan, & Kuala Selangor lenyap
-Port Klang tenggelam. Shah Alam menggecil
-KLIA bertempat di sebelah pantai" -CentGPS

Adakah ia menjadi kenyataan masih lagi tanda tanya. Apapun yang berlaku, untuk mengatasi perkara ini memerlukan penglibatan seluruh dunia. Sebelum ini kajian terbaharu menunjukkan kesan pandemik C19 di dalam menurunkan 9% di dalam pelepasan gas rumah hijau yang disebabkan kurangnya pergerakkan manusia. Masih tidak dapat dipastikan ia memberi kesan kepada penurunan paras air dunia.

Ralat:
Artikel ini telah menyeragamkan jumlah paras kenaikan air di dalam infografik.

Info - public health


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2021 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2021 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntahla...kalau ikut populasi manusia, pencemaran, bencana alam...macam lagi cepat glasier mencair...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2021 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun agak hesitate baca semua ni..however like it or  not sesuatu yg kita kena consider juga
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-12-2021 05:08 PM | Show all posts
@keypochino olaa mod..cemana cuaca disana?
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 03:41 PM | Show all posts
adila39 replied at 24-12-2021 05:08 PM
@keypochino olaa mod..cemana cuaca disana?

hi babe.. sini ok je.. cerah Alhamdulillah. how r u doing?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2022 10:35 AM | Show all posts
keypochino replied at 25-12-2021 03:41 PM
hi babe.. sini ok je.. cerah Alhamdulillah. how r u doing?

doing fine, sana hujan ka?
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 08:27 PM | Show all posts
adila39 replied at 25-1-2022 10:35 AM
doing fine, sana hujan ka?

hrni x hujan.. smlm kat cyberjaya ribut kan.. kat seri kembangan landslide..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2022 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila tgk bongkah ais yg besar2 ni, rasa takut & ngeri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 06:01 AM GMT+8 , Processed in 0.093991 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list