CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7398|Reply: 42

apsal susah sgt jemaah2 nk penuhkan, rapatkan saff?

[Copy link]
Post time 24-8-2010 12:22 PM | Show all posts |Read mode
salam ramadhan sumer...

actually dah lame dah aku dok perasan mende nih, tp sbb skrg bln pose, ramai org bertarawih lg so terpanggil la nk bangkitkan isu nih....
apsal eh umat2 melayu islam nih kalo semayang jemaah susah sgt nk penuhkan saf, rapat2 kan saf?
sblm nih aku perati time semayang jumaat....
kalo masing2 rapat-rapatkan saf rasenyer bleh je muat dlm 2,3 org lagi....
pastu kalo kat saf dpn tuh kosong, masing2 malas nk pi penuhkan, dok tunggu dok soh org lain yg pi penuhkan...
ni belum lg jenis org yg sbelah dier kosong, bleh muat lagi sorg tp dier nk kongker sumer, ala2 kete parking 2 petak gitu....
kesudahannyer kiri kanan dier ade gap...

padahal imam dah pesan dah sor penuhkan saf, rapatkan saf, tp masing2 xamek pot pon...
kdg2 kalo kat sblh aku ade ruang sket, aku soh je org sblh aku rapat-rapatkan...
tp kengkadang bile kene tang pakcik tua ke mula la wat muke bile aku mintak anjak soh rapatkan saf...
igt dier dah tua kite yg mude nih xleh tegor dier...

rimas sgt ke kalo masing2 berjemaah dok rapat2?
xde la nk rapat2 smpai xleh bernafas, tp at least xdela gap besor sgt...
sian la kat org kat luar yg xleh msk dlm masjid....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-8-2010 12:43 PM | Show all posts
semuanye nak selesa je ...... rapat2 nt jd sempit ..
diri blkg plak .. senang, nt blh balik awal

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 12:47 PM | Show all posts
antara sebab2nya:-
1) port dah cantik..mungkin ngam2 bawah kipas,so kalo pindah saf lain..mungkin tak selesa..
2) senang nak kuar,mungkin dekat dgn pintu dan bajet pun nak buat 8 rakaat jer...
3) Bab keta parking dua petak tu penting gak bagi aku..sebab bila berdiri tak jadi masalah,
     tapi bila duduk tahiyat akhir tu akan makan space sket sebab aku nie big size ...
    kalo tak kang nanti terhimpit plak dok atas kaki org sebelah...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 01:16 PM | Show all posts
dia ngan member kot..slalu yg ade member ni mane mau berpisah dari kawan...sehati sejiwa.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 04:25 PM | Show all posts
Nak bagi ruang untuk tahiyat akhir tu ok je pada aku tapi jangan gap besar sangat, asalkan selesa gitu ok la..

Sebab penah jadi ada kawan aku yang bersaiz besar hempap kaki aku masa dok tahiyat sebab semua orang rapat2 gitu.. Sakit gile tau tak... Aku dah berpeluh2 tunggu abes bagi salam...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 06:48 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-8-2010 10:09 AM | Show all posts
aku rasa..dorang tak paham cemana nak rapatkan saf tuh.die tak penah blajar kot.penah aritu..aku duk sebelah macik tuh, jenuh cuit die suh rapat sebelah aku, dah sebelah aku barisan panjang..sebelah de ade 2- 3 org lagi..die wak bodo je..aku kalo macik2 cam gini..mula hati pon rasa x senang, jemaah ngn org2 camni..die tak paham ke..atau die wak2 tak paham..

lg 1 plak..aku tgk..kalo belah pompuan ar..macik2 ni..sah2 bawak beg2 untuk telekung die..so di musti tanak pindah, sbb sah2 susah nak pindah2 ngn beg2 die tuh..

tapi..aku ingat dulu..aku duk asrama skoloh agama time dulu2..5 waktu...wajib gi masjid (masjid lam skoloh)..so..mmg dah di train..kalo berjammah..musti rapat kan saf sampai bersentuh lengan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 10:14 AM | Show all posts
semuanye nak selesa je ...... rapat2 nt jd sempit ..
diri blkg plak .. senang, nt blh balik awal
...
waksir Post at 24-8-2010 12:43


takut xsmpat mkn moreh kot....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2010 10:14 AM | Show all posts
aku rs ramainya yg tak tahu pasal camner nak rapatkan saf tu....bagi yg biasa jemaah kat masjid...InsyaAllah depa paham....kalau jadik gak...depa sajer je buat2 tak paham...yg tak biasa inilah yg bakal terjadik...siap 'kepak2'kan diri agar ada ruang lebih kiri dan kanan...

biasanya jarang terjadik masa solat Jumaat sbb jemaah penuh....kalau Terawih plak nengok masjid/surau etc....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 10:17 AM | Show all posts
antara sebab2nya:-
1) port dah cantik..mungkin ngam2 bawah kipas,so kalo pindah saf lain..mungkin t ...
danedzya Post at 24-8-2010 12:47


haaa,yg tang bwh kipas nih pon aku slalu tgk...
msjid aku ade ekon,kalo boleh mmg nk dok dpn ekon jek...
mane yg xtahan sejuk tuh, selagi boleh xnk dok dpn ekon (ni salah ajk mesjid la, sape soh pasang ekon full)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 10:19 AM | Show all posts
dia ngan member kot..slalu yg ade member ni mane mau berpisah dari kawan...sehati sejiwa.
tabasco Post at 24-8-2010 13:16


geyes sgt....
kalo bapak yg bwk anak kecik tu paham la gak xnk berenggang, takot anak pi main ngan memember kat blakang...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 10:21 AM | Show all posts
Nak bagi ruang untuk tahiyat akhir tu ok je pada aku tapi jangan gap besar sangat, asalkan selesa gi ...
fff_cat Post at 24-8-2010 16:25


kalo org yg besor2 nih elok la dok tepi tiang, tepi dinding....
eheheh,no heart feeling eh...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 11:06 AM | Show all posts
ref:
mziskandar Post at 24-8-2010 18:48


thanks for sharing...

errr,tp aku xdela smpai mcm nih...
at least kaki ngan tgn rapat la, xdela smpai sentuh bahu....
xsempurna gak rupenye....

tp kalo kat mekah mmg camni la...
pak2 arab tu kalo nmpk ade gap kecik pon dorg menyelit...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 11:10 AM | Show all posts
aku rasa..dorang tak paham cemana nak rapatkan saf tuh.die tak penah blajar kot.penah aritu..aku duk ...
silica_SiO2 Post at 25-8-2010 10:09


errrr, xtau plak aku belah pompuan cmne...
mmg pompuan kalo semayang taruk beg telekung tuh kat sblh ek walopon dok tgh2 saf?
aku kalo bwk beg laptop pon aku taruk tepi dinding jek...
yg penting dlm pengawaasan kite....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2010 11:15 AM | Show all posts
aku rs ramainya yg tak tahu pasal camner nak rapatkan saf tu....bagi yg biasa jemaah kat masjid...In ...
medangmru Post at 25-8-2010 10:14


tp aku tgk lobai2, pak aji2 pon pangai same jek...
nmpk muke mcm slalu gi mesjid...
time semayang jumaat pon slalu aku jupe ade saf belobang sbb org blkg xnk msk depan....

yg aku perasan time aku dok jb, org2 jb nih kalo time nak semayang jumaat msti tunggu bilal azan 'haiya la solah' baru la nk bgn dari duduk (pemerhatian di mesjid sultan abu bakar)
pastu mule la saf xpenuh sbb masing2 dah start semayang, so xde org yg nk ke depan....
sori yek org jb, no heart feeling....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 11:28 AM | Show all posts
geyes sgt....  
kalo bapak yg bwk anak kecik tu paham la gak xnk berenggang, takot an ...
hBk Post at 25-8-2010 10:19



    geyes tanpa dorang sedar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2010 01:22 PM | Show all posts
Reply 7# silica_SiO2

yup.. zaman2 sekolah dulu mmg kena train mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 01:23 PM | Show all posts
Reply 13# hBk

sepatutnyer mmg xder gap langsung...
mmg kena sentuh bahu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 12:10 PM | Show all posts
aku nih bdn beso mmg mcm takot2 jer nk rapat2 kat org2 yg haluih2 nih...nk2  mokcik2...mmg akan hempap kaki depa nya bila tahiyat akhir

but then ader 1 solution that is bila tahiyat akhir bleh ddk cam tahiyat awl so xder la terhempap kaki2 ittew...so since aku tau 2 aku dh xssh ati dh la kalo nk rapat2..cam seronok lg ader semayang jemaah nih
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 02:22 PM | Show all posts
Reply 13# hBk


   
tp kalo kat mekah mmg camni la...
pak2 arab tu kalo nmpk ade gap kecik pon dorg menyelit...


Mungkin bhgn jemaah lelaki je jut,dan bahagian jemaah pompuan time haji kut.
Tapi seriusly,time umrah bahagian tingkat atas masjidil haram,jemaah pompuan mmg bukan setakat gap dalam satu barisan tu.siap ada gap di antara garisan depan dan belakang.kengkadang berselang baris saf.

kalau kat malaysia ni plak,biasanya yg problem org yg veteran. tapi aku fhm sbb diaorg cepat panas ( pengakuan ikhlas mak aku ) .
jadi bila kena solat sebelah org veteran ni,mmg sebelum solat tu,aku dah pandang muka makcik tu senyum2,hopefully dia selesa ngan aku,dan sudi rapat ngan aku neh....tapi tak dayala kalau aku atau pun makcik tu masbuq kan...bukan apa,aku risau kalau aku sentuh dan tarik dia dekat ngan aku,kang dia terkujat,melatah lak....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-5-2024 11:43 PM GMT+8 , Processed in 0.083287 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list