CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2077|Reply: 17

"Dah Tua Perangai Macam Budak-Budak," - Pelajar Rimas Guru Jadikan Mereka Content TikTok

  [Copy link]
Post time 10-12-2021 11:05 AM | Show all posts |Read mode



Menerusi kemajuan telefon bimbit dan peluasan rangkaian komunikasi yang turut mencakupi kawasan luar bandar, ledakan maklumat dan media sosial pada masa ini sudah menjadi trend dan keperluan bagi semua lapisan masyarakat.


Penyebaran berita melalui media sosial terutama perkongsian menerusi laman blog, facebook, twitter, instagram, tik tok atau aplikasi lain memudahkan sesuatu perkara menjadi sangat popular dan diketahui dengan pantas oleh semua individu serta diakses penduduk di seluruh dunia.


Namun lain pula jadinya jika kandungan perkongsian di media sosial itu melibatkan individu lain yang tidak selesa kelibat mereka dikongsi pada umum seperti yang dikongsikan seorang pengguna Twitter ini.





Sesetengah guru yang 'membazirkan' waktu mengajar dengan merakam video buat kandungan media sosial mengundang rasa rimas dalam kalangan pelajar.



Menurut, Faisal Rahim (@acaiijawe) ada di antara rakannya yang mengadu bahawa anak mereka tidak selesa dengan tindakan guru yang berbuat demikian.






Kredit Foto : Twitter Faisal Rahim


Rata-rata, pandangan Faisal itu disokong oleh warga maya yang berpendapat bahawa sikap sedemikian sudah jelas tidak profesional dan tidak beretika. Ramai yang berpendapat bahawa tidak semua individu termasuk murid suka kehidupan mereka menjadi tontonan umum.



Sebagai info, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengeluarkan surat pekeliling dan garis panduan pada 2017 - Garis Panduan Nilai dan Etika Penggunaan Media Sosial Bagi Guru Dan Murid.



Sebaiknya warga guru khas dan pelajar khasnya serta warga maya amnya,  diharapkan dapat menggunakan medium penyampaian maklumat tanpa sempadan ini secara berhemah dan bermanfaat.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2021 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
I selalu avoid kalau member yang sejenis suka upload mcm jelujur ni ajak jumpa. Rimas. Ajak jumpa tp nak tgk muka nak ajak borak pun payah.manjang buat video. Last2 rasa mcm bazir je jumpa. Baik duduk rumah. Anything wassap jela.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Cik_jantung at 18-1-2022 08:15 AM

................
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 06:07 PM | Show all posts
Masa yang ada patut cari tahu dari murid kalau ada apa2 yang mereka tak faham.  Dah ler tahun ni banyak sesi persekolahan bersemuka tak dapat diadakan.  Bukannya main tik tok
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ban je la tiktok ni.,
Xde faedah pun..
Ye mmg ade org share info tp kalau google je info tu kat internet pun jumpa jugak maklumat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu2 toktok vongok [em:3:]
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 10:52 PM | Show all posts
so pd cikgu2 dlm nie...amik obatttt...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 11:23 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 10-12-2021 11:24 PM

Aku suka tgok tiktokk trutamanya grup2 dancer.
Acik2 cikgu2 ..tak minat
Haa lagi satu jenis yg takat buat tiktor takat goyang bahu tunjukkiri kanan ada ayat....ishh tah haper2 takmenarik takbest tak kreatif.mohon tutup
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2021 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Rimas bethol dengan puak2 giler socmed
Suker hati dia ajer rekod untuk tayang kat public
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2021 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejissnyee cegu2 mcm ni..ingat semua manusia batak socmed ke.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2021 11:18 PM | Show all posts
bungarose replied at 11-12-2021 09:13 AM
Rimas bethol dengan puak2 giler socmed
Suker hati dia ajer rekod untuk tayang kat public

sama la. suka hati je record, upload tanpa kebenaran. aku pun tak suka  
tengah cakap2, tiba2 tangan dia record semua orang. aku lalu pun dia record sambil cakap sorang2, nak upload ke ntah tiktok ke, IG tak tau. rimas weyy

aku hempas tepon tu kang baru padan muka diorang. serius aku tak suka sebar gambar/ video aku suka hati  

diorang ni macam dah jadi penyakit pulak. gila famous
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 08:31 AM | Show all posts
Berani nya cikgu buat video tanpa kebenaran ibubapa
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:08 PM | Show all posts
getik btl ngn cikgu2 camnie..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Mengajar tak seberapa, tp sibuk tagih like sana sini. Ni semua cikgu bebaru je la peel mcm ni. Kesian cikgu yg ikhlas mengajar dpt tempias. Ni kalau cikgu anak aku mcm ni, mmg makan starlet je
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 09:39 AM | Show all posts
ntah laa belum berminat lagi nak install tiktok ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Elakkan lah buat content yg babitkn student tanpa consent parents.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-12-2021 08:47 AM | Show all posts
geng2 cikgu tiktok ni pun bukan kaleng2...

pakai ketat2 tersembul buah betik... makeup tebal2...

lepas tu upload berjoget dgn anak murid la, tgh acah ajar la....

ingatkan bebudak 20an zaman tiktok yg buat,rupanya 30 an pun ada juga menggedik dlm tiktok...


zaman tik tok ni, awek2 bdan beruniform, keje hospital,polis, bomba, tentera, APM memang laku teruk tiktok dorang
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 12:17 PM | Show all posts
As parents aku pon rimas gak. Cikgu bagi homework soh rakam video bebudak buat something yang bermoral dgn background lagu guna tiktok...aku tiktok pon xde. tah hape2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Yocan KODO Review
YocanYocan KODO Review
Views : 303 Replies : 0
[tvN/Netflix 2022] LITTLE WOMEN - Kim Go Eun, Nam Ji Hyun, Park Ji Hoo, Wi Ha Joon
Rahah[tvN/Netflix 2022] LITTLE WOMEN - Kim Go
Views : 8642 Replies : 235
Yocan ORBIT Giveaway August on Yocan.com
YocanYocan ORBIT Giveaway August on Yocan.com
Views : 505 Replies : 0
Yocan Evolve Plus XL and QUAD Quartz Coil Technology
YocanYocan Evolve Plus XL and QUAD Quartz Coi
Views : 404 Replies : 0
Yocan Stix Plus Review
YocanYocan Stix Plus Review
Views : 404 Replies : 0
Adiela ridzuan dah nikah balik 2022
fair_izaAdiela ridzuan dah nikah balik 2022
Views : 107253 Replies : 172
Yocan ORBIT Dab Pen Review
YocanYocan ORBIT Dab Pen Review
Views : 606 Replies : 0
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 83151 Replies : 555
Parlimen bakal bubar? Top 5 UMNO capai sepakat
mojarean_XParlimen bakal bubar? Top 5 UMNO capai s
Views : 2577 Replies : 75
Ku petik bintang untuk kau simpan bintang rtm 75
makadekKu petik bintang untuk kau simpan bintan
Views : 10104 Replies : 79

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 12:52 AM GMT+8 , Processed in 0.092432 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list