CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 507|Reply: 16

[HIDUP YANG BERMAKNA]: PHOTO 51

[Copy link]
Post time 1-12-2021 05:42 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 1-12-2021 05:46 AM

Crystals (xls) adalah pepejal bilamana atoms atau molecules nya berada dalam keadaan yang teratur dan berulang-ulang lalu membentuk geometry yang unik bagi molecule tersebut. Ilmu dalam bidang ini dipanggil ''Crystallography''. Apabila X-ray dipancarkan kepada xls tadi, molecules nya akan ''diffract'' X-ray tadi ke pelbagai arah membentuk pattern2 tertentu; dari X-ray diffraction ini, kita boleh pelajari apakah bentuk  3-D molecules didalam xls itu. Bidang ini panggil ''X-ray Crystallography''.

Photo 51 ialah gambar X-ray Crystallography yang ke 51 yang di ambil oleh Dr Rosalind Franklin, PhD (Cambs)  pada 06/05/1952. Ia memberi gambaran paling jelas dan paling tepat pada masa itu tentang bentuk  sebenar molecules DNA. Untuk membentuk xls dari DNA untuk dipelajari structure nya adalah sangat sukar dan memakan masa. Dari Photo 51 inilah, scientists lain eg Professors Watson & Crick dapat mempelajari structure DNA yang complex dan sukar itu, lalu mendapat Nobel Prizes pada tahun 1962.

Rosalind Franklin meninggal dunia pada tahun 1958 pada umur 38 tahun di Chelsea, London. Nobel prizes tidak dianugerahkan kepada mereka yang telah meninggal dunia.








This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 04:11 PM | Show all posts
Stadium bola Chelsea pernah lah sampai...jenuh belek photo 51 tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-12-2021 06:01 AM | Show all posts
seribulan replied at 3-12-2021 04:11 PM
Stadium bola Chelsea pernah lah sampai...jenuh belek photo 51 tu

ada dekat situ eh?
iya?

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 07:23 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-12-2021 05:01 AM
ada dekat situ eh?
iya?

Ntahle...naik tube je pegi situ...kat town...ni cam luar town je kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 09:53 AM | Show all posts
One of the most important science discoveries in history.

But you lupa nak mention Maurice Walkins, dia pun dapat nobel bersama-sama Watson & Crick on DNA structure. These three men & Rosalind Franklin saling memerlukan sebenarnya untuk penemuan ni, tapi tak dapat bekerjasama secara langsung sebab tak bersefahaman dan biasalah, dulu kan sexism.


Read this book to know further pasal ni. Very interesting, complicated & drama.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 10:00 AM | Show all posts
Nanti I jumpa summary or article pasal ni I share. Sebab kalau olah sendiri nanti takut fahaman pembaca lari dari fakta sebenar.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 02:56 PM | Show all posts
cik_sssara replied at 7-12-2021 09:00 AM
Nanti I jumpa summary or article pasal ni I share. Sebab kalau olah sendiri nanti takut fahaman pemb ...

Hi dearie...thanks for the info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 04:52 AM | Show all posts
seribulan replied at 7-12-2021 07:23 AM
Ntahle...naik tube je pegi situ...kat town...ni cam luar town je kan

sy jarang pergi chelsea
org2 nya sombong
last month drive pastu kena tipu dek google map lalu masuk ke Chelsea.. huhs tak suka tgk apartments rega berjuta2 pound kat situ
terkandas situ dekat 30mins jugak sebab traffic jam pui
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 04:58 AM | Show all posts
cik_sssara replied at 7-12-2021 09:53 AM
One of the most important science discoveries in history.

But you lupa nak mention Maurice Walkins, ...

ya sy tahu pasal a few more namestetapi clssically the DNA double-helix selalu di sebab senafas ''the watson & crick hypothesis''... ''.. the watson & crick 3-D structures..'' etc

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 04:59 AM | Show all posts
cik_sssara replied at 7-12-2021 10:00 AM
Nanti I jumpa summary or article pasal ni I share. Sebab kalau olah sendiri nanti takut fahaman pemb ...

please do
baca dan summarize utk tambah ilmu forumers dna kita semua
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 05:00 AM | Show all posts
seribulan replied at 3-12-2021 04:11 PM
Stadium bola Chelsea pernah lah sampai...jenuh belek photo 51 tu

but look at Rosalind Franklin.. dia dapat satu University named after her
amazing
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-12-2021 03:52 AM
sy jarang pergi chelsea
org2 nya sombong
last month drive pastu kena tipu dek google map lalu masu ...

Sblh stadium ada Muslim eatery...dap
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-12-2021 04:00 AM
but look at Rosalind Franklin.. dia dapat satu University named after her
amazing

Haa...doakan awak pun dapat...pokok pun jadi le hohoho...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-12-2021 04:50 AM | Show all posts
seribulan replied at 8-12-2021 10:03 AM
Haa...doakan awak pun dapat...pokok pun jadi le  hohoho...

ha ha aamiin
awak sehat koh
awak dan rakan2 semua ok ok kah?
jaga kesihatan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-12-2021 04:52 AM | Show all posts
seribulan replied at 8-12-2021 10:03 AM
Sblh stadium ada Muslim eatery...dap

tentu banyak kan?
semalam terkandas lagi di chelsea
tak suka roads dia yg tepi thames tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 07:30 AM | Show all posts
ipes2 replied at 14-12-2021 03:50 AM
ha ha aamiin
awak sehat koh
awak dan rakan2 semua ok ok kah?

Kolig sorang cam mild stroke doakan beliau back to normal...ni kena buat kerja on behalf of her...

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 07:32 AM | Show all posts
ipes2 replied at 14-12-2021 03:52 AM
tentu banyak kan?
semalam terkandas lagi di chelsea
tak suka roads dia yg tepi thames tu

Tak pegi U atas tu? Pi tak kedai makan Muslim tu? How's your jaywalking all over London only best tak?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 42960 Replies : 1558
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49743 Replies : 1135
Intan saleh nikah malam ni
MistrezHermanazIntan saleh nikah malam ni
Views : 16980 Replies : 200
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 30589 Replies : 520
Lelaki suntik otot punggung meninggal dunia dalam hotel
sharlenetexasLelaki suntik otot punggung meninggal du
Views : 1052 Replies : 31
Youtuber: Aisyah Habshee/Muhsin Yusni/ Shazz & Schaffy Zainuddin
babyorangeYoutuber: Aisyah Habshee/Muhsin Yusni/ S
Views : 26475 Replies : 179
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 4244 Replies : 127
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34998 Replies : 586
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 10399 Replies : 602



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 07:44 AM GMT+8 , Processed in 0.215537 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list