CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lurkingaround

[Tempatan] Ada risiko jangka panjang mRNA Covid-19 vaksin.?

  [Copy link]
 Author| Post time 6-12-2021 11:17 PM | Show all posts
KIM.K replied at 6-12-2021 09:49 PM
Ko ni KBAT fail, saja aku malas nak highlight

Bila masa persoalannya blood clot disebabkan AZ. K ...
... WHO report Sinopharm ada kes thrombus. ....

.
Sila beri sumber berita itu.
.


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 6-12-2021 11:17 PM
.
Sila beri sumber berita itu.
.

Skroll link tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2021 11:57 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 7-12-2021 03:03 PM

.
https://www.medicalnewstoday.com ... erious-side-effects
Serious side effects
The WHO identified two serious adverse events that were possibly linked to the vaccine — serious nausea and a rare neurological disorder known as acute disseminated encephalomyelitis. There was also one diagnosis of thrombus (blood clot) in the vaccine group.
The WHO also considered post-authorization data in the form of safety data gathered during China’s rollout of the vaccine. Among the 5.9 million people who had received the vaccine in China by December 30, 2020, there were 1,453 reported adverse events.
These side effects included local reactions of redness and swelling at the vaccination site. There were also 202 cases of fever, including 86 classed as severe. Although there were 11 reported cases of facial nerve symptoms, assessors concluded that these were unrelated to the vaccine.

Kesan sampingan yang serius
WHO mengenal pasti dua kejadian buruk yang serius yang mungkin dikaitkan dengan vaksin - loya yang serius dan gangguan neurologi yang jarang dikenali sebagai ensefalomyelitis disebarkan akut. Terdapat juga satu diagnosis trombus (bekuan darah) dalam kumpulan vaksin.

WHO juga mempertimbangkan data pasca kebenaran dalam bentuk data keselamatan yang dikumpul semasa pelancaran vaksin China. Antara 5.9 juta orang yang telah menerima vaksin di China pada 30 Disember 2020, terdapat 1,453 kejadian buruk yang dilaporkan.

Kesan sampingan ini termasuk reaksi tempatan kemerahan dan bengkak di tapak vaksinasi. Terdapat juga 202 kes demam, termasuk 86 dikelaskan sebagai teruk. Walaupun terdapat 11 kes gejala saraf muka yang dilaporkan, penilai membuat kesimpulan bahawa ini tidak berkaitan dengan vaksin.

.
Satu kes (dari 661 "test subjects") trombus itu mungkin dikaitkan dengan vaksin Sinopharm dalam trialnya dan tiada satu kes trombus pun bila vaksin Sinopharm diberi kepada 5.9 juta orang di Cina pada 30 Dis 2020.
.

https://www.e-cep.org/journal/view.php?number=20125555451 - Thrombosis and severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 vaccines: vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia - 30 June 2021
Dalam kertas kajian ini, kebanyakkan kes kesan sampingan serius trombosis berlaku dengan vaksin AZ = tiada dengan vaksin Sinopharm.

.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 04:38 AM | Show all posts
Buritan replied at 1-12-2021 01:46 PM
Koh koh.. dah kiok pun leh kabo.. aku dah jarang masuk sini.. skrg aku sibuk

kata sebok? ke nyebok?

[dah, done as promised]
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 7-12-2021 04:38 AM
kata sebok? ke nyebok?

[dah, done as promised]

Kenkadang kena nyeboookk jugak doc.. nanti kande pitopura rinduuu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 09:57 PM
Thats why i kata org tulis paper, present, termengah2 kat lab dia tau la selok belok bidang dia
Ya ...

Yang buat research paper depa study disease...untuk design drugs bukan medical student saja... Ko jangan konar baring sis... Med grad depa tidak di train untuk scientific setting.... If mampu bukan cepat... Seperti u harap amalina bagi research paper seperti 15years ke atas pengalaman...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 6-12-2021 11:57 PM
.
https://www.medicalnewstoday.com ... erious-side-effects


https://www.globaltimes.cn/page/202104/1220783.shtml
J&J pun ada kes blood clot
Blood clot buat platlet count merudum dlm plasma

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/chinas-cansino-says-no-blood-clots-reported-covid-19-shot-2021-04-14/

J&J, CanSino, AZ guna adenovirus
AZ ni diberi kepada orang ikut kategori umur

Tapi CanSino takda kes blood clot
China tak ambil mrna vaksin sebabtu mereka claim takda blood clot
Satu kes dalam 6 juta orang tu kebarangkalian risiko thrombus oleh Sinopharm dlm rekod WHO
PRC ada 1.4 billion orang, amik Sinopharm 6 juta tak sampai 1%. Sehari china jab 20 juta orang
CanSino baru 1 juta org ambil


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 2-12-2021 05:21 PM
@Dwdrum @KIM.K

apa korang leter ni .. langsung akak tak faham

Kak lid sihat?
Bukan leter level kayangan kak lid...issue paling basic yang sudah basah kaki akan faham expertise masing masing....i cuba terang kan.... Sebab ramai mengaku expert... I rasa ramai Dr yang advise /saran vaccine vaccine itu ini mana... Depa commucate sama depa saja di whatsapp saja.... Tanpa minta vaccine expert terutama mrna.... Sebab tidak ramai pakar... Sama seperti marhein recommend vaccine kuat or vaccine less side effect... Depa sendiri so confused if type of vaccine mampu protect or tidak.. Kak lid.. Apa I lebih faham cons mrna/Az... Issue low immunogenicity...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-12-2021 03:05 PM
Yang buat research paper depa study disease...untuk design drugs bukan medical student saja... Ko  ...

Ko ni bukan medical school laboratory
So ko jangan sembang kari nyah. Outdated sikit ilmu ko ni, keje ipta mana ni drum

Aku ajar budak2 medik terpilih yang buat 2 tahun scientific research. Medical and research degree. Genius je layak amik course ni. First year budak medik belajar di lab ipta, second year attached in ivy leagues biasanya oxford and harvard. Uitm ada course ni

Terpaling nak betul ya ko betina.
Teknikal ke laut
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-12-2021 03:17 PM
Kak lid sihat?
Bukan leter level kayangan kak lid...issue paling basic yang sudah basah kaki akan  ...


Aku yang terangkan kek kau
Ngaku kau terang kat aku lak kaki spin ni

Membrane nanolipid pun tak khatam ko ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 6-12-2021 11:25 PM
KIM.K replied at 6-12-2021 11:21 PM
Aku yang terangkan kek kau
Ngaku kau terang kat aku lak kaki spin ni



Cakap saja lah ko tipu...kata aku tidak tahu pula...2018 aku balik malaysia due those issue..jika tidak bagaimana aku tahu uols semua masih merangkak....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 6-12-2021 06:29 PM
.
Persoalannya bertumpu kepada kesan sampingan gumpalan darah/"blood clots" dari vaksin Covid Astra ...

So kalau hang nak tanya patut ke tidak rakyat amik AZ
Oversea diorg bagi AZ to certain age brackets
Kat mesia ko boleh menolak vaksin AZ dan pegi ppv lain
Tetap dapat jab

Seperkara lagi blood clotting menyebabkan blood thinning bukan thickening
Lain kali nak belajar, biar ikhlas jujur dan bersungguh2
Baru terang hati
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-12-2021 03:24 PM
Cakap saja lah ko tipu...kata aku tidak tahu pula...2018 aku balik malaysia due those issue... :lo ...

Ko kan bodoh bab medical school ni
Jangan caya sangat si drum ni lebih sudu dari kuah
Phd carca marba fabricated data la tuh
Standard IQ100 kat mesia nih
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 6-12-2021 11:19 PM
Ko ni bukan medical school laboratory
So ko jangan sembang kari nyah. Outdated sikit ilmu ko ni, k ...

Hahaha kasihan ko kim... Iyea lah ko paling terer... Phd pun tidak complete.. Kah kah... Sembang babi terbang.... So far tempat aku better setting... Ramai mai sini ( bukan office aku) tempat buat intern dan current hospital aku work with... Termasuk arwah harun din ada vvip malaysia tetapi aku rahsia kan sebab policy.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat malu la immunologist cabuk tak kenal biochemistry. Ko mesti tergagap2 punya bergaul dengan international molecular community

Tu pasal aku panggil bodoh
Gi kampung tak reti bersaruk
Gi konferens tak boleh bergaul
Ko raser aku masuk circle pak arab pakai kerang macam kau anak beranak ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Bioegneering... Molecular level lah ngok
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku harap amalina che bakri tiada di thread ini... Dia akan senyum sinis.... At least dia ada effort dan tahu benevolentAl
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 6-12-2021 11:50 PM
KIM.K replied at 6-12-2021 11:26 PM
Ko kan bodoh bab medical school ni
Jangan caya sangat si drum ni lebih sudu dari kuah
Phd carca m ...


Tidak juga kim... Tidak depa suggest aku buat md phd... Phd subfield engineering (biophysics) boleh kata aku lebih terer dari ko ngaku med student issue biosynthetic
Ko tahu biosynthetic itu apa? Hehehe
Jika tidak aku mesti ikut jadi ko jual product timbang kilo
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 04:05 PM | Show all posts
Dwdrum replied at 7-12-2021 03:17 PM
Kak lid sihat?
Bukan leter level kayangan kak lid...issue paling basic yang sudah basah kaki akan  ...

... so ... kalau kak lid dan anak2 dipanggil utk booster pfozer (mrna) .. kami patut ambil ke? OK ke? takut pulak ..

Kak lid sihat ... dah turun 8+ kg since awal oktober .. yeyeee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-12-2021 04:19 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 7-12-2021 04:29 PM
... platlet count merudum dlm plasma

https://www.reuters.com/business ... 19-shot-2021-04-14/

J&J, CanSino, AZ guna adenovirus
AZ ni diberi kepada orang ikut kategori umur

Tapi CanSino takda kes blood clot
China tak ambil mrna vaksin sebabtu mereka claim takda blood clot
Satu kes dalam 6 juta orang tu kebarangkalian risiko thrombus oleh Sinopharm dlm rekod WHO
PRC ada 1.4 billion orang, amik Sinopharm 6 juta tak sampai 1%. Sehari china jab 20 juta orang
CanSino baru 1 juta org ambil

.
https://www.bbc.com/news/health-59418123 - 2 Dec 2021
These clots, known as vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia, have been linked to 73 deaths out of nearly 50 million doses of AstraZeneca given in the UK.

Bukankah 73 kes kematian dari 50 juta dos AZ sepuluh kali lebih serius berbanding 1 kes kematian dari 6 juta dos Sinopharm.?
.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:06 PM GMT+8 , Processed in 0.110906 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list