CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mojarean_X

[Tempatan] Kerajaan wujud kuota Bumiputera di premis pusat membeli-belah

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 01:04 PM | Show all posts
non bantah pon tak guna sebab undi korang dah tak laku

golongan majoriti setuju dengan kuota ni

belum lagi kuota 51% hahahhaha

sakitnya tuh disney hahahaha

hidup pak mael pejuang bumiputera!
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 01:12 PM | Show all posts
org malaysia mmg rasis sejak merdeka

politicans menangguk je lah. nak lagi rasis? you got it dek...

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai rasa tak perlu kuota2 ni. Biar bersaing cara sihat.

Cuma pihak2 yg berkenaan di hypermarket semua tu permudahkan ja urusan permohonan masuk, display & order barang.

Ikut yg ai tahu sgt kebanyakan deols ni pandang tak pandang syarikat kecil. Order sikit2 atau hold order walau produk laris. Display ditempat yg tak strategik.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 27-11-2021 05:33 PM
mahal pelik ar produk IKS bumiputera skrg. Jajan sebalang kecil rata-rata RM13 hingga RM25. Memang b ...

Yg ni ai setuju. Mmg kebanyakan harga mahal tapi tak berpatutan. Seller nak untung cepat sedangkan kos berapa sgt.

Mungkin deols ingat dah pembeli ni malas so hadap la kan
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 01:40 PM | Show all posts
pyropura replied at 28-11-2021 08:48 AM
Peniaga molayoo bila bagi duit besar tarik muka kelat. Tu ciri khas

Era kobid ni patut wajibkan MyDebit terminal untuk semua peruncit. Bukan benda high tech sgt pun zaman ni banyak burung ko boleh bunuh dgn sebiji batu tu.



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:26 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 27-11-2021 08:38 PM
Ofkos la gagal and they know it tapi keuntungan politik nya besar dan memang itu pun tujuannya.

J ...

.
Saya ingat, sebab utama MARA Digital Mall gagal adalah lokasinya yang tidak strategik atau menarik, berbanding Low Yat Plaza. Mungkin sebab inilah, PM9 Ismail Sabri buat polisi baru ini untuk menempatkan bisnes2 Bumiputera di semua pusat2 membeli-belah utama dan terkemuka di Malaysia, termasuk Low Yat Plaza, iaitu kuota bumi untuk penyewaan kedai2 dengan diskaun bumi. Spt Mid Valley, Sunway Pyramid, Pavilion, 1Utama, dll.

.


Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 27-11-2021 05:33 PM
mahal pelik ar produk IKS bumiputera skrg. Jajan sebalang kecil rata-rata RM13 hingga RM25. Memang b ...

Tgu hype abih melingkuplah produk2 mcm tu.... Byk duit abis utk kelas marketing Jijan Gemok so nk kena cover kos tu sama...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:43 PM | Show all posts
kalau kuoata banyak pun jual barangan tak berkualiti....tak guna juga
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 04:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 28-11-2021 01:40 PM
Era kobid ni patut wajibkan MyDebit terminal untuk semua peruncit. Bukan benda high tech sgt pun z ...

Tu lah pasal, berlambak premis yg.tak boleh bayar dgn. MyDebit. Kejadahnya nyusahkan heboh nak transfer2 bagai. Lepas tu sebok dgn. E wallet, buat menyemak kan data henfon & risiko data diri kena jual.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:45 AM | Show all posts
lepastu sub pada yindon pada abangla ye..
mcm tanah felda tanah kurnia etc
pastu merempan lg DAP racist.. kerajaan tak tolong meleis.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:47 AM | Show all posts
bila kekayaan negara tak diagihkn secara adil..nampak bangsa yg majoriti akan jd struggle kt negara sndiri
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:52 AM | Show all posts
missus_meow replied at 27-11-2021 04:25 PM
kalo mampu bayar sewa ... and kenalah pandai bersaing dgn bangsa lain ...

family members aku ada bukak kedai kat satu shopping mall terkenal di selatan..meleis punya dahsyat, dia jual produk yg sama pastu bising kat management barang dia tak laku..
padahal harga sewa dia kemain murah, pastu nak sale tiptop.. kitorang punya sewa beratus kali ganda mahal dr sewa dia sbb nak lokasi hot tu..
kitorang kemain keluar modal cantikkan kedai, beli rak etc..
weekend upah part-timer sbb nak entertain customer..
kedai meleis tu sorang je jaga, tu pun duduk main henpon je, jenis tgk org jeling2 je sbb mata fokus kat tepon..
mulut berat nak offer tgk barang kat kedai dia.. pastu nak sale tiptop..

meleis ni sampai bila-bila mmg harap kerajaan je la.
takkan berdaya saing..
yg so-called berdaya saing tu pun budak2 ajaran jijan semang je hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:55 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 27-11-2021 09:25 AM
People go for products tak tanya pun siapa tokey kedai. Dah dapat kuota tu sila bukti kan kemampuan.

dah mmg bangsa acah2 bersalah tu susah nak masuk kedai melayu

ko pernah ke tgk diorg masuk kedai maiden beramai2

orang melayu bumiputera ni baik hati...Diorg bukak kedai dekat kawasan perumahan org melayu or bumiputera org melayu masuk je kedai diorg

tapi ko pergi tgk kalau org melayu bukak kedai kat lowyat ada ke bangsa tu nak masuk.


Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 11:30 AM | Show all posts
johan-adx replied at 30-11-2021 10:47 AM
bila kekayaan negara tak diagihkn secara adil..nampak bangsa yg majoriti akan jd struggle kt negara  ...

What do you understand by kekayaan negara?


Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 11:40 AM | Show all posts
pasa replied at 30-11-2021 10:55 AM
dah mmg bangsa acah2 bersalah tu susah nak masuk kedai melayu

ko pernah ke tgk diorg masuk kedai  ...

aku sendiri pun tak masuk Mydin kecuali kebetulan atau ada specific reasons. Untuk saje2 drive pergi Mydin, tak kot.

komen aku sebelum ini merujuk pada kedai yang race/religion 'neutral'. Ada kan?

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:05 PM | Show all posts
tok vida, alep sokri bole la sahut cabaran bukak kedai kt mall mcm klcc
tak kan manjang nak bukak kiosk je
ada berani?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:06 PM | Show all posts
pasa replied at 30-11-2021 10:55 AM
dah mmg bangsa acah2 bersalah tu susah nak masuk kedai melayu

ko pernah ke tgk diorg masuk kedai  ...


sebab utama monopoli,dah situ xramai melayu,
tengok contoh terdekat la di putrajaya sape monopoli kedai2,
kalau di KL atau johor siapa pula yg monopoli lot2 kedai,
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:09 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 30-11-2021 11:40 AM
aku sendiri pun tak masuk Mydin kecuali kebetulan atau ada specific reasons. Untuk saje2 drive per ...

lain kali nak komen tu

biar jujur bro

ko acah2 komen neutral. org melayu tak kisah masuk lowyat beli barang PC

org melayu ni la yg jenis beli barang or servis tak kisah bangsa.

mcm la aku ni tak pernah ada client chinese or indian sabahan or sarawak.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:31 PM | Show all posts
pasa replied at 30-11-2021 12:09 PM
lain kali nak komen tu

biar jujur bro

Apa yang tak jujur? Kalau melayu buka franchise McD ko rasa cina india kisah ka itu kedai siapa, tak kan? Point is quality outlet, dan tak perlu pun jual race or religion.

Cina kalau berniaga dia akan baca sentimen pengguna dan adept termasuk 'menyamar' dgn jenama. Kalau melayu tak sanggup buat benda yg sama sebaliknya berpaut pada retorik simpati then teruskanlah menyalahkan pelanggan. Nothing will change.



Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:42 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 30-11-2021 12:31 PM
Apa yang tak jujur? Kalau melayu buka franchise McD ko rasa cina india kisah ka itu kedai siapa, ta ...

ko mengarut apa ni

mekdi ke KFC ke. tu bzness bukan dari malaysia bro tu franchaise luar.

tak kan maiden tu pun byk brg yg ada dekat aeon big pun org mcm kau tak nak masuk.

now u see sapa yg racist bila satu bangsa berniaga

aku ada je kenal sorg melayu ni sbb dia kaya dia meniaga dekat low yat guna nama bini dia cina.

ko rasa kalau dia sendiri yg bukak kedai kat law yat tu mcm mana. Sampai skg org tak tahu owner sebenar dia melayu.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 03:51 AM GMT+8 , Processed in 0.081950 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list