CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 975|Reply: 0

Varian Omicron B.1.1.529 "Merisaukan" Paling Banyak Mutasi

[Copy link]
Post time 26-11-2021 11:20 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 28-11-2021 04:50 PM

Varian paling merisaukan pernah saya lihat - UK, pakar kesihatan.
Jumaat, 26 November 2021.



Mula di Johannesburg, Afrika Selatan.
Meningkat dari kebiasaan 25 kes setiap hari, ke 100 kes kelmarin.



Varian B.1.1.529 (Omicron)
Varian yang ada paling banyak mutasi (setakat hari ini).
Ada mutasi baru, ada mutasi dari varian sebelumnya, kini bergabung ada dalam satu varian baru.
Ada total 50 mutasi, darinya 32 mutasi pada spike protein.
Perbandingan: Delta ada 2 mutasi, Beta ada 3 mutasi.
Lebih mudah berjangkit (masih dalam kajian).
Lebih pandai elak sistem imunisasi (masih dalam kajian).
- yang dah kena covid pun mungkin boleh kena lagi sekali.
- dah vaksin pun mungkin boleh kena.
Juga dikesan merebak di Hongkong, Botswana dan Israel (1 kes datang dari Malawi).
Kadar jangkitan 500% lebih tinggi berbanding delta.
Perbandingan: kadar jangkitan delta hanya 60% lebih tinggi berbanding Alpha.
R value = 2. R value lebih dari 1 ni tinggi, R value 2 ni sama macam lonjakan covid kali pertama awal 2020 dulu.



Cara membendung?
Hampir mustahil nak sekat jika dah ada, lockdown takkan berjaya sekat.
Kena sekat dari sempadan lagi, jangan ada sesiapa pergi Afrika Selatan.
Biar varian ni terkepung di Afrika Selatan, Hongkong dan Israel sahaja.

Teruk ke sakit?
Sakit tahap mana, adakah vaksin berkesan, belum ada data.
Tunggu data dari Afrika Selatan.
Walaupun masih tiada data, kita seharusnya bertindak dulu.

Update
WHO sedang meeting (Jumaat).
EU sarankan "Emergency Break" sekatan perjalanan dari/ke Afrika Selatan.
Negara2 EU eg: Austria, Netherlands, Itali, France (dah sekat). Jerman (dalam proses).
India akan test individu dari Afrika, kontak rapat pun akan kena test juga.
Australia sedang kaji.
Singapore perketat ketibaan dari 7 negara Afrika.

Update #2
Belgium (Utara EU) catat 1 kes varian Nu.



Situasi Terkini Di Afrika Selatan
Dulu pelancong tidak datang sebab Delta, sekarang Nu pula.
Vaksin cukup untuk vaksinasi semua populasi dewasa.
Tapi ramai tak mahu pergi cucuk.
Ramai rakyat ada HIV (imun sistem lemah).
Ramai dah kena covid semasa gelombang ke-3.
Jadi harapnya (belum ada data) ramai yang imun jika gelombang ke-4 datang.

Baca lagi? Update vaksin Omicron
https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=5007715

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-9-2023 12:55 AM GMT+8 , Processed in 0.108121 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list