CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4947|Reply: 35

Brg berharga anda hilang smasa naik kapal terbang???

[Copy link]
Post time 30-7-2010 04:33 PM | Show all posts |Read mode
Ada sesiapa x kat sini yg pernah menggunakan perkhidmatan syarikat penerbangan, brg2 berharga korang hilang x pun rosak dan sbgnya. Kalo ada nak tanya pendapat korang apa yg patut pihak lapangan terbang buat untuk atasi masalah2 yg mcm nie. Ok disini aku nak kongsi sikit citer pasal kes2 mcm nie.

Dua tiga hari lepas semasa bertugas kat airport aku nampak seorg penumpang yg turun dari KL. Aku perhatikan dia membelek2 begnya dan agak lama jugaklah dia membelek2 begnya tu. Aku ingatkan mungkin dia sedang membuat pengecaman sama ada betul ke x beg dia takut tersalah ambil beg. Selain aku adalah juga tiga kawan2 aku yg berdiri sambil tgk2 penumpang yg keluar satu persatu dari ruangan mengambil beg. So nak jdkan citer mamat yg aku peratikan tu last sekali keluar dan terus berenti depan aku dan kengkawan aku yg mula nak bergerak pergi ke hall arrival yg lain. So kawan aku tanyalah....kenapa tu boss? (ini kp ala org sabah). Terus mamat tu jawablah...beg dia kena buka. So aku tanyalah dah cuba periksa ke brg2 yg hilang. Mamat tu kata dia x beberapa pasti sbb x habis periksa bongkar beg dia sendiri. Lepas tu terus mamat tu cakap " Kenapa ye setiap kali saya pergi sabah mesti ada brg saya hilang. Kalo saya balik KL x pula pernah jadi mcm nie. Kenapa org sabah nie kua mencuri brg org ke? Aku x jawab soalan mamat tu dan terus aku pandang ke arah kawan2 aku nie. Dah naik merah padam lah pulak. Aku senyum jer dlm hati. Dlm hati aku kata 'aish mamat nie mulut tak ingat. Dia lupa ker dia kat mana sekrang nie.

Terus kawan aku tadi suruh dia pergi ke kaunter baggage claim and services kalo nak buat ape2 komplen. Lepas mamat tu pergi kawan aku cakap plak. Ape dia ingat ground crew cuma ade kat sabah ker. Masa kat KL pakai robot ker. "aloi" punya org. Cakap baik2 sikitlah. Nasib baik aku tgh kerja. Kalo ndak aku sound sudah tu org.

Tulah kan...aku nak nasihatkan bagi sape2 yg nak naik kapal terbang atau mungkin pada masa akan dtg nak naik kapal terbang jln2 tempat org. Tolong ye..pastikan mana2 brg2 berharga yg korang rasa brg tu mmg berharga sgt letak dlm beg yg korang boleh 'hand carry'.

Pastu jgn lupa letak sepasang persalinan dlm beg tu. Bukan apa ada juga kes dimana beg2 diorg nie tersalah hantar x pun tercicir kat tempat masa nak terbang. Kemungkinan ada penumpang bangau yg x beberapa nak cam beg sendiri tersalah  ambil beg org lain pun ada.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-7-2010 09:01 PM | Show all posts
so far aku xpenah kena lagi walaupn aku x guna mangga yang ada kod tu utk lock luggage.

tapi kakak aku penah kena.luggage dia walaupun dah dikunci masih gak dibukak.dan pencuri tu memang pandai memilih barang dicuri.abis perfume lancome dia kebas.dah tu DEODORAN jenama mark & spencer pun dia amik.deodoran rexona dia x sentuh pun.

dia x simpan dalam hand carry luggage perfume tu sebab penerbangan dia dari perth-kl-kch.international flight x boleh bawak lebih dr 100ml.

waktu penerbangan jb-kch lak mp3 adik aku dicuri.adik aku pun 1.dah masuk dalam kapal terbang baru nak bagitau.haisshhh..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 09:43 PM | Show all posts
aku penah le ilang minyak wangi.. dah tinggal separuh botol pun nak curi ke..
tak pasti yg mencuri tu kat CGK ke KUL..

beg koyak mcm kena pisau pun penah juga.. dah la beg aku pinjam dr kawan aku..
nasib tak suruh ganti beg dia..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 09:57 PM | Show all posts
alhamdulillah..
x pernah kena lagi...
mengikut kata saudara yg kijer kt kaw airport..
biasanyer.. yg mencuri tu pon org dlm jugak..
meaning org yg dok hangkut beg kiter tu jugak...
diaorg ni biasanyer aim beg yg nampak mcm class gitu...
kalo stakat beg murah2 ni..
dia org x layan sgt..
tahap keterreran diaorg ni amat tinggi..
x kira la beg u lock guna baper code skali pon..
mmg cfm boleh kena uncode...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 12:04 PM | Show all posts
Reply 3# archilless


   kan??perfume yang tinggal separuh tu pun nak curi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 12:27 PM | Show all posts
mmg org yg kat airport pun. lagi2 yg mengambil beg turun dr kapal terbang. dulu masa aku di Terminal Air Asia ade staff ground crew ckp, jgnlah yakin secure sgt kalo pakai beg bagasi yg ada zipper walaupun pakai kunci mangga. Caranya diorg akan cucuk bahagian zip tu dan tarik jadikan dia terbuka. lepas dah dpt barangan yg diorg nak diorg akan zip balik dan nampak mcm biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 12:51 PM | Show all posts
Reply 4# midar


    kalau aku nak beli beg mesti nak warna selain dari hitam dan biru sebab senang nak cari.
aku baru nak beli beg baru.nak beli beg yg ade 4 roda tu dan hard case tapi bila dengar ape yg ko cakap tu aku pikir dulu lah mcmne.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 12:56 PM | Show all posts
mmg org yg kat airport pun. lagi2 yg mengambil beg turun dr kapal terbang. dulu masa aku di Terminal ...
AMDTurion Post at 31-7-2010 12:27



    xkan takde yang memantau bahagian ni?x amanah lah.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 31-7-2010 01:00 PM | Show all posts
Reply  midar


    kalau aku nak beli beg mesti nak warna selain dari hitam dan biru sebab senan ...
tabasco Post at 31-7-2010 12:51



    boleh beli. tp brg2 yg ko rasa berharga simpan dlm beg hand carry. kalo brg tu rasa besar sgt.....kena simpan lm bagasi juga...simpan kat tang penjuru beg. cuba elakkan pakai beg bagasi kain. cari case yg keras tu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 01:05 PM | Show all posts
boleh beli. tp brg2 yg ko rasa berharga simpan dlm beg hand carry. kalo brg tu rasa besar  ...
AMDTurion Post at 31-7-2010 13:00



kenapa kat penjuru?nape x kat bhgn tengah2?itulah aku nak beli yang keras tu sebab jenis kain tu cepat kotor la.aku beli beg kaler brown sebab aku senang nak cam  beg aku dari jauh.tapi alih2 kotor sebab kena hempap ngan beg lain.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 01:07 PM | Show all posts
xkan takde yang memantau bahagian ni?x amanah lah.
tabasco Post at 31-7-2010 12:56



    ada tu mmg ada tapi org dlm kan faham2 jerlah. kalo ko pernah naik air asia naik penerbangan ke k.kinabalu pernah lalukan laluan nak ke kaunter imigrisen. kalo ko pernah tgk crew2 yg memunggah bag nie mana ada org yg jaga.

  bila aku buat siasatan sendiri, masa yg paling lama diorg boleh buat kerja nie adalah semasa sebelum kita naik kapal terbang. yelah kan kena chek in awal. tahu x beg2 kita tu akan diletakkan di satu tempat menunggu sehingga kapal terbang yg akan kita naik tu tiba.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 01:26 PM | Show all posts
kenapa kat penjuru?nape x kat bhgn tengah2?itulah aku nak beli yang keras tu sebab jenis kain ...
tabasco Post at 31-7-2010 13:05



    penjuru tu ko himpit bnyak sikit dgn baju2 ko. kalo tgh2 dia cucuk jer tgh terus dia masuk dlm tgn dia mcm mana. kalo ko nak bagi thril..ko letak jarum kat keliling plastik brg2 ko tu. baru pdn muka dia. tapi jgn lupa plak...nanti ko pulak yg kena jarum.

tu yg dlm kapal. masa diorg memunggah barang2 keluar ada yg main baling2 jer. bagus sekali kalo ko wrap terus dgn plastik. tapi bila ko dah dpt ambil beg ko, kasi buka tu plastik. nanti terkedek2 pulak ko nak membuka plastik tu bila kastam nak check brg2 ko.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 01:41 PM | Show all posts
penjuru tu ko himpit bnyak sikit dgn baju2 ko. kalo tgh2 dia cucuk jer tgh terus dia masuk ...
AMDTurion Post at 31-7-2010 13:26



    akan aku praktikkan heheheh
tapi pasal kastam tu aku rasa xde masalah la sebab selalu aku declare makanan aje dan dorang cek makanan aje.aku asingkan makanan dari beg pakaian.letak dalam kotak aje.malulah kalau dorang selongkar beg aku dengan baju2 rahsia lagi tu hahaha

yang beg pakaian lak dorang scan aje daripada bukak beg tu.kalau ade yang meragukan baru dorang suruh bukak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 01:45 PM | Show all posts
akan aku praktikkan heheheh
tapi pasal kastam tu aku rasa xde masalah la sebab selalu aku ...
tabasco Post at 31-7-2010 13:41


baguslah ko nie. kalo org2 kastam dgr mesti diorg suka. sng dpt passenger yg mcm nie. ko pun xlah susah2 kena dera dgn diorg.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 01:49 PM | Show all posts
baguslah ko nie. kalo org2 kastam dgr mesti diorg suka. sng dpt passenger yg mcm nie. ko pun xla ...
AMDTurion Post at 31-7-2010 13:45


malu sangat kalau dorang selongkar beg tu.nampak semua barang2 peribadi.baju yg x sempat basuh lg hahah ini pun mak yang ajar.jangan letak makanan dalam beg pakaian.

kawan aku penh kena.waktu 1st dia pegi oversea dia sorang aje.abis kastam tu selongkar beg dia.keluarkan semua baju dia pastu pegi scan beg dia yang kosong tu kot2 dia seludup dadah.sampaikan mesej dalam hp pun kastam tu baca.pastu tanye macam2 ape tujuan dtg sana,bape hari tinggal,tinggal ngan sape.takut gak dia sebab baru mula2 sampai.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 01:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by AMDTurion at 31-7-2010 13:56
malu sangat kalau dorang selongkar beg tu.nampak semua barang2 peribadi.baju yg x sempat basuh l ...
tabasco Post at 31-7-2010 13:49


situasi yg ko ckpkan tu tabasco mmg aku paham sgt. lagi2 kalo brg2 ko kena periksa dgn officer yg berlainan jantina. mcm depa mungkin ok ja tapi org kita yg masih mempunyai adab timur nie mmglah malu gak.

pasal kawan ko tu mmg...diorg akan kaw tanya bila diorg tahu itu 1st time ko dtg sana. walaupun ko ada bawa dokumen yg lengkap contohnya dokumen yg menyatakan ko dtg sana atas sbb nak belajar. Aku dgr kalo kat ostolia kastamnya very straight. cuma kastam malaysia nie jer yg banyak sgt bagi muka dgn org2 asing nie.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-7-2010 02:06 PM | Show all posts
situasi yg ko ckpkan tu tabasco mmg aku paham sgt. lagi2 kalo brg2 ko kena periksa dgn office ...
AMDTurion Post at 31-7-2010 13:55



    setuju sangat...aku tengok kat klia tu macam senang2 je leh lepas.dorang tengok dan senyum aje.orang local xperlu declare ape2 kot padahal ade je yang bawak buah strawberi la,sayur2 la,daging2 la.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2010 02:13 PM | Show all posts
setuju sangat...aku tengok kat klia tu macam senang2 je leh lepas.dorang tengok dan senyum ...
tabasco Post at 31-7-2010 14:06



    bukannya apa....sbbnyer kita menggalakkan pelancong masuk jd nak memudahkanlah urusan pelancong yg masuk.

kalo org malaysia pula ( x suma) kalo kena periksa dah mula marah..undang2 menyusahlah...x adillah. well untuk pengetahuan tobasco kastam malaysia diorg randomly check. tu sbbnya ade yg kena chek dan ada yg tidak. mmg senang2 jer org akan persoalkan tindakan kastam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 05:22 PM | Show all posts
rate count +100




Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 09:21 PM | Show all posts
Reply 15# tabasco

your friend tu pagi mn?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 09:00 AM GMT+8 , Processed in 0.111010 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list