CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 3421|Reply: 7

Pendapat Anda Tentang Pgwai Imigrisen dan Kastam Di LTA

[Copy link]
Post time 18-7-2010 04:10 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by AMDTurion at 18-7-2010 18:21

Nak tanya pendapat korang pasal dua jabatan nie yang ada di Lapangan Terbang Antarabangsa (mana2 airport dimalaysia). Apa yg korang tahu pasal tugas Imigrisen dgn Kastam di airport? Lepas tu pulak yg mana satu pgwai2nya yg pernah beri masalah kepada korang semasa korang menggunakan/berada di airport(jika korang berurusan dgn diog)?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 18-7-2010 06:22 PM | Show all posts
aik...dah tiga puluh lebih view masih xde komen lg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 06:23 PM | Show all posts
setahu aku tugas mereka banyak
1)cek info keluar masuk orang dari dalam dan luar negara.bagi pemegang passport,segala info termasuklah rekod jenayah,tempat tinggal,warganegara,penerbangan dan dari mana kita pergi sebelum ni akan keluar apabila melalui sistem autogate atau kaunter imigresen.

2)memastikan pemegang passport padan dengan nama kat tiket supaya kita tak pegang passport orang lain.

3)memeriksa hand carry luggage melalui xray supaya takde bom/senjata tajam.badan kita pun diperiksa gak kalau metal detector tu berbunyi.

4)memeriksa barang2 dalam luggage terutamanya yang datang dari luar negara.malaysia contohnya memastikan semua pelancong dari luar negara untuk declare barang2 kalau mereka ade bawak tumbuh-tumbuhan,buah-buahan atau segala jenis makanan segar.

selama ni aku tak pernah ade masalah dengan mereka....cuma yang orang kastam/imigrsen lelaki ni terlebih ramah sikit,tanye aku pegi sorang2 ke,belaja ke keje.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2010 06:33 PM | Show all posts
setahu aku....job no 3 tu polis keselamatan airport yg buat. bukannya pihak imigrisen ataupun kastam yang buat.

apa2 pun tima kasih kepada tabasco kerana menjadi org pertama yg replied thread nih.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 07:48 PM | Show all posts
setahu aku....job no 3 tu polis keselamatan airport yg buat. bukannya pihak imigrisen ataupun kastam ...
AMDTurion Post at 18-7-2010 18:33


oh yeke?aku tak penah lak perhati sebab aku anggap semuanya kastam/imigrsen...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2010 08:23 PM | Show all posts
oh yeke?aku tak penah lak perhati sebab aku anggap semuanya kastam/imigrsen...
tabasco Post at 18-7-2010 19:48


biasanya penumpang2 nie jrg nak ambik tahu. aku pula tahu masa aku dpt peluang naik kapal terbang sbb dpt kerja kat sabah. setiap kali aku balik aku akan peratikan pgwai2 keselamatan nih. apa kejer yg diorg buat sbbnya aku tgk mmg ramai sgt diorg nie kat airport. So kesimpulan yang aku boleh aku buat,:

1) sebelum kita nak check in, kita kena scan x ray suma brg2 kita. biasanya brg2 yg akan dimasukkan ke kargo kapal terbang. yg ini polis bantuan keselamatan airport yg buat nih. juga dikenali dgn nama polis mab (malaysian airport berhad).

2) check in kat kaunter airlines. mesti minta ic ataupun pasport. yg nie staff airlines.

3) sblum tiba di kaunter pemeriksaan imigresen, brg2 hand carry akan di scan. polis ini akan minta boarding tiket dgn pasport ataupun ic masa kita nak lalu kat situ. yg ini polis mab yg buat.

4) kaunter imigresen. ada citer yg berlainan sikit.
    kalo dr KLIA nak pergi mana2 destinasi dlm malaysia x perlu lalu kaunter diorg nih. kecuali kita nak keluar negara. yg ini pgwai  
    imigresen yg buat.
    tapi bila korang dah sampai sabah/sarawak korang akan lalu kaunter imigresen untuk masuk. begitu juga untuk keluar dr
    sabah/sarawak. yg ini pun pgw imigresen punya kerja.
5) kastam....bila pulak korang jumpa dgn diorg kan. bagi aku sape2 yg cuma naik flight domestic xkan berurusan dgn jbtn ni.
    setahu aku diorg ini ada bila korang balik dr luar negeri. biasanya berkaitan dgn brg2 yg ada cukai, brg2 larangan spt dadah,  
    senjata api, ubat-ubatan, makanan2 sgar terutamanya produk dari lembu, ayam dan itik dan akhir sekali tumbuh2an.

aku buka thread ni pun sbb nak tahu dr pengalaman2 korang yg pernah berurusan dgn pgwai jabatan yang aku nyatakan pd tajuk spt di atas di airport.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 10:21 PM | Show all posts
Selalu gak naik kapal terbang... so far, ai tak dok masalah agi ngan personnel from both department. Mungkin ai naik domestik flight kut... yang international flight tak tau ar...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2010 01:26 AM | Show all posts
nak tahu juga sape2 yg pernah kena cukai dgn kastam? mcm mana diorg berurusan dgn public?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:51 PM GMT+8 , Processed in 0.082256 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list