CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15805|Reply: 31

Jemputan Perkahwinan-Cadangan Cara Nak Bagi Duit

[Copy link]
Post time 19-6-2010 05:02 PM | Show all posts |Read mode
aku dah dok perhatikan dan dah jadi satu tradisi selepas je majlis perkahwinan
para jemputan akan beratur utk bersalam cangkok ( sambil salam sambil beri duit)
sama ada kepada pengantin atau pun pada bapak pengantin.

cara ni mcm memberi secara sembunyi dan penerima pulak malu2 tapi tersengeh2
sambil masuk dalam pocket yg kadang2 mengelembung dan mengelebih kerana berat.
bila dah kembung mulalah mencari pelastic beg untuk mengisi duit yg diterimanya.

Jadi aku cadangkan di kad jemputan di beri no akaun Pengantin/Pengajur
agar duit terus dimasukkan ke akaunnya dan tetamu cuma bawa slip payment
dan tulis nama dibelakang slip (jika perlu) dan terus masukan kedalam box
( sebelah meja hadiah) yg telah disediakan ketika hadir pada majlis itu.

Dgn cara ini pengantin tak perlu risau kehilangan duit.
tetamu pula akan merasa selesa.

walaupun belum ada komen
aku rasa cadangan ini amat bagus
dan boleh dipraktikan mulai bulan depan.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2010 05:07 PM | Show all posts
Reply 1# PerKasa


disini pula as the guests datang dan pergi anytime, diorang salam duit bila datang dan pergi tak kisah bila..takda line nak beratur..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:13 PM | Show all posts
salam cangkok ni x ada masalah.perkara remeh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:14 PM | Show all posts
bubuh tabung siap2..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:16 PM | Show all posts
salam kokot
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:26 PM | Show all posts
aku rasa cara paling elok... jemputan yg darang, pegi ke kaunter bayaran dulu cam masuk fun fair...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-6-2010 05:54 PM | Show all posts
Reply 1# PerKasa

Duit tu bkn nya wajib..tambah2 kalo ko bwh hadiah.....err..cumel tul gambar kat bwh tu ye....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 05:59 PM | Show all posts
satu idea yang baik sebenarnya....bagi aku pulak....selain letak nombor akaun dalam kad jemputan.... kena juga ada tulis peringatan....."Sekiranya anda berhajat untuk Salam Kokot, anda dinasihatkan agar "salam kokot" dengan nombor akaun ini dahulu".....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2010 06:00 PM | Show all posts
aku rs cdgn ni bagus tp optional la, sape nk salam cangkuk leh teruskn.

tp kn, aku rs bila letak no.acc kt kad jmputan tu mcm terang2 la plak suh bg duit. ekeke.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 06:03 PM | Show all posts
bila dah kembung mulalah mencari pelastic beg untuk mengisi duit yg diterimanya.
PerKasa Post at 19-6-2010 17:02



tp skrg kalo org y advance dorg dah siapkan handbag siap2 weh. ada pmbantu y pegangkan, duk tepi tn.rmh. xpakai dah plastic bag
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 06:11 PM | Show all posts
kalo xyah amik duit pon xpe kan?
parents aku wat camtu utk kenduri akak aku dedulu
bleh jiran plak bising2 sbb mak aku x amik duit....

yg penting nak jamu org makan.....apa kata niatkan sedekah....lagi afdal!!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 06:43 PM | Show all posts
kalo xyah amik duit pon xpe kan?
parents aku wat camtu utk kenduri akak aku dedulu
bleh jiran plak bising2 sbb mak aku x amik duit....
iza_yuss Post at 19-6-2010 18:11


mmg x wajib bagi duit.
tp aku rs mmg patut pn jiran ko bising2 psl mak ko xnak amik duit. yela kot2 org bg duit niat sedekah, tp mak ko x terima. so xdptla pahala sdekah haritu. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 06:55 PM | Show all posts
mmg x wajib bagi duit.
tp aku rs mmg patut pn jiran ko bising2 psl mak ko xnak amik duit. yela  ...
kazaraf Post at 19-6-2010 18:43


sama konsep macam org nak g aji kan
org pakat kasi duit sbb nak sedekah. x kira la org tu kaya ke x...

tapi kesian plak kat org yg x mampu.....kalo x kasi duit, nanti segan plak g makan saja2....
susah betul la....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 08:24 PM | Show all posts
Kalu Cina kawin, sebelum masuk ruang tempat makan tu biasa ada mcm meja resepsi. Kat situ ada beberapa orang sedara mara dan kawan pengantin yang melayan orang sambil kasik info tempat duduk (kalau kat restoran). Biasanya para jemputan akan 'deposit' duit utk pengantin kat situ.


Zaman skrg biasa ada cam tabung cantik dan jemputan leh masukkan sama ada angpau berisi duit atau sampul kad jemputan yang dia dapat (sebab dah ada nama jemputan so tak pyh nak tulis dah) yg berisi duit gak. Kalu dlm 10-20 thn lepas jemputan biasa kasik dlm sampul tp skrg ramai yg beli paket angpau cantik dan berhias khas utk perkahwinan. Kasik duit masa melawat org mati pun ada sampul cam ang pau tp kaler dia putih (pek pau la jdnya).
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 08:28 PM | Show all posts
Kalau omputeh plak, lain pulak cite. Zaman skrg dah ada budaya kasik list barangan yg diaorg nak for wedding present. Dalam kad jemputan tu nanti ada list brg yg dia nak dan boleh beli dari mana (biasa dalam satu kedai supaya senang, contohnya Harvey Norman so ada byk brg boleh pilih dan letak kat senarai). Awal2 lg sblm print list tu dlm kad jemputan, pengantin dah siap2 gi kasik list tu kat kedai yg ada brg yg dia nak. So bila jemputan gi kedai tu, boleh la dia check brg apa yg dah ada org beli (sebab kedai tu akan cancel dlm list brg yg dah beli) so dia beli apa yg belum dibeli org. Kesannya, jemputan berebut nak pergi awal beli brg sbb kalau tinggal sampai last, dah tinggal brg2 yg paling mahal hehe. Tp kalau jemputan tu kaya no problem la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2010 08:35 PM | Show all posts
Kaedah letak no akaun pastu bawak payment slip tu aku lom penah tgk lg. Pada pendapat aku, tak berapa manis kot terutama utk org Asia apatah lg org Melayu. Sedara mara dan kawan2 Cina yg ngaku mata duitan pun tak buat camtu (or belum la kot, nanti aku cadangkan, mana tau depa berkenan). Sebabnya, kalau taruk no akaun maksudnya kita expect jemputan tu kasik duit, jadik cam tak ikhlas menjemput. Lgpun konsepnya kita nak jamu sedara dan kawan2 kan, jadi patutnya tak mengharap apa2 (pada teorinya la hehe, walaupun nak sebenarnya ).


Setakat ni, berpuluh Cina yg aku kenal yg buat majlis kawin, tak pernah lg rugi duit melainkan untung belaka. Byk pulak profit tu. Biasa Cina yg buat majlis kawin ni akaun dia rapi dan terperinci so dia dpt keep track betul berapa masuk berapa keluar. Biasa masuk akan melebihi keluar dalam kadar yg byk jugak, kurang2 pun ribu raban la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2010 09:11 PM | Show all posts
Ada jugak yg letak tisyu jer dalam sampul.....agaknya nak salam duit x der jadi ganti dgn tisyu...kes nih aku jumpa semasa jiran aku wat majlis kawin anak dia....
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2010 08:50 AM | Show all posts
salam

hulor je la... tengok budget n bahagi pd berapa majlis yg akan dihadiri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-6-2010 02:53 PM | Show all posts
aku rasa cara paling elok... jemputan yg darang, pegi ke kaunter bayaran dulu cam masuk fun fair...: ...
DATUK_K Post at 19-6-2010 17:26



   
satu cadangan yg baik
so siapa yg bayar lebih boleh duduk kerusi depan

yg beri cipot  dok kat meja nasik campur je
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2010 02:36 PM | Show all posts
mak pak aku xpernah lak buat mende ni masa kami kawen... kami jemput tuk jamuan makan... bukan nak kena bagi duit... tapi ada gak yg bagi duit... selalu tolak la... x tau la kalo2 jiran2 terasa...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Kenapa Biri Biri Jalan Lambat?
XimKenapa Biri Biri Jalan Lambat?
Views : 21672 Replies : 64
Dharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor biawak komodo
PrickfordDharma Harun Adik Manja tanggung 2 ekor
Views : 5694 Replies : 75
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 205096 Replies : 4906
Semasa meeting boss tiba-tiba cakap "saya kecewa dengan prestasi kerja kamu". Apa yang korang nak jawab?
admin6Semasa meeting boss tiba-tiba cakap "say
Views : 4338 Replies : 8
Cinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup putuskan hubungan dengan ibu bapa demi berkahwin lelaki 80 tahun
YgBenarCinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup pu
Views : 3593 Replies : 23
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 12349 Replies : 9
upsr bocor versi murid, cikgu, bapak
jonedoeupsr bocor versi murid, cikgu, bapak
Views : 5692 Replies : 24
Oh ni lah dia sebabnya....
RalineOh ni lah dia sebabnya....
Views : 3679 Replies : 28
Transfer aset trading?
KogoromouriTransfer aset trading?
Views : 5829 Replies : 11
Cara-cara nak tonton siaran TV dan Astro online secara percuma
khairulikhwanCara-cara nak tonton siaran TV dan Astro
Views : 30438 Replies : 30

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 04:06 PM GMT+8 , Processed in 0.086103 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list