CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Leonarzi

Kenapa Bahasa Melayu dipilih jadi Bahasa Indonesia, bukan Bahasa Jawa

[Copy link]
Post time 9-11-2013 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 01:01 PM
salah pendpat kau ni...Indon tu wujud sebelum nenek moyang kitorang datang ke sini

Untuk peng ...


takdenye org msia ikut budaya europe...itu cuma segelintir org yg taksub sgt ngan budaya mat saleh...

'setinggi2 terbang bangau, hinggapnya di kubangan juga' Last edited by Kerêta_Angin on 21-11-2013 01:34 AM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2013 10:26 PM | Show all posts
Kerêta_Angin posted on 9-11-2013 10:22 PM
takdenye org msia ikut budaya europe...itu cuma segelintir org yg taksub sgt ngan budaya mat saleh ...

bukan suma orang europe tu tak senonoh...mereka moden dan maju serta bertamadun tinggi berbanding melayu..

cuba bandingkan indonesia dengan europe jauh sangat bezanya kan...mesti malaysia perlu mencontohi modenisasi Europe....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:21 PM
Melayu masih belum mampu bersaing walaupun dengan Non-malay Bumiputera

saya ckp 'bangsa melayu' tu...termasuk awak sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:29 PM | Show all posts
Kerêta_Angin posted on 9-11-2013 10:26 PM
saya ckp 'bangsa melayu' tu...termasuk awak sekali...

sesuka hati awak nk klaim orang lain sepuak layu awak...nampak desperate sangat...hurmmm curious
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:26 PM
bukan suma orang europe tu tak senonoh...mereka moden dan maju serta bertamadun tinggi berbanding  ...


iyelah...yg baik tu perlu dicontoh...tak kira asal dr mana.

tp takkanlah semua nak diikut sampai dlm rumah pun nak spiking2..melarang anak2 ckp melayu bagai...mkn spaghetti je memanjang...mindset apakah ini...? Last edited by Kerêta_Angin on 21-11-2013 01:36 AM

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2013 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:29 PM
sesuka hati awak nk klaim orang lain sepuak layu awak...nampak desperate sangat...hurmmm curious ...

bukan ke di mesia cuma ada 3 bangsa utama saja...melayu,cina,yindia

pas tu org asli..sabah-sarawak.

kalau awak x masuk melayu...tang mana pulak posisi awak...

org jakun....iban?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-11-2013 10:44 PM | Show all posts
Kerêta_Angin posted on 9-11-2013 10:42 PM
iyelah...yg baik tu perlu dicontoh...tak kira asal dr mana.

tp takkanlah semua nak diikut sampa ...

benda normal la kalau kat Selangor...cikgu2 English di Malaysia pon suruh but camtu...dalam rancangan My English pon ada denda 10sen untuk setiap perkataan bahasa Melayu dalam kelas English....benda ni memang culture orang Selangor & kL sebab kat sini x da melayu asli
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
nobito posted on 9-11-2013 02:44 PM
benda normal la kalau kat Selangor...cikgu2 English di Malaysia pon suruh but camtu...dalam rancan ...

bhs inggris memanglah penting kerna ianya merupakan bhs utama dunia...tp dlm masa yg sama bhs kebangsaan jgn jg diabaikan kerna itu identiti suatu bangsa/negara..

bagi cth jepang/jepun..walaupun dorang bertambah moden, bhs kebangsaan tetap diutamakan..kemodenan bkn bererti meninggalkan terus budaya/bahasa asal kan?

jgn jd ireland sdhlah...bhs mrk boleh dikatakan pupus kerana lebih bangga bertutur dlm english.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2013 06:46 PM | Show all posts
Kerêta_Angin posted on 10-11-2013 11:58 PM
bhs inggris memanglah penting kerna ianya merupakan bhs utama dunia...tp dlm masa yg sama bhs keba ...

jepun lain Malaysia lain....jepun rajin lepastu mereka memang support bahasa jepun dari orang bawahan, sampai ke orang atasan...bukan hanya bahasa malah budaya jepun yang bernilai tinggi tu pon dilestarikan sampai orang kenal bandar Kyoto (bandar kebudayaan jepun)....

berbeza dgn Malaysia...Melayu nya pemalas dan ditindas oleh kaum2 lain...yang dominan dalam ekonomi menindas yang lemah walaupun mereka menguasai poltaik 50 tahun...masih lagi nak cakap Melayu tak bersatu?

Lagisatu awak perlu tahu bahasa Business di malaysia adalah Malaysian English bukannya bahasa Melayu kalau bahasa ekonomi Malaysia adalah English sudah tentu bahasa ilmu sepatutnya adalah English....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2015 10:04 PM | Show all posts
Keindahan bahasa melayu, menyebabkan lagu-lagu drpd Jakarta daripada band Ungu, Dewa 19, repubvlik dan Papinka menjadi siulan dan ringtone oleh orang2 melayu di Patanni hingga ke Hadyai .... indah sungguh bahasa melayu ....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 199105 Replies : 4661
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 23932 Replies : 159
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 41253 Replies : 251
Perfume Mana yg Best?
NaatashaPerfume Mana yg Best?
Views : 105069 Replies : 419
‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penyediaan Makanan Bersih & Selamat’ – Chef Wan
YgBenar‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penye
Views : 11652 Replies : 7
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30349 Replies : 222
Teka Teki Teka Tekok
FARRAZOOLTeka Teki Teka Tekok
Views : 27126 Replies : 106
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73611 Replies : 320
On your mark get set go!!
jueazOn your mark get set go!!
Views : 2020 Replies : 0
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 9381 Replies : 3

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 03:52 PM GMT+8 , Processed in 0.455384 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list