CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 17964|Reply: 65

[Aduan] Simpan RM500, tinggal RM2 - BANK LEPAS TANGAN

  [Copy link]
Post time 11-3-2010 11:47 AM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR 10 Mac - Seorang pengawal keselamatan terkejut apabilamendapati jumlah wang simpanan dalam akaun bank yang sepatutnya berbakiRM500 hanya tinggal RM2 baru-baru ini.
Kejadian itu disedari mangsa, Mohd. Sukri Hussein, 37, ketika diaingin mengeluarkan wang menerusi mesin juruwang automatik (ATM) disebuah cawangan bank itu di Taman Maluri, Cheras, kelmarin.
Tiga hari sebelum itu, mangsa mendakwa dia telah memasukkan wangtunai berjumlah RM500 iaitu sebahagian daripada duit gajinya ke dalamakaun menerusi mesin deposit di cawangan bank yang sama.
Mohd. Sukri ketika datang membuat aduan itu di pejabat Utusan Malaysiadi sini hari ini berkata, selepas menyedari kehilangan wangsimpanannya, dia segera membuat laporan rasmi kepada seorang pegawaibank wanita di pejabat bank itu di Kuala Lumpur City Centre (KLCC).
"Selepas dibuat semakan, pegawai itu memaklumkan bahawa wang sayatelah dikeluarkan menerusi transaksi perbankan Internet. Malangnya,pihak bank tidak dapat mengenal pasti ke mana dan oleh siapa wang itudisalurkan.
"Saya hairan mengapa wang simpanan saya boleh hilang sedangkan sayatidak pernah mengaktifkan atau memiliki akaun perbankan Internet,"katanya.
Lebih mengecewakan Mohd. Sukri, pegawai bank itu turut mengakubahawa ini bukan insiden pertama dan pernah berlaku beberapa kes yanghampir serupa sebelum ini.
"Pegawai bank itu juga memberitahu saya bahawa wang simpanan sayatidak dapat dikembalikan dan mereka juga tidak mampu berbuat apa-apa.
"Saya amat marah kerana pihak bank seolah-olah mengambil sikap lepastangan. Walaupun hanya RM500, tetapi wang itu adalah hasil titik peluhdan rezeki halal dan ia lesap begitu saja," jelasnya kecewa.
Berikutan itu, dia membuat laporan polis di Balai Polis Cheras pada sebelah malam hari yang sama.


*** ader sesaper pernah kena mcm ni?? aku selalu risau perkara gini jd kt aku... opismate aku pon dh kena..RM1800... cian dia...p sana sini... bank kata x leh wat aper2..report polis pon cm tu jugak...blh report jer la...ye la mentang2 la amount yg ilang kecik..jd dia org amik acuh x acuh la... ader kwn aku pulak...cek dideposit kan ker akaun dia rm180,000...fuhhh..kaya gila dia kejap... ini kecuaian pihak bank.. bila nilai besar pandai pulak dia org cr duit tu di salurkan ke mana... siap hntr surat kt kwn aku minta jasa baik utk pulangkan balik duit tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 11:58 AM | Show all posts
internet banking mmg bahaya ... tapi kta kena extra careful ... erm.. meen tak pnah kena .. abh guna transaction online pun dah berbelas thn tapi alhamdulillah ok lagi ... kadang kte yg sedikit cuai .. buka ruang utk mereka2 yg tak bertanggungjawab ..wallahualam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2010 11:59 AM | Show all posts
yg menjadi masalahnyer kes ni terjd pd mereka yg x pernah daftar internet banking pon... cm ner tuh???...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2010 12:00 PM | Show all posts
nie semua keje org "dalam"...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:03 PM | Show all posts
Yes..betul... kerja org dalam nie... diaorang akan cari pemegang akaun yg tk pernah wat internet banking... sumer data kan ada pd diaorang...

kerja tk amanah...tk selamatnya sampai bila2..... kesian pak guard tu.. dah ler sikit jer duit dlm akaun dia pun nk amik...kesianlah sikit kat org... ermmm...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:04 PM | Show all posts
aku penah kena..CIMB...mcm haremm..walaupon amount yg ilang tuh 400..tp time tu aku masih lg seorang student..400 tuh sgt byk hokkay..skang aku dah banned da CIMB..suckss!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:10 PM | Show all posts
mmg kesian kat pak guard tu...kalo camtu sapa xpenah register internet banking xterlepas gaklah duit dia kena kebas ek? bahayalah mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:18 PM | Show all posts
pernah kene ngan maybank
beli tiket ngan MAS bayar gune m2u
tgk online dah ade transaction, & duit akaun aku pun dah ditolak
aku bajet tiket dah confirm la
2 hari before fly, tgk2 booking tiket kene cancel
call MAS kate akaun dorg tak dpt duit

call maybank dorg kate dah bayar sbb mmg ade transaction

sampai skrg tak dpt refund dr either maybank or MAS
sume lepas tangan

huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2010 12:23 PM | Show all posts
slalu kes gini membabit maybank... tp tu ler..maybank ni mesra alam internet banking nyer...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2010 12:28 PM | Show all posts
yg kwn aku hr tu... dpt tau... si pencuri masukkan duit ke dalam account inactive somebody.. dpt track transaction tu sbb guna org dalam gak.. tp x tau org dlm maner punyer keje curik duit nih... transaction mkn ms beberapa minit jerk... dlm tempoh 8 minit duit itu dikeluarkan semula dr account sombody tuh... yg aku heran mcm maner account inactive blh transfer duit melalui MB2U dan di keluarkan melalui atm..setahu aku account inactive ni klu nk activekan balik kena wat urusan kt kaunter..aku pernah wat dl... kena masukkan duit melalui kaunter dan keluar melalui kaunter br account akan active semula... (guna buku)
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:32 PM | Show all posts
Ish ..... takut aku. sian en. guard tu. Penat keja. tak ada belas kesian langsung
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:33 PM | Show all posts
gilerr....Sh**....susah arr nak simpan duit camnie...simpn dlm ASB la senang
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:34 PM | Show all posts
klu yg report ni Tan Sri Dato' Hj. Mohd. Sukri Hussein, gerenti bank x lepas tangan
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:42 PM | Show all posts
Baru2 ni kawan aku pun kena
ilang RM 220 jer - maybank gak
mmg la sikit tp duit tu bole gak buat beli brg2 lain
aku xtau hasil report dia cemana sbb aku xtanya plak outcomenya
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:49 PM | Show all posts
smpn dt kat umh hilang kne amk toyol....
smpn kat bank pun hlg gak kne curi org...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 12:54 PM | Show all posts
kesiannye....ade orang dalam yang gelapkan wang kot.
penat2 keje nak dapatkan duit tu.harapkan pagar,pagar makan padi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 01:02 PM | Show all posts
Pernah terkene gak..masa tu nak withdraw duit kat atm maybank kat the curve.. mesin atm rejected my card tp duit kat akaun still kene tolak jugak (RM800). Buat laporan kat maybank branch & tunggu sebulan lebih jugak laaa nak dptkan duit tu balik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2010 01:29 PM | Show all posts
17# melatibiru

yg ni lg biasa dengar..tp kes mcm ni biasanyer dpt balik duit kita..cuma lmbt sket laa...tp kes duit kena songlap ni..mmg x kan dpt...bank x mau tanggungjawab... ampes jer kan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 03:03 PM | Show all posts
kesian kat pak guard ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2010 04:09 PM | Show all posts
rsnya....kalau dikeluarkan melalui perbankan internet ...mungkin pemegang akaun ni pernah bagi kepada pihak Lain ( anak, sedara mara etc ) utk withdraw duit dia...dalam masa yg sama...si tukang kelaur duit tu ada semua maklumat pemegang akaun dan cipta akaun Maybank2u dan dikawal oleh dia sendiri....tak mustahil.....

Kes yg samapernah berlaku pada sedara aku sendiri...Lebih mburukkan...mende ni terjadik angkara anak sendiri yg tak jujur.....ye lah...Anak tu selalu mintak duit dan mak nyer tak kasik ( mak dia org berniaga...so fulus mmg byk masuk )...dan Mak dia ni selalu suruh anak dia kuarkan duit dan x pernahnya mintak resit pengeluaran....Anak dia ni terus create akaun Maybank2u tuk mak dia tanpa pengetahuan dr mak dia sendir...sikit2 Anak dia amik dan pada satu masa tu dia Amik terlampau banyak dan br mak dia perasan...Skang dah gaduh emak anak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 11:36 PM GMT+8 , Processed in 0.097762 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list