CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7912|Reply: 14

Contract For Service -- Perlu ke permohonan melalui ketua jabatan?

[Copy link]
Post time 2-2-2010 12:20 AM | Show all posts |Read mode
Salam 1Malaysia,

Kalau status jawatan aku adalah 'contract for service' & terang2 dalam contract cakap aku tak dianggap sebagai pegawai kerajaan walaupun kerja dengan gomen, dan kalau aku nak mintak kerja lain dengan badan berkanun contohnya, perlukah aku buat permohonan kerja melalui ketua jabatan? pening tol memikiokannya.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2010 08:11 AM | Show all posts
status jawatan ko kontrak jer.. setahu aku tak der masalah kalo ko nak mohon apa2 jawatan kat tempat lain.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 08:55 AM | Show all posts
Post Last Edit by zaidi_jb at 2-2-2010 08:56

Hanya kakitangan kerajaan bertaraf TETAP sahaja yang perlu melalui Ketua Jabatan untuk memohon kerja di badan-badan berkanun atau kerajaan persekutuan yang lain.

Kakitangan bertaraf Kontrak, Sambilan, Sangkut, Sementara, Kontrak For Service tidak perlu melalui Ketua Jabatan untuk permohonan kerja di jabatan kerajaan yang lain.

Jika mendapat tawaran dari Jabatan Kerajaan yang dipohon, saudara hanya perlu mengemukakan notis sebulan. Namun bergantung kepada budi bicara Jabatan saudara sendiri kerana sekiranya saudara mendapat tawaran TETAP saudara boleh memohon meletak jawatan dalam masa 24 jam kerana terdapat pelepasan yang istimewa bagi pekerja dari Kontrak ke Tetap.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2010 12:41 PM | Show all posts
sepengetahuan aku..tak perlu sbb aku penah keje kontrak for service ni..
just mintak surat sokongan jer..daripada ketua jabatan ko tu jer..
cakap yang ko keje sekian2 bape lama..pastu cakap pasal performance ko..n bla..bla..itu jer..
bawak time interview..kalu masa nak apply surat permohonan keje tu..kepilkan bersama surat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 08:11 PM | Show all posts
Xpayah la ko kan kontrak je dan terang2 dah kata ko xdi anggap pekerja gomen
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 11:58 PM | Show all posts
4# damieniman88

btul tu damien..aku buat mcm tu jugak..dulu aku peg. contract for service kat MOSTI..then awl bln 11 tahun lepas, aku pergi interview kat SPA, putrajaya utk post peg. perikanan G41..Aku minta P.A boss aku buat surat sokongan utk aku..then boss aku sign..dlm surat tu bgtau la kita dh berkhidmat berapa lama then ada la ayat puji2 sikit..hahaha..then ade borang peg. yg sedang dlm perkhidmatan kita kena isi then voucher gaji ko yg telah disahkan..tu semua aku bg kat panel masa interview kat SPA..

Aku pn sekarang ni dah resign dari peg. contract for service kat MOSTI sebab dah dapat tawaran lantikan secara tetap (SPA) utk post yang aku pegi interview hari tu..8.2.2010 ni aku lapor diri di jabatan perikanan malaysia, kem. pertanian & industri asas tani.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-2-2010 02:59 PM | Show all posts
4# damieniman88

btul tu damien..aku buat mcm tu jugak..dulu aku peg. contract for service kat MOSTI..then awl bln 11 tahun lepas, aku pergi interview kat SPA, putrajaya utk post peg. perikanan G4 ...
andy_flop07 Post at 4-2-2010 23:58


betul..buat camtu..
bg tau yang ang tu keje kontrak..
ada la consideration..walupun ciput kan..
ade le chances kalu berbanding dgn org keje luar dr  gomen
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 03:29 PM | Show all posts
ikut pekeliling mana?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2010 10:07 PM | Show all posts
aku x phm btl la.
permohonan melalui ketua jabatan ni mcm mn?
nak srh ketua jabatan tu isikan borang utk kita ka?
mcm la ketua jabatan tu rajin sgt nak layan kita.
dia pun bnyk keje.
silap2 hari bulan terus dia baned ko sbb ingt kita nak lari drp keje.
apsal la mesti ada peraturan yg menyusahkan rakyat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 11:08 AM | Show all posts
Post Last Edit by zaidi_jb at 23-2-2010 11:11
aku x phm btl la.
permohonan melalui ketua jabatan ni mcm mn?
nak srh ketua jabatan tu isikan borang utk kita ka?
mcm la ketua jabatan tu rajin sgt nak layan kita.
dia pun bnyk keje.
silap2 hari  ...
otai_g Post at 22-2-2010 22:07


Permohonan melalui Ketua Jabatan ni mksudnya setiap kali si penjawat awam bertaraf TETAP dan telah disahkan dalam jawatan (Kontrak, Sambilan, Sangkut, Sementara tidak perlu tp boleh dapatkan recommendation) hendak memohon kerja di badan kerajaan yang lain hendaklah memohon melalui Ketua Jabatan iaitu dengan mendapat keizinan/ pelepasan drpd Ketua sekiranya ditawarkan jawatan yang dimohon nanti. Jika tidak diizinkan, maka si pemohon tidak boleh memohon kerja di jabatan kerajaan yg lain,  tetapi jrg sgt Ketua Jabatan x izinkan sebab seorang pergi, beribu-ribu yg akan memohon jawatan si pemohon tu nanti melainkan si pemohon tu mmg aset jabatan. Dalam masa yg sama, pemohon perlulah mendapatkan LNPT tahunan (rekod prestasi kerja) dri HR Jabatan pemohon dan hendaklah di seal (SULIT) [HR jabatan kerajaan tahu prosedur semua ini]. Cuma cakap jerk saya nak dapatkan Laporan Prestasi / LNPT, mereka automatik akan tahu yg si pemohon tu nak mintak keje lain.

Prosedur ini hanya untuk penjawat awam yg sedang bekerja dengan kerajaan shj. Yg lain2 tu (swasta dll) x perlu cuma boleh dapatkan recommendation majikan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 11:56 AM | Show all posts
Reply 10# zaidi_jb

Permohonan melalui Ketua Jabatan ni mksudnya setiap kali si penjawat awam bertaraf TETAP dan telah disahkan dalam jawatan   ~kalau TETAP tapi BELUM DISAHKAN sama jugak ke...~    (Kontrak, Sambilan, Sangkut, Sementara tidak perlu tp boleh dapatkan recommendation) hendak memohon kerja di badan kerajaan yang lain hendaklah memohon melalui Ketua Jabatan iaitu dengan mendapat keizinan/ pelepasan drpd Ketua sekiranya ditawarkan jawatan yang dimohon nanti. ~maksudnya sewaktu nak memohon online tu cuma mohon cambiase je? dah dapat interview baru bagitau KJ?~
Jika tidak diizinkan, maka si pemohon tidak boleh memohon kerja di jabatan kerajaan yg lain
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 03:23 PM | Show all posts
Rujukan drp SPA

Bolehkah pegawai sedang berkhidmat memohon jawatan melalui internet?         

Pegawai sedang berkhidmat kini dibenarkan memohon jawatan di bawah bidang kuasa SPA melalui internet. Walau bagaimanapun sekiranya berjaya dipanggil temu duga, mereka hendaklah membawa surat daripada Ketua Jabatan sebagai bukti bahawa permohonan mereka itu telah dimaklumkan kepada mereka. Seterusnya permohonan memperbaharui pendaftaran boleh dibuat melalui surat tanpa perlu mengemukakan borang baru. Walau bagaimanapun, calon pegawai sedang berkhidmat perlu memastikan telah disahkan dalam jawatan sekarang sebelum membuat permohonan jawatan baru
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 03:44 PM | Show all posts
Post Last Edit by matrik02 at 12-4-2011 15:46
Reply  zaidi_jb

Permohonan melalui Ketua Jabatan ni mksudnya setiap kali si penjawat awam bertar ...
sonata85 Post at 12-4-2011 11:56


Kalau pencen, dikira drp tarikh lantikan pertama, biasanya tarikh lantikan pertama adalah tarikh lapor diri waktu mula2 fresh masuk kementerian,  Kalau masuk lapor diri 2009, maka tarikh lantikan pertama 2009 dan tarikh disahkan jawatan pertama biasanya paling cepat setahun dalam tempoh (1-3 tahun) katakan 2010. Kalau jawatan tetap tetapi belum disahkan jawatan (dalam proses disahkan jawatan) sia-sia services ( setahun pun lama juga tu) kalau tidak buat pelepasan dgn izin. Jadi kena maklumkan juga sbb jawatan tetap tu merujuk kepada jawatan itu.  Yang penting sudah dilantik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2011 03:53 PM | Show all posts
oo...macam tu...sekarang dah clear
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry nak tanya. Lari tajuk sikit. CFS ni dapat elaun tak? Mcm elaun cola, elaun khidmat awam, elaun rumah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 04:13 PM GMT+8 , Processed in 0.063415 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list