CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: katakpuruz

URGENT: KERETA TAK BOLEH START

[Copy link]
 Author| Post time 16-11-2009 06:51 PM | Show all posts
15# kambeng_masam

Kemungkinan yang ada:

1) Kalau masalah pada bateri, walopon dah tukaq baru tapi kong balik...maknanya alternator tak charging. Nak check senang je....masa henjen tak hidup tu measure la voltage bateri ngan multimeter/voltmeter. Mengkalu tak sampai 12V tu mmg sah ler alternator dah patut kena tukaq.
untuk test yang ni, aku dah cuba. alternator charging dan takde masalah.

2) Gear AT pada sesetengah brand kete mcm nissan, 'N' position takkan beri permissive ignition start pada henjen. Hanya kat 'P' je bley.
he2..yang ni aku tak pasti. tapi aku try start pada 'N' boleh plak..

3) Fuel pump. Menatang beruk ni pun ada gak kes hat intermittent kejap hidup kejap mamfus. Maklumlah dah 13 tawon kan? Kete wira mak aku dulu jadi camtulah. Nak test lecey sket ar.....bukak seat bakang bhgn bawah...bawak kuar fuel pump tu then bagi 12V supply pakai bateri tgk dia pumping tak. Ada lagi satu nak senang sket, bukak fuel hose yang pergi ke fuel rail or dari fuel filter...then suh member try start henjen...kalau ada kuar mancut petrol dari hose maknanya okay la pump tu. Make sure tadah hose tu ngan bekas untuk pancutan petrol. You don't wanna toast your car.
tapi kalau tak silap, even fuel pump problem pun, keta boleh hidupkan? tapi mati balik lepas tu?

4) Starter. Kalau masa turn key to ignition tu takde kuar bunyi relay "ktak" (bley gak guna multimeter utk check loop) maknanya maybe starter takde power supply (selain dari bateri kong terus).
hah..ini idea yang menarik. akan aku cuba esok.harap2 dapat jawapan..

takat ni je yang beng sempat gunakan otak untuk berpikiaq sat tadi...

Nak tanya tuan umah...sejak bila keta jadi gitu? Ada eksiden apa2? Tukaq henjen parts ke.... ada modified wiring sindri ke. Engine temp okay tak masa jadi tu?
keta tak pernah eksiden, Alhamdullillah..aku tak pernah tukar major part kecuali water pump..itu hari water pump aku pecah..hahahaha. ada kena mengena tak?

Terima kasih diatas nasihat..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-11-2009 06:52 PM | Show all posts
aku rasa antara 2 barang jek..
sama ada wiring kat gear tu ataupun starter...
takpe..kedai potong masih wujud...kekeke..
apex Post at 16-11-2009 13:50


aku suspek benda yang sama..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2009 11:14 AM | Show all posts
21# katakpuruz


sebelum tukar water pump pernah jadi problem takleh start tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2009 12:52 PM | Show all posts
sory kete auto lak..... ko ambil spanar pembuka tayar.. ko ketuk2 starter...
lepas tu start
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2009 10:39 PM | Show all posts
21# katakpuruz


sebelum tukar water pump pernah jadi problem takleh start tak?
kambeng_masam Post at 18-11-2009 12:14


takde problem dengan start engine..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2009 10:41 PM | Show all posts
sory kete auto lak..... ko ambil spanar pembuka tayar.. ko ketuk2 starter...
lepas tu start
BorderManager Post at 18-11-2009 13:52


aku pernah buat mcmtu..memang boleh start. tapi kadang2 je jadi, boleh start dengan jayanya..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-11-2009 10:53 PM | Show all posts
aku pernah buat mcmtu..memang boleh start. tapi kadang2 je jadi, boleh start dengan jayanya..
katakpuruz Post at 18-11-2009 22:41


hi katak, u dah check starter carbon brush ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2009 10:54 PM | Show all posts
tadi aku pi bengkel suruh depa tgk2kan..pomen tu suspek wiring ignition system..pomen tu kata perlu seminggu tinggal kat bengkel..huhuhuhuhu. kos plak dlm 3-4 ratus..tak tau upah ke hape..ada yang pernah buat wiring ignition tak? berapa ongkosnya??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-11-2009 11:50 PM | Show all posts
hi katak, u dah check starter carbon brush ke?
AHMADVW Post at 18-11-2009 23:53


yup, aku dah mintak pomen tu service sekali..so, lps ni klu jd lg, sah wiring..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2009 12:47 AM | Show all posts
28# katakpuruz

ko familiar ker ngan pomen nie??aku rasa macam nak kena kencing jer....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2009 07:49 AM | Show all posts
takde problem dengan start engine..
katakpuruz Post at 18-11-2009 22:39



baper lama lepas ang tukaq water pump then baru jadik problem ni?
Dah try pi check problem ni kat workshop tempat ang tukaq water pump rituh?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2009 09:16 PM | Show all posts
28# katakpuruz

ko familiar ker ngan pomen nie??aku rasa macam nak kena kencing jer....
danedzya Post at 19-11-2009 01:47


hahahaha..tu la pasal.baru 1st time aku hantar bengkel tu. sampai 3-4 ratus. apa yang dia tukar pun tak tau..estimate utk upah bukak dan tengok kot..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2009 09:19 PM | Show all posts
baper lama lepas ang tukaq water pump then baru jadik problem ni?
Dah try pi check problem ni kat workshop tempat ang tukaq water pump rituh?
kambeng_masam Post at 19-11-2009 08:49


dalam 5 bulan kot..aku tak try check lagi kat bengkel yang aku tukar water pump tu..kat sana klu hantar ada rosak, dia tak tanya dulu aku nak tukar part baru..huhuhuhu. aku prefer pomen yang tanya dulu dan bagi nasihat samada boleh pakai lagi ke tidak..
ALhamdullillah, sampai harini kereta aku tak buat hal lagi..mintak2 ler sampai aku abis bayar keta..he2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2011 12:10 AM | Show all posts
salam
Lepas dua tahun berlalu,alhamdullillah kereta aku tak buat hal.sampailah minggu ni,kereta aku tak boleh nak start..adakah disebabkan kereta aku meter minyak rosak,aku tak isi mibyak sampai kering tank boleh sebabkan fuel system jahanam? Bila aku start engine dia hidup sat pastu mcm timing tak stabil dan terus engine mati..mintak share pengalaman atau tips.
Thanks in advance.

Ps: posting aku yg last dulu, ada sebut pasal agar kereta aku tak buat hal smpi habis bayar..dah tinggal beberapa bulan lagi..merajuk plak keta aku..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2011 09:29 PM | Show all posts
katak puruz (avatar takuya kimura tuuu...) kete aku pun mengalami menda yang sama dengan kau...dah macam2 aku tukar, huhu...cube ko try tukar menatang bawah suis kete ko tu...aku tak tau pe nama eh..rege dalam rm50..tp menda eh macam box wayering bersaiz kecik jek...pas tukar kete aku ada perubahan positif..so far ok jek.aku pakai kete manual...
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2011 11:11 AM | Show all posts
chek fuel pump..
chek distributor..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-12-2011 09:58 PM | Show all posts
Reply 35# RaulRaz

terima kasih diatas nasihat..dah settle. servis throttle body. selesai masalah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2011 10:00 PM | Show all posts
Reply 36# zulka

terima kasih..mula2 suspek fuel pump..alhamdullillah dah settle.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 12:27 PM | Show all posts
berapa rm kena?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-12-2011 01:02 AM | Show all posts
berapa rm kena?
RaulRaz Post at 22-12-2011 13:27


30 hengget..harap2 takde masalah dalam masa terdekat..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

16-4-2024 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.080262 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list