CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 131846|Reply: 81

ANEKA RESIPI MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER

[Copy link]
Post time 2-11-2009 12:41 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua..

rasanya belum ada lagi tajuk ni tp kalo ada mintak moderator tolong remove la topik ni yer..

harap2 para chef2 di sin sudi berkongsi resipi2 yg menggunakn presuure cooker ni..

thanks

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-11-2009 01:08 PM | Show all posts
baru beli pressure cooker ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2009 10:32 PM | Show all posts
2# auntie_girl

  a'aa.. baru beli..so nk try camne ok ke x..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 07:51 AM | Show all posts
Ada sapa2 tau cam mana nak masak rendang guna pressure cooker?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2010 01:05 PM | Show all posts
Macam-macam gak boleh masak dengan pressure cooker ni. Selalunya guna untuk rebus daging/kacang hijau etc bagi cepat empuk. Buat sup tulang ker...Nak masak nasi dlm ni pun boleh( ni ada dlm manual my pressure cooker...dah pernah try byk kali), lagi cepat masaknya tapi nasik jadi agak berkanji, melekat-lekat sikit macam nasi Jepun.

Ni salah satu resepi yg pernah buat dulu ( dah pernah post resepi ni kat thread ikan...ulang tayang sekali lagi)


HOME MADE SARDINE
http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/03/home-made-sardine.html

BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna/sardin
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)

Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.


~~Pindang Ikan Mak Yang~~
Nie resepi dari mak dan gambar tu mak yg masak. Maisya tak pernah masak lagi.

1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 01:15 PM | Show all posts
camne nak agak brp minit untuk guna pressure cooker..
kita xboleh kejap kejap bukak tengok kan?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-8-2013 10:58 PM | Show all posts
rileks posted on 14-8-2013 01:15 PM
camne nak agak brp minit untuk guna pressure cooker..
kita xboleh kejap kejap bukak tengok kan?

Pressure cooker is one of thing that I must have in my kitchen.  Macam-macam gunanya.  Masak kacang hijau, dhall untuk buat dalca, daging, ayam pencen, n pernah juga kak mist masak nasi guna pressure cooker.  Kak Mist tak tahu nak agak berapa lama nak masak sebab selalunya kita pilih saja dari selection kat periuk tu.  So, tak pernah guna timer.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 11:00 PM | Show all posts
maisya posted on 3-6-2010 01:05 PM
Macam-macam gak boleh masak dengan pressure cooker ni. Selalunya guna untuk rebus daging/kacang hija ...

Kak mist pernah masak sardine dalam pressure cooker.  Memang sedap sangat-sangat.  Anak-anak makan bertambah-tambah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2013 12:09 PM | Show all posts
masa raya hari tu, masak nasi impit pakai pressure cooker aje, cepat dah masak. nanti ingat nak masak rendang ayam pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 12:23 PM | Show all posts
oo kmist guna yg letrik eh.. timer dah siap..

kalau yg manual ade yg guna tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 02:17 PM | Show all posts
la bru tahu boleh masak nasik impit segala. selalu guna untuk merebus je. tapi hari tu rebus kacang kuda.. mmg cepat empuk tapi x brapa sedap mcm sekadar lembut tapi x gebu mcm rebus biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 04:52 PM | Show all posts
raya aritu masak kormak daging guna pressure cooker.
nak cepat punyer pasal.... hahahaaa...
lepas setgh jam tu angkat la.
bila buka... tadaaaaa... daging lembut giler n tk leh kacau kuat2 n hampir hancur.
adoiiii... org takde gigi pun leh mkn aku punyer kormak daging nie.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 08:38 PM | Show all posts
krisp posted on 15-8-2013 12:09 PM
masa raya hari tu, masak nasi impit pakai pressure cooker aje, cepat dah masak. nanti ingat nak masa ...

Memang kalau masak nasi impit senang and cepat.  Buat bubur nasi pernah try
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 12:06 AM | Show all posts
dah ada pressure cooker nk masak daging pun dah x menjadi masalah lg...hubby siap tanya rebus tulang brapa hari ni sampai daging dah terlerai dr tulangnya...ahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 11:27 AM | Show all posts
mari laa tepek gambar pressure cooker uols kat sini..ai nak beli juga sbb teruja dgn penjimatan masa bila guna gadget ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2013 01:04 PM | Show all posts
sy pn ada dpt hadiah dari adik,tapi x pernah guna lg..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2013 01:36 PM | Show all posts
saya guna pressure cooker noxxa ..mmg berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 04:43 PM | Show all posts
BurungBiru posted on 10-9-2013 01:36 PM
saya guna pressure cooker noxxa ..mmg berbaloi

Sy pun baru beli Noxxa... baru nk try resepi..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 04:51 PM | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 10:23 AM | Show all posts
ari tu aku masak bahmia kaki kambing yg perlu direnihkan utk beberapa jam sbb nak empukkan otot tu kan - rupanya laki aku ada gitau kengkawan dia - kot ms tunggu aku masak tu bosan ler kotnyer.. dah lah kawan dia nih dok ler promot baekkknya noxxa nih.. kalau sayang bini anda belikan lah noxxa !!  ahahah.... betul ke berbaloi baloi beli?  mahal gak kan regenye? takut jadik tukun cam airfryer aku tu jer.. ekekek....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-11-2024 08:02 AM GMT+8 , Processed in 0.092875 second(s), 37 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list