CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 228099|Reply: 305

Nak tamatkan insurance EtiQa Takaful

[Copy link]
Post time 16-10-2009 11:15 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cover.. nak kena apply separate plan pulak. So selama 2 tahun aku dok autodebit dari Maybank aku bayaq Rm200.

So my question:

Kalau aku nak cancel Etiqa aku ni, do i get all of my investment money yg dok bayaq RM200 bulan2 tu? Ke dapat certain percentage je? Atau tak dpt langsung? :@

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2009 11:48 PM | Show all posts
Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cove ...
zacks Post at 16-10-2009 23:15


RM200? tp takde medical card?

cuba riki2 tempat lain..rasanya dgn RM200 boleh dpt mcm2 include medical card yg bernilai Rm500ribu

cara terminate (apply to semua insuran co.) ialah:
1. pulangkan semula buku polisi kpd co. tersebut
2. buat surat sket mengatakan nak tutup polisi pada hari sekian2
3. pass pd ejen utk dia uruskan

duit tu takde le full refund, tp ade la secotek sbb baru sgt tuu..

regards
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 12:33 AM | Show all posts
1# zacks


aku rasa ko nye plan ni bukan Takaful, tapi Invesment-link-insurans. sbb tu xde medical card..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2009 02:24 PM | Show all posts
aku berpegang pada satu prinsip..kalau nak amik insuran , hanya utk perlindungan bkn pelaburan.....kalau pelaburan, mmg melebur lah.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2009 03:49 PM | Show all posts
aku pernah wat dulu dgn Great Eastern...bayo bulan2 agak mahal dekat RM250.....dekat 2 tahun gak aku bayar....last2 aku malas nak sambung....satu habuk pun aku tak dapat....dekat2 RM6000 gak le abih camtu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2009 05:47 PM | Show all posts
tanya ya.Medical card tu apa?saya ni x paham sangat pasal insuran
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-10-2009 08:40 PM | Show all posts
tanya ya.Medical card tu apa?saya ni x paham sangat pasal insuran
happy2 Post at 20-10-2009 17:47


Medical Card adalah sejenis insuran yg tugasnya cover/byr bil rawatan hospital, umpama 'debit kad' yg kita boleh buat shopping tp tempat shopping nya ialah di hospital

berbeza dgn insuran biasa, yg hanya cover mati..dpt pampasan..cacat kekal dpt duit..



belek2 laman blog saya >> www.prubsnblog.blogspot.com

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2009 03:24 PM | Show all posts
1# zacks

very the simple zack....
pegi mana2 off etiqa takaful tu
isi borang termination..
pahtu kalau policy hilang (yg mana I hilangkan) isi la borang kata ilang...then sumpah dekat pesuruhjaya sumpah..
anto borang tu....dlm sebulan dpt la cek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-10-2009 02:02 PM | Show all posts
pentingnye medical card skang nih...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2009 08:25 PM | Show all posts
prudential ok x?
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2009 10:26 PM | Show all posts
prudential ok x?
zila_hakimie Post at 22-10-2009 20:25


Prudential memang ok sangat2.... produk bagus..claim cepat... ejen nyer pun bagus
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2009 10:33 PM | Show all posts
1# zacks  

very the simple zack....
pegi mana2 off etiqa takaful tu
isi borang termination..
pahtu kalau policy hilang (yg mana I hilangkan) isi la borang kata ilang...then sumpah dekat pesuruhjaya sumpah..
tukul Post at 21-10-2009 15:24


yg tu kene caj RM50 upahnye..so jgn ilangkan buku polisi
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2009 04:26 PM | Show all posts
Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cove ...
zacks Post at 16-10-2009 23:15


cuba cal agent, tanya berapa ada cash value, pastu cuba hentam dia skit sbb apa amik dgn dia cuma dpt coverage kematian dgn kemalangan tp dgn agent lain (etiqa gak) tp boleh dpt mcm2 benefit dgn RM 200.

aku rasa agent etiqa ni tak beretika la..
ni yg akan buat org ramai pandang serong pada industri insuran. aku penah tgk plan mcm ni, ada agent nk try jual kt aku..yg bestnya depa cuma tau tunjuk RM 100K dlm tempoh tertentu << ni ja depa punya point nak aku sign up dengan depa...
tu pun sbb "income" dr pelaburan di etiqa di laburkan kembali ke ASB. yg paling best dan paling lawak, tang ASB tu depa letak 10% pulangan setahun. dgn budak darjah 2 boleh la nk kelentong tentang pulangan pelaburan ASB tu. bila tanya2 blk, dia pun kata ni andaian saja.

kalau tak silap kematian dpt lebih kurang RM 30 k <yg ni boleh pilih berapa nak, dan kemalangan cuma RM 10 k...bayaran mmg cukup tinggi. kalau betul2 dgn coverage mcm ni, cuma bayar puluh2 ringgit pun boleh dpt. ni ada smpai ratus2.

so, pada agent etiqa yg dok promote plan mcm ni, aku harap hentikan ja. buat naya kt org ja. kesian pada agent etiqa lain yg promote produk2 etiqa lain yg bagus2 pun kena tempias...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 09:20 AM | Show all posts
medical insurans aku byr 88 hengget ja sebulan..berbaloi ke tak tu ek? tuh pun takde medical card jugak
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 09:56 AM | Show all posts
medical insurans aku byr 88 hengget ja sebulan..berbaloi ke tak tu ek? tuh pun takde medical card jugak
baby_pingu Post at 28-10-2009 09:20


Maka jawap nyer kena Medikal Kad ni...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 10:09 AM | Show all posts
14# baby_pingu

dulu anis ada gak terambik medical insurans, bulan2 100.00 pun tak der card medical..kemudian dah 2 tahun mencarum, stopkan polisi tukor ambik haq lain pulak..dapat balik duit yg dah laburkan selama 2 tahun tu walau tak semua (tolak kos apa ntah..lupa)...tapi tak der sampai rugi banyak..sekarang ambik PruBsn tu...ada medical card...ada savings...

tu hari pi jalan2 kat Pasar Tani Mardi, ada gerai jual insurans PruBsn ni lah...ada sorang agen tu usha anis tapi anis cakap..dah ada dahhh....dia x caye sebab dia cakap tu alasan nak mengelak...geram nyer pasal...anis kuarkan kad medical tu lagik..tunjukkkkkkkkkkk....hahahahaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2009 10:23 AM | Show all posts
Anis... lain kali bagitau ajer Anis ambik dengan ejen mana..... mesti dia kenal tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 10:28 AM | Show all posts
Anis... lain kali bagitau ajer Anis ambik dengan ejen mana..... mesti dia kenal tu
ibm632 Post at 28-10-2009 10:23 AM


A`ahhh..dia ada tanya...ambik dgn agen mana...anis kabor lerr...mamat ensem.....dia cakap...uissshhh, malu saya, sebab saya dengan mamat ensem tu ibarat langit dengan bumi....masa tu anis bangga siot gak lerrr.......hahahahahahahahahahaha
pehtu dia tanya banyak lah pulak...kenal mamat ensem kat mana? bla bla bla..isshkkkk banyak tanya lah pulak.....

cerita benar di pagi sabtu 24 Oktober 2009
di Pasar Tani Mardi...

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 10:30 AM | Show all posts
Uit itu dah bagus ni ... nanti saya mintak ejen tu belanje Anis yer
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2009 10:56 AM | Show all posts
A`ahhh..dia ada tanya...ambik dgn agen mana...anis kabor lerr...mamat ensem.....dia cakap...uissshhh, malu saya, sebab saya dengan mamat ensem tu ibarat langit dengan bumi....masa tu anis bangga s ...
AnisSuraya Post at 28-10-2009 10:28


cuba ejen tu pompuan... kompom anis tak layan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 02:42 AM GMT+8 , Processed in 0.071978 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list