CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 10697|Reply: 31

ATM SWITCH WITHDRAWAL TRANSACTION

[Copy link]
Post time 15-8-2009 10:46 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum & s'mt sejahtera!

kes nk withdraw duit kat mesin atm MAYBANK s**l, tapi duit x kuar, akaun kene potong.

Sblm tu, semua forumer, sy nk minta tlg beri pendapat sbb sy tgh jiwa kacau ni, coz duit tu duit pakcik hubby sy...

Kisahnya begini.....

saya pemegang akaun AMBANK, jd masa nk kuar duit kt area Selayang tu xda atm ambank
(utk pengetahuan umum, sy serik guna atm maybnk sbb dkt nk 10 x dah kene duit xkuar, tp nasib akaun xpotng)

nk dijadikan cerita, masa 1st nk kuar duit rm200 transaction mcm biasalah, successful, kad kuar tp duit xkuar... lama lak tu tggu...tapi kt screen xda plak ckp out of servis ke...

hubby plak pi la atm sebelah cucuk, kuarlah 200 mcm biasa..sy masa tu dok cari no fon ambank careline...

so, sy call ambank, dieorg ckp tgu 3 hari bekerja tp cnfirm duit dpt balik sbb memg ada kesilapan kt situ (nk sdap ati sy je tu)

1minggu dah tgu (itupun hari2 call), sy call balik, tp ambank ckp tgu maybank clear cheque ntah apa l*nc*u tah.....
tdi tgk kt postbox dpt surat ambank, dier tulis kami telah wat detailed investigation dgn maybnk, officer ckp xda apa2 transaksi meragukan dan setelah audit, duit telah SUCCESSFULLY keluar seperti tercatat dlm ATM AUDIT JOURNAL!!

Ya Allah ya tuhanku!!!!!!!

dlm surat ada cadangkan sy 4ward case ni ke Financial Mediation Bureau (FMB)...

sy mohon sesiapa yg penah jadi mcm ni, tlg sy apa sy patut buat...duit rm200 tu lagi baik sy sedekah fakir miskin dari sedekah kat bank lahanat!!

sekian!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-8-2009 10:59 PM | Show all posts
sian kt awk, tp mmg byk terjadi kes mcm ni
kalo dorg xprcya sgt yg ATM tu xkuarkan dwet
refer la kt cctv, mst die record sume yg berlaku kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 11:04 PM | Show all posts
Assalamualaikum & s'mt sejahtera!

kes nk withdraw duit kat mesin atm MAYBANK s**l, tapi duit x kuar, akaun kene potong.

Sblm tu, semua forumer, sy nk minta tlg beri pendapat sbb sy tgh jiwa kaca ...
funkyolliey Post at 15-8-2009 22:46


dulu pernah jadik kat aku.....aku pakai kad rhb kuarkan duit kat atm
maybank....maser tu duit tu cam sangkut....check balance dah kene
potong tapi duit tak kuar...so aku pi report kat maybank s alam...
jumper kaunter depan (yg kerani pompuan muka cam palat tu...x tau
ader lagi ke tak....)....buat report isi form sumer...at the same time
call jugak rhb customer service....Alhamdulillah dalam masa 2 minggu....
aku dpt balik duit aku...derang ckp memang tersangkut kat atm machine.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 11:17 PM | Show all posts
hal mcm ni selalu berlaku:
1. akaun kena potong tapi duit tak kuar
2. kalau lambay ambik, duit akan masuk dalam mesin balik

jangan risau. bawak resit tu. pergi kat maner2 cawangan maybank. dalam masa 2 minggu dapat semula

haku pun ada pengalaman lbh dr sekali. mula2 panik. lepas tu.... bila dah tahu prosedur taklah panik cuma kena tunggu 2 minggu

pihak maybank dapat detect sbb contohnya: resit pengeluaran hari tu RM10 ribu. tapi bila dorang check dlm peti atm ada balance RM200. maksudnya ada duit customer yg tak diambil. itu kata pegawai bank la masa aku report
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2009 08:45 PM | Show all posts
4# santubung

ada kebarangkalian tak ms officer yg dtg cek kat atm machine tu amik masuk poket dia lepas tgk ada lebihan duit dari mesin tu?...yela...record transaction kuar rm10k..tup2 ada balance plak...so apalagi..masuk poketla kan...bank bukan tau pun sebab dah terang2 transaction kata dh kuar RM10k...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 07:41 AM | Show all posts
hmmm aku penah kene...nk kua dr cimb tp pakai atm maybank...so bile tersangkut aku call cimb...nasihat org tu 'lepas ni, u nk kua duet dr cimb, pakai atm cimb je ye...jgn pakai atm bank lain, nnt masalah mcm ni ssh...'...lepas je kejadian, aku pon xbuat dah mcm tu...takot ooo...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 10:48 AM | Show all posts
Assalamualaikum & s'mt sejahtera!

kes nk withdraw duit kat mesin atm MAYBANK s**l, tapi duit x kuar, akaun kene potong.

Sblm tu, semua forumer, sy nk minta tlg beri pendapat sbb sy tgh jiwa kaca ...
funkyolliey Post at 15-8-2009 10:46 PM


kredit + 25 tuk post ni.,,
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 10:51 AM | Show all posts
hmmm aku penah kene...nk kua dr cimb tp pakai atm maybank...so bile tersangkut aku call cimb...nasihat org tu 'lepas ni, u nk kua duet dr cimb, pakai atm cimb je ye...jgn pakai atm bank lain, nnt masa ...
saga2717 Post at 17-8-2009 07:41 AM


aku ngan bini aku pernah terkena dulu...skang ni mmg aku kalau boleh mmg takkan kuar dr ATM mesin lain....tp kalau dah terpaksa...biasanya aku akan kuarkan dlm bilangan yg skit...kalau boleh RM10 ..tu pun kalau Bank tu ada not RM10....just try test samada duit kuar atau camner....kalau ditelan tp akaun dah potong...mungkin tak terasa sgt walaupun RM10 tu duit kita kan...

Tu yg motifnya sbb apa bank takmo letak not RM10 ni kan..cam syiaaalll je depa ni...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-8-2009 02:47 PM | Show all posts
aku paling tesion public bank kat area taman kasturi, balakong. setiap kali kuar duit mesti not rm100 yg kuar. jgn harap ler nak dapat not rm10 ngan rm50.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 03:24 PM | Show all posts
Bank nak abihkan not RM100 tu kot ibuina....

aku plak mmg tak pernahnya dapat not RM100 ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 04:46 PM | Show all posts
Aku pun pernah jadi kes macam ni, tapi kisahnya gaji aku katt bank OCBC.. so sebab area Klang ni susah sangat nak cari atm ocbc so aku gi kuarkan je lah kat maybank di bayu perdana Klang, sebab dia akan caj rm10 so aku kuarkan banyak sikit dalam rm1k cam tu.. pastu transaksi berjaya katanya, tapi kad atm, duit dan resit x kuar2.. :@

Aku betul2 pelik, aku terus jumpa guard dalam tu dan bagitau apa yg berlaku.. then aku terus minta dia no maybank pusat dan aku terus buat aduan pasal mende ni, sebab aku takut bende yg x elok berlaku.. so 3 hari kemudian aku dapat balik kad atm dari ocbc bank dan baki still sama, tapi bila aku congak betul2 rupanya kurang rm10..

Hanginlah aku, pengeluaran x berjaya tapi aku tetap kene caj rm10 oleh maybank.. bukan setakat x berjaya, tapi dah menyusahkan aku sebab 3 hari x leh nak byr loan mara, ptptn, rumah, keta semua tu.. aku x puas hati aku call balik maybank pusat, bukan sebab rm10 tapi x puas hati dengan cara diorang nak mentekedarah duit orang free2.. :@

Pas discuss itu ini, last2 diorang akur yang akan balikkan duit aku rm10 tu.. dah tu ambik masa seminggu plak tu, apa kejadah plak.. dah seminggu, aku tengok mmng ada debit rm8 je, bukan rm10.. aku call, katanya diorang tetap caj rm2 untuk perkhidmatan pertanyaan baki, sengal gile la bank tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 07:37 PM | Show all posts
ish... setakat ni tak penah lak kene camni... pasal akaun gaji aku masok POSB Bank (Spore)... kat msia aku ada Hong Leong ngan BSN ajer... MayBank dah lama mati... Bank Islam pun... Bini aku ada MayBank... tp masa kuar duit OK ajer... Alhamdulillah... tak der masalah... mintak2 takder laa terjadi kejadian begini... tak larat nk tunggu prosedur bank yg berminggu2 nk pulangkan balik duit kiter... huh!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2009 10:32 PM | Show all posts
salam,

terima kasih kwn2 di sini sungguh berhati mulia...dan juga Mod yg baik!!

maksudnya kwn2 pon pernah alami situasi mcm sy ni...sy sgt takut jika sy 4ward kes n i ke FMB, dieorg akan berdalih...

boleh ke sy request bukti yg mengatakan duit tu kuar, memgla duit kuar tapi transaction ke-dua pakai mesin atm sebelah...

pasal CCTV pon sy terpikir tp adakah teknologi CCTV dieorg tu lehzoom smpai slot utk kuar cash tu...sy ingat nk ckp ngn officer tu la psl CCTV mcm mizz_aurora suggestkan tu?

Thanks kwn2 forum yg prihatin!!

Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2009 10:59 PM | Show all posts
aku penah jgk alami ni...
kuar duit cimb dari akaun maybank...
tggu2 x kuar...tgk2 akaun xder duit...
g berhempas pulas aku ttp xdapat ape...
pengajaran yg aku dpt selepas tuh,
walau mcm mana sekalipun
kalau guna kad atm cimb draw la kat cimb...
guna atm maybank draw la kat maybank....
utk keselamatan...charge pun x banyak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 03:01 AM | Show all posts
my advice.. jgn la pkai MEPS seriously bila da btol3 terdesak then oke...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 02:19 PM | Show all posts
Nak tunggu update tuan rumah sambil makan kuaci..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-8-2009 02:21 PM | Show all posts
my advice.. jgn la pkai MEPS seriously bila da btol3 terdesak then oke...
gigi00 Post at 18-8-2009 03:01 AM


masalahnya gigi.....yg ni mmg dah betul terdesak...masa tu plak dia jadik...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 02:30 PM | Show all posts
Tu lah masalahnya Med, macam aku gaji kat ocbc bank.. memang susah nak dapat atmnya kalau bukan kat bank dia, kalau kat mall kemain susah lagi nak nampak.. nak x nak terpaksa gak la aku guna atm bank lain, kene caj rm10 tau skali pengeluaran..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 02:34 PM | Show all posts
apa kat PB...once ko dapat gaji....terus transfer ke bank Lain...cam CIMB atau Mebenk yg byk ATM mesin ni....takpun wat intergiro transfer...Errrrrrr...OCBC ada intergiro Transfer ke??
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 01:45 PM | Show all posts
nape dorang cas smpai 10 hengget hah??aku ari tu kuar duit kt bank islam pkai maybank kt..skali check tgk..dorang cas 10 hengget tu..sng2 jer amik diut org..klu nk cas pn biar la pada2 ckit..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:24 PM GMT+8 , Processed in 0.102213 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list