CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 117870|Reply: 40

cross / palang pada photostat kad pengenalan & dokumen

[Copy link]
Post time 7-8-2009 04:01 PM | Show all posts |Read mode
Salam & selamat sejahtera,

Saya ingin bertanya kepada semua yang biasa berurusan yang perlukan salinan kad pengenalan atau dokumen2 lain seperti slip gaji, bil rumah. Adakah korang buat cross atau palang pada setiap salinan dokumen tersebut? sementelah saya sekarang sedang berurusan dengan pihak agen untuk membeli rumah jadi saya perlu sediakan dokumen untuk mohon pinjaman perumahan. saya buat 7set salinan dokumen untuk diserahkan kepada 7 bank yang berlainan. Perlukah saya tulis dalam cross tu "For Home Loan Application Only", atau sekadar letak "Sample" je? Adakah dengan menulis itu akan mengelakkan salinan dokumen kita itu digunapakai oleh pihak yg tidak bertanggungjawab? Perlu tulis setiap dokumen atau pada kad pengenalan sahaja?

Terima Kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2009 04:07 PM | Show all posts
aku mmg amalkan cross salinan IC tu....cukup sekadar "sample" je....

kredit +18 tuk pembuka topik...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 04:11 PM | Show all posts
smlm aku ada buat report kat customer service ambank. kena bg copy ic. pastu officer tue chop tanda cross kat copy tue tp aku tak perasan plak kat cross tue tulis apa. bank lain aku tak tau ler plak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 04:19 PM | Show all posts
slalunya bank akn tulis "for bank use only"...dulu aku pg jpj pon sama..diorg cop "for jpj use only"...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2009 04:23 PM | Show all posts
2# medangmru

selalunya utk ic jelah ye org selalu buat cross tu? dokumen lain tak payahkan?
terima kasih bg kredit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2009 04:24 PM | Show all posts
3# ibuina

kiranya officer tu yang buatkan cross tu, kira baguslahkan.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 7-8-2009 04:28 PM | Show all posts
4# cmf_kakarot

saya belum pernah melalui pengalaman pihak bank yg buatkan cross tu & kemungkinan sebelumni saya gunakan agen, jadi itu yang tak berapa tau. sebab saya pernah dengar pengalaman orang lain tiba2 dia dapat bil2 yang dia tak pernah mohon pun. dan kebanyakannya dia gunakan salinan ic org lain, yg jadi mangsa kitalah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 04:33 PM | Show all posts
eerrrkkkkk.......

mmg wajib ke kiter wat cross pada slainan IC kiter tue...

sebab kekadang org2 tu x mo terima kalau kita cross kan nya.... macm mana yekkk...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2009 04:36 PM | Show all posts
2# medangmru
off topic jap.  
medangmru.. ko mmg permurah credit... aku pun nak buka slalu la topic kat ko jaga ni.. hehe...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2009 04:38 PM | Show all posts
8# muffins

boleh tau tak, pihak apa yang selalu tolak kalau dokumen yang ada cross ni? baru dengar gak ni?  hmy3:
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 04:49 PM | Show all posts
8# muffins  

boleh tau tak, pihak apa yang selalu tolak kalau dokumen yang ada cross ni? baru dengar gak ni?  hmy3:
dhafir Post at 7-8-2009 16:38


entah la...

kekadang untuk urusan kerajaan... application ker... bank ke.. kalo kiter fax atau hatar yang palang dier rejek...

so mana tahu kan... bila dah ckp2 mcm ni... baru terpikir plak....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 06:19 PM | Show all posts
2# medangmru
off topic jap.  
medangmru.. ko mmg permurah credit... aku pun nak buka slalu la topic kat ko jaga ni.. hehe...
din_atos Post at 7-8-2009 04:36 PM


hehehehehe...aku sanjung pd sesaper yg bukak topik kat BOD ni.....bukan mudah wooo nak bukak satu topik..kene hargai tu....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 06:22 PM | Show all posts
8# muffins  

boleh tau tak, pihak apa yang selalu tolak kalau dokumen yang ada cross ni? baru dengar gak ni?  hmy3:
dhafir Post at 7-8-2009 04:38 PM


sebenarnya perkara cross Salinan IC tu meruupakan hak Mutlak kita.....kalau mereka tak kasik...something fishy rsnya.....sbb mmg bahyer kalau salinan IC or any other important document tak di cross...org boleh gunakan dengan pelbagai cara ditempat lain...rsnya selalu kan dgr kenapa seseorang tu tak pernah buat pinjaman kenderaan...bank dan sebagainya tetiba je nama mereka di Blacklisted....siapm dpt surat saman suh bayar duit utang...walhal mereka no nothing about that...dan tak pernah buat sebarang pinjaman...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2009 08:56 PM | Show all posts
13# medangmru

selalu dengar pasal kad kredit dgn bil henpon yang org tu tak pernah apply tetapi tiba2 dapat surat peguam. kiranya cross pada salinan dokumen ni memang diperlukan sangatlah kan. jadi sewajarnya kita jadikan amalan bila nak bagi je copy sebarang dokumen penting mesti kena buat cross. selama ni memang saya kurang prihatin bab2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 09:06 PM | Show all posts
hatta skang ni Bank byk yg dah pralktikkan mende ni....kalau depa lupa...kita kasik palang cepat2..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2009 12:59 AM | Show all posts
palang tu biarlah relevan dgn sesuatu urusan yg hendak dibuat..cth untuk urusan JPJ sahaja..so diorg tak de reason nak tolak.if diorg tolak gak,meh aku tolak dorg terjun bangunan..ekkkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2009 10:09 PM | Show all posts
ha ah..aku mmg amalkan cross2 kat dokumen nih..
kadang2 bila aku dah cross pun, org kat bank tuh cop lagik kat dokumen tuh...
depa cop "strictly for XXX bank use only" camtuh la..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2009 10:24 AM | Show all posts
Dua tahun lepas benda ni pernah terjadi pada aku.  Ada orang guna nama dan ic aku utk buka akaun kat celcom.  Aku tahu benda tu pun bila aku nak register telefon kat celcom.  Masa tu nama aku dh blacklist sbb x bayar bil celcom.  Terkejut juga aku sbb masa tu aku baru pertama kali nak register utk celcom.  So aku kena buat fraud case.  Dapat detect orang yang buat kerja haram tu.  Aku rasa orang pejabat tanah yang buat sebab mamat tu kat Alor Setar dan masa tu aku kena bagi ic pasal tanah aruah bapa kt kg.
Masa aku jumpa pesuruhjaya sumpah utk fraud case aku tu, pesuruhjaya tu ajar aku kalau bagi salinan ic, cross salinan tu dan tulis urusan apa.... so aku rasa benda ni memang perlu supaya tidak disalahgunakan ic kita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2009 11:55 AM | Show all posts
Good Point edina...kredit +15..........
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2009 11:59 AM | Show all posts
aku memang amalkan sama ada kat ic ataupun kat lesen memandu. even kat passport pun. apa saja dokumen peribadi yang ada no kad pengenalan/pass prt & bergambar semua aku akan cross. kalau aku buat loan, aku akan tulis "for bank CIMB/maybank/eon/or whatever bank use only".
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 06:11 AM GMT+8 , Processed in 0.063960 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list