CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 9152|Reply: 15

CERMIN KETA KENA SE DAS BATU

[Copy link]
Post time 30-7-2009 12:17 AM | Show all posts |Read mode
Salam. Hari tu masa lalu highway kat dengan Sg Buloh, keta Nona terpelantik batu...may b dari lori depan. So adalah seketul cam duit 5 sen gitu kat cermin Myvi tu. Nona ni first time pakai keta ari tu sengallah sket tak amik insuran cermin ingat mesti tak kena kat kita. So dengan niat tak murni ingat nak tunggu road tax mati itupun bulan hujung bulan 12 nak insured kan cermin. Tapi tahan ker nak tunggu time tu...ada dlm 5 bulan lagi. Cermin tu tinted lah. Skang tak buat apa2 lagi tak leh pk sbb tgh cuti kuarantin. Kalau kena bikin jugak dalam berapa ek? Pandangan u olzz plezzz, tq.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-7-2009 12:55 AM | Show all posts
stanby ler dalam nam ratus....ak pakai keta ford.penah tuka cermin depan,kena rm660...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 01:06 AM | Show all posts
Selagi tak menghalang penglihatan dan pamandangan semasa drive..buat dek jer..tak yah repair...lagipun keta ko kan dah tinted..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 08:08 AM | Show all posts
tak de hal lah...

kasi biar abis rodtax dulu.

pastu amik lah insuran tu.

tapi ada juga kedai yg boleh upfront menda ni.

dia buat dulu, tukar cermin segala. ko bayar dulu harga tu.

esok bila dah buat RT , dah amik polisi cermin. ko repeat pegi kedai tu balik, dan suruh cina tu claim. dah dapat duit claim, dia pulang sama engko....


tapi tak payah lah... bukan cermin pecah.

aku punya dah 2 tahun, ok je.... tunggu renew dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 08:44 AM | Show all posts
gi la kedai dr cermin, diorang boley kasi touchup repair, harga tengok kebesaran crack tu laa.. lps settle tu, gi kedai mamak, minum teh tarikkk
gud luck
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 08:46 AM | Show all posts
geng,
keter apa yg ada crack tu? langgar ekor gajah masa rally kuantan - pekan kee? kuikuikui
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 08:57 AM | Show all posts
aku kalau baca geng_tx punyer explanation terus terkedu jap.....rasanya mcm baru habis baca sebijik buku psl membaiki kereta....
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 09:04 AM | Show all posts
kete haku pun ada crack skit sebesar 10 sen
tp still tak mengganggu konsentrasi..so abaikan dulu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-7-2009 10:26 AM | Show all posts
geng,
keter apa yg ada crack tu? langgar ekor gajah masa rally kuantan - pekan kee? kuikuikui
takumi86 Post at 30-7-2009 08:46


keta bibah itam aku lah... baru 2 minggu keluar kedai, terus batu melantun dari lori pasir.

bos,

yg repair tu, bukan buleh pulih seperti asal pun.. dia cuma stopkan crack tu dari merebak dan menjadi makin besar.
dia pakai serbuk silikon/ silika(?)  , letak pada tempat crack ( dia akan drill dulu cermin tu, kecil je lubuang drill nya) dan akan dipanaskan menggunakan lampu ultra ungu yg sangat panas sampai tinted itam 10 inci tu pun leh cair. so serbuk silika tadi akan mencair dan menutupi / gam crack(rekahan) itu...

kesan crack tu akan kekal nampak. cuma dia gerenti tak merebak.

harga ikut saiz dan pangjang... ada cas minimum.

sbg contoh, kalau crack cuma panjang 2 inci, caj minimum dia start dari rm100 utk 5 inci. jadi ko tetap akan kena bayar rm100 utk crack 2 inci.
kalau lebih 5 inci, setiap inci yg berikutnya, kena tambah rm10. tu cth.

aku pernah ikut kawan buat menda ni kat seremban pada tahun 2002 dulu.

sekarang tatau caj dia apa macam. sebab aku rasa macm tak berbaloi je mau pi repair sebab kesan nya masih nampak. tapi, aku tatau lah teknologi terkini yg boleh ilangkan terus kesan crack tu....mungkin dah wujud?


aku kalau baca geng_tx punyer explanation terus terkedu jap.....rasanya mcm baru habis baca sebijik buku psl membaiki kereta....
t@t Post at 30-7-2009 08:57



oitttttt...

lama tak nampak? pegi london ka? wakaka.....

welkam back bro.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 10:35 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 12:24 PM | Show all posts
geng,
posting ko ni boley dibukukan tak???
sebab posting ko ni gred AAA utk institusi aumotoive negara, aku kasik kedit 23 ketoi dan teh tarik aku banjer satu gelassss.. claim kat hassan bistro aarr.. kuikuiii
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 12:48 PM | Show all posts
a'ah la..aku pun suka kalo baca posting geng_tx...penuh berinfomasi, padat & jitu..senang nak paham walopun kadang x paham..tp wat2 paham..hehe

errr...pomen gamaknya geng ni..
ada workshop ka...kuantan kat area mana
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2009 01:22 PM | Show all posts
bestnya banyak info.....okies tahan dulu rasanya...
cuma ada kata2 jgn bawak keta kat highway sbb angin kuat..betul ker..? nanti takut crack dia menjalar ker...terhentak2...dan parking tpt panas ok gak ker
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 08:29 PM | Show all posts
bestnya banyak info.....okies tahan dulu rasanya...
cuma ada kata2 jgn bawak keta kat highway sbb angin kuat..betul ker..? nanti takut crack dia menjalar ker...terhentak2...dan parking tpt panas ok g ...
NonaNaga Post at 30-7-2009 01:22 PM



nona..
cermin depan kete persona as pun baru gak kena..
besar duit 50sen lagi..
lama-lama buat dek jer..
asalkan tak ganggu pandangan depan.udah ler...
tak juga tak leh lalu kat highway..
as baru je balik dr Cameron..
ok jer..
parking kat tmpt tak berbumbung pun ok lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2009 10:09 PM | Show all posts
biar je dulu..
dah terburai karang, baru la tukau baru...











relakkss...
gurau je tu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2009 10:21 PM | Show all posts
bagusnya bagi semangat kat nona....dah lah meruntun hati gara2 dikuarantin H1N1...ngan nak raya lagi.....baekkkk nona dengar ckp
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 03:10 PM GMT+8 , Processed in 0.112425 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list