CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9635|Reply: 34

Foreign language self study.

  [Copy link]
Post time 17-7-2009 03:23 AM | Show all posts |Read mode
Hi,

saya tgh belajar bahasa Jepun dan juga Hungarian. Tapi takde pergi mana2 kelas. Cuma self study atau belajar sendiri je. So far so good tapi tak sehebat cam belajar dalam kelas lar. Utk bahasa Jepun tuh beli buku teks dan buat latihan tiap2 hari. Untuk compensate student teacher interaction tu saya guna website www.lang-8.com dan iknow.com di mana saya minta tolong Japanese native speaker. Selain tu baca2 thread bahasa jepun kat sini.

Siapa lagi ya yg belajar bahasa asing sendiri2 je? Camana experience korang nak terus motivatekan diri utk terus belajar? Dan akhir sekali, ada tak sesiapa yang fluent cakap dalam bahasa asing lepas belajar sendiri (ni utk motivatekan diri lah ) ?

Kalau ada website atau tips2 berguna pun amat di alu-alukan.

Sekian terima kasih.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-7-2009 06:12 AM | Show all posts
waaaa waaa waaa, saya sorg je ghopanya self study kat sini nih.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2009 09:48 PM | Show all posts
rasanya laa...hahaha
kalau saya la, tak se determined tu nak belajar sendiri...tapi teringin jugak nak belajar sendiri
pernah buat tapi hangat2 tahi ayam...hahahah..salah sendiri la kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2009 09:50 PM | Show all posts
apa kata cik sultana beri tips2 ...berapa jam sehari,
berapa kali ke...buat ulangkaji/belajar sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2009 09:54 PM | Show all posts
Oh ya, baru teringat, saya ada kawan..err anak kawan la kira..
dia self learn jepun jugak...tp tak tau la nak kata self learn atau apa..
dia tak la belajar pulun2 cam tulis kanji semua tu...
tp dia berkawan dgn japanese dan tgk cerita jepun, dgr lagu jepun hari2...
so dia mmg faham bahasa jepun...baca/menulis tak tau plak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2009 10:38 PM | Show all posts
Tu dia mrs_livingstone... bertalu2 dia reply.. he he he.

Tu la tips dia kat atas tuh yang saye bagi. Saya paling kurang pun 30 minute le buka buku teks. buat latihan yg ada. Pehtu belajar tulis kanji. (Ini nasihat dari salah seorg student bahasa Jepun yg dah start mengajar)

Lain2 tu, gi lah kat website yang saya tulis kat atas tuh. Iknow.com tu dia website mana boleh cari cikgu ajar online. Ada yang kena bayar (tak berapa mahal lah), ada yang free (selalu yg free ni mesti full ekekeke). Yang lang-8.com tu boleh lah cuba praktik kan apa yang dah belajar. Tulis lah karangan pendek2 dalam bahasa jepun, pehtu siapa yang terer (selalunya native speaker) akan tolong perbetulkan. Dan kalau ada sesiapa yg belajar bahasa melayu atau english,kita leh tolong perbetolkan jugak. Reciprocative learning.

Salah satu cara tu memang lah bagus tgk rancangan tv, dengar lagu jepun dan berkawan ngan org jepun. Tp very limitedlah apa yg kita tau. Ni utk supplement boleh lah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 21-7-2009 10:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by sultana at 21-7-2009 23:06

3# mrs_livingstone

Cuba beli buka teks dia segala, mungkin lagi bagus. selalunya hangat2 tahi ayam berlaku bila guna internet je belajar. Takde buku rujukan ke apa.

Ni bila dah banyak jugak duit dah keluar buat beli buku, rugi rasanya kalau tak belajar.

Nak add, ada pernah baca syllabus sekolah bahasa, ajar bahasa jepun ni lah. Sebulan hanya utk ajar tulisan hiragana ngan katakana je?? Membazir jek. Buleh belajar sendiri dlm seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2009 02:39 PM | Show all posts
Cuba create "linguistic environment". Rajin2 mendengar, membaca, bertutur dalam bahasa asing (yg diplajari) dgn menggunakan pelbagai teknik yg ada.

Taklah sebaik tinggal di negara tu tapi bolehla....(kalau dapat create serba-sedikit linguistic environment nih).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2009 04:37 PM | Show all posts
bestnye! saya nak blaja korean..sebab suke tgk citer korea..

anneyong haseyo!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2009 01:22 AM | Show all posts
Cuba create "linguistic environment". Rajin2 mendengar, membaca, bertutur dalam bahasa asing (yg diplajari) dgn menggunakan pelbagai teknik yg ada.

Taklah sebaik tinggal di negara tu tapi bolehla.. ...
observateur Post at 24-7-2009 14:39


Observateur,  betullah. Ni belajar sendiri, bila jawab soklan kat buku memang lah betul semua he he he. Ni in real life situation ni penting. Pernah baca blog American guy yg belajar sendiri sampai fasih dalam masa 18 bulan. Memang living in "linguistic environment". A bit susah lah for me like that.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2009 01:26 AM | Show all posts
9# hyie

Orang kata bahasa korean senang skit nak belajar. Tak yah nak susah susah ngan Kanji tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 01:36 AM | Show all posts
Linguistic environment ni memang perlu. Kena try gak create2 something. Stengah org sampai tampal2 poster2 negara tu. Walaupun takde tangible effect tapi psycholigically boleh memberi semangat.

Camna pun kena carikla kawan bertutur. Kalau boleh native speaker. Dgn ni, banyak variant of response kita boleh belajar. Contoh:
How are u (in french)
- Comment allez vous
- comment ca va
- ca va?
- ca gaze?

Kalau ngadap buku & disc/cassette, kita jarang jumpa variants nih.. Kalau ada pun progressionnya lambat. Dgn kawan, dia boleh explain bila nak pakai those variants; time formal, time dgn member...etc.

Kalau base jepun...buleh tengok anime banyak2. Buleh latih telinga biasakan dengar suara, intonasi, maksud perkataan berubah mengikut situasi...etc.

Hope this helps a bit.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 10:08 PM | Show all posts
cassio study sendirik byk language..
korean, japanese, italian, french ..etc..

janji korg mmg btul2 minat...dan bahagikan masa...
dah few years...at least dah leh basic languages tu...
lagi satu bykkan dgr lagu ..tgk movie..carik penpal or kawan tenet yg fasih lam bahasa yg korg tgh pelajari tu. prektis speaking ngan dorg..

yg penting..
jangan malu wat salah...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 10:12 PM | Show all posts
1 laie..pasal motivation tu..
ekceli kalo korg betol2 minat...motivasi sentiasa ada..
kalu tetiba ilang focus..tanya balik nape nak study bahasa2 tu..

good luck ye..

adeh la...skang ni cassio amik bahasa Thai..
tapi bukan study sendirik..amik sebagai subjek kat U...
and i'm still learning Japanese... boleh tahan la.. huhuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2009 04:26 PM | Show all posts
12# observateur

Thanks for the input observateur. Kalau bab tgk anime memang buleh lah pasal memang suka pun. He he he. Cuma where I am, susah sket ar nak jumpa anime yg original dlm bahasa Jepun. Leh nengok kat Youtube je. Tapi jenuh le nak bertenggek depan pc nengok Japanese Dorama atau anime....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2009 04:31 PM | Show all posts
13# cassiopeia

Dulu pernah gak try belajar Hindi. heh heh... tp tak le seserius cam sekarang, dgn buku semua.

Nak tanya skit...Tak konpius ke belajar banyak bahasa pada masa sama? Ada org kata tak bagus belajar banyak bahasa sekali gus pasal confuse. Ni belajar Hungarian ngan Bhs Jepun memang kenkadang keliru jugak. Cth nak buat satu ayat dalam bhs Jepun mesti ada terselit satu dua ayat Hungarian ngan tak sengaja. Ala cam kita cakap melayu campur aduk ngan English laa.. he he he...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2009 02:33 PM | Show all posts
blaja banyak2 bahasa serentak lagi fun sebenarnye.
mula2 mmg konpius tapi lama2 rasa mencabar n lagi lah nak blaja lagi,
pastu tak brapa bosan sbb boleh alternate.
yg kurengnye bagi saya lah, progress agak lambat hehe.
cassio maybe cepat. (idola saya tu cassio hehehe)

oh, BTW, saya pun belajar sendiri jepun, mandarin, korea.
basic okaylah kot. skarang ni main goal nak pass jlpt level 2 haha.
dulu dah gagal dah LOL.
pastu ura-ura pasni nak try cari kit untuk belajar bahasa rusia plak.
*menunggu ptptn keke*

for me, cara paling senang nak faham = tengok cerita. kalau nak sebut & membaca = nyanyi lagu sambil tengok lirik dlm bahasa asal. tang menulis saya malas sket praktis XD
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-8-2009 05:07 PM | Show all posts
Wow Emiko, basic2 tapi dah nak ambik JLPT 2 ye... he he he... kira dah intermediate dah tuh. Memang nak ambik test JLPT ni, ingat next year either 4 atau 3 terus. Tp nengok lah dulu.

Ni baru start rajin2 nengok JDorama. Baru rasa cam ada progress pasal buleh la paham something walaupun tak baca subtitle. Memang lah mencabar belajar banyak sekaligus, tapi still susah lah jugak memandang kan sangat kekurangan masa. Hai.... Sebab tu lah better start time muda remaja time masa yang ada hanya utk belajar je. Dah kerja, berumah tangga, beranak pinak ni susah lah sikit. *sigh*
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 06:37 PM | Show all posts
Ha'ah...elok start time muda, time single... banyak masa.

Apa2 pun, wa salut yg blaja language non-alphabet spt bahasa cina, jepun, korea...

Nak hapal semua character tu... ya ampunnn!
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2009 11:52 PM | Show all posts
#sultana

Orang kata bahasa korean senang skit nak belajar. Tak yah nak susah susah ngan Kanji tuh


maksod ang, buleh kito belajaq korea tanpa tulisan kanji?ado versi romanji ka utk korea nih?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 07:42 PM GMT+8 , Processed in 0.089478 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list