CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7705|Reply: 59

Ultra-Wide-Angle

[Copy link]
Post time 17-4-2009 08:15 AM | Show all posts |Read mode
Sesiapa yang ada miliki UWA lens tu, boleh tak tolong share pengalaman anda dengan lensa UWA anda dari segi kelebihan, kekurangan, kegunaan, brand-brand, kepuasan hati, share-share kan jugak gambar yang tidak mampu diambil dengan lensa biasa kat sini sebagai panduan, dorongan dan rangsangan serta stimulasi....  (belum ejakulasi lagi tuh..)

tolong racunkan aku...  heheheh...  dlm kepala aku nih asyik dok fikir Sigma 10-20 tu...  mana tau esok-lusa bulan depan ker ada rezeki...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-4-2009 09:45 AM | Show all posts
perghhh...mencabar diri nmpk??
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 09:50 AM | Show all posts
racun makan tuann.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 10:57 AM | Show all posts
UWA looks weird with portraits, unless subject kat tengah.. otherwise.. buruk tul


but landscape , architecture  mmg chun
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 11:41 AM | Show all posts
tak silap aku TT pakai lens ni la... cuba ko tgk photo2 dia...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 12:33 PM | Show all posts
angkat ajelah mo-mo nda usah mok pikir lagi..

aku pki sigma 10-20mm setakat ni mmg aku beramaaaat puas hati!
byk2 lens yg ada lens ni aje aku guna..utk landscapelah bersesuaian sesgt..utk portrait sekali-sekala tp shot utk anak2 aku aje..
tp skrg org tak kisah ramai yg guna lens ni utk portrait.

kekurangan takdaklah plak..kalo tidak dah tentu aku pulangkan balik kat tokei kedai ..ah filter size guna 77mm..

lelain tu biar Hj TT tambah sbb dia pun guna lens ni.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-4-2009 03:38 PM | Show all posts
aku rase 17-70 sigma aku tuh da cukup wide daa.. buh depan idung pon leh nampak satu muka..
tak teringin nak amik lagi wide..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 03:45 PM | Show all posts

Balas #7 stats\ catat

kalo 10-20, buh dlm hidung pon buleh nmpk 1 muka..wakakaka
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-4-2009 03:57 PM | Show all posts
buat apa nak minta pandangan lagi kalau dah tau UWA ni best .. buang masa je.

beli terus la....

aku sanggup tolong surveykan harga ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-4-2009 04:15 PM | Show all posts

Reply #6 aimez's post

padanlah gambar landscape you dashyat-dashyat semua!!  


stormyrain, TAKE NOTE!
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2009 11:39 PM | Show all posts
ye ye ye lah aku salin nota le ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 05:13 PM | Show all posts
Mo-mo... apsal tak pertimbangkan 11-16 2.8 Tokina? Ade sorang member pakai, dia kate distortion pada 11mm tak nampak mana...

Tambahan plak dengan f/2.8, kegunaan dalam low-light boleh byk membantu....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 05:34 PM | Show all posts
dlm byk2 UWA ni yg mana boleh pakai untuk FF? tak kira la yg zoom ka atau fixed...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 10:47 PM | Show all posts
saya mmg pakai sigma 10-20, beli second hand dalam 2 tahun lepas rasanya.
pada pendapat saya memang berbaloi pakai lens ni. esp kalau nak shoot dalam tight situation dimana kalau kamera yang pakai crop factor 1.5x, 1.6x atau 1.3x akan menghadapi masalah kalau pakai standard lens (17mm dan ke atas). lens ni bukan untk landscape saja  sebab kalau tak mahir pakai lens ni untuk landscape, horizon akan nampak distort sikit.

untuk sigma 10-20 ni, kalau shoot landscape pada 10mm, sebelah kiri hujung gambar kita akan nampak distort ke atas. so, kalau boleh pakai pada 12mm dan ke atas. melainkan kalau kita shoot bukan landscape/architecture/lines, boleh lah kalau nak try 10mm sebab kesannya kurang ketara sikit.

contohnya gambar ini

sebelah pantainya distort sebab pakai pada extreme angle sangat. mmg untuk shoot gambar ni kalau pakai lens 17mm, pokok kepala eh kelapa tu akan terpotong dan kurang menarik la sikit. mmg untuk shot shot yang kita nak masukkan semua subjek, elok la pakai uwa punya lens.

Lens UWA ni kalau pakai pada 10mm mmg akan nampak extreme esp kat edges. kalau ambik group photot at 10mm, orng yang berdiri sebelah kiri atau kanan image akan nampak besar atau stretch. so, kurang menarik sikit lah. elok pakai pada 14mm dan ke atas.

untuk shoot portrait angle pun memang best. contohnya untuk shoot LTDL dgn PTT di background. kalau pakai lens 17mm saya rasa PTT akan terpotong. tapi kalau nak pakai jugak 17mm punya lens, kena duduk jauh sikit. tapi kalau duduk jauh, mungkin menda lain pulak yang masuk dalam frame.


Dulu saya ada terpikir nak ambik Tokina 12-24/f4 tapi baca review, CA mmg kuat. katanya version baru ni dorang dah improve quality 12-24/f4 ittew...

itu lah serba sedikit dari saya.

gat: rasanya lens FF sigma 12-24. tapi katanya gambarnya soft sikit.

Salaam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2009 11:59 PM | Show all posts
itu dia racunan bergambar...

aku ada ternampak ada 1 mamat nak letgo Sigma 14mm F2.8EX HSM prime... kalau Canon punya 14mm leh cecah dekat2 RM8k siot... *pengsan*
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-4-2009 09:03 AM | Show all posts

Reply #14 tehtarik's post

brader TT,

terimakasih TT atas penjelasan yang begitu terang. antara perkara yang aku risau dgn UWA ini ialah distortion jika ambik gambar orang. daripada penjelasan saudara di atas aku rumuskan bahawa distortion hanya akan berlaku pada extreme angle misalnya kat 10mm tu. sebenarnya tujuan aku kalau beli lens ini adalah 1. untuk ambik gambar landscape & juga 2. digunakan sebagai lensa untuk street-photo supaya aku dapat ambik dari jarak sedekat yang mungkin (untuk elakkan subject terperasan sangat & blend myself into the scene).

matdue77,
aku akan tengok review lens itu.

aimez,
mcm mana pula pengalaman aimez dgn lensa ini? pernah guna ambik benda lain selain landscape?




stormyrain tengah kusyuk mendengar aku kira masa nih...  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2009 09:53 AM | Show all posts

Balas #16 mo-mo\ catat

stormy ngah wat kire2 la mo..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 10:04 AM | Show all posts

Reply #16 mo-mo's post

mo-mo,
pengalaman aku guna lens ni dari segi penggunaan filter (takdaklah besar dan byk sgt masalah tu)..
sbb kalo guna filter di wide angle lens sudah tentu nampak vignette kat tepi..tp tu tak jadik masalah kena guna 12mm keatas (atau lightroom boleh solve mande alah ni) atau guna filter jenis slim (ongkos lbh mahal dr filter bkn jenis slim)..

selain dr landscape, aku ada shot utk portrait (bkn serious tau) suka2 tu bolehlah..lg satu aku pernah attach dgn tele-converter 2x, result pun ok tak jugak buruk...

ni gambar yg aku ambik guna Sigma 10-20mm:


shot @ 10mm


shot @ 10mm

lagi satu...


shot @ 14mm keatas

sekian mekacih


P/S: tak silap aku yg guna Tokina 12-24mm lens ni, en Chowski.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 01:56 AM | Show all posts
Originally posted by aimez at 20-4-2009 10:04
mo-mo,
pengalaman aku guna lens ni dari segi penggunaan filter (takdaklah besar dan byk sgt masalah tu)..
sbb kalo guna filter di wide angle lens sudah tentu nampak vignette kat tepi..tp tu tak ...


kau ingat lagi ye....Tokina 12-24 tak la wide sangat  sebab crop faktor kat camera aku ..tapi ok lah cuma CA boleh tahan juga terutama skl kat ranting-ranting  pokok tapi boleh adjust dgn PS..ni dua tiga keping shoot kat 12mm









[ Last edited by  chowski at 21-4-2009 01:58 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 11:16 AM | Show all posts
bestnya ada thread ni, banyak info boleh dapat..  actually dok tengah consider jugak nak beli uwa ni, at first mmg ingat nak go for sigma, tapi banyak review kata distortion susah nak betulkan & gambar tak berapa sharp, kalau ikut review tokina gambar lebih sharp tapi kurang 2mm..   tgk gambar2 kat sini semua best2.. lagi la tak reti nak decide...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 03:16 AM GMT+8 , Processed in 0.092672 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list