CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4779|Reply: 27

Mcm mana korang simpan gambor-gambor yang banyak yg korang tangkap?

[Copy link]
Post time 10-2-2009 08:09 AM | Show all posts |Read mode
PC aku diofis dan di rumah termasuk laptop aku semuanya jadi lembap pasal dah bnyk sangat gambar simpan kat dalam. Nak buat kerja pun jadi slow....  mcm siput. Aku nak delete-kan sebahagian gambar tu, tak sanggup... sayang jugak aku walaupun tak cantik mana sebab setiap gambar ada kenangan....

Nak burn ke CD, kalau dah banyak sangat CD nanti tak terjaga juga....  rosak jugak.. bila nak edit leceh jugak nak cari-cari CD nih...

Aku ada beli EXternal Hard Disk, tapi nak tanya sapa-sapa kat sini yang biasa pakai benda external hard disk nih, kalau ada cara bagus nak manage fail kat dlm nya & buat password etc...   

Aku rasa external hard disk nih bagus untuk simpan gambar banyak2 sebab senang nak access atau save semula. Bila-bila masa rasa rajin senang nak tengok semula dan 'edit'.


  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2009 08:19 AM | Show all posts
soalan yang menarik, nak tunggu jawapan pakar gak as my bro's pc pun ada masalah yg sama
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 08:26 AM | Show all posts

Reply #1 mo-mo's post

cadangan yg mungkin tak boleh pakai langsung...beli je pc n lap top baru hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 08:32 AM | Show all posts
aku pun pakai external hard disk dah ... kalau boleh jangan beli satu tapi beli dua atau tiga as backup ...

kalau di PC, jangan save atau letak folder gambar tu di desktop sebab itu akan bagi slow gila ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2009 08:35 AM | Show all posts

Reply #4 stormyrain's post

  Uhhhhh???!

engko dah ada ker??....   cuba kita tanya si Adie pulak...  dia dah ada ext hard disk tak...

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 08:46 AM | Show all posts
Salam....
kalau ada Ext hdisk lagi baik
boleh simpan banyak mana
lar ni kalau beli kat LOWYAT dah tak mahal kut
arituh dilla beli 250 G dapat harga Rm204.00
Boleh letak banyak mana EH nih
senang nak bawak. Kalau burn ngan CD/DVD agak rumit
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-2-2009 09:03 AM | Show all posts
dulu2 memang aku burn satu satu dalam cd tapi teramat leceh dan makan masa. konon-konon save dalam cd senang nak letak title dan senang nak rujuk tapi leceh sebenarnya .. so cara paling baik ialah beli je EH. atau beli saja multi media storage macam bawah ni ... siap boleh view sekali





Epson P-3000 Multimedia Storage Viewer, 40GB Stand-Alone Data Storage Unit and Photo/Video/MP3 Player

Tapi harga agak mahal sbb tu benda ni tak berapa laku sangat. Imagine klau 40gig macam ni dulu harga dalam RM1K sedangkan dilla beli 250gig EH harga dalam RM200 je ...

[ Last edited by  stormyrain at 10-2-2009 09:04 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2009 09:05 AM | Show all posts

Reply #7 stormyrain's post

...dengar tu adie? ... kita orang nak ajak ko buat "investment" nih...  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2009 09:43 AM | Show all posts
storm...
menarek jugak gadjet tu erk storm
tapi kalau harga RM1K...
mahal gak no dan hanya boleh upload (40G) jek
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 09:52 AM | Show all posts

Balas #8 mo-mo\ catat

hu hu....nak pekena la ni. Apapun aku mmg dah ada external simpan aku punya collection Tv series.
Jadi aku tumpangkan jer...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 10:26 AM | Show all posts

Reply #9 dilaOHdila's post

dila ....

benda ni ada yg 80 gig pun ada ... dulu Low Yat banyak ada jual now tak tahu lah ... advantagenya ialah senang nak view gambar. EH tak boleh view.

nanti kalau aku senang aku gi Low Yat and update kat sini ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 10:41 AM | Show all posts
CD dan DVD biasa tu ada jangka hayat masing-masing, bergantung pada coating dia dan cara penggunaan. maknanya bila sampai jangka hayat tu, abis lesap la gambar korang dalam tu. tak ngeri ke ? material yg diguna untuk buat cd dan dvd tu juga main peranan sebab tu kadang-kadang dia jadi "unreadable"

kalau simpan dalam hard disk PC saja pun bahaya juga. bukan setakat PC slow tapi kalau ada power suge habis kong juga dan semua data hilang

so paling baik ialah buat multiple back up

lagi satu, mana-mana gambar yg korang sayang tu eloklah print
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2009 10:44 AM | Show all posts

Reply #12 stormyrain's post

firasat aku mengatakan si adie tengah baca thread nih, tapi tak berani nak menyampuk... takut terkena racun...  
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 11:02 AM | Show all posts
lepas shoot aku simpan dlm satu hardisk... pastu aku pakai pc atau nbook utk edit mengedit...

dulu aku simpan dlm external hardisk tapi tah cable dia problem asyik lost power... akhirnya hardisk tu pun kong... abes photo aku dlm tu... sebab aku tak buat backup utk photo2 yg dah diedit... adoi!

Pengajarannya, file2 mentah elok ada 2 copy... file yg dah diedit pun simpan le 2 copy gak... tapi tu la simpan dlm cd/dvd dia boleh hilang/rosak, dlm hardisk pun boleh hilang/rosak gak... ntah la...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 11:51 AM | Show all posts
aku lak lps shot terus burn ke cd/dvd..
sebelum ni mmg slalu simpan kat Digital Western HD tp skrg HD langsung takleh connect ke pc lps umah kena ubah suai aritu..
puncanya tataulah...mungkin connect slalu ngan pc kot...gambar2 yg beribu2 lemon byknya sayang tul...
selebihnya ada yg tak di burn...

so utk menyelamatkan gambar2 segala terpaksalah hantar HD tu atau DYI utk recover data yg hilang.

http://www.ransackery.com/wester ... se-recover-data.htm
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 02:46 PM | Show all posts
Pengajarannya... Kembalilah kepada basic...

Shoot film! hahahha!

Filem2 aku start aku gila fotografi dari zaman sekolah dulu pun ada lagi masih elok...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2009 02:51 PM | Show all posts

Reply #16 pedon's post

pEDON
KALAU DLSR DIGITAL CAMANA NAK TUKOR JADI FILEM ERK
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 02:56 PM | Show all posts
Originally posted by dilaOHdila at 10-2-2009 14:51
pEDON
KALAU DLSR DIGITAL CAMANA NAK TUKOR JADI FILEM ERK



Print digital photo tuh... lagi besaq lagi baguih... Amik film camera... re-snap that photo...

voila!
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 03:35 PM | Show all posts
takat ni aku simpan dlm ext hard disk,

hardisk ni maxtor punya,
2 kali jatuh pada ketinggian 2 meter ++...
masih selamat,
gegaran selalu jugak la....

kalau agak2 hdisk ni dh tunjuk gejala luar tabii,
mcm tiba2 je dia ada'muzik' & 'bunyi'...
buat la spare ke hard disk lain....

so utk lebih selamat, pastikan ada spare kat tmpt lain....

hardisk skang dah murah2. takat 300 gig = RM 210 jer...
banding nilain gmbr dlm2 tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 12:47 AM | Show all posts
Originally posted by mo-mo at 10-2-2009 10:44
firasat aku mengatakan si adie tengah baca thread nih, tapi tak berani nak menyampuk... takut terkena racun...  


hahahaha..aku dh ade Ext HD la mo..la ni nk angkut lg 1 psl nk buat back up..
tp duit kene catu..
ko beli la lg 5 mo..bhy woo gambo simpan sebarang2..ilang kang nangis berlagu keroncong nnt..
sok blk keje trus gi beli tau mo..jgn biarkn gambo anda hilang secara missteerrriiiiii...!!!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 03:26 AM GMT+8 , Processed in 0.096571 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list