CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 22953|Reply: 29

Draughtman/Pelukis Pelan/AUTOCAD

[Copy link]
Post time 7-2-2009 08:48 PM | Show all posts |Read mode
Macamana kerja dia sebenarnya? Aku pernah belajar basic autocad je masa kat politeknik. So, aku tatau camna dan apa yg perlu dilakukan dalam pekerjaan.
Setiap projek yang diberikan pada kita dalam bentuk apa? Lukisan, no kordinat, pelan tanpa skala?  
So aku nak mintak pandangan para mereka yang dah berpengalaman dalam alam pekerjaan ini untuk membantu fresh graduate seperti aku yang masih terkatik katik mencari kerja.
Aku maukan jawapan dalam bentuk spesifik cara kerja dia, kalo korang bagi jawapan 'snang je' baik aku tanye member aku je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2009 09:14 PM | Show all posts

Balas #1 AntagonisYgKeut\ catat

dgn braninya anon menjawabbb......

droughtmen/woman.techincal assistant.acad person... rasanyer lebih kurangg.....
klo nk diikutkan scope keje depend pd industri yg kiter cebur.... kerana acad ni lukisan mengunakan computer samaada 2d or 3d.....
kalo dlm bidang pembinaan.... lukisan tertumpu pada detail2,plan,structure2.dan lokasi serta apa2 jenis lukisan yg berkaitan dgn bangunan tu.. bermula dr pelan asas,yakni lokasi.. sehingga terdirinya sebuah bangunan yg sempurna bentuk...... walaupun bntuk tu hnya lah sebuah handle......
kalo MnE... lukisan dier adalah berdasarkan system2 asa wyring...dan perjalan arus letric serta diagram mechanical dan electrical...dr segi asper warna wyer..coding serta aliran bumi.......
ni sbgai contoh.. pd bidang2 yg berkaitann.....

project slalunyer diberikan dlm bentuk lukisan tngan yg diukis oleh architect/engineer atau superior anda.. atau pun.... anda kene cari sndri sumber bahan yg hendak dilukis... ini bengtung pd individu dan company.....dan ader architect yg mendraw lukisan asas... dan mengembangkan nyer.... sebaliknya... anda hnya membantu dier apa seperti yg diarahkan.. sperti mengemaskan kembali atau melukis standard detail2 yg telah sedia ada.......

bab2... scale... slalunya.... ikut company.... sebab setiap company ader system melukis plan... so xleh dinyakatan secara specific.... tp slanya orng akan buat 1:1... dan lukisan tu akan discalekan mengikut paper layout atau pun drawing block company memasing.....

hehhe... anon xreti jawap... hope oklahh yekk..... sesaja jer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 09:19 PM | Show all posts

Balas #1 AntagonisYgKeut\ catat

dolu2 aku kerja sebagai 'draft person' kat subang jaya...bila kau kata kau belajar basic autocad, heran juga...bila tu? aku grad dulu pun masa tu dlm late 80's tau..
ingat lagi masa tu pun dah start autocad 12..aku sudgested baik kau reki2 skg ni dah masuk version berapa? tapi la kan...draft person ni memang lumayan, kerja rajin2 sket...fuhhhh masyukkkk pengalaman pun luas nanti jadinya
tu je lah nak cerita   nanti panjang2 pun buat pening kepala pulak...bidang drafting ni luas so kena la kau buat research terperinci sebelum nak masuk line mana satu
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 09:24 PM | Show all posts
kalau u kerja ngan consultant MEP n kena design slalunye u dapat pelan architect kosong jer..  (MEP = mechanical, electrical, plumbing)
kalau u keja ngan kontraktor, slalunya u akan dapat pelan & MEP services skali... ada consultant yg design single line jer, ada yg siap cun2... kalau single line, u kena la develop/calculate/check sume civil structure drawing untuk jadikan drawing tu bleh di construct kat site.
kalau nak blajar design, join consultant la... senang, tangan pun x kotor.. xyah gi site...
kalau nak adventure, explore itu ini, camner nak install itu ini, clear picture camner rupa site... haruk pikuk kat site.. nak coordinate services masing2 join kontraktor la..
(base dari pengalaman kerja kat consultant & contractor MEP la yer...)

tiap projek u akan dapat hard copy & soft copy plan. slalunyer in scale la...

gud luck... more info, PM yer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 09:26 PM | Show all posts

Balas #3 drebartaxi\ catat

heheheh yup bnyk versionn.. sofar.. klo 2009 agak susah skit.... tp command still sama... hehehe.......  tp klo belajar relase 14 or sebelum tu.. beter try yg baru.. prectice make perfect..bak kata orng lah....
lumayan kata DB ni..adalah dr segi pattime... cos... klo dpt lubang pat time... mahu2 silap2 lebih dr gaji basic.....kamu... Tp bukan tiap2 bulan ader.. melainkann klo..bnyk contact.... hehehe......
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 09:26 PM | Show all posts

Reply #3 drebartaxi's post

Autocad 2008
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 8-2-2009 12:34 AM | Show all posts
ops lupa plak nak bitau. aku blaja civil engineering. so masa class autocad dlu aku sempat blajar drawing pelan untuk civil. tapi basic je la.
nak kata beginner nye lvl pon xleh. sbab mmg cap ayam nye lesson aku dapat. ni yang buat aku tak konfiden nak keje bahagian ni.
pelan mmg kene buat lam bentuk 2d/3d ke? aku dlu blajar buat kotak2 je.
tapi aku tak kesah blajar kat poli dlu camtu, sbab aku mmg cepat blajar sendiri software2 komputer ni.
yang aku nak pahamkan skang cara bile kite bekerja nanti. kalo ada sesapa leh tolong, bagi la skali contoh apa2 projek yg kene wat.
jasa baik anda dikenang walopon kite xknal
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2009 01:16 AM | Show all posts
klo x kenall.. maka akan berkenal-kenalan lah kot...   

ler.. napa x g tahu... heheh
civil dlm bangunan... mean rasanyer hmpir sama mcm architect cuma civil melibat kan strutural... kot..... tp x pasti bnyk wat acad or not... tp rasanyer xbnyk sgt kot... just modifeid dr architect nyer drawing tuk check balancing bangunan dan plan tuk architect... klo x silap mcm nie.... just lebih pd kire2 tuk stabil kan drwing.. then pacakkan tiang dan beam tuk support floor slab dan bebanan pd building...... klo steel nyer.. kene lah lukis steel structure mengikut arahan engineer supaya mampu tuk tanggung beban atau tuk stabil kan ker apa2 yg bekaitan bagunan/bebanan/strutur yg hndak dibina td......

xper... leh blajar pelahan.... slalu kt itm pun ajar wat line2 aja... dorng blajar true pratical dan traning.... tp yg pling pnting.. adalah niat tuk blajar...dan truskan belajar.... so nt leh maju.... tu jer.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2009 02:25 AM | Show all posts
uiks..... kalau ko rajin menimba ilmu.... insyaallah draughtperson ni gaji leh cecah 5k... hehehheheheh org bawah aku... hehehehhehe tapi best lagi jadi engineer hehehehhe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2009 01:59 PM | Show all posts

Balas #8 anonymous\ catat

aiseh cam susah je bunyi dia kan? aku dlu praktikal ngan kontraktor. camne ni ek. aku pon tatau mane nak dapat kan contoh kertas kerja tuk aku praktis kat rumah. susahnye. nak blajar lagi autokad mahal sgt la plak yuran dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2009 03:09 PM | Show all posts

Balas #10 AntagonisYgKeut\ catat

hehhe.. kamu aderkan buku2 berkatan dgn civil..??? dlm tu mesti ader beberapa contoh.. so kamu try ler draw blik.... dan biasakan setiap2 comand..... xyah belajor mahal2 pun xper... just pratice make perfect aja...... gna concept ni tuk trus mahir.....
tp depend gak pd setiap company... misal nyer.. MnE... just guna basic plan yg dh sedia ader dr architetct... dan die akan guna plan tu as a guide line tuk wat mne... dan wat diagram tuk plan tu.....
so maybe civil hmpir sama.. just guna basic plan dr architect.. then akan calculate structure..... tuk wat tmbahan beam or column dlm tue....
drawing contractor pun leh pakai... kamu ader copy plan dier..then redraw blik... tu jer
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 10:30 AM | Show all posts
wah menarik tue klu drafter ni leh cecah rm5k..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 12:51 AM | Show all posts
setahu aku, (i might be wrong, or circumstances might be different)
kalo amek civil selalunye plan dia kena tunggu design arkitek pastu modify2 sket, ikut calculation yg berpatutan. aku nyer supervisor dulu selalu gaduh dgn civil engineer sbb engineer recommend saiz beam/tiang/roof ikut suke dia. atau maksud aku bile civil dah kira lain maknenye arkitek kena tukar design.

AutoCAD skrg dah byk version. baru2 ni dah kluar version 2009, 64-bit utk Win Vista.

aku line lain so dependency aku terhadap AutoCAD sgt tinggi sampai aku nak belajar Revit skrg pun mcm #&%& betul confusion aku. aku pakai both 2D and 3D. aku tak sure samada civil pakai 3D tapi ur ilmu terhadap 2D tu penting ar sbb nak view architect's dwgs.

ok, itu aku nyer 2 cents...kalo tuan rumah tak sure boleh tanya.  good luck!  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2009 03:15 AM | Show all posts

Balas #13 redsinner\ catat

ape beze autocad lame ngan v2009? interface ke?
aku skang ni prektis ngan autocad 2001. heh tatau nak dload yg baru kat sources mane. takut spyware.
skang ni baru praktis ikut buku yang aku dapat masa kat poli. risau gile bile memikirkan kalo dapat keje.
yela skill maseh beginner. tau buat contoh yg ada lam buku.. buat plain gitu je, tak pakai command atau settings apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 07:51 PM | Show all posts
druaghtsman keje best,skill yang kau ada leh bawak kau gie auh.walu pon ku hany ap[egang pada satu sijil jer,,gaji lumayan gak la ,maybe tuk tahun2 permulaan kene usaha keras,.permulaan kene rjain bertanya praktis,try n error..

ps.sapa ada keje part time erk..aku nak..mechanical piping oIl & gas..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 10:04 AM | Show all posts

Reply #1 AntagonisYgKeut's post

tingkatkan pengetahuan, teknik, penguasaan Autodesk Autocad... join kursus autocad di UTM jln semarak. Kos dlm RM9++ hubungi en. Hafiz space UTM - 0326154962

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-2-2009 12:18 PM | Show all posts

Reply #14 AntagonisYgKeut's post

bagi aku, aku suke lagi Acad 2004 sbb basic commands sume aku hafal pastu click menu pun tak pening. kalo bukak Acad 2009 yg paling baru ni, interface dia canggih manggih gitu. sekali mcm ada sketchup daaa....interactive lagi.

tapi kalo ko line civil, basic pun ok kot. sbb bila ko dah masuk office, dgn sendiriknye ko nyer ilmu akan adapt to the office system.

jgn risau. lagipun, berusaha dulu dpt keje tu! good luck eh   
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 06:47 PM | Show all posts
aku rasa 2008 palin best la...friendly.smooth,tuk 3d mmg membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 07:26 PM | Show all posts
sapa ada kerja kosong pelukis pelan.. bagitau le aku..
aku ni bakal2 je kena...
itulah.. gatal sangat nak tukar kerja...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 12:56 PM | Show all posts

Balas #19 june-july\ catat

kat tempat aku ade satu kompeni ni... keje design kapal.

mggu lps dah apply tp bos tu suh aku training dulu dgn kompeni dia.   

mungkin sbb aku nie freshgraduate kot
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 07:04 AM GMT+8 , Processed in 0.107101 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list