CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 4517|Reply: 12

NETWORK ANALYSIS AND DESIGN MACAM NE NAK CRI RUJUKAN

[Copy link]
Post time 7-2-2009 07:36 PM | Show all posts |Read mode
akau dah penig mcm ne nak cari bahan untuk ni........

klu sumber kat internet x byak kat mn lg aku boleh cari
sape2 boleh bantu aku tak....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-2-2009 01:48 AM | Show all posts
SAD ke mksd k0 ni??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2009 10:35 PM | Show all posts

Balas #1 kui_kui\ catat

SAD ni system analysis and dising kan .... tpi aku cri untuk network la...

susah sgt nak cri utk ni... buku pon x byak
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 02:30 AM | Show all posts
network analysis is different thing dgn network design. kalau pasal network design aku ader...network analysis pun aku ader..aku serius ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-2-2009 08:15 PM | Show all posts
iye ke... blh la kongsi.... susah la nak belajar benda ni

lagi belajar lg pening kepala... dah la projrk dah nak kena submit....

tlg iye klu rambo x kisah blh konsi dgn member kat cni.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 02:57 PM | Show all posts
Citer la sikit Network analysis / design buat mender?...
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 10:29 AM | Show all posts
network analysis ni...die kena start dgn

1. capture packet(data) dengan software name die Wireshark
2. lpas capture, ko view packet tu either ko nak pakai Wireshark atau software lain (google:traffic anaylisis software
3. then buat report based on ape yg korang view. cth: protocol ape yang network tu pakai, packet ape paling besar, pc mana yang banyak send packet

Network design ni, proses untuk buat network.

1.b4 korang nak setup network korang kena ada design
2.design ni consist of 3 layer. core,distribution, access
3. kalo design yang tak betul...so network tu lambat laun akan ada problem
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 04:16 PM | Show all posts
aku pun ada blaja analisis dan rekabentuk rangkaian.... mmg buku very2 limited... byk berfikir dan ko kene paham network itself.... mcm mana trafic, mcm mana bandwitdh, capsitiy, delay.. byk la... aku lupa da....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-3-2009 08:47 AM | Show all posts
Originally posted by rambo888 at 20-2-2009 10:29
network analysis ni...die kena start dgn

1. capture packet(data) dengan software name die Wireshark
2. lpas capture, ko view packet tu either ko nak pakai Wireshark atau software lain (google ...


Aku nk tny pasal network analysis nih,
Ko tau x memana software utk network analysis ni yg open souce, maksud aku ader source code sekali???
Aku selalu jumpe yg executable file jer... hehehehehe


*ni sbb malas nk buat coding sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 11:50 AM | Show all posts
kat MPH bookstore ade byk bahan rujukan..

kalo ko malas nak kuar, ko access site ni:

scribd.com
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2009 04:41 PM | Show all posts
Originally posted by orang_letrik at 5-3-2009 11:50
kat MPH bookstore ade byk bahan rujukan..

kalo ko malas nak kuar, ko access site ni:

scribd.com


open source nyer applicatrion x der ker???
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2009 11:51 PM | Show all posts
Originally posted by kui_kui at 7-2-2009 07:36 PM
akau dah penig mcm ne nak cari bahan untuk ni........

klu sumber kat internet x byak kat mn lg aku boleh cari
sape2 boleh bantu aku tak....


kna tye la network analyst...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2009 09:35 PM | Show all posts
Originally posted by ctmufizano at 5-3-2009 08:47


Aku nk tny pasal network analysis nih,
Ko tau x memana software utk network analysis ni yg open souce, maksud aku ader source code sekali???
Aku selalu jumpe yg executable file jer... heheh ...



kalo camtu beli je source code tuh...hehehehe...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 02:31 PM GMT+8 , Processed in 2.793115 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list