CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9896|Reply: 14

camna nak jual brg dekat sekolah

[Copy link]
Post time 2-2-2009 01:13 AM | Show all posts |Read mode
alo geng.. nak tanya.. dok saja2 tertimbul pulak idea ni..

aku ada business dan dlm brg2 kedai aku tu ada produk utk minda anak2 sekolah .. tak kira la menengah ke rendah ke... so produk ni dlm town aku ni mmg tak ramai jual.. sebab modai agak besar jugak nak starting.. so kedai aku ni mmg dah laku dah produk utk meningkatkan kecerdasan minda ni..

cuma aku nak lebarkan market aku utk masuk ke dalam sekolah2.. mmg meletup kalo menjadi.. tp aku perlukan idea utk kick start.

utk pengetahuan geng2 aku sekalian.. bini aku seorang teacher ( cikgu laaa ).. aku boleh suruh dia jual kat sekolah secara informal.. tp aku tak tahu camna nak start dengan cara formal.

adakah kena tanya pengetua dulu ke.. kena pegi ppd dulu ke.. kena tulis surat kat pengarah pendidikan ke..

so sapa ada apa2 pandangan.. memang aku alu2kan..

terima kasih.

[ Last edited by  Alt-F4 at 2-2-2009 01:16 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2009 07:22 AM | Show all posts

Reply #1 Alt-F4's post

masa hb saya ngaja sekolah swasta dulu, ada satu2 produk keluaran sekolah dia produce, mereka pasarkan di sekolah2, merata sampai ke mesia derang jual, hb saya tak ikut serta, cuma cara derang mcm ni, sekolah ni produce kismis al hafiz je, tp cara mereka - masuk ke sekolah, bincang mengenai cara jualan yg akan di buat di sekolah,biasanya mereka di berikan meja sekolah satu, letak jualan atas meja, dan bgtau kepada pengetua setiap jualan dalam 5% ke masuk ke tabung @ simpanan sekolah, jadi benefit nya sama2 rasa

sapa yg taknak makan untung atas angin je kan, cuma benarkan niaga dengan space yg kecik2 jer, jd setiap hari dalam 3 hari di satu2 sekolah mereka pegi [kerani @ pemilik jualan] kalau tak silap banyak jugak hasil, contoh sebotol kismis aritu rm3 gitu, boleh buat jualan susulan sbb sorang kekadang beli sampai 3 botol, kalau 200 org dalam masa 3 hari?dah 600 botol, jualan dah rm1800 tuu.. rm90 dah masuk poket cikgu besar @ sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 09:06 AM | Show all posts
aku almost every week dapat flyers dari saleman yang buat sales di sekolah.... anak2 bawa balik kata 'kena' beli.... hehehe...bebudak sekolah rendah... ingat suma kena beli sampai kamus letronik ratusan RM pun ada....  agaknya dirang ni  ada hubungan baik dengan sekolah kot.... cuba lah ke sekolah dan ringan2kan mulut bertanya dengan HM atau pegawai kat situ.... selamat berjaya...

ntah2 nanti anak aku akan bawa balik flyers kau pula dan aku 'kena' beli gak....
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 09:58 AM | Show all posts

Reply #1 Alt-F4's post

tackle gurubesar atau pengetua...

kalo xdpt tembusi mereka...'pegang' cikgu disiplin dah orait..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 02:40 PM | Show all posts
I perna jual produk di sekolah and kepada pihak sekolah, produk pendidikan juga. Jual kepada sekolah, kena jumpa guru besar and guru yang in-charge (subject tersebut), bagi guru tu test sampai puas hati, dan recommand sekolah beli, Gov bayar. Jual kat sekolah, jumpa Guru Besar atau Pengerusi PIBG, beritau dak jual produk, dan beri 5% sumbangan kepada sekolah atau PIBG. Tapi, kena right timing, dulu I buat semasa hari pendaftaran, ibubapa datang ke selolah sekali bawa anak daftar. sebab kena explain kalau produk pendidikan dan harga tinggi.

Boleh juga cuba buat booth kat shopping complex, sekarang ibubapa memang pentingkan Pendidikan. I sekarang tengah plan buka Geniusbrain Learning Center.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 06:03 PM | Show all posts
tuan tanah nak jual apa ni??
alhamdulillah,liza ada amik tender jahit ngan 2 sekolah...
jahit langsir,pakaian beragam dll..
dah 5thn lebih..
macam liza ni...kebetulan GB sek anak perempuan so,senang nak tackle..
now,dia dah tukar sek baru pun still panggil lg...
bila dah rapat ngan GB n pihak sekolah ni senang..
kalau sekolah ada buat family day,hari sukan dll...kita boleh bukak booth pulak..
sama cam liza buat..
kat situ edar name card...
macam tu le permulaan liza start meniaga...
pastu kalau hari PIBG,atau acara sekolah..rajin2 la pi tunjuk diri...
nanti automatik,dorg pomot kita kat sekolah lain pulak
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 2-2-2009 10:15 PM | Show all posts
ooh.. terima kasih atas reply geng2 semua.. mmg berguna utk aku..

aku nak jual examo.. makanan supplement homoepati utk budak sekolah.. bab pricing tu mmg boleh bg special diskaun dekat sekolah ngan pengetua sebab aku beli pukal.. so dpt harga agak murah...

selalunya camna korang approach GB atau Pengetua utk masuk jual dlm sekolah??
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2009 04:45 PM | Show all posts
ada dua cara :

1. Kontek terus dgn pibg, bagitau nak jual brg...dah tentu de kaitan ngan sek kan...bincang profit sharing dgn diorang

2.  masuk ikut koperasi sekolah..yang dah tentu jumpa GB ataupun guru koop dia...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-2-2009 05:38 PM | Show all posts
first kena jumpa pak guard dulu munta pass masuk klu tidak ko kena halau oleh cikgu2 then br ke office jumpa GB or kekanan samada dibenarkan o dihalau...............
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2009 12:31 AM | Show all posts
kat pakgad tu nak cakap apa kat dia??  
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 11:45 AM | Show all posts
sebuk sekit ... kalau dapat bawa masuk vending machine air mineral lagi bagus ... 20sen seliter ... 50/50 profit sharing ngan sekolah or PIBG sekolah ... untuk long term berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 11:51 AM | Show all posts
aaaa aku nak try masuk la cleaning untuk sekolah2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 06:33 PM | Show all posts
bole juga pegi ppd - pejabat pendidikan daerah - kalau utk wilayah persekutuan -dekat jln duta - depan stadium hoki tur.. cantik kalau boleh dapat surat rujukan.. pastu bolelah jaja kat sumer sekolah.

memang kena mintak kebenaran dari PIBG atau gurubesar. elok kena right timing - speaking of the right timing - ramai yg akan guna waktu sekolah ada event yg ibu bapa ada - so bayangkan saingan yg u akan dapat -

kalau nak guna cara lain - lagi sebulan atau seminggu nak exam - parents ni (speaking of myself) dia akan beli apa2 sajer utk kecergasan anak dia... decision maker sini in most cases yelah father - sebab selalunya ibu2 tak minat benda2 makan ni - sebab dia tau anak dia tak makan (dia taulah - sebab ibu yg paing byk spent time dgn anak2) - dan bayangkan parents2 ni hanya jumpa kat sekolah most cases masa ambik report card - which is dah habis exam pung...

cuba jerlah kat tuition centre - agak2 hujung bulan dimana parents akan ke kaunter utk buat pembayaran tuisyen atau sekolah2 tadika.

kalau flyers - tunggulah waktu2 perjumpaan ibu2/bapa2 bawah pokok (this is a term guna utk ibu/bapa borak2 bawah pokok sementara tunggu loceng kring pukul 6.20pm)

p.s. teringat masa vitagen buat promotion kat sekolah... sanggup beratur nak beli ..

kata-kata pada  pak guard - "pakcik, saya nak ke pejabat, sain borang ambik anak balik"... pastu bila balik "pakcik, anak saya tak jadi balik" atau "pakcik, saya tersilap sekolah"....

ala, ko cakap jer kat pengetua tu ko old boys (e-student sekolah tu) bukan dia check pun!!!

jangan lupa mintak reference nama pengetua sekolah lain!

GOOD LUCK! jangan lupa update kejayaan ko disini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2009 03:38 PM | Show all posts
sekarang ni dah zaman IT.  ko google je lah kementerian pelajaran. cari senarai semua sk & sm. pastu ko cc email utk semua pengetua & guru bsr. make sure ko dah draftkan semua info2 atau gambar2 yg berguna yg boleh menyokong hajat kau tu.
& KENANG DAKU DALAM DOAMU BILA DAH BERJAYA YE.... SELAMAT MENCUBA...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2022 03:35 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 04:28 PM GMT+8 , Processed in 0.217168 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list