CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10895|Reply: 17

Minat law

  [Copy link]
Post time 30-1-2009 01:38 AM | Show all posts |Read mode
Salam.aku ni lepasan SPM.aku ingat nanti aku nak sambung belajar kat univsiti aku nak ambik law.subjek apa yang aku       kena A untuk ambik law ni ar??
cikgu aku kata kalau nak ambik law,kena kuat subjek teras je(aku pelajar aliran sains tulen)betul ke?
satu lagi,law ni banyak cabang kan?
aku ingat nak ambik busness law.course ni kena power math jugak ke??add math aku memang tak kuat dan aku tak suka course yang ada pertalian darah dengan math.hu8:handshake:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-1-2009 11:29 AM | Show all posts
mr kodok

abg aku law degree kat UIA...dia ni terus terang aku ckp Math mmg hampeh...dpt P8 kot masa SPM....abg aku pon masa pilih option nk masuk U..mmg xnak ape2 subjek yg ade pertalian darah ngn Math.....kerat kepala pon kira xmo terlibat la....

abg aku nye result SPM xdela cun giler tp not bad la.....rasanye subjek mcm sejarah tu result dia cun la...dpt A1 kot...yg lain tu sume average je.....aku rasa mana2 course pon subjek teras kene strong especially BM.....tp mcm Math tu depends pd course yg dimintak la.....

setau aku kalo course offered dkt mana2 IPT...sume subjek related to law diaorg akan ajar la termasuk business law n commercial law (yg selalu relate ngn kontrak or transactions)...tp utk menjurus kpd satu2 specific bidang tu xdela......unless bila ko dh start keje je nnt.....kalo ade beza pon setakat level study ni....samada ko blajar civil law aje or sambung utk ambik diploma syariah lak...kalo kat UIA standard course law biasa 4 thn tp kalo amik syariah kene sambung lg satu thn...

yg plg penting...masa nk apply U nnt...ko tgk setiap U tu....utk course law tu ape yg diaorg nk.....kene cek tu btol2....sbb yg tu la akan menentukan samada ko dpt x 1st choice ko.....slalu org silap kat situ la....dh tau x strong utk certain2 subjek...tp letak jgk 1st choice U yg nk subjek2 tu sbg qualification utama.....

cth: dh tau kalo nk amik law kat UIA kene strong in Arabic/English....tp result utk tu x strong sgt.....letak la U lain sbg 1st choice.....ape2 U la kan...tp jgn letak UIA as 1st choice.....kan sia2 x dpt....

ni contoh masa zaman aku dulu la...apply U guna brg UPU tu....skrg aku tatau la sistem dia camne....masih sama ke x......
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 02:39 PM | Show all posts
setaw ak...org yg apply course law nih senang nk dpt..n ramai yg xnk course nih pon slalunye terdapat gak course nih..

tp yg kene tendang@ dismiss pon ramai gak la nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 02:49 PM | Show all posts
Originally posted by chatreyo at 30-1-2009 02:39 PM
setaw ak...org yg apply course law nih senang nk dpt..n ramai yg xnk course nih pon slalunye terdapat gak course nih..

tp yg kene tendang@ dismiss pon ramai gak la nnt..


Ye ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 04:28 PM | Show all posts

Reply #3 chatreyo's post

x semestinye la...depends la kat mana ko mintak tu....mcm kat UIA law antara course yg plg ssh org nk dpt n dia nk org yg ade qualification tinggi....tp intake quota dia x sama antara lelaki n ppuan....kalo laki qualification rendah sket drpd ppuan pon blh diterima lg....

bab2 dismiss n tendang tu aku x dgr lg kat UIA kecuali ade problem disiplin la.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 06:23 PM | Show all posts
kalau kat uitm...
law adalah course yang paling senang nak dapat kalau orang tu power dalam:-
1. English - mesti A1 atau A2... kalau C ada kalanya dapat... dan ada kalanya tak dpt...
2. Sejarah - sebab nanti kene ingat fakta... tapi kalau dapat B pun dah cukup baik dah... tak dah masalah...

Law tak perlukan Math dapat A... yang paling penting ENGLISH...

kebanyakan mereka yang pernah kene tendang dalam matrik... kalau apply uitm... berkemungkinan akan dapat LAW... tapi LAW kat Uitm adalah civil law... bukan syariah law...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-1-2009 07:32 PM | Show all posts
a bit of advice:

kalau awak tak suka maths, tak semestinya awak akan suka law, sebab law nih very hard work, at least at my uni lah. pick up a few law books and have a read and decide if you find them at least a little bit interesting. i never studied law but i know many who chose to do law exactly on that basis, and decided to drop out midway to pursue other things. tak tau lah kalau kat malaysian unis law nih tak susah, but i doubt it.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-1-2009 12:52 PM | Show all posts
aku ni memang nak ambik civil law.aku minat course ni bukan sebab x der math   je tapi aku pun memang minat giler kat sejarah..biasanya kat sekolah aku dapat   A1 subjek ni.english aku bolehlah.Biasanya aku dapat A2 untuk english.

satu lagi,aku pernah wakil sekolah dalam pertandingan debate.So,aku rasa masa masuk pertandingan ni lah aku minat nak ambik course law.

apa2 pon,terima kasih lah pendapat korang semua.memang berguna kat aku.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2009 08:58 PM | Show all posts
Originally posted by mr_kodok at 30-1-2009 01:38 AM
Salam.aku ni lepasan SPM.aku ingat nanti aku nak sambung belajar kat univsiti aku nak ambik law.subjek apa yang aku       kena A untuk ambik law ni ar??
cikgu aku kata kalau nak ambik law,kena k ...


A,kum Kodok! Baguih la ngko pandang jauh...dalam peringkat SPM dah pikir nak amik ape. Tahniah aku ucapkan kerana memilih Law untuk further stadi...ekceli, ape2 subjek pun SPM kena mantap tapi untuk amik Law, kena ade basic yg kuat utk BM, BI, Sej dan pengetahuan am.

Math tetap penting (walaupun takde aplikasi dalam law sgt)...cube dapatkan math at least kredit. Subjek2 lain pun camtu gak!

Bile dah isi borang online utk dapatkan kursus matrik atau asasi undang2...byk2 kan doa...competition agak hebat...tapi kalau tak dpt jgn kecewa dan buang masa. Amik STPM cepat2...perjalanan utk amik Law lebey mudah sebab competition kureng....Aku dulu pun dr STPM terus buat Law...skrg jadi Pendakwa Raya kat Penang...abes citer.

Soal pengkhususan tuh jgn pikir2 sgt...yg penting dptkan tempat dulu. Bagus la kalau minat business law...sedia utk mahir soal undang2 kontrak, sales of goods, mercantile law, company secretarial practice etc etc. Lain laa kalau ko nak jadi DPP jer...tumpu pada criminal law jer dah cukup...

Ok, nie je wat mase nie...ape2 pun aku doa SPM ko kencang....dpt result jgn buang mase...terus apply. Kalau nak cr pengalaman, mase cuti keja kat lawyer firm...jadi kerani ke, despatch ke....dpt experience dan kenalan sebelum benar2 nak ceburi dunia guaman...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2009 10:10 PM | Show all posts
Originally posted by rurouni_khairul at 31-1-2009 08:58 PM


A,kum Kodok! Baguih la ngko pandang jauh...dalam peringkat SPM dah pikir nak amik ape. Tahniah aku ucapkan kerana memilih Law untuk further stadi...ekceli, ape2 subjek pun SPM kena mantap tap ...


pendakwa raya gaji mahal x????hehe8
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 01:42 PM | Show all posts

Reply #10 mr_kodok's post

kodok...ko jgn la pk nk keje ni sbb gaji mahal....aku x nafikan la duit tu penting...heheh...tp kalo setakat niat nk gaji mahal...x ke mananye keje ko nnt.....

lgpon ko br lepasan SPM la....focus la pd application tu dulu...ntah dpt ke x...bkn aku discourage ko ni...tp nawaitu kene btol dik....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2009 03:05 PM | Show all posts
Originally posted by izati_abc at 4-2-2009 01:42 PM
kodok...ko jgn la pk nk keje ni sbb gaji mahal....aku x nafikan la duit tu penting...heheh...tp kalo setakat niat nk gaji mahal...x ke mananye keje ko nnt.....

lgpon ko br lepasan SPM la....fo ...


aku saje je acah.tapi tak salah kalau aku berpandangan jauh pon...
p/s:tolong jangan persoalkan nawaitu aku.
thx.sory kalau terkasar bahasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2009 03:11 PM | Show all posts

Reply #10 mr_kodok's post

kalau keje gomen...mana2 jawatan pun lebih kurang sama je kodok..

xdela bleh kaya raya...tp bleh dikatakan selesala..

nak tau tangga gaji keje gomen nih...gi tgk kat website spa
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 12:27 PM | Show all posts

Reply #12 mr_kodok's post

aik..terasa ke dikk.... jgn la mare.....aku nasihat aje as kakak....xde niat langsung la persoalkan niat org ke ape......kalo niat dh btol Alhamdulillah......
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 11:41 AM | Show all posts
Originally posted by mr_kodok at 3-2-2009 10:10 PM


pendakwa raya gaji mahal x????hehe8


Mahal tuh takleh laa nak compare dgn org yg keja Petronas atau Schlumberger kan?

Tapi, alhamdullilah laa...selesa bak kata Dea_Nylea
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 01:16 PM | Show all posts
aku sbg law teacher (lekcerer law ler hahaa)...bagus dan tahniah ada minat nak amik law, macam advice2 aku sebelum ni ko nak kene bagus and mantap dalam subjek ENGLISH dan SEJARAH. tapi jangan riso kalo english ko tak kuat, aku dulu ms english spm dapat credit 5 je tapi aku tak putus asa..aku amik dip public admin then improve english masa tu, alhamdulillah MUET dpt band 4 jadi lepas syarat nak masuk law school, skor kaw2 kat sini.....masuk matrik pun ok gak....tapi kene skor la ok...persaingan sgt kuat, stakat ni yg aku dpt info dr s.alam mmg kalo nak msuk matrik law skrg SPM kene 5A ke atas...even ada kes 6A pun ada yg tak dapat....so mmg persaingan agak kuat, kene usaha dari sekarang..

[ Last edited by  chipmunk at 11-2-2009 01:17 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2009 01:29 PM | Show all posts

Reply #5 izati_abc's post

uitm adalah antara top law school yang amat gemar buang pelajar...batch first sem aku comfirm separuh akan fail at least 1 paper..tue lumrah sgt2....amik ramai2 tapi then tiap2 sem akan ada kene cantas hohohoho

penah satu ketika 1 batch ada 120 orang yg grad on time cuma 20-30 org je...so mmg nak kene kerja kuat kalo nak belajar law ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2009 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by chipmunk at 11-2-2009 01:29 PM
uitm adalah antara top law school yang amat gemar buang pelajar...batch first sem aku comfirm separuh akan fail at least 1 paper..tue lumrah sgt2....amik ramai2 tapi then tiap2 sem akan ada kene  ...


Huhuhu..betul tuh, RK pun agak terkilan sebab first year ramai geng...tapi tahun demi tahun geng2 RK tuh tumpas kecundang dalam perjalanan...(rase cam filem combat lak...) tapi secara metafora begitu laa stadi nie, tak kire ape2 subjek sekalipun...sebab stadi nie satu perjuangan...sebab tuh kalau org yg meninggal dunia dalam perjalanan menuntut ilmu dianggap mati syahid..(jika die ikhlas laa gi nuntut ilmu, kalau mati eksiden mase nak cabut ponteng sekolah tak termasuk dalam kategori syahid tapi lebey sesuai dianggap mati katak..)

Balik pada stadi law....tahun pertama kena pulun abes! Grasp teknik baca kes law dengan mendalam, pahami konsep2 perundangan dan istilah2, cuba pandang segala perkara dari perspektif undang2 (nie lecturer yg ajar...) cara nye camni, bole kata dalam kehidupan harian kite takleh lari dari undang2. Misalannye undang2 kontrak...kite sbg org kebanyakkan rase kontrak nie hanya melibatkan artis, bisnesman kaya raya, menteri2 etc...tapi kite lupa sebenarnye kita sebagai golongan marhean pun tak terlepas dari undang2 kontrak. Contoh, Bile kite naik bas amik tiket, tiket tuh sendiri sebenarnya adalah kontrak! Mulai dari tahun pertama kite takleh tgk tiket bas yg kite naik tuh sebagai sekeping kertas tak berfungsi ape2...kite kena belajar melihat tiket tuh sebagai kontrak antara kite dan pengusaha khidmat bas. Tiket tu adalah kontrak yang menetapkan hak dan liabiliti pihak2 yg terlibat.

Jadi mulai skrg kena penuhkan arsenal study kit, buku2, kamus law, laptop dan nota2 cute utk rujukan sepanjang masa.

RK nak bagi cadangan pada student law utk guna software nie www.jurisware.com utk manage dan organize subjek2  law...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 11:09 AM GMT+8 , Processed in 0.071977 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list