CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2999|Reply: 59

Undang-undang pelik...

[Copy link]
Post time 26-12-2008 01:10 PM | Show all posts |Read mode
by 1st January penumpang blkg kena pakai tali keledar. Masalah nya kebnykan org mesia anak lebih dr 3 tp tak mampu beli kereta besar. harga kereta kita terlalu mahal. patutnya turunkan dulu harga kereta, biar rakyat ada pilihan baru lah implement. aku tak nafikan pakai tali keledar belakang mmg menyelamatkan nyawa. negara lain buat, tp mereka ada pilihan... anak lebih dr 3 beli kereta 7 seater...  tp kita, apa pilihan yg ada??

yg peliknya ada undang2 yg lagi basic tp tak diimplementkan pun... misalnya, penunggang motosikal wajib pakai kasut, wajib ada pelindung mata, sarung tangan...  itu pun boleh mengurangkan kecederaan & membantu kawalan menunggang lebih baik...  kenapa yg pelik & yg memeras jugak nak diimplement?  pelik.. pelik...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-12-2008 01:21 PM | Show all posts

Reply #1 mo-mo's post

betul... betul... wa setuju .....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 01:44 PM | Show all posts
ini undang-undang yang sengaja dibuat supaya mereka dapat menyaman, atas alasan keselamatan.undang-undang sebegini akan menimbulkan lebih banyak rasuah dikalangan penguatkuasa. pengguna akan terpaksa memilih antara saman ataupun 'settle tepi'. it's your call
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 01:45 PM | Show all posts
bab kasi turun rege kereta tu, aku stuju banget

patutnya wat regulation, sape yg ada anak lebey dr 3, otomatik leh beli 7 seater nge kereta ngan diskaun....

baru ngam gitu

~~kitorg kalo g jalan2 satu family beso neh, naik 2 keta......1 yg 7 seater, i lagi yg leh muat 5 org.....ni family member dah tambah lagi, ntah2 kena bwk 3 keta kot kalo nak g jalan2
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 01:50 PM | Show all posts
turun harga kereta bukan penyelesaian...
kalu harga kereta diturunkan maknanya akan lebih ramai rakyat yg mampu membeli kereta...ini termasuk la kereta murah/kereta kecil yg disumbat smpai 6-7 org itu...
kalu dulu org gaji 2000 pakai myvi mgkn selepas harga diturunkan yg bergaji 1500 mmpu pakai myvi...
jd kita blk pusing2 tmpat sama je la....yg kita nmpak lbh ramai yg mampu pakai mpv..tp kita tk nampak plk pada masa yg sama lbh ramai juga yg akan mampu beli kereta kecil...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 01:56 PM | Show all posts
Originally posted by saudagar_mimpi at 26-12-2008 01:50 PM
turun harga kereta bukan penyelesaian...
kalu harga kereta diturunkan maknanya akan lebih ramai rakyat yg mampu membeli kereta...ini termasuk la kereta murah/kereta kecil yg disumbat smpai 6-7 o ...


betul. bila nak membeli kereta dah sesenang macam membeli perabot kat courts mammoth, maka semakin banyak kenderaan di jalan raya. bila semakin banyak kenderaan di jalan raya, alasan yang pernah digunakan sebelum ini akan digunapakai oleh puak pemerintah contohnya semasa kenaikan petrol  --> rakyat malaysia tak reti berjimat.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-12-2008 01:56 PM | Show all posts
tali pinggang kat depan pun orang jarang pakai apa lagi dibelakang pulak
yang di depan tu kalau nampak polis trafik, barulah tarik nak pakai. macam
mana?? inilah realitinya. saya selalu nampak perkara nie berlaku tapi aku
senitasa pakai oh.... asal masuk kereta terus pakai. menjaga keselamatan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:13 PM | Show all posts
yg penting, turun kan harga MPV.

org mesia ni pesen beranak ramai. rezeki murah dan subur. juga menyambut seruan kerajaan utk 70 juta penduduk mesia.

tapi polisi tak support visi.... thats funi...


dan tak silap aku, udg udg seat belt ni ala ala kelakar.

kalau naik 5 org kat belakang, yg 3 tu wajib pakai seat belt, yg 2 lagi tak pe... kalau tak silap aku lah. aku anak tak ramai, so aku tak brapa amik peduli sangat isu ini.


turun kan harga MPV. duti free ka, eksais free ka.... baru nampak org gomen prihatin. ni asyik asyik mau tekan rakyat. jalan lobang sana sini tak mo dia tengok. dia sibuk mau tengok org dalam kereta.... al budus wal bahalul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-12-2008 02:16 PM | Show all posts

Balas #1 mo-mo\ catat

sesaja nak bagi kerja n income
kilang boleh buat alat tu
penjual boleh jual alat tu
polis leh saman or . . . .
menteri leh bla bla bla ....


dan

dan

dan
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:20 PM | Show all posts
juz kasi diskaun utk yg ada anak lebih dr 3 je la

bukan sume keta kasi harga turun

tu pon juz kasi utk keta 7 seater je.......

kena la gak pk org yg ramai anak ni........derang pon nak g jalan2 ramai2

macam yg mampu........naik flight pon jd......

kalo naik bas ramai2.....kos pengangkutan pon meningkat

cuba dlm family ada 7 org......cth nak g KL from ganu......7*40 = 280.....x campo lagi duit taxi ke hotel....taxi pon leh muat 4 org.......so kena amik 2 taxi.....mau kos nak smpai dr umah ke hotel dlm 300++

kalo naik mpv 7 seater, minyak time mahal ritu pon x smpai 200.....dah le jimat dekat seratus lebih dh c2.....

~~memang bagus pakai tali pinggang belakang...........tp kena la kaji lebih skit kepentingan pd rakyat.......rakyat jugak yg terbeban

n pls jangan nak compare ngan negara luar........org sana cuba korang tgk, mampu aje nak beli mpv ni.......sbbnya mmg gaji yg derang dpt setimpal dgn keje derang..........n derang leh survive

plak tu leh beli caravan.......lagi bes...cam umah sendrik

xyah pk nak sewa hotel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:26 PM | Show all posts
ekeke...jgn tetibe ada org buat statement..."nak buat anak bnyk2 tapi tak mampu" ckop ler
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:30 PM | Show all posts

Reply #11 reez54's post

Tapi kan family planning lebih reasonable. Condoms are cheaper than MPVs.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:37 PM | Show all posts

Balas #12 jaundice\ catat

kite  kene lapik oo ckp..kang ada yg naek angin

[ Last edited by  reez54 at 26-12-2008 02:39 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:49 PM | Show all posts
ni mmg bodoh punya undang2 la.
org yg buat ni pun mmg org bodoh.

for me kalo duduk blkng mmg x selesa nak pki tali pinggang keledar.
org depan je pki cukup lah.
ini pun org yg kat depan jarang pki aku tgk.

nak psng tali pinggang tu duit lg.
dah la ekonomi x brp baik skang ni.
pastu terpaksa plk kuar budget utk bnd2 mcm ni.
mmg x de otak punya org la.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:54 PM | Show all posts
Originally posted by geng_tx at 26-12-2008 02:13 PM
yg penting, turun kan harga MPV.

org mesia ni pesen beranak ramai. rezeki murah dan subur. juga menyambut seruan kerajaan utk 70 juta penduduk mesia.

tapi polisi tak support visi.... thats  ...


ini ku stuju sgt2...
jln raya lbih2 lg kt kl nie, adoiyai...aku rasa mana2 keta pon leh jahanam...
lobang sana...bonjol sini...mmg bahaya sgt2...
lbih2 lg utk yg bwk motosikal...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:57 PM | Show all posts

Balas #14 otai_g\ catat

haha...laa sian org tu kene bodo...pelek aper nye pakai tali pinggang...ntuk nyawa gak...


undang2 juz so that ramai yg pakai..tu jer..u tanak pakai takpe..bkan senang polis nk nmpk u tak pakai..aper laaa lagi kat blakang kete..if accident patah sane sini jgn la salahkan org.tu jer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-12-2008 03:03 PM | Show all posts
Originally posted by mo-mo at 26-12-2008 01:10 PM
negara lain buat, tp mereka ada pilihan... anak lebih dr 3 beli kereta 7 seater...  tp kita, apa pilihan yg ada??  


bukan setakat tali pinggang...anak kecil diwajibkan diikat pada infant car seat yg kemudiannya diikat pada seat belt..Kalau tak pakai infant seat, walaupun anak tu pakai seatbelt pon kena saman juga..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 03:04 PM | Show all posts
JPJ SHOULD GO BACK TO BASICS......SELESAIKAN MASALAH2 YG SEDIA ADA.....DULU KECOH SELEPAS KES PEMBUNUHAN ROGOL DAN LIWAT SEORANG JURUTERA SEMUA BAS TIDAK DIBENARKAN GUNA CERMIN GELAP.....APE YG JADI SKRG? HAMPIR SEMUA BAS GUNAKAN CERMIN GELAP KEMUDIAN HEBOH PENGGUNAAN HENPON SEMASA MEMANDU....PASTU KETE TAK BOLEH PAKAI CERMIN GELAP....PASTU FANCY PLATE NUMBERS.....PASTU LAMPU KETE YG MCM FLASHLIGHT....SEMUANYA HANGAT2 TAHI AYAM JE ENFORCEMENT NYA.....APA RASIONALNYA KETE NAK PAKAI TPKB ......KALAU SOAL KESELAMATAN.....SEPATUTNYA PENUMPANG BAS PUN KENA PAKAI.....SEDANGKAN BAS BAS LAH YG KERAP TERLIBAT DLM KEMALANGAN MAUT.......PIKIR2KAN LAH JPJ OOOIII
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 03:07 PM | Show all posts
Originally posted by tom5190 at 26-12-2008 03:04 PM
SEPATUTNYA PENUMPANG BAS PUN KENA PAKAI.....SEDANGKAN BAS BAS LAH YGKERAP TERLIBAT DLM KEMALANGAN MAUT.......PIKIR2KAN LAH JPJ OOOIII



kereta perisai tentera pon kena pakai tali pinggang jugak..wakakaka.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 03:09 PM | Show all posts
Pakai je la tali pinggang kat belakang tu. Berapa second je amik masa........ini pon boleh jadi isu ke.........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 02:31 AM GMT+8 , Processed in 0.083003 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list