CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15591|Reply: 24

Rumah Low Cost Kena dpt Approval DBKL ke.???

[Copy link]
Post time 5-12-2008 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Aku ada problem besar skang. td lawyer rumah baru call. Aku nak beli rumah low cost kat area Bandar Tasek Selatan. which is rumah tu aku yang dok sewa dr owner dia. Proses pembelian umah nie start dr bulan Sept ari tu. Everything smooth je. Aku da sign S& P. pastu aku da apply loan. Bank pun dah bagi letter offer. Duit laywer sume aku da totally bayar abis dah. Lawyer pun ckp everthing da ok cuma nk bagi duit dekat pemaju tukar nama sume. since aku rumah flat kos rendah ..dia punya geran x pecah lg. So sume nama everthing pemaju pegang la Kiranya aku tgh tunggu bank bg instruction to my lawyer proceed loan sume and tukar nama. kat pemaju. Td lawyer aku ckp ada problem which is. rumah yang aku beli tu under DBKL and low cost. Berdasarkan undang tahun 2006 yang baru dikuatkuasa (x tau akta apa.sapa tau bley explain detail) dia ckp. sebarang rumah low cost depend on pembeli nak jual bila rumah tu. Lawyer aku ckp dia ikut rule tu la. thats y x involve DBKL. tp td dia tipon Pemaju ..pemaju nk dpt approval DBKL. Masalahnya lagi. DBKL klu nk apply rumah kena ada 2 condition which are status pembeli adalah berkahwin atau rumah tu dah berusia 10tahun atau lebey. Mana x hangin aku. 2-2 syarat pun aku x lepas. Aku tanya lawyer nape awal2 x bagi tau aku..dia ckp.dia ikut Akta yang baru. masalahnya DBKL yang degil x nk ikut undang2. nak ikut syarat dia sendiri. So skang dia suggest aku gi DBKL isi borang(which is chances aku ditolak amat tinggi) .pastu dia ckp klu kena reject. lawyer kena buat rayuan. tu pun x tau lepas ke x nie.  Aku dah runsing dah. dah banyak duit abis nie. bayar lowyer la downpayment la. sume dah.  Tolong la sapa2 yg ariff pasal undang2 nie. bg idea sket. aku x tau nk wat camne nie. X kan nk naik mahkamah laks. tp lawyer ckp org biasa kita bley wat laporan polis x ikut undang2. nie DBKL.. mcm mana nie. tensennnyeee...

p/s: mod klu salah board tolong post kat board yg sesuai k.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-12-2008 11:38 AM | Show all posts
aku rasa lebih baik ko refer ngan kementerian perumahan dan kerajaan tempatan kat Pusat Bandar damansar tu..cuba explain kes ko nie..
conflict gak kes ko nie.sbb melibatkan kos rumah murah DBKL..yg kita tahu kalo nak dapat rumah nie..dia ada syarat2..mcm pendapatan kena bwh rm2k dll
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2008 11:56 AM | Show all posts
Originally posted by badai007 at 5-12-2008 11:38 AM
aku rasa lebih baik ko refer ngan kementerian perumahan dan kerajaan tempatan kat Pusat Bandar damansar tu..cuba explain kes ko nie..
conflict gak kes ko nie.sbb melibatkan kos rumah murah DBKL. ...


tue la pasal. aku pun rasa dulu camtue. tp bila lowyer ckp x de masalah mula2. tu yg aku proceed. skang dh jadi gni. betul2 blank..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 02:11 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 5-12-2008 11:26 AM
Aku ada problem besar skang. td lawyer rumah baru call. Aku nak beli rumah low cost kat area Bandar Tasek Selatan. which is rumah tu aku yang dok sewa dr owner dia. Proses pembelian umah nie star ...


umah mana tue kat BTS....????
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2008 03:32 PM | Show all posts
Originally posted by wineps at 5-12-2008 02:11 PM


umah mana tue kat BTS....????



umah kat depan tasek height tu. yang low cost tu.  ko pun dok situ eh?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 04:17 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 5-12-2008 03:32 PM



umah kat depan tasek height tu. yang low cost tu.  ko pun dok situ eh?


x..aku dok kat dalam sket.....sewa umah apartment yang colourfullllll tuee.....ekceli aku dah kena macam ko.....aku beli umah lelong kat sri penara....alih
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 5-12-2008 04:40 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by wineps at 5-12-2008 04:17 PM


x..aku dok kat dalam sket.....sewa umah apartment yang colourfullllll tuee.....ekceli aku dah kena macam ko.....aku beli umah lelong kat sri penara....alih
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 05:08 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 5-12-2008 04:40 PM


tue la.. aku dpt call td rasa mcm pecah pala dah. aku happy sgt mula2. sebab x de prob apa2. tp last2 mcm nie plaks. adey sedeynye. harap2 sume ok. td aku pi DBKL nk dpt approval. silap DBKL  ...


tue laaaa....tapi kalo bab gaji aku rasa bleh nego lagik coz aku pun kalo ikut gaji aku pun memang x layak....bapak aku yang slow talk ngan DBKL.....tapi wajib dah kawin....ko blom kawin memang susah laaaa......kena pakai proxy laaa jawapnyer.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-12-2008 05:48 PM | Show all posts
Originally posted by wineps at 5-12-2008 05:08 PM


tue laaaa....tapi kalo bab gaji aku rasa bleh nego lagik coz aku pun kalo ikut gaji aku pun memang x layak....bapak aku yang slow talk ngan DBKL.....tapi wajib dah kawin....ko blom kawin mema ...


proxy tu apa??
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 05:58 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 5-12-2008 05:48 PM


proxy tu apa??


pakai nama orang lain laaa.....coz ko x kawin lagik.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 11:50 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by wineps at 5-12-2008 04:17 PM


x..aku dok kat dalam sket.....sewa umah apartment yang colourfullllll tuee.....ekceli aku dah kena macam ko.....aku beli umah lelong kat sri penara....alih
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2008 11:59 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 5-12-2008 11:26 AM
Aku ada problem besar skang. td lawyer rumah baru call. Aku nak beli rumah low cost kat area Bandar Tasek Selatan. which is rumah tu aku yang dok sewa dr owner dia. Proses pembelian umah nie star ...


ok...saya rasa kalau masalah awak tak selesai, sila ikut cara saya...hehe

Saya dinasihatkan guna nama ibu dan nama saya untuk beli rumah tu, maksudnya ada 2 nama lah.ibu saya tak bekerja jadi saya catatkan ibu saya bekerja sendiri pendapatan RM250 sebulan .saya lampirkan slip gaji saya.saya juga ada masalah masa tu sebab gaji melebihi rm2000. tapi saya rasa elok letak nama mak dan ayah awak je .itu je cara paling sesuai dan selamat. awak boleh pm saya kalau nak tanya apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2008 10:05 AM | Show all posts
Originally posted by gilagila2 at 5-12-2008 11:50 PM


Saya pun ada beli rumah kat sri penara tu.


ko dok sana ke bagi sewa....???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2008 06:23 PM | Show all posts
minggu lepas ..lawyer call aku.. dia ckp x yah gi DBKL dulu. sebab geran tanah aku da siap. tp somehow.. (aku x tau process mana..details dia..) tp lebey kurang mcm nie la.. ada 2 cara..deals dgn DBKL atau dgn Pejabat Tanah. Lawyer aku ckp dia terus deals dgn pejabat tanah since geran aku dah  ada. so. x tau la dia buat apa kat sana. sebab aku x paham sgt. . yg dia ckp owner umah tu kena tukar nama. dpt geran. pastu jual kat aku. tue je process. owner umah kena dlm 1.5k gtu. aku kena dlm 300 gtu.  sebabnye sume2 doc2 yang aku sign dulu x ok. tensen jap aku. so kena sign doc2 baru . Harap2 sume berjalan dgn lancar la. aku da pening dah nie..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 12:49 AM | Show all posts

Balas #14 qriecy\ catat

apa status umah tue skarang...?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 11:44 AM | Show all posts

Reply #1 qriecy's post

geran master title....
syarat utama low cost tak kira mana2 majlis perbandaran pun - pembeli mestilah sudah berkahwin.... patutnya lawyer tu dah tahu... sbb syarat ni dah diguna pakai dari dulu lagi.... tang ni hang mmg kantoi abis la...
tapi masih ada jalan... buat rayuan.. jumpa dgn pengarah... tapi peluang wallahualam...

apa kata ko gi kawen hari ni gak...

[ Last edited by  ryo_takahashi1 at 19-12-2008 11:46 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2008 11:50 AM | Show all posts

Reply #16 ryo_takahashi1's post

Wahhhhh...kene kawin dulu sbg syarat utamanya ye...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by medangmru at 19-12-2008 11:50 AM
Wahhhhh...kene kawin dulu sbg syarat utamanya ye...


bukan tue jerrrrrrr.......Pendapatan seisi rumah hendaklah dibawah RM 2500 kebawah......
kalo x bubai laaaaa.......

Walaupun korang tengok rumah
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 10:36 PM | Show all posts
Originally posted by qriecy at 15-12-2008 06:23 PM
minggu lepas ..lawyer call aku.. dia ckp x yah gi DBKL dulu. sebab geran tanah aku da siap. tp somehow.. (aku x tau process mana..details dia..) tp lebey kurang mcm nie la.. ada 2 cara..deals dgn ...


mana2 rumah kos rendah yg hendak dijual beli kena dapat kebenaran drpd pihak berkuasa negeri dulu (in your kes DBKL la)...yg ni memang betol sejak azali lagi peraturan dia mcm ni. Even umah tu dah dapat geran (dalam kes umah flat ni dipanggil strata title), still kena dapat kebenaran DBKL jugak...ada reason nape ada syarat mcm ni sbb balik pd niat asal low cost ni iaitu utk yg berpendapatan rendah sahaja.

so...either ko deal dgn DBKL ke land opis ker....still ko kena dpt consent dr pihak berkuasa negeri jugak which is DBKL. Tapi hehe...undang2 tu manusia punya....boleh diubah2....dalam hal ni....politik byk main peranan...yg tak boleh dibolehkan...jangan tak cayer plak.

Tp apa yg penting, kte kena amik tau gak pasal bend2 ni...jgn letak 100% kat loyar...aku nasihat ko rajin2 la tpon kl land opis...ko carik pegawai kat bahagian strata...sume org kat situ baik2....dun wori...semua sedia membantu. Aku penah deal gak dgn diorg. Kalo diorg xleh bantu...ko tpon bahagian pengawasan ke apa ntah nama dia kat kementerian perumahan. Kat sini ko leh wat aduan pasal hal2 mcm ni....kalau masalah ko xleh selesai oleh loyar ko la k....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2009 07:24 PM | Show all posts
bg up sket thread ni.nk tny pakcik aku menyewa kat flat DBKL.pastu pakcik aku ade la beli umah dekat2 area situ gak.kiranya pakcik aku penama nombor 1 la dlm S& tu.pakcik aku ni plak da lama bersara dr swasta.idup drg bahagia la sampai la dapat notis dari DBKL suruh kosongkan flat yg parents aku sewa dlm masa 1 bulan.  alasannya sebab radius rumah yg dia beli tu dlm 35kn dari flat DBKL tu.mmg sedihlah klu kena halau cara camtu plak kan di usia emas.mintak tolong korang klu tau camner nk solvekan kes ni.klu nk tukar nama kat geran umah tu mmg x sempat sebab amik masa ngan segala isu2 birokrasi.tak kan nk merayu ngan officials DBKL plak.sian la pakcik aku.help.thanks in advance.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 06:22 AM GMT+8 , Processed in 0.076678 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list