CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3318|Reply: 32

Warehouse Executive - Need Help!!!

[Copy link]
Post time 18-11-2008 02:54 PM | Show all posts |Read mode
Tolong kengkawan, saper yg biasa dgn keje storage ni,
kongsi ckit pengalaman, cam ner nak handle job mcm ni....

[ Last edited by  blackwise at 19-11-2008 10:20 AM ]
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-11-2008 09:32 PM | Show all posts
storage  ni buruk skit bunyinyer...
warehouse / logistic exec arr sedap skit   xg2

basically ko responsible to ensure the smoothness of incoming raw material or outgoing finish goods..
yg lain2 ...tggu otai2 lain mai ...sbb aku penah jd logistic clerk ajer...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 09:22 AM | Show all posts

Reply #1 blackwise's post

stock holding days..
stock check...
stock movement..
FIFO...
loading unloading...
maintenance of logistics...
software application yg digunakan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2008 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by QAX at 19-11-2008 09:22
stock holding days..
stock check...
stock movement..
FIFO...
loading unloading...
maintenance of logistics...
software application yg digunakan...




per benda FIFO tu?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 02:25 PM | Show all posts
First In First Out

meaning contoh nye if barang tu yang siap dulu ...ko kene pastikan barang tu yang dikeluarkan dulu untk dihantarke customer...kan ade manufacturing date kan
kalo raw material lak...same la ..ni utk dianta ke production line...ikut q tarikh
normally, untuk elakkan kerugian yang disebabkan brg yg dh diorder...luput camtu jek ..and then akan menyebabkan pembaziran berlaku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2008 03:13 PM | Show all posts
Originally posted by iLYaNi at 19-11-2008 14:25
First In First Out

meaning contoh nye if barang tu yang siap dulu ...ko kene pastikan barang tu yang dikeluarkan dulu untk dihantarke customer...kan ade manufacturing date kan
kalo raw materi ...



thanks....for your info.

tapi cam ner lak barang yg tak da tarikh luput...kat warehouse ni hanya handle barang yg disimpan client...nak kuar tu, belum tentu, kecuali ada request.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2008 03:46 PM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 19-11-2008 03:13 PM



thanks....for your info.

tapi cam ner lak barang yg tak da tarikh luput...kat warehouse ni hanya handle barang yg disimpan client...nak kuar tu, belum tentu, kecuali ada request.


meaning client tu msti anta brg dia by FIFO gak(kalo tak rugi ar dia kan)...
msti ader rekod kat korang barang maner yg masuk dulu
so bile dia request..kuarkanla brg tu dulu...tak semestinya tarikh luput... so ko ni musti lebih pada logistic service
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 12:57 AM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 18-11-2008 02:54 PM
Tolong kengkawan, saper yg biasa dgn keje storage ni,
kongsi ckit pengalaman, cam ner nak handle job mcm ni....


ini kira utk yg diploma ke degree? sbb kdg2 nama jwtan sama,tp skop keja lain based on background education yg company mintak

my cik abg,store supervisor
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 20-11-2008 08:51 AM | Show all posts
Originally posted by mizlilo at 19-11-2008 15:46


meaning client tu msti anta brg dia by FIFO gak(kalo tak rugi ar dia kan)...
msti ader rekod kat korang barang maner yg masuk dulu
so bile dia request..kuarkanla brg tu dulu...tak semestiny ...




sesiapa yg pernah keje bahagian logistic...korang ada system database yg diguna pakai tak, aper contohnya....syarikat korang beli atau develop sendiri ataupun pakai excel jer?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2008 08:52 AM | Show all posts
Originally posted by kashaz at 20-11-2008 00:57


ini kira utk yg diploma ke degree? sbb kdg2 nama jwtan sama,tp skop keja lain based on background education yg company mintak

my cik abg,store supervisor



actually for degree....sblum ni buat keje len, sajer jer carik pengalamna cuba ngan keje ni? tu yg nak tanya ramai2 tu...tak da experience ler...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 09:16 AM | Show all posts

Reply #9 blackwise's post

slalu dan sepatutnya takbleh pakai excel... sbb nak kena linking ngan sales department.. prod.. QA dan sebagainya....

tapi bergantung pada kesesuaian dan scale operation....

kilang lama aku dulu guna customised software je... consultant yg develop.. tak susah pon... yg penting fungsi traceability tuh nak kena ada...

boleh trace quantity...
boleh amend quantity...
boleh record any amend quantity...
link to any other relevant dept...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 03:41 PM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 20-11-2008 08:51 AM




sesiapa yg pernah keje bahagian logistic...korang ada system database yg diguna pakai tak, aper contohnya....syarikat korang beli atau develop sendiri ataupun pakai excel jer?


aku dulu masa keja kat intel warehouse,intel mmg guna SAP system
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 03:55 PM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 20-11-2008 08:52 AM



actually for degree....sblum ni buat keje len, sajer jer carik pengalamna cuba ngan keje ni? tu yg nak tanya ramai2 tu...tak da experience ler...

so klu degree lain..
kebanyakan yg utk degree,slalu mmg expected tau guna software/system yg berkaitan dgn warehouse..
samada kena buat sndirik or company nye,kena check la..
tapi setau aku,kebanyakn utk jawatan exec,company dah established..so mesti dah ade program/system depa dah pakai..
ur job,kena tau camne nak guna..n tau la seluruh process kat situ..

n klu u r the boss,ade staffs under u,kena la tau manage depa2 tuh..sbb nko xbyk wat keja cikai2..tp kena monitor depa2 tu buat betul ke or silap
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 07:26 PM | Show all posts
warehouse sibuks ooo

smpi tengah malam diorg kejer

aku tengokkan ajer

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 12:55 AM | Show all posts
Originally posted by blackwise at 20-11-2008 08:52 AM



actually for degree....sblum ni buat keje len, sajer jer carik pengalamna cuba ngan keje ni? tu yg nak tanya ramai2 tu...tak da experience ler...


company mana nak amek nko? sbb xnah plak aku dgr or tgk iklan psl warehse yg nak amek org yg xde kena mengena dgn warehse n xde pengalaman..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 01:27 AM | Show all posts

Reply #15 kashaz's post

Ko girl ek??
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-11-2008 01:32 AM | Show all posts
Warehouse Exec la jawatan paling panas, asyik tuko je

Skit nasihat, kene tau
1) Masuk = Keluar ; kalau tak nahas ler, warning letter, no bonus, no increment
2) Istilah FIFO, FILO dll
3) Mahir Good Storage Practise (GSP)
4) 5s
5) DO, Invoice, Material ID, Lot No, Batch No..bla..bla..bla..
6) Kalau warehouse beso kena tau equipment die eg forklift,lift truck,goods lift, safety boot
7) Masa finance buat stock take, masak la ko, hilang satu keping label pun mau menjawab hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 01:35 AM | Show all posts
Lupe plak, kene tau beberapa jenis warehouse ;

ada incoming material warehouse, buffer warehouse, finished good warehouse, quarantine warehouse, scrap/reject warehouse
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 01:36 AM | Show all posts
Originally posted by ReuK at 20-11-2008 07:26 PM
warehouse sibuks ooo

smpi tengah malam diorg kejer

aku tengokkan ajer



Kalau aku tengokkan diorang bawak forklift , bawak macm F1
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2008 08:51 AM | Show all posts
Originally posted by QAX at 20-11-2008 09:16
slalu dan sepatutnya takbleh pakai excel... sbb nak kena linking ngan sales department.. prod.. QA dan sebagainya....

tapi bergantung pada kesesuaian dan scale operation....

kilang lama aku ...



tpt aku ni masih menggunakan excel, baru ni dorang baru develop system, tapi tak fully running, still ada problem. tu la, ner tau kan, dalam interview nati dorang tanya, so aku ingat nak lak jugak cakap, beli jer system yg fully IT specialist yg buat. mcm ko cakap ler, sumer yg nak tu leh kuarkan. skarang pakai excel, so smer manual, sehinggan nak kuarkan billing utk client.    
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 11:20 AM GMT+8 , Processed in 0.096381 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list