CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: iLYaNi

Tertanya-tanya tak.."where is the right guy"..dah pupus ke

[Copy link]
Post time 25-10-2008 12:29 AM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-10-2008 09:11 AM

oklah abang amin berkenaan ni wa setujuk...trid ni mmg nampak sgt lelaki tu teruk sgt wehhh...but wa rasa...kalu x bertepuk seblah tangan sume ni xkan jadi...kedua-dua adalah punca sega ...


wa bukan nak hangin tak tentu pasal...wa masih waras lagi... cuma wa rasa terlalu... begitu...amat dan sungguh mual bila wa tgk isu-isu yg tak berkembang minda ni di utarakan...

dan lebih menyakitkan hati bila ada dua tiga polan yg menyokong isu ini dan mengemukakan pendapat-pendapat yg seolah-olah ayah..abang...atuk...bapak sedara mereka takde perasaan bila di sajikan dgn menu isu yg basi lagi busuk ini...

dlm otak kita ada dua bahagian...kiri dan kanan... cubalah guna kedua-duanya dengan sebaik mungkin... jgn guna sebelah jer...

masalah dorang ni cuba guna sebelah otak jer... bila dah guna sebelah otak ni mula la wujudnya isu-isu dan pendapat yg biasss terhadap sesuatu benda...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2008 12:32 AM | Show all posts
bercakap soal guna sebelah otak ni... wa teringat kat sorang deejay pempuan radio THR... dulu masa kat opis lama ada sorang staff wa suka bukak radio ni...

bila ada jer ruangan masalah dari pendengar... dan bila ada jer kes pendengar yg mengadu masalah perihal org laki... deejay radio pempuan ni mulalah sesedap rasa akan mengutuk org laki... padahal benda tu kadang2 nyer remeh jer...

dorang pikir masalah perihal org laki jer...masalah perihal org perempuan tak nak plak dorang ambik pot...



nahh ambik sampai ke sini melaratnya... tu yg wa malas nak mula tu... kalo dah mula mesti meleret...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 12:37 AM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-10-2008 09:15 AM

sakit weyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
tpkan ada juga perempuan yg baik dpt lelaki yg jahat wehhh..n ada lelaki yg baik dpt femfuan jahat....wa rasa itupon lu patot pk wehh....ini kenyataan...



memang ada pempuan baik akan dapat lelaki jahat... dan memang ada jugak lelaki baik yg akan dapat pempuan jahat...

tapi kita tak tahu kenapa sebabnya... hanya TUHAN yg tahu... dan DIA adil dalam menentukan sesuatu perkara dan setiap yg berlaku ada hikmahnya...

cuma kita kena pegang satu jer la... apa yg terkandung dlm AL-QURAN adalah benar belaka tiada yg tipu... pempuan baik hanya utk lelaki yg baik dan begitulah sebaliknya...


jika seseorang itu merasakan diri dia baik pada TUHAN dan makhluk2 yg lain... yakinlah apa yg terkandung dlm kitab suci kita itu...

jgn jadi kolot duk pk kenapa lelaki baik zaman skarang makin pupus dan kenapa pempuan baik zaman skarang pun makin pupus...


wa bukan nak tunjuk pandai ni... ayat yg wa hasilkan ni kita boleh dengar kat merata-rata tempat pun kan...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 12:43 AM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-10-2008 09:17 AM

apekata lu bagi sbb munasabab tu.....lu anggap jek sume org x paham n perlukan pikiran lu yg melampaui batas tu....

dan bg pengajaran dr kesah ini....wa rasa apa yang berlaku disbbkan iman j ...



sebab munasabab?

tak perlu sebab munasabab...sebab tu bukan fakta dari pemikiran wa... tu fakta dari majlis-majlis ilmu yg sering kita jumpa kat mana-mana...

memang pada zaman nabi... ramai lelaki yg baik-baik akhirnya rosak akhlak mereka kerana org perempuan... apa yg perempuan zaman tu buat kat dorang wa tak tahu laa... kalo zaman nabi pun lelaki boleh rosak akhlak kerana org perempuan... zaman skarang ni apatah lagi kan...


wa berkata mcm tu bukan lah bermakna wa nak cakap pempuan ni jahat... tidak yer... jgn salah faham...

memang iman memainnkan peranan penting...

tapi kalo kita kaji balik di sebalik pepatah " TANGAN YANG MENGHAYUN BUAIAN ITU BOLEH MENGGONCANG DUNIA..."

kita akan dapat lihat dengan jelas kat mana senjata org perempuan yg boleh menundukkan kebijaksanaan dan keimanan org lelaki...


melarat ke situ pulak mat...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 12:45 AM | Show all posts
Originally posted by raudah at 24-10-2008 09:24 AM

***nape lu kata manusia menyerupai bintang....hamba yg hina amat tidak memahami..

***lu rasa nak membebel sbb umo lu makin tua wehh  


lu nak tgk contoh tak? jap wa kasi lu tgk contoh....
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 12:51 AM | Show all posts
ni satu contoh terbaik...

TUHAN dah angkat manusia tu ke darjat yg paling tinggi dan mulia dari makhluk2 yg lain... tapi ada manusia yg nak meletakkan diri mereka sama taraf sama darjat dgn haiwan-haiwan yg tidak berakal... bahasa wa ni kasar dan cara wa ni mungkin mengaibkan mangsa yg di dalam video ni... tapi ni sekadar contoh... nanti wa dilit balik video ni...

sebenarnya byk lagi contoh-contoh manusia yg meletakkan diri mereka setaraf haiwan... tapi hanya video ini yg wa jumpa...


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-10-2008 12:56 AM | Show all posts
Originally posted by raiqah at 24-10-2008 10:28 AM
BERHANGINNYER POSTING AMENGG.....


menjawab pada soklan cik trid....

where is the right guy..
cuba pi cari dalam masjid...


soklan amengg plak..

where is the right woman...
pi cari kat masjid gak....


apalah korang niiii.....x paham aku...bila x jumpa teman hidup mulalah pertikaikan antara satu sama lain...

seeloknya...cermin diri sendiri dulu...insyaAllah...akan ada lelaki dan perempuan baik tuk korang...teruskan mencari....


lu gak yg geliga kepala otak... tak sangka dlm mentel-mentel lu ni ada gak geliganya sket... betul wehh... nak cari lelaki yg baik-baik yg bleh buat laki... pi la kat masjid... nampak sangat tuan tanah ni tak layan masjid kot...hahahhaaha


bercakap pasal cermin tu plak... tu yg wa cakap kat page belakang tu.. sebelum nak utarakan isu ni... pandang-pandang la kiri kanan depan belakang dulu... ni isu sensitif gak ni... jgn main cakap jer...


dan utk pengetahuan semer... wa selalu tgk diri wa depan cermin... dlm bilik wa ada cermin besar yg siap bleh nampak kaki wa... hari-hari wa tgk bila wa dah siap-siap pakai baju nak pi teje...

cuma dlm toilet jer takde cermin mcm tu sebab wa tak sanggup nak tgk diri wa di ketika itu...

wakakakkakakakaka....

[ Last edited by  Amiin_al_Kalam at 25-10-2008 12:58 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 01:41 AM | Show all posts
pedas dan bernas komen2 amin al kalam nih...
taku2 gak kalau tergaduh dgn tuan tanah lak...
pape pun minta terima secara positip ye seme...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2008 03:22 AM | Show all posts
ada ustaz tu kata wanita solehah akhir zaman ni susah nk cari...
dlm 200 org cuma ada sorang jer yg solehah...

so kepada wanita2 kt cni ada ke yg rasa dia solehah?
kalau anda rasa anda xsolehah maka anda xbaik sgt la 2 yekk....
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by baroque at 25-10-2008 03:22 AM
ada ustaz tu kata wanita solehah akhir zaman ni susah nk cari...
dlm 200 org cuma ada sorang jer yg solehah...

so kepada wanita2 kt cni ada ke yg rasa dia solehah?
kalau anda rasa anda xs ...




wa sokong statement lu ni... tapi biasalah... kalo adanya statement mcm ni... pasti akan ada statement yg berlawanan dgn statement lu nanti...


setiap benda ada pro and kontra...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 10:30 AM | Show all posts
satu lagi wa nak sentuh laa...pempuan duk tanya sangat ke mana hilangnya lelaki yg baik-baik... apa kriteria lelaki yg baik-baik pada pandangan mata hati seorang perempuan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 10:34 AM | Show all posts
dan wa pun nak tanya gak pada org pempuan...


kalo zaman mak ayah kita dulu... pempuan2 tak kuar umah sesuka hati... nak jemur baju kat ampaian pun dorang ambik kain tutup kepala... org laki ajak berkenalan pun dorang tak berapa nak sudi...

apatah lagi nak senyum kat lelaki... nak kuar sama-sama jauh sekali... kalo nak berkawan jugak sila jumpa mak bapak saya kat umah...


dan dizaman sekarang ni... ada lagikah perempuan seperti ini???

kalau ada dimana kah mereka dan kalau tak de sudah pupus kah mereka?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 10:35 AM | Show all posts
dan...


masih relevankah utk menjadi perempuan seperti itu di zaman kini?



itu biar perempuan yg jawab...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 12:13 PM | Show all posts

Reply #1 iLYaNi's post

mr right xkan bole jadi mr right selagi kita berfikiran yg dia bukan mr right
mr wrong bole jadi mr right kalu kita fikir dia mr right...
can we ever define right and wrong??
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 01:45 PM | Show all posts
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan bole jadi pula kamu menyukai
sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui sedang ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui kamu tidak mengetahui." Surah AL-Baqarah, ayat 216
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 03:02 PM | Show all posts
Originally posted by Amiin_al_Kalam at 25-10-2008 10:35 AM
dan...


masih relevankah utk menjadi perempuan seperti itu di zaman kini?



itu biar perempuan yg jawab...


aduh..........

bru nk jwb....

x bole lak....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-10-2008 04:48 PM | Show all posts
jaybon mane la yang meroyan kat cni ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2008 04:53 PM | Show all posts
haha...
ok-ok...ini sepatutnyer dah jadi thread "where is the nice guy"
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 10:01 PM | Show all posts
Originally posted by baroque at 25-10-2008 03:22 AM
ada ustaz tu kata wanita solehah akhir zaman ni susah nk cari...
dlm 200 org cuma ada sorang jer yg solehah...

so kepada wanita2 kt cni ada ke yg rasa dia solehah?
kalau anda rasa anda xs ...



macam mana plk nisbah lelaki?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2008 11:51 PM | Show all posts
Originally posted by airfilterbersih at 25-10-2008 03:02 PM


aduh..........

bru nk jwb....

x bole lak....



boleh jer kalo nak jawab...

tapi jawapan dari forumer pempuan yg akan di ambil kira...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 12:11 PM GMT+8 , Processed in 0.165675 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list