CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6914|Reply: 40

Manusia masih primitif lagi

[Copy link]
Post time 1-8-2008 03:58 PM | Show all posts |Read mode
Sekadar pendapat peribadi mengenai manusia dan teknologi masakini.kalo ada yg tak setuju tu takpela yerr.Ini bukan niat nak permainkan teknologi cuma ingin berkongsi pendapat..Ayat primitif tu berdasarkn ungkapan sesuai la.Kalo ketinggalan zaman mcm tak sesuai utk mengambarkn apa yg terjadi
Tamadun manusia sudah menjangkau beratus dan beribu tahun tp masih primitif lg.Tak perlu jauh  depan mata pun bole nampak.
List yg aku nampak masih primitif adalah:
1)Manusia masih bergantung dgn bahan bakar seperti petrol untuk kenderaan.
2)Pencemaran alam sekitar kian membimbangkan
3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi
4)Ketinggian bangunan paling tinggi tak sampai 2km.Patut dah lebih tinggi pasal piramid zaman kuno dah tinggi..
5)Robot tahap kecerdikan masih tahap seekor lipas
6)Memerlukan kertas yg byk untuk seharian..apa fungsi internet or program e-borang,e-aduan,e-medical,emel,e-card
7)Kemiskinan masih ada terutama kalangan negara Afrika/Asia
8)Kehebatan masih ditunjuk melalui kekuatan
9)Bandar masih sesak dgn kesesakan lalulintas
10)Masih ramai yg tak tahu jaga kesihatan
11)Pegi ke angkasa lepas masih menggunakan bahan bakar yg banyak.Patut tahun 2008 dah canggih berbanding manusia pertama ke angkasa lepas..
dah list masih lagi ada tgh mencari....

apa pendapat semua?

thank q!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-8-2008 04:33 PM | Show all posts
pdpt sy....
sains n teknology takkan mengubah apa2 sekiranya peradaban manusia semakin mundur ke belakang...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2008 04:49 PM | Show all posts
manusia masih primitif, di tangan memegang lcd screen....otak masih tak tahu beza baik buruk.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2008 05:03 PM | Show all posts
tak tahu la......kalau nak banding tech dulu dan skarang mcm x menasabah jer

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2008 11:41 PM | Show all posts
List yg aku nampak masih primitif adalah:
1)Manusia masih bergantung dgn bahan bakar seperti petrol untuk kenderaan.
>so ko rasa kita patut guna aper?

2)Pencemaran alam sekitar kian membimbangkan
>yeap mmg betul...

3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi
>angkasa lepas adalah satu tempat yg menkutkan....mmg risky hantar manusia kat sna..skang stkat hantar robot jekk..

4)Ketinggian bangunan paling tinggi tak sampai 2km.Patut dah lebih tinggi pasal piramid zaman kuno dah tinggi..
>ko patut tengok dokumentari ttg engineering kat NGC/Discovery..lagipun kalo nak bina piramid macam kat eqypt,entah berapa puluh tahun dan berapa billion nka belanja?adakah kerajaan nak buat projak camtuh?

5)Robot tahap kecerdikan masih tahap seekor lipas
>AI boleh diubahsuai utk menjalankan tertentu,kalo nak buat semua benda pong,ader limitation lagik..tapi tak leh nak dibandingkan dgn ciptaan tuhan

6)Memerlukan kertas yg byk untuk seharian..apa fungsi [color=#ff00 ! important][color=#ff00 ! important]internet or program e-borang,e-aduan,e-medical,emel,e-card
>byk org yg masih buta IT..

7)Kemiskinan masih ada terutama kalangan negara Afrika/Asia
>banyak faktor yg bukan manusia meyumbang kpd nie..

8)Kehebatan masih ditunjuk melalui kekuatan
>dah tak leh tolong..nak buat aper?

9)Bandar masih sesak dgn kesesakan lalulintas
>kepadatan kat bandar tinggi...

10)Masih ramai yg tak tahu jaga kesihatan
>terlalu byk pilihan...dan terlalu dipengaruh oleh benda lain..

11)Pegi ke angkasa lepas masih menggunakan bahan bakar yg banyak.Patuttahun 2008 dah canggih berbanding manusia pertama ke angkasa lepas..
dah list masih lagi ada tgh mencari....
>kalo nak kuar dari bumi ko kena melebihi escape velocity bumi..baru leh kuar...utk mencapai halaju nie..mmglah guna byk bahan bakar..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2008 08:35 AM | Show all posts
Memang agak primitif..seperti yg kita ketahui manusia masih tidak menggunakan kebolehan otaknya sehingga ke tahap yg maksimum....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-8-2008 07:33 PM | Show all posts

Reply #1 weta_studio's post

dalam banyak
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2008 02:49 PM | Show all posts
Originally posted by Atomic_Omnikid at 1-8-2008 11:41 PM
List yg aku nampak masih primitif adalah:
1)Manusia masih bergantung dgn bahan bakar seperti petrol untuk kenderaan.
>so ko rasa kita patut guna aper?

2)Pencemaran alam sekitar kian membimba ...



utk soalan no 1, skrg da mula ada kereta tenaga solar, elektrik (mcm smart car) dan hybrid.. dengar2 nak guna hydrogen pula.. pilihan lain ada.. cuma depend pd individu nak kuar duit setara mana
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-8-2008 11:12 AM | Show all posts

Reply #8 karipapsayur's post

blum mencapai tahap yg baik utk diguna secara meluas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2008 11:13 AM | Show all posts
4)Ketinggian bangunan paling tinggi tak sampai 2km.Patut dah lebih tinggi pasal piramid zaman kuno dah tinggi..
>ko patut tengok dokumentari ttg engineering kat NGC/Discovery..lagipun kalo nak bina piramid macam kat eqypt,entah berapa puluh tahun dan berapa billion nka belanja?adakah kerajaan nak buat projak camtuh?
ch kegemaran...lgpun ada domentari dlm discovery yg pertikai kemajuan manusia skrg

[ Last edited by  weta_studio at 8-8-2008 11:14 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2008 11:14 AM | Show all posts
3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi
>angkasa lepas adalah satu tempat yg menkutkan....mmg risky hantar manusia kat sna..skang stkat hantar robot jekk..
dlu kan ada pendapat jgn pegi ke laut jauh2 nanti jatuh....apapun manusia bleh mengembara jauh
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2008 05:07 PM | Show all posts
Primitif???...ermm not fully agree...

1)Manusia masih bergantung dgn bahan bakar seperti petrol untuk kenderaan.
>>mengikut artikel yg penah aku bc...semua pengeluar kereta x berapa setuju
    utk menggunakan alternatif bahan bakar yg len kerana....depa dh belanja
    berbilion membuat r&d utk memperbaiki kuasa enjin/kereta mereka....konflik of
    interest...

3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi
>>kemungkinan planet yg similar bumi ade di galaxie len...but utk memerhatikan
    satu per satu planet...maybe mengambil mase...seperti melihat butiran
    pasir...byk pekara perlu consider utk tgl diplanet len..graviti,chy matahari,suhu  
    permukaan...sistem solar nye..n mcm2...
>>manusia dh melihat sejak dahulu kala....but not using teleskop plig
    power....hubble pon x leh detect lg...planet similar to earth...

4)Ketinggian bangunan paling tinggi tak sampai 2km.Patut dah lebih tinggi pasal piramid zaman kuno dah tinggi..
>>its all about material...strength of steel/concrete or so on..other like technical
    issue building sky scrapper...ekonomi pon mempengaruhi jgak...piramid
    only 105m..burj dubai 636m..2000m??...alot year to go..probably someday

5)Robot tahap kecerdikan masih tahap seekor lipas
>>robot tang mane tu ek??....industrial robot??...asimo??

11)Pegi ke angkasa lepas masih menggunakan bahan bakar yg banyak.Patut tahun 2008 dah canggih berbanding manusia pertama ke angkasa lepas..
>>skang NASA  tgh dlm kajian penggunaan ion thruster...utk pi space...fuel
     free..latest update

yg aku setuju primitif ialah...
8)Kehebatan masih ditunjuk melalui kekuatan
>>...kalo digunapakai dlm term survival....its true...mmg dr dahulu only the fittest
    can survive...even dlm dunia flora dan fauna pon guna pki hukum tu...maybe  
    dna diprogram sebegitu rupa..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2008 05:07 PM | Show all posts
Originally posted by jebeng at 9-8-2008 05:07 PM
Primitif???...ermm not fully agree...

1)Manusia masih bergantung dgn bahan bakar seperti petrol untuk kenderaan.
>>mengikut artikel yg penah aku bc...semua pengeluar kereta x berapa setuju
...



stuju sgt2.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 09:36 AM | Show all posts
manusia masih primitif sbb masih tak reti2 lagi nak budget keperluan dan kehendak

sbb banyak yg dicipta kenkadang tak masuk akal, perlu tak perlu benda tu tak di nilai dulu (macam palang automatik kat tempat aku keja, tak tahu untuk apa, sbb dari mula installation sampai la, dok tegak kat atas tak pernah turun2, kalu nak kawal selia trafik, wat apa ada pak guard kat depan tu? heran aku)

manusia baru akan maju kalau dia dpt mencipta alat dan teknologi dgn penggunaan optimum, so takde soal bazir mbazir

lagi maju kalau manusia tu boleh pikir secara keseluruhan, contoh dari pembinaan, penggunaan dan kalau perlu lupus, dibuat secara efektif & manfaat kepada manusia dan paling penting tidak mencemar alam sekitar.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 01:39 PM | Show all posts
Memang Manusia itu primitif tetapi istilah Primitif itu harus dikaji utk memastikan ianya tepat utk digunakan dlm kontek sekarang. Contoh, kamu kata :

3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi

Boleh tak saya tanya apa kena mengena meninggalkan Bumi ada kena mengena dgn manusia masih primitif? Adakah kamu menganggap yg sesuatu kaum itu dikatakan maju hanya bila ianya mampu meninggalkan planet masing2 dan menjelajah ke angkasa lepas?

Lagipun, Sejarah yg kamu tahu mungkin mengatakan yg manusia belum meninggalkan Bumi, kerana ianya sejarah yg sudah tercatit dlm buku sejarah. Tetapi dr segi kebenarannya ... adakah kamu begitu pasti yg Manusia tak pernah meninggalkan dunia ini?

Selain dr itu, ada juga yg menyebabkan manusia itu primitif, spt :

1. Masih mengunakan sistem politic (democratic) yg berusia hampir 2,000 tahun. Apatah manusia tak cukup akal utk mengenalpasti kesilapan sistem politics yg ada kini dan mencipta sistem baru?

2. Manusia masih belum meneroka hampir 90% dr lautan yg ada di Dunia ini. Jangan katakan angkasa lepas, lautan di Dunia ini pun belum habis mereka teroka.

3. Manusia itu primitif kerana mereka masih memerlukan peperangan utk menyelesaikan masalah politic mereka.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2008 11:22 PM | Show all posts
3)Sejarah hebat tamadun manusia telah bermula beribu tahun lalu tapi manusia masih tinggal di bumi

Boleh tak saya tanya apa kena mengena meninggalkan Bumi ada kenamengena dgn manusia masih primitif? Adakah kamu menganggap yg sesuatukaum itu dikatakan maju hanya bila ianya mampu meninggalkan planetmasing2 dan menjelajah ke angkasa lepas?
Saya mmg sengaja kaitkan antara meninggalkan bumi dgn teknologi yg masih primitif.Bagi saya sesuatu kaum yg maju dan mampu survive adalah kaum yg terbaik mendahului kaum lain yg masih ketinggalan Sebagai contoh..term of survival.Mengikut kajian sistem solar akan musnah.Jd apa perlu sebagai manusia perlu buat?adakah masih lg tggl di bumi?kajian demi kajian perlu dijalankan lagi supaya manusia bleh hidup lagi beratus,beribu or berjuta2 tahun kemudian.Who know?Kenape NASA beriya2 nak mengkaji Marikh?or adakah NASA terlewat sebenarnya utk mencari tempat tggl manusia yg baru?Kita digemparkan lg saintis berckp dengan pelanggaran komet ke bumi dan still kita masih lucky except berjuta tahun dahulu ada pelanggaran tahi bintang.So what should kita sebagai manusia buat?still lagi bangga dgn teknologi sekarang but survival kita sebagai manusia semakin hari semakin pudar jika kita masih lagi ketinggalan.
Skrg org mula bercakap tentang kewujudan UFO.Sana sini kita dihidangkan dgn kecanggihan UFO travel far far away from tempat tggl mereka?Katakanlah jika UFO benar2 wujud sekarang dan muncul di depan mata kita semua..adakah kita rasa masih lagi primitif?

Lagipun, Sejarah yg kamu tahu mungkin mengatakan yg manusia belummeninggalkan Bumi, kerana ianya sejarah yg sudah tercatit dlm bukusejarah. Tetapi dr segi kebenarannya ... adakah kamu begitu pasti ygManusia tak pernah meninggalkan dunia ini?
mmg ya saya byk membaca mengenai tamadun manusia yg tggl di bumi.dan mengikut teori dan artifak dr pelbagai magazine,buku,internet ditemui manusia pernah maju zaman dahulu.Okei,kalau kita mengikut teori mengatakan manusia pernah pegi ke angkasa lepas zaman dahulu..what for? patut sekarang manusia dah maju lagi dan lagi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-8-2008 11:33 PM | Show all posts
Selain dr itu, ada juga yg menyebabkan manusia itu primitif, spt :

1. Masih mengunakan sistem politic (democratic) yg berusia hampir 2,000tahun. Apatah manusia tak cukup akal utk mengenalpasti kesilapan sistempolitics yg ada kini dan mencipta sistem baru?
setuju:victory:

2. Manusia masih belum meneroka hampir 90% dr lautan yg ada di Duniaini. Jangan katakan angkasa lepas, lautan di Dunia ini pun belum habismereka teroka.
kekadang org cakap jangan perendahkan teknologi

3. Manusia itu primitif kerana mereka masih memerlukan peperangan utk menyelesaikan masalah politic mereka.
setuju:victory:
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 06:47 AM | Show all posts
Originally posted by weta_studio at 21-8-2008 11:33 PM
Selain dr itu, ada juga yg menyebabkan manusia itu primitif, spt :

1. Masih mengunakan sistem politic (democratic) yg berusia hampir2,000tahun. Apatah manusia tak cukup akal utk mengenalpasti kesilapansistempolitics yg ada kini dan mencipta sistem baru?
setuju:victory:


Secara teorinye bersesuaian....flawless, tp praktikalnye agak kepayahan jgak la since berdepan dengan manusia....berbagai2 ragam n perangai... sape2 yg amik management behaviour tu phm la cam ne menangani nye dengan secara optimum....biase la kadang buat sesuatu keputusan yg tepat x semestinya semua org suka...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 07:02 AM | Show all posts
MACAM MANA MANUSIA NAK MAJU......KALAU DI PEMIKIRAN ASYIK BERGADUH PASAL KES LIWAT......SUMPAH LAKNAT SI SEPOL......IMAM PORINGI.....CUBALAH SEKALI2  PIKIR NAPE BUAH DURIAN JATUH KE BAWAH DAN TAK KE ATAS.....MACAM SAINTIS ISAAC NEWTON BILA DIA DUDUK BAWA POKOK EPAL DAN MEMBUAT PEMERHATIAN.......INI ASYIK PIKIR2 TANG LUBANG JUBOOOR TU JE.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 08:56 AM | Show all posts
by weta_studio


kenape NASA beriya2 nak mengkaji Marikh?or adakah NASA terlewat sebenarnya utk mencari tempat tggl manusia yg baru?Kita digemparkan lg saintis berckp dengan pelanggaran komet ke bumi dan still kita masih lucky except berjuta tahun dahulu ada pelanggaran tahi bintang.

Kenapa? Kerana Kerajaan USA itu pengkhinat Dunia. Mereka adalah salah satu dr pencemar2 dunia sekarang. Sejak 1996, sudah dianggarkan hampir 12 ribut taufan melanda pantai timur America setiap tahun, dan keanggaran kerosakan pada setiap taufan itu dianggarkan dlm berjuta2 ringgit. Taufan yg melanda US pada tahun 1996 contohnya (lupa nama) sudah menjanakan kerosakan yg merangkumi 3.4 billion dollars.

Kerajaan US tahu yg taufan2 ini melanda kerana Greenhouse Effect yg dihasilkan oleh mereka sendiri. Mereka tahu kalau "Atlantic Belt" itu berhenti akibat kemasinan lautan Atlantic berkurangan, seluruh Pantai Timur US mungkin akan kebekuan dan zaman Ice akan melanda lagi.

Mereka tahu semua ini boleh berlaku tetapi mereka degil, tak nak berubah. Ingat dgn lari ke Planet lain, mereka tak perlu menanggung akibat kebodohan mereka sendiri. Hal2 tentang komet dan meteor itu semua hanyalah alasan mereka semata2.

mmg ya saya byk membaca mengenai tamadun manusia yg tggl di bumi.dan mengikut teori dan artifak dr pelbagai magazine,buku,internet ditemui manusia pernah maju zaman dahulu.Okei,kalau kita mengikut teori mengatakan manusia pernah pegi ke angkasa lepas zaman dahulu..what for? patut sekarang manusia dah maju lagi dan lagi?

Kamu tahu tak ... salah satu antara "side effect" Sains yg ada kini adalah kemeluasannya kebodohan manusia yg menganggap diri mereka bijak sangat. Saintis2 serta "pakar" yg ada sekarang ini menganggap mereka itu pandai sangat sampai mereka mengetepikan bukti2 yg sudah ada di dunia ini sbg "Karut" semata2nya.

Bukti2 spt batu kepala besar Maoi di kepulauan Easter, peninggalan Yonaguni di lautan Jepun (antara Selatan Jepun ke Taiwan), kecanggihan sistem astrologi Mayan dan Incas serta catitan2 orang2 Hindu mengenai kejadian Alam Semesta dll DIHIRAUKAN oleh Saintis2 sekarang yg menganggap semua ini adalah "karut". Mereka tidak percaya yg manusia dulunya pernah maji sampai boleh berhubung dgn makluk asing dan mungkin menjelajah dunia lain.

Manusia sekarang masih primitif kerana saintis2 sekarang berusaha utk mendapatkan Novel Prize. Itulah perbezaan antara saintis sekarang dgn saintis2 dulu yg berusaha utk memajukan umat manusia.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 05:27 AM GMT+8 , Processed in 0.060348 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list