CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4070|Reply: 8

How to wash pants (dockers)

[Copy link]
Post time 27-7-2008 11:14 PM | Show all posts |Read mode
Macam mane nak cuci seluar dockers.. Alkisah begini...
Semenjak semua barang naik... inflasi pun naik, aku pun dah mula mengamalkan hidup berjimat.
Dulu semua baju n suar keja hntr dobi, yang lain aku cuci sendiri.. sbb dobi ade iron service skali... hehe.. so bole jimat masa. (masa itu emas)

Sekarang, aku dah cuci seluar sendiri (baju still hntr dobi), memandangkan suar dockers tu tak payah iron, (kata salesgirl yg jual kat aku)
Masalah sekarang, setiap kali aku cuci, mesti ade bulu bulu kain yang melekat.. Aku dah try byk kali (5 X) rasanya.. tapi still mcm tu juga...

Aku dah terbalikkan suar tu, tapi still sama jugak.. Takkan everytime aku nak pakai aku kena berus balik (guna berus songkok raya).. Tension la pulak aku dengan suar tu...

Masalah hanya terdapat pada dockers mobile pant yang tak payah iron. Suar dockers lain ok je... Basuh, jemur, iron and ready to wear..

Sesapa yang ada masalah ni dan dapat solution die bagi tau kat sini..

Aku guna sabun liquid or serbuk but result die still sama...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2008 12:26 PM | Show all posts

Reply #1 heddxis's post

ko basuh pakai ape? pakai mesen basuh ker?
mesen basuh top loader ke front loader..?
kalo top loader auto ke idak?


care aku basuh dockers..
gune sabun liquid
buat air sabun baru rendam seluor
rendam dlm 15 ke 20 minit..
gosok-gosok/celop-celop seluor tu dlm baldi tu pakai tangan dlm 5 minit..
kalo ade kekotoran yg nyata baru pakai berus..
pastu bilas.. n sidai inside out di tempat yg redup...
jgn campur pakain lain dlm baldi tu.. kecuali seluor kije jerk..

kalo pakai mesen top loader.. pakaian yg dibasuh hampir pasti kene gosok semula..
sekiranya campur ngan pakain lain.. bulu-bulu benang akan melekat kat suor dockers ko..

tu care aku..
kalo suor mahal dan sayang suor tu.. kene ler usaha sket..
lagik satu suor kije bukannye koto sangat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2008 01:32 PM | Show all posts
owh....

mesin basuh aku top loader

aku basuh 3 helai seluar dockers dalam setiap basuhan..(seminggu skali)
so tak campur ngan pakaian lain..

lepas ni aku rasa rendam je la kot..
then terus gosok sikit and bilas.

thanks muor76

nnt bile result ok, aku inform kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by heddxis at 28-7-2008 01:32 PM
owh....

mesin basuh aku top loader

aku basuh 3 helai seluar dockers dalam setiap basuhan..(seminggu skali)
so tak campur ngan pakaian lain..

lepas ni aku rasa rendam je la kot..
then t ...


ko pakai top loader? heheh memang akan melekat bulu bulu benang..
heheheheh
tips lain tak nak? basuh jeans ker... baju canterbury ker..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2008 08:42 PM | Show all posts
basuh jeans aku ok je....

guna rutin sama...

2 helai suar kongsi satu masa... kadang sumbat 3 gak... kekekeke

cuma ade suar levis, so tak cerewet kot..
lain la kalo byk jenis lain, replay ke, ck ke, armani ke..

takda masalah... dah 10 tahun pakai suar still elok lagi...

ade tips lain ke nak basuh suar jeans tu....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2008 08:53 AM | Show all posts
aku tgk housemate aku kalu basuh baju seluar, omg siap nak basuh byk kali round..bukannya ddk sawah padi, berlecak semua..setakat peluh je, basuh lebih kurang je, kalu idak, rosakla baju seluar..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-8-2008 08:55 AM | Show all posts
Originally posted by heddxis at 28-7-2008 08:42 PM
basuh jeans aku ok je....

guna rutin sama...

2 helai suar kongsi satu masa... kadang sumbat 3 gak... kekekeke

cuma ade suar levis, so tak cerewet kot..
lain la kalo byk jenis lain, rep ...


best ke pakai levi's? aku pernah pakai levi's, guess n cktapi levi's tak berape nak serasi ngn aku..bagi aku guess ngn ck terbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2008 05:58 AM | Show all posts

Balas #2 muor76\ catat

kalo mesen basuhgune mesin basuh front loader bulu2 tak melekat ehhh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2008 02:11 AM | Show all posts
owh mcm tu plak..basuh..
aku masuk machine..jalan...hehehhe..
agak dah buruk beli baru..
org kater..pkai smapai habis la...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 196479 Replies : 4551
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 30408 Replies : 183
TREND MARKETING OR STICK TO EVERGREEN METHOD?
adila39TREND MARKETING OR STICK TO EVERGREEN ME
Views : 2665 Replies : 15
Tyra
aaanf14Tyra
Views : 7013 Replies : 49
Expectation vs Reality
Lavender85Expectation vs Reality
Views : 7803 Replies : 56
Guru lolipop pelajar sedang tidur didakwa.Apakah yang telah berlaku?
YgBenarGuru lolipop pelajar sedang tidur didakw
Views : 7259 Replies : 27
Ramai yg jawab 100. Tapi sebenarnya salah.
chaconRamai yg jawab 100. Tapi sebenarnya sala
Views : 7461 Replies : 39
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 103984 Replies : 2888
Kereta manual VS kereta automatik,
fahdramliKereta manual VS kereta automatik,
Views : 92757 Replies : 166
Siapa Pernah Jadi PM, Angkat Tangan
KurexSiapa Pernah Jadi PM, Angkat Tangan
Views : 16474 Replies : 50

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 11:10 PM GMT+8 , Processed in 0.068971 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list