CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6455|Reply: 36

We are going to die in 5days (LHC)

[Copy link]
Post time 3-7-2008 03:23 AM | Show all posts |Read mode
ok here we go.

Gambar sebelah ni adalah LHC (Large Hadron Collider)paling besar didunia. Benda ni dibina di CERN berdekatan Geneva, Switzerland yang akan siap sepenuhnya May 2008 (ops dah siap sbenarnya). Dijangka akan diaktifkan dalam masa 5hari(tiada masa yg tepat sebenarnya) dari tarikh aku post artikel ni. Ia berfungsi sebagai  'particle accelerator' dan 'collider'. Ia dibina khas untuk mendapatkan higgs boson(zarah godlike wakaka) yang berkemungkinan mengesahkan bagaimana partikel lain dapat jisim dan menyelesaikan rantaian teori standard model yang akan digunakan untuk kajian yang utama iaitu Grand Unified Theory.

Jadi apa yang akan berlaku bila LHC ni dihidupkan? kalo korang tau macamana reaktor nuklear berfungsi lebih kurang camtu la. dua atom hadron, lead ion atau proton akan dilepaskan bertentangan lam accelerator dan energy dia meningkat setiap kitaran. Lepas tu orang gila ni akan aktifkan button utama untuk menghentam dua atom tadi pada saat energy paling tinggi.

Ada beberapa andaian seperti strangelet, mini blackhole dan monopole boleh berlaku.

Ni aku sertakan beberapa lampiran mengenai kesan yang menakutkan.
http://www.lhcdefense.org/index.php <--website ni dibuat oleh physicist yang kecoh tentang keburukan menatang ni
http://www.lhcountdown.com/ <--website hari perhitungan korang mati kene sedut



http://www.youtube.com/watch?v=T1vKisefsuI   <--video camne rupa blackhole made by bbc

Kalo korang penah men cnc3 korang taula camne rupa ion. natang ni kalo leh dibuat senjata jadi la partikel cannon cam lam game tu.
Kalo korang ceduk skit2 artikel aku yang rojak ni sila berikan aku credit pls.

Ahli2 fizik sila kemukakan komen anda yang bukan ahli fizik seperti saya boleh juga menyebuk.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2008 03:32 AM | Show all posts
bila aktif jee otomatik mati ke kite 5 ari lagik?

kalo mcmtu aku sanggup kuar ngn beruk
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 03:44 AM | Show all posts

Reply #1 AntagonisYgKeut's post

no life btol org yg cipta neh
kalu betul, aku pun sanggup kuar dgn beruk
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 03:49 AM | Show all posts
Originally posted by beta_carotene at 3-7-2008 03:44 AM
no life btol org yg cipta neh
kalu betul, aku pun sanggup kuar dgn beruk

mane bole ikut aku...ko cat arr umah kaler biruuu
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 03:53 AM | Show all posts

Reply #4 southern_wheel's post

ok laaaaa......kalo btol aku cat umah aku kaler biru.....

tp by then, umah aku mesti dah takde dah....dihancurkan oleh menatang neh

nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 03:56 AM | Show all posts

Reply #5 beta_carotene's post

hehe..aku pon pk gak...kalo bende alah tu mlethop cemane aku nk tunaikan janji aku pada tuan umah yg aku nk kuar ngn berok?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-7-2008 04:00 AM | Show all posts
ntahla....ko cop sekor beruk yg cantek....pastuh ko gi nyorok kat gua mana2...
bwk tuan umah sekali...
kalo pas 5 hari xmlethop gak...ko lepaskanla beruk tuh...

amacam...brilliant x??
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 08:09 AM | Show all posts
Baca nih la:

the future, the possibility of black hole (BH) production at the highest energy accelerators may arise, if certain predictions of superstring theory are accurate. These concerns have been particularly acute recently in connection with the LHC, which will begin operation in 2008. If they are produced, it is thought that black holes would evaporate extremely quickly via Bekenstein-Hawking radiation. However, the existence of the Bekenstein-Hawking radiation is controversiol. It is also thought that an analogy between colliders and cosmic rays demonstrates collider safety. If colliders can produce black holes, cosmic rays (and particularly ultra-high-energy cosmic rays, UHECRs) should have been producing them for eons, and they have yet to harm us.However, to conserve energy and momentum, any BHs created in a collision between an UHECR and local matter would itself necessarily be produced moving at relativistic speed with respect to the Earth, and should therefore immediately escape into space, as its accretion and growth rate should be very slow. BHs produced in colliders (with components of equal mass) would have some chance of having a velocity less than Earth escape velocity, 11.2 km per sec, and would be liable to capture and subsequent growth. The time scale for them to grow enough to be dangerous is likely to be very long (millions of years), but somewhat controversiol.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2008 08:09 AM | Show all posts
apa faedahnya depa buat menda ni? apa motif?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2008 06:23 PM | Show all posts
Originally posted by buahcinta at 3-7-2008 08:09 AM
apa faedahnya depa buat menda ni? apa motif?


diorang buat ni untuk expand ilmu fizik la. disamping memberikan lebih jawapan kepada persoalan bagaimana universe terbentuk. mereka percaya universe terbentuk melalui proses big bang. menatang tu bleh dapat kan partikel penting untuk kajian mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 10:15 PM | Show all posts
is this true?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 10:35 PM | Show all posts
manarik. Bila nak musnah ni? Lmabat lagi ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-7-2008 11:11 PM | Show all posts
Originally posted by Agul at 3-7-2008 10:35 PM
manarik. Bila nak musnah ni? Lmabat lagi ke?


http://www.lhcountdown.com/

lagi 4 hari
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2008 12:28 AM | Show all posts

Reply #13 AntagonisYgKeut's post

lambatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 01:02 AM | Show all posts
.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 05:56 PM | Show all posts
takutnya..mintak2 teori depa salah serta tak tepat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2008 02:22 AM | Show all posts
berapa hari lagi ni...?

hmmm apekebende lah secara detailnyer pertikel accelerator nie...aku pun tatau sgt...

seronok betul depa mengkaji bende tu...

[ Last edited by  ussopp at 7-7-2008 02:23 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 12:04 PM | Show all posts

Reply #13 AntagonisYgKeut's post

esok eh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 02:19 PM | Show all posts

Reply #18 Agul's post

oii jangan gelak.....tindak balas atom kalau berlaku secara berantai mmg boleh merebak dgn jauhhhh sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 05:25 PM | Show all posts

Reply #19 prototaip's post

Gelak atau tak gelak bukan boleh merubah keadaan ataupun menahan serangan nukelar pun...

Takpelah, kita tunggu esok je...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 06:42 AM GMT+8 , Processed in 0.066810 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list