CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4393|Reply: 16

Engine Kereta Guna Tenaga Alternatif

[Copy link]
Post time 21-6-2008 04:11 PM | Show all posts |Read mode
Inovasi Engine Guna Sumber Alternatif dan menggunakan hibrid sudah lama digunakan di negara2 maju, tapi kat Malaysia cuma baru2 nie jer orang sedar. Ini adakah kerana syarikat2 minyak berusaha untuk mengelakkan orang ramai dari menggunakan teknologi ini sebab akan merugikan mereka...

Sekarang nie kita boleh hibridkan tenaga petrol+NGV, petrol+hidrogen dan sebagainya. Apa pendapat korang... saintis2 dan jurutera2 Malaysia patut mengorak langkah sekarang nie. Di Jepun pun dah ada guna air 100% sebagai bahan bakar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2008 04:29 PM | Show all posts

.....

cayalah jepun
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2008 05:22 PM | Show all posts

Balas #1 LanoG\ catat

botol tu baiii........ku setuju. Kalu hangpa ingat dalam tempoh rasanya 8 thn lepas kot sebuah sykt ada cipta kereta nye enjin guna separuh air dan separuh petrol, yg tu gak x leh dijual pd local market. n tak silap ku yg cipta tu pon org melayu kiteee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-6-2008 11:35 AM | Show all posts
Kereta pakai tenaga binatang dah lama wujud.. hehehe. kereta kuda dan lembu... tenga manusia.. kereta sorong.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 09:02 AM | Show all posts
Originally posted by aidit13 at 21-6-2008 05:22 PM
botol tu baiii........ku setuju. Kalu hangpa ingat dalam tempoh rasanya 8 thn lepas kot sebuah sykt ada cipta kereta nye enjin guna separuh air dan separuh petrol, yg tu gak x leh dijual pd local ...


kalo dia bleh jual. minyak surelah tak laku ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2008 10:51 PM | Show all posts
baik ah jepun. selalu aje coming up with new ideas. instead of complaining of oil prices going up, they did something.

people need to understand the natural resources are finishing up. so lets be open to new alternativse there are even cleaner and friendly to mother nature.

fyi: in certain parts of the world, people are using used cooking oils as car fuels. how cool is that.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-7-2008 12:37 AM | Show all posts
kalo tak silap..tak der masalah pong guna fuel cell yg guna h2 sbg sumber tenaga..kecuali ia sgt mahal kerana plat-plat nyer diperbuat dgn emas dan efficiency low..tenaga input > tenaga output
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2008 09:19 AM | Show all posts
last aku terbc kat yahoo news..salah sorang dr lead engineer toyota yg involved dlm kete hybrid nih mati sbb pressured...bukan senang nampaknyer...apatah lagik di malaysia yg dasar tenaganya iini tidak le jelas...
tp mende nih kene bermula dr skang...kang dah takdo petrol maka tersadai le kete2 kite semua,...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2008 12:49 AM | Show all posts
Hibrid juga guna bahan api macam petrol, dan juga guna kuasa elektrik. Jadi inilah yg sesuai ketika minyak semakin mahal

Tapi, kereta hibrid masih mahal, tak semua orang mampu.

Yang lebih ideal adalah kereta elektrik, tapi kereta letrik ni tak praktikal sebab nak charge bateri makan masa yg lama. Kuasanya pun tak cukup tinggi

Ada juga kereta hydrogen. Agak praktikal, tapi sangat bahaya. Sebab kalau hydrogen campur udara (oksigen), dan ada sikit spark, maka satu letupan berlaku.

Research dijalankan dalam bidang fuel cell, bateri yg tak perlu dicas, tapi dpt beri tenaga menerusi gas. Masih dlm kajian kerana belum ada yg betul2 praktikal. Fuel cell dah digunakan dalam aerospace technology...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2008 09:23 PM | Show all posts
Originally posted by mnm77 at 19-7-2008 00:49
Hibrid juga guna bahan api macam petrol, dan juga guna kuasa elektrik. Jadi inilah yg sesuai ketika minyak semakin mahal

Tapi, kereta hibrid masih mahal, tak semua orang mampu.

Yang lebih i ...


kalo tak silap keta hybrid amik tenaga dari rotation of wheel,tenga kinetik rod ditukarkan  kpd tenaga elektrik...

keta hydrogen  tak berapa praktikal,sebab ia tidak menghasilkan tenaga sendiri tp boleh dikatakan sebagai medium utk pertukaran tenaga..sebagai hydrgen tak wujud secara asli di udara..dan perlukan tenga yg banyak utk menghasilkannye..fuel cell lagi mahal sebab diperbuat drpd plat emas..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2008 10:26 PM | Show all posts

Reply #10 Atomic_Omnikid's post

Tak semua fuel cell guna plat emas. Tapi, masalahnya arus tenaga tak cukup kuat, dan  masih lagi dlm kajian utk tinggikan efficiency

Fuel cell is zero pollution dan biasanya by-product adalah air.

[ Last edited by  mnm77 at 21-7-2008 10:30 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 12:51 AM | Show all posts
ader tak sesaper kat sini yg tau camner cara nak buat hydrofuel kat kereta.. kalau ader sesaper yg tau technologi silalah kongsi bersama.. rasa2nyer pada masa harga minyak yg dah naik ni, ramai orang menunggu peluang yg macam ni.. diharap dapatlah kita berkongsi maklumat ini bersama2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 09:06 PM | Show all posts
Originally posted by LanoG at 21-6-2008 04:11 PM

Inovasi Engine Guna SumberAlternatif dan menggunakan hibrid sudah lama digunakan di negara2 maju,tapi kat Malaysia cuma baru2 nie jer orang sedar. Ini adakah keranasyarikat2 minyak berusaha untuk mengelakkan orang ramai darimenggunakan teknologi ini sebab akan merugikan mereka...

Sekarang nie kita boleh hibridkan tenaga petrol+NGV, petrol+hidrogendan sebagainya. Apa pendapat korang... saintis2 dan jurutera2 Malaysiapatut mengorak langkah sekarang nie. Di Jepun pun dah ada guna air 100%sebagai bahan bakar.


Uh-oh, ingatkan kat board Cars aje yg teruja dgn benda alah ni...kat board Science pun?? Hmm...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 09:12 PM | Show all posts

Article from Popular Mechanics

[quote]
The Truth About Water-Powered Cars: Mechanic's Diary        It's one thing for a car to run on air,but do the latest claims of hydrogen-turned-oxygen-turned-electricitypropulsion hold water梠r feed in to the hysteria of the gas crunch? Inhis biweekly online column, PM's senior automotive editor focuses his chemistry prowess on the case of miracle water fuel, then builds an HHO car himself.

By Mike Allen
                Published on: July 3, 2008        

                                                                                                                                               
From a startup snagging headlines to DIYers posting plans, water-powered cars have been all over the Web recently梟ot to mention stuffing my email inbox.

Yes, you can run your car on water. All it takes is to build a搘ater-burning hybrid
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2008 11:48 PM | Show all posts
Stain Meyer dah buat dah kereta 100% guna air nih. Tapi dia dah mati sebab kena bunuh
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2008 12:11 AM | Show all posts
http://ludens.cl/philo/electric.html

malas nak copy And paste..baca jekk..naper elctric car tak brapa sesuai..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2008 03:09 PM | Show all posts
hermm...byk lg kelemahan kereta total hidrogen as fuel cell...

1.ade mslh pre-ignition...
2.if hidrogen mix with oxygen(air) during combustion...will produce more toxic than
   CO2...release NOX...
3.storing hydrogen...mmg hydrogen pling efficient 60% compare than petrol
   30%....tp kadar tenaga per isipadu petrol lg kecik dr hydrogen...problem
   nye...kereta korang x mesra fuel storing la...

yg len2 ade lg...huhu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 02:55 AM GMT+8 , Processed in 0.060183 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list