CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8474|Reply: 84

Member ajak 'minum' - aku tertekan

[Copy link]
Post time 10-6-2008 07:29 PM | Show all posts |Read mode
Segan nak buka dirty laundry sendiri.. Dulu waktu zaman belajar di Uni bukanlah aku seorang yang kaki minum. Perkara ni berlaku pada zaman waktu belajar dulu ya, harap forumers faham juga masalah aku hadapi sekarang ni. Minum dikala waktu sejuk melampau dan dikala gembira juga casually. Dulu aku agak jahil.

Tapi sekarang dah kerja, alhamdulillah kerja pun ok, diberkati dengan orang tua (duduk dengan orang tua), sekali orang sekeliling memandang, tiada cacat cela malah orang akan menyangkakan aku ni orang yang baik-baik. Dan aku tak sentuh pun air syaitan tu balik.

Selepas beberapa tahun berlalu, aku berjumpa balik rakan se-uni aku, kesemuanya berubah. Everytime jumpa die, mesti ajak aku minum and nak tak nak aku terpaksa minum. Bukan aku yang hendak benda camni. Rakan aku pun sama baik sangat dengan aku, even aku ade buat investment dengan die. Aku pun dapat banyak keuntungan base apa yang kami buat. Setiap kali keluar, aku akan di paksa minum. Puas ditolak tapi still tak bole... Setiap kali lepas minum, aku selalu menangis apa yang aku buat. Aku sekarang tak tau nak buat camna.

Kalo nak diikutkan, setiap kali lepas sembahyang aku minta tuhan supaya dijauhkan dengan perkara ini, tapi itulah yang dikatakan ujian dari tuhan nak menunjukkan samada kita kuat atau tidak melawan nafsu ini.

Kalo aku tak kawan dengan die, abih duit project aku buta buta je. Nak ikutkan mmg jumlah yang agak besar. Aku tak tau dah nak buat camna..

Antara yang aku cuba buat sekarang
- elak pegi jumpa client di dalam club/hotel
- setiap kali nak pegi club (ini kalo terpaksa pegi) bagitau bini die (so bini die akan nasihatkan die dulu)


Kalau forumers bole bagi idea or cadangan...
tolong jangan cakap suruh aku tak berkawan dengan die sbb famili member aku dah anggap aku macam anak sendiri.

Antara keburukan yang aku terima sekarang
- sampai sekarang tak ketemu jodoh, walaupun perempuan yang solehah tu depan mata sahaja, aku hanya mampu memandang tapi tak mampu untuk memikat memandang diri aku sekarang terlalu kotor untuk perempuan seperti itu.
- aku tak penah main or kaki perempuan, bagi aku perempuan tu suatu anugerah dari tuhan khas untuk lelaki dan member aku selalu cakap, kekurangan pada diri aku adalah aku ni kaki minum sahaja... kalau lah tuhan dapat beri petunjuk pada awalnya.... owh itu adalah "kalau"... dalam hadis takda perkataan kalau/ andai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2008 07:46 PM | Show all posts
Originally posted by heddxis at 10-6-2008 07:29 PM
Segan nak buka dirty laundry sendiri.. Dulu waktu zaman belajar di Uni bukanlah aku seorang yang kaki minum. Perkara ni berlaku pada zaman waktu belajar dulu ya, harap forumers faham juga masalah ...


hmmmm...rase nye kalau ko tolak pelawa kwn ko tu...x mati rase nyer...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 07:51 PM | Show all posts

Reply #1 heddxis's post

come on man. aku tak tahula camne keikhlasan ko, but ni nasihat aku..takde sape boleh control diri kau selain dari kau sendiri...
meh, aku cite situasi aku. tempat keje aku, aku sorang je bangsa yang lain dari yang lain..open bottle tu almost everyday esp kalau sales bagus, untung banyak. But Alhamdulillah, aku belum pernah sentuh air tu, nak kate aku baik sgt, mungkin jugakla..hehehe. But satu je aku pegang, nobody can control me, kalau aku kate tak nak, means tak nak. Memang sometimes aku dipaksa or dpujuk supaya try minum esp untuk ambik berkat or wateva they said, but I always put in my mind...A BIG NO! That' not me, and aku takkan mati kalau aku tak minum air tu..

Sometimes kan, ni aku dengar dari one of them yang tak minumla.. once u minum, actually diaorg dah pandang serong kat ko, but if u said, no I won't..diaorg respect ko..respect bukan sikit tau, kalau diaorg beli makanan, they will mention to you which one yang aku leh consume which one aku tak buleh or sampai even they put aside makanan-makanan lain takut bersentuh ngan yang tak halal. Bangsa aku pon takkan buat camtu kat aku... but u kena kuat la bai, org pujuk rayu, terus ikut jer, susahla jugak..

Aku tak pasti mungkin ia penyebab ko tk de jodoh, tak semestinya..Tuhan sayang semua orang maybe sebab tu dia carikan yang paling sesuai kat ko..or ade keburukan kalau ko kahwin cepat..gitula. Aku tak ler baik sgt or aku jamin aku takkan jahat..mana kita tahu future kite camne, but setakat ni Alhamdulillah, leh kawal...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 07:55 PM | Show all posts

Reply #1 heddxis's post

haku pun time kuar ngan kawan2 non muslim.. diorang selambe order beer la, vodka la, heineken entah hapa2 lagi.. pastu depan minum aku.. siap ajak2 aku minum, diorang cakap "minum aje la sekali.. lepas tu taubat lah" .. nauzubillahiminazzalik.. aku memang tak terliur pun nak rasa, apatah lagi nak togok.. pokok pangkalnye pada diri sendiri.. dalam diri tu mesti kata "taknak".. kalau dalam hati ko duk berbelah bagi kejap "nak" pastu "taknak", nak pulak ko penah merasa menda tu, tu yang susah ko nak tolak... aku tanam dalam hati aku, arak tu jijik, kotor, kencing setan, minuman orang2 kapir.. tu pasal la aku tak teringin pun nak minum walaupun kawan2 kapir duk goda2 aku suh try .. diorang siap cakap, "try drink this, it will make u feel happy, u'll fly to heaven".. happy tengkorok mak pak diorang

so.. yang penting kena ada jati diri dalam diri ko le.. time kawan ko ajak minum, cakap je la taknak.. tak suke.. pastu ko order la coke ke orange juice ke
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 08:02 PM | Show all posts
hmm...antara nak jaga hati kekawan dgn menjaga kepentingan iman....mana patut diutamakan?kita pun bukan baik bebenor but kalu nak,seribu daya,kalu enggan...seribu dalih....tu jer...;)
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 08:06 PM | Show all posts
tuan rumah yang budiman..napa la ko ni be**** sgt..sah2 mende tu haram yang k og minum gak nape..w/pun kwn ko tp mende yg tak baik tolak jela..kalo nak seribu daya kalo taknk seribu dalih..ko kate ko semayang..kalo ko semayang ngn selalu ingat Allah takdenye kko nak wat mende ni..sentiasa takut dengan Allah..yah i know easy to say hard to do..kalo kawan ko pun sesama Islam mmg sgt memalukan..kawan2 aku yang bukan Islam pun paham..siap sorok2 lagik kalo nak minum..

macamane lah korang bleh minum air kencing syaitan ni..aku bau pun dah nak muntah..Nauzubillah..mintak dijauhkan...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-6-2008 08:09 PM | Show all posts
:kiss:  aku pun dulu pernah minum gak.......teringin nak try so aku try lh, x ada sape paksa or suruh or ajak aku minum. umur 25 aku stop until now...........alhamdulilah

aku setuju bangat dgn caricom2006 yg penting DIRI kite sendiri
harap ko byk2 lh berdoa & bertaubat

eh meh lh kwn2 dgn aku....aku pun single beb :victory:
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 08:14 PM | Show all posts
i pun single gak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2008 08:27 PM | Show all posts
i pon..ahahah...larrriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..........................undefined undefined

undefined undefined
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 08:38 PM | Show all posts
ko nak tu sebenarnya...

kalau ko order air laen, takde makna die nak paksa ko.. takpon... kali ni ko yang pakse die minum.. pakse die gile-gile.. mesti pasni die tak pakse ko dah.. [maen pakse-pakse pulak hehe]
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 08:52 PM | Show all posts

Reply #1 heddxis's post

Bertaubat. Berdoa banyak-banyak agar dikuatkan hati agar tidak lagi berbuat sedemikian. Tak perlu rasa bersalah menolak pelawaan kawan-kawan itu. Rasa bersalah tu patut dirasa terhadap Allah. Tolak pelawaan dengan cara yang bijaksana. Insyaallah. Saya yakin sekiranya awak tekad dan ikhlas untuk tidak melakukannya. Awak boleh kerana Allah akan bersama kita. Kerana Allah Maha Mengasihani
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 10:05 PM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 10-6-2008 08:14 PM
i pun single gak


ni angkatan mencari jodoh ape?

sanggup ke korang terima jantan minum camtu??

aku tak rasa semudah tu ko nak bertaubat....and if you are trying right,sorry man,i dont see anything anyhow. selagi lu ada kawan haprak yang bawak lu ke kancah haram camtu,tu mmg la bukan dikira kawan. tu s.etang namenye.

aku ade kawan yang dah ada anak 4 pun still minum...but she said,mmg susah like hell nak berenti minum...die kata jgn la start because once you start you wont be able to stop!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-6-2008 10:42 PM | Show all posts
terima kasih kat atas forumers yang faham situasi ini,  

1n2o1r, bukan mati or tidak... masalahnya is about friendship and business strategy. aku dalam process untuk tidak berjumpa dengan kawan aku tu juga. Kalau bole, bile dah balik modal and untung sikit baru aku mengelak berjumpa.

caricom2006; memang kaum lain akan respect kita kalau kita tak minum. anyway memang aku takkan minum lagi in fact kalau pi obersea or dlm flight pun mmg aku dah order dah benda camtu. aku leh control myself kalo aku sendiri or dalam lingkungan rakan sekerja, sebab aku malu dengan diri aku kalau aku tunjuk kat orang lain yang aku ni peminum. Tapi, like aku bagitau previously, its so hard to resist if my uni-mate ajak. susah sangat even sampai kena paksa gila gila.

mesmerize, before aku order orange juice they already pre-prder me with other drink. dalam diri sendiri memang kata tak nak... tak tau macam mana nak bina jati diri untuk tak nak minum. i even having my life very healthy and tak smoking. but this is the truth, susah sangat nak jadi baik untuk tinggalkan benda nih.

narvmarishka, mmg taknak seribu dalih tapi how to overcome it narvmarishka. try sooo many times but it failes on me.

pressor, semayang tu ade dalam rukun untuk jadi islam yang sempurna. but dulu hidup aku mmg takda panduan sangat. bile dah insaf ade je halangan untuk berubah.. isk, alasan macam tak logik tapi mmg itu la kebenarannya, aku dah cuba ubah diri selama 3 tahun.

sekel, congrats and syukur ko dah berjaya... harap ko teruskan.. aku dalam usaha.. insyallah

Dialicious83, sekel, mesmerize ... owh korang single lagik ekk.... hehe... just let your life having a good man instead of me i believe.

elle_april, hehe... senangnya bile bercakap... tapi bile nak buat memang susah.. dah order fruit punch but still they always ordered me with those stuff.

shigim_mardhiya , i wish i didnt know those were my friends. nak tolak secara bijaksana tu yang sangat susah. even dah bijak pun jadi dungu di dalam tempat macam tu.

pinkie, you re very correct... even bile minum first time after three years, rasa semacam and u will hardly to resist it. my anyhow, dont say i didnt try infact in 3 years i've been strugling to avoid it.

terima kasih pada kawan yang bagi supportive and even yang hantar PM to me. I really appriciate that. Even there is one solution yang dah dapat... that is make my life busy...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 10:50 PM | Show all posts

Reply #13 heddxis's post

baguslah...harap2 you are making the right decision for yourself,for your own good..

and hopefully u dapat jodoh yg sepadan dgn u...

dont bother what people say(mcm aku lah kutuk ko ) berubah utk kebaikan agama mu dan dirimu sendiri..

tak terlambat..

seize the moment!
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2008 10:58 PM | Show all posts
hanya ko yg boleh mengubah tabiat ko tu... just say no... kalo terlepas project tu maknanya bknlah rejeki ko....

good luck, bro....
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 12:12 AM | Show all posts
Originally posted by pinkie at 10-6-2008 10:05 PM


ni angkatan mencari jodoh ape?

sanggup ke korang terima jantan minum camtu??

aku tak rasa semudah tu ko nak bertaubat....and if you are trying right,sorry man,i dont see anything any ...


aku gurau2 aje le .. jangan la marah aku
tapi kan, kalau orang tu dah bertobat nasuha, why not?  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2008 01:54 AM | Show all posts
Originally posted by heddxis at 10-6-2008 10:42 PM
terima kasih kat atas forumers yang faham situasi ini,  

1n2o1r, bukan mati or tidak... masalahnya is about friendship and business strategy. aku dalam process untuk tidak berjumpa dengan kawan aku tu juga. Kalau bole, bile dah balik modal and untung sikit baru aku mengelak berjumpa.

caricom2006; memang kaum lain akan respect kita kalau kita tak minum. anyway memang aku takkan minum lagi in fact kalau pi obersea or dlm flight pun mmg aku dah order dah benda camtu. aku leh control myself kalo aku sendiri or dalam lingkungan rakan sekerja, sebab aku malu dengan diri aku kalau aku tunjuk kat orang lain yang aku ni peminum. Tapi, like aku bagitau previously, its so hard to resist if my uni-mate ajak. susah sangat even sampai kena paksa gila gila.


I'm not sure how to say this, sbb aku tak tahu tahap agama ko kat mane, I'm not good too, I'm still learning.. prinsip aku senang je, becoz my mom always said, kita tak banyak buat pahala, so jangan buat dosa. Ko takkan ke mana kalau ko avoid. Please dont try to avoid the situation, you still can meet up with your friends or whoever yang perangai macam tu, then sampai bile ko nak lari..u have to face it. Mana bleh lari dari masalah sbb dunia ni bulat, last2 ko jumpe jugak. Klau ko berjaya lawan, maknanya ko berjaya lawan dengan diri ko sendiri which is good. Aku pon heran la, ko cakap macam ade business strategy watsoever, then how you strategize yourself in a business world kalau ko sendiri pon tak leh kawal diri ko. Opps! sorry..ayat aku sometimes gile sikit. Friendship is freiendshipla, business is business, my life is my life, my principle is my principle....macam mana ko mempertahankan strategy ko dalam business, macam tu lah ko mempertahankan prinsip dalm hidop ko.

tapi tu lah, ko dah mula, susah nak berenti..cuma kalau diaorg paksa ko terjun bangunan, ko terjun tak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 08:21 AM | Show all posts
tpi kan...bg dia...duit pelaburan tu pon penting gak...kena lah ada berkat...jgnlah pulak slh guna..dh dpt untung..pastu pi enjoy bagai kt tmpt2 camtu..ape best sgt ke tmpt2 camtu...hingak sgguh!:@ baik layan dri pi tmpt2 yg aman damai....

try bro...chaiyok....!
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 08:24 AM | Show all posts
Originally posted by heddxis at 10-6-2008 10:42 PM
terima kasih kat atas forumers yang faham situasi ini,  

1n2o1r, bukan mati or tidak... masalahnya is about friendship and business strategy. aku dalam process untuk tidak berjumpa dengan kawa ...


elok laa sbb ko nak motivate kan diri ko utk berubah...
btw maksud aku 'mati' kat situ bkn nye mati yang masuk kubur tu...
maksud aku 'mati' dari segi putus sahabat ke...partnership ke...& seangkatan dgn nye...
aku rase kwn ko bleh b'fikir dgn logik, xkan laa dgn tolak pelawaan minum nye tu dia nak reject ko terus, betul x?
aku tau situasi ko...ko x nak minum lagi tp perasaan serba salah ko membuatkan ko terpaksa minum esp bila ko keluar ngan unimate ko..
maybe ko kena kurangkan percentage perasaan serba salah & increase kan percentage niat x nak minum lg..
mmg senang nak ckp tp kalau ko betul2 ikhlas nak berubah, insyaallah bleh t'capai...aminnnn...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2008 08:32 AM | Show all posts
Originally posted by mesmerize at 11-6-2008 12:12 AM


aku gurau2 aje le .. jangan la marah aku
tapi kan, kalau orang tu dah bertobat nasuha, why not?  


kui kui kui...aku pon gurau2 je....

huhu...ade hati gak tu...tak cukup2 bod LC
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 06:07 AM GMT+8 , Processed in 0.275969 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list