CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 25259|Reply: 41

E-filling(LHDN)

[Copy link]
Post time 24-4-2008 09:45 AM | Show all posts |Read mode
Nak mintak pendapat..Saya dah tersilap isi borang LHDN (e-filling)..Terlupa nak masukan Potongan yang sepatutnya..Camne nak buat ek?risau ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2008 09:49 AM | Show all posts

Reply #1 lynn_azka's post

cuba tipon lhdn balek...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2008 10:21 AM | Show all posts
Ye ke silap...?
Ke terkejut tengok amaun...sampai tersilap...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2008 10:29 AM | Show all posts
call 1-300-88-3010 option 3# e-filling pastu 0 untuk bercakap dgn pegawai semalat berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2008 12:18 PM | Show all posts
Originally posted by lynn_azka at 24-4-2008 09:45 AM
Nak mintak pendapat..Saya dah tersilap isi borang LHDN (e-filling)..Terlupa nak masukan Potongan yang sepatutnya..Camne nak buat ek?risau ni..



the best thing u tulis surat kat lhdn cawangan u. & sertakan ea form & everything support document as a proof. They will calculate for u...... it's happens to me ....... alhamdulillah everything ok...

dun worry.. LHDN nih quite efficeint jugakla service dier among gov dept yg lelainnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2008 03:20 PM | Show all posts

Reply #1 lynn_azka's post

Jika nak cepat gi cawangan lhdn after musim e-filing utk pinda borang tuh.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-5-2008 04:20 PM | Show all posts

Reply #5 aya_D'Brutal's post

LHDN have to be efficient..sbb gaji lebih baik dari Jabatan Kerajaan ...bonus berganda setiap tahun.Kalau tak buat macam tu, LHDN sure kena sembur kat pembayar cukai.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2008 08:40 PM | Show all posts

Reply #7 IDB's post

ya ker gaji lhdn lebih baik dr gomen?...hmm kalu tak silap gaji lhdn lump sump + elaun cola jerk(without elaun rumah, elaun khidmat awam, keraian etc macam gomen). Dengan kata lain, rasanya lebih kurang jer gaji lhdn & gomen selepas gomen + the pelbagai elaun. Untungnya keje gomen all the elaun mostly dikecualikan cukai. lhdn gaji tinggi & kena cukai pung tinggi. Jadi rasanya, lebih kurang jer jumlah gaji bersih antara gomen & lhdn.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-5-2008 10:24 AM | Show all posts

Reply #8 jadree00's post

LHDN increment gaji tahunan diorg by percent 5-8% yearly..so, lagi besar gaji..lagik banyak laa naik tetiap tahun.. kerajaan lak rasanya ada rate amaun tetap kan? correct me if i'm wrong..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 03:46 PM | Show all posts
tgk da ada tajuk thread neh. aku smbung sini jelah..

skrg musim e-filing da start - so aku nk cari efiling calculator lah.. korang ada x..
leh ejas2 amaun dlu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 03:59 PM | Show all posts
Aku pun hantar E-Filing tahun lepas(1st time, for cukai 2007)...tapi masa tu dlm bulan March LHDN hantar ke rumah no pin utk e-filling ni..
So, soalan aku, utk tahun ni pulak(cukai 2008), adakah LHDN akan hantar surat kat rumah aku..or aku straight isi E-filling...sebab aku tak dpt surat lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 04:08 PM | Show all posts

Reply #11 RedDevils's post

oo x hanta dah.. kalo ko msih ingat.. ko ada set password kn ms login last year..

so kali ni ko tinggal login balik guna IC No & pwd lah..

kalo lupe ko g je cwgn mane2 y tedekat. suh dorg reset pwd & ko isi kt ctu trus. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 04:13 PM | Show all posts
Originally posted by kazaraf at 6-3-2009 16:08
oo x hanta dah.. kalo ko msih ingat.. ko ada set password kn ms login last year..

so kali ni ko tinggal login balik guna IC No & pwd lah..

kalo lupe ko g je cwgn mane2 y tedekat. suh dorg r ...


Ooooo..Okeh..tenkiu...

By the way, dah boleh start isi ke E-Filling ni??
Aku tak bukak lagi website nya...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2009 04:38 PM | Show all posts

Reply #13 RedDevils's post

da boleh dah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2009 12:46 AM | Show all posts
SALAM

tumpang tanya...
aku tak pahamla pasal pasal pemotongan tax ni..
nak tnya..kaalu sykt kita dh potongkan..kita kena isi gak ke borang tu..
tak pahamnya...nk tnya kawan tp aku masih tak paham..nape kena..isi gak borang tu..
kalau takde sape jawab takpela..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2009 06:43 PM | Show all posts

Balas #15 tina\ catat

borang tu adalah annual return. kita tetap kena isi. kalau tak isi, LHDN akan buat estimate untuk kita. tujuan isi borang tu sebab kita nak declare pelepasan. PCB yang dibuat setiap bulan adalah bayaran ansuran. Bersih tak tolak apa-apa lagi. kalau tak nak isi tu terpulang le pada diri sendiri. kalau terlebih bayar, awak rugi le. kalau terkurang bayar, LHDN akan tuntut.

tahun taksiran bermula 2009, LHDN keluarkan panduan baru. kita dah boleh buat pelepasan pada bulan terbabit. tapi apa-apa pun bergantung kepada HR. kalau HR tak nak buatkan pelepasan tersebut, korang tak boleh nak buat apa-apa le. ye lah kalau HR ada 100 staff yang layak PCB, mana dia nak buat semua keje tu. macam aku ada tak sampai 10 staff PCB, boleh le buat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2009 06:48 PM | Show all posts
2009 ni, staff gaji bersih selepas epf 2401 dah kena tax. sebelum ni 2501.

tujuan LHDN buat PCB, supaya kita boleh bayar tax secara ansuran. bayangkan le kalau tak de ansuran, sekali bila antar annual return kena bayar beribu. yang beratus pun orang malas nak bayar, apatah lagi beribu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2009 10:03 PM | Show all posts

Reply #16 shidaaziz's post

terima kasih sebab menjawab... skrg baru paham...
wah barang makin mahal...tp gaji bersih camtu dh kena tax..isk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2009 10:17 AM | Show all posts

Reply #18 tina's post

nak wat macam mana tina kalau dah itu punca pendapatan negara. kalau pemimpin pandai generate income, tak de le rakyat ni teruk kena bayar tax banyak.

satu je cara aku nak elakkan/kurangkan duit dibayar ke income tax, aku bayar zakat. bayar ke income tax sah-sah le duit tu tah ke mana-mana hala disalurkan. walaupun bayar zakat tu pun kita tak tau mana salurannya, tapi paling kurang kita dapat pahala
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2013 06:50 PM | Show all posts
shidaaziz posted on 23-3-2009 10:17 AM
nak wat macam mana tina kalau dah itu punca pendapatan negara. kalau pemimpin pandai generate income ...

Sy nk tanya forumer yg telah isi borang e-filing...kalau kita tersilap isi borang...sepatutnya borang BE..tp terisi borang E dan telah pun submit...mcmana yer? perlu isi semula borang ker atau mcmana? ada saper2 yg pernah hadapi situasi mcm ni tak? effect tak penerimaan rebet....jd lebih lambat dpt rebet ker atau tak dpt langsung ker? harap kwn2 kat sini dpt membantu..terima kasih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 05:37 AM GMT+8 , Processed in 0.081785 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list