CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 318778|Reply: 330

[Aduan] Pampasan kemalangan oleh PERKESO

  [Copy link]
Post time 18-4-2008 09:42 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua匸/color]

Di sini saya terlalu musykil mengenai pampasan kemalangan yg dibayar PERKESO (SOCSO).

Kes 1 :

Leman menaiki motorsikal ke tmpt kerja卻emasa dlm
perjalanan
ke tmpt keje ada seorang penagih dadah melintas jln tanpa pandang kiri dan kanan..leman tak sempat nak elak dan terjatuh卼ulang pipi leman patah dan kena masukkan besi卻elepas pembedahan keadaan leman kembali normal卨eman dpt pampasan dr socso sebanyak RM25,000.


Kes 2 :

Atan seorang dispatch.of coz la dia pun naik motorsikal..semasa dlm perjalan ke tempat keje atan kemalangan disebabkan seorang lelaki melintas jln tak pandang kiri kanan jugak卆tan nak elak
so atan jatuh dan handle motor tekena muka atan dan menyebabkan tulang bwh mata atan patah dan tulang pipi retak卻emasa pembedahan doctor tpaksa memasukkan implant utk support tulang bwh mata atan..tulang pipi atan tak blh dibaiki sbb retak kecil2 (hampir hancur)卻o doctor tpaksa masukkan belon yg ditebuk antara tulang hidung dan pipi atan supaya udara dpt mengalir masuk dan membetulkan struktur tulang yg retak itu selama 2 mggu卻elepas bbrp bln muka atan kebas sebelah dan ngilu卪ulut pun tak blh buka luas2卆tan dpt pampasan dr socso sebanyak RM3,400.00


Knp atan dpt pampasan tlalu sikit berbanding leman sedangkan atan lbh teruk dr dia?apakah criteria sebenar yg membolehkan PERKESO membayar pampasan yg setimpal terhadap atan?atan bknnya nak duit tu sgt tp bila difikirkan balik mmg tak berbaloi sbb kos pembedahan saja RM18ribu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2008 10:06 AM | Show all posts

Reply #1 mamapea's post

Rasanya ini ada kaitan dengan perbezaan gaji antara atan dengan leman.Ini adalah kerana Faedah Hilangupaya Sementara yang dibayar adalah bersamaan dengan 80% dari gaji harian purata  pekerja. Faedah ini dibayar apabila pekerja tidak berupaya bekerja sekurang-kurangnya empat hari termasuk hari kemalangan. Faedah ini dibayar bagi setiap hari pekerja disahkan tidak boleh bekerja dan tidak dibayar untuk hari-hari di mana pekerja bekerja dalam tempoh cuti sakit tersebut.

Kadar caruman pekerja adalah berdasarkan kepada gaji pekerja iaitu termasuk upah, kerja lebih masa, komisen dan caj perkhidmatan, bayaran cuti tahun, sakit, bersalin, rehat, kelepasan am, elaun insentif, elaun shif makan, sara hidup, perumahan dan sebagainya. Semua pembayaran sama ada mengikut jam, harian, mingguan, bulanan, hasil kerja adalah dianggap gaji.

Sumber: PERKESO

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2008 10:11 AM | Show all posts
Walaubagaimanapun, sebaiknya dapatkan penjelasan lebih lanjut dengan pegawai2 Perkeso sendiri berhubung perkara ini.Mereka lebih arif tentang ini.Cuma yang anis tahu, caruman perkeso ini berbeza2 mengikut gaji.Kalau pegawai katakan gaji bulanannya ialah 3k, caruman bulanan keperkeso ialah dalam RM15-16.00, kalau despatch, katakan gaji kasar sebulan campur ot dan elaun, RM1k, carumannya mungkin dalam RM6-7 sebulan...jadi...dari situ kita dah nampak ada perbezaan...jadi pampasan yang diterima juga adalah berbeza.

Ini pada pendapat anis sahaja, kalau salah atau kurang tepat, mohon dibetulkan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2008 10:12 AM | Show all posts

Reply #2 AnisSuraya's post

ye ke mcm tu?gaji leman dan atan lbh kurang aje...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2008 10:13 AM | Show all posts

Reply #2 AnisSuraya's post

kalau mcm tu takpela...lgpun dlm perkara ni masih tak jelas...nanti saya bgtau atan pasal ni...anyway thanks a lot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2008 11:12 PM | Show all posts
hasbn pun tgh buat pampasan dr perkeso. baru nih dpt elaun harian....dia mc dlm 4 bulan lebih..sehari rsnya rm10..so dpt rm1k++...br2 nih ada interview utk pampasan hilang upaya plak..ini yg ikut gj tuh..yg hilang upaya kekal katanyer nak ngk after dr kuarkan besi dr kaki dulu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2008 07:32 PM | Show all posts
ni bukan nak ngata..tapi dalam banyak2 gorment sector..SOSCO ofis yang paling worse beri service dahle tepon nak tanye something dicampak mcm bola sampai line putus.. kalau staff buat claim jawapnye HR staff yang person tempat keja nak claimtu kena provide mcm2 benda kat SOCSO..setakat penyata gaji ampun lagi tapi kekadang diorang minta brg 8A +++ receipt bayaran..dahtu dari tahun staff start keje..yang herannyetu dia xde simpan rekodke..brg 8A tu memang diorang x simpan tapi setiap pekerja kan aada SOSCO ref... x boleh refer kat situke berape staff punye deduction..berape company bayar..staff socsoni pada pandangan I x buat keje makan gaji bute..kalau org buat claim..semua detail HR company tempat pekerjatu kena bagi diorang cume check aje..habis x paham tiap bulan company bayar socso  macama diaorang update...itu belum masuk bab nak kenakan faedah lewat bayar kat company coz kata company lewat bayar..bila company check xde bayar lewat..rupanye staff diorang update payment receivetu x betul..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2008 09:05 AM | Show all posts

Reply #7 mama.73's post

sebenarnya banyak kes kedengaran pasal servis socso  ini..sampai ada masuk tv lagi.Ingat dak kes seorang pekerja yang hilang upaya kekal...banyak sangat kerenah nak tuntut pampasan sampai makan 7 tahun tak settel2...kemudian isteri dia ngadu kat tv3, kuar kat tv3...kemudian socso cakap orang tu tak mai datang check kat dr panel socso...tapi bayangkanlah, orang itu sudah lumpuh satu badan, tak leh nak jalan, orang susah lak, camner nak pi ke sana sini...kemudian salahkan pekerja itu sebab tak follow prosedur socso...last2...bila tv3 masuk campur, bawak pesakit tu jumpa dr panel socso...buat itu ini...baru dapat pampasan dan sayangnya pesakit itu meninggal dunia sebelum mendapat pampasan tersebut...

Sebab itu sebaik2nya kita ni kena beli insurans sendiri...harap kat socso..ampeh jerr.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2008 10:13 AM | Show all posts
ahkak tawu kt mane yg membezekan leman ngan atan...

bezenyer: pakcik leman ialah CEO perkeso...pakcik atan plak pakgad perkeso...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2008 12:11 PM | Show all posts
actually atan tu husband aku...muka dia kebas sebelah lps xcident...mmg kecacatan kekal...tp mcm tak logik pulak socso byr 3ribu...nasib baik husband aku beli insurance (great eastern)...semua kos pembedahan (RM18ribu) insurance yg cover...kalau tak manala nak korek bnyk tu...ingatkan socso kasi bnykla jugak utk cover duit lain2...ni tidak...gaji aku kalau + ngan husband aku pun lg bnyk...husband aku tak mengharap duit tu sgt tp mmg hak kita kan sbb tiap2 bln kita buat caruman kat socso...ni mcm hampeh...dhla lembab...dh 6 bln still tak dpt duit tu lg...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2008 02:51 PM | Show all posts

Reply #10 mamapea's post

ari tuh hasben aku bengkek jugak..dah le accident kebetulannya after 2 minggu keje kat kampeni baru...actually ngk dlm penyata socso tuh mmg bayaran tuh dah dibuat utk bulan tuh tp derang nak jugak penyata gaji tuh..yg laki aku plak ntah mana hala dia ltk...kene tebalkan muka plak gi check kat kampeni lama..aku pun tensen gaks..apa kehal kemudahan nih nak claim mengalahkan nak claim insraunce plak...yg rm3k tuh pampasan utk kecacatan kekal or elaun harian tuh?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-4-2008 09:23 AM | Show all posts

Reply #11 honeybee1802's post

yg 3k tu kecacatan kekal...yg elaun harian dh dpt...adala dlm bbrp ratus je...masa tu suami aku mc sebulan...tu yg kitorg pelik...takkan 3k je...tak masuk akal...leman biras aku...dia cuma patah tulang muka je...dpt 25k...padahal gaji dia sama ngan gaji suami aku...tu yg kitorg tak puas hati...kot2 dia pakai org dlm...manala kita tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2008 10:47 AM | Show all posts
FAEDAH HILANGUPAYA SEMENTARA  

Pembayaran faedah ini bergantung kepada jumlah hari yang disahkan oleh doktor sebagai hari-hari di mana pekerja tidak berupaya bekerja sekurang-kurangnya empat hari termasuk hari kemalangan. Faedah akan dibayar sepanjang tempoh pekerja bercuti sakit. Bagaimanapun, faedah tidak akan dibayar pada hari-hari di mana pekerja bekerja dalam tempoh cuti sakit tersebut.

Kadar harian faedah yang akan dibayar ialah 80% dari gaji harian purata anggapan pekerja. Bagaimanapun sekiranya pekerja menerima gaji kurang dari RM10.00 sehari, faedah minimum akan dibayar pada kadar RM10.00 tersebut. Kadar maksimum yang boleh dibayar ialah RM78.67 sehari bagi pekerja yang bergaji melebihi RM2,900 sebulan.


FAEDAH HILANGUPAYA KEKAL

Seseorang pekerja yang telah disahkan oleh Jemaah Doktor atau Jemaah Doktor Rayuan sebagai mengalami hilangupaya kekal akibat bencana kerja layak mendapat faedah ini. Jika hilangupaya kekal itu ditaksirkan 100%, kadar harian bayaran faedah ialah bersamaan dengan 90% gaji harian purata anggapan tertakluk kepada kadar minimum RM10.00.

Seandainya hilangupaya kekal itu ditaksirkan tidak melebihi dari 20%, pekerja boleh memohon supaya faedah dibayar secara pukal atau sekaligus.

Bagaimanapun jika taksiran hilangupaya kekal itu melebihi 20%, pekerja akan diberi pilihan supaya bayaran 1/5 daripada kadar harian faedah tersebut dibayar secara pukal dan bakinya dibayar secara pencen bulanan sepanjang hayat.

Pekerja yang sedang menerima faedah hilangupaya kekal boleh meneruskan pekerjaannya.

Permohonan bertulis kepada Pejabat Tempatan PERKESO yang berkenaan untuk rujukan kepada Jemaah Doktor dengan menyertakan:

Laporan Perubatan (jika ada). Pekerja perlu mendapatkan laporan perubatan dari hospital yang telah memberikan rawatan kepadanya
Borang 10 (Borang tuntutan)
Borang Permohonan
Mengemukakan nombor dan salinan buku akaun bank pemohon bagi pembayaran terus ke akaun simpanan.
Kes akan dirujuk ke Jemaah Doktor untuk taksiran hilangupaya. Pekerja akan diberitahu taksiran tersebut serta jumlah bayaran faedah akan diterima. Sekiranya pekerja tidak berpuashati ke atas taksiran tersebut, pekerja boleh mengemukakan permohonan rayuan untuk ulangkaji di Jemaah Doktor Rayuan.

Anis rasa, sebaik2nya mamapea rujuk semula kes ini kepada socso sekiranya tidak berpuashati dengan bayaran balik yang diterima itu.Dalam kes pampasan atas setiap kemalangan dan jenis kecacatan kekal yang dihadapi, ia akan dibincangkan oleh mereka yang bertauliah dan dilantik sebagai panel oleh socso.Ada baiknya bawa semula fail ini kepada mereka agar siasatan lebih lanjut dapat dilakukan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-4-2008 11:04 AM | Show all posts

Reply #13 AnisSuraya's post

thanks anis...

mmg nak pg socso blk...yg suami aku tak puas hati sbb doktor jemaah tak tanya apa pun...check kecederaan dia pun tak...tggu dkt sejam jumpa doktor tak sampai 2 minit...
masa biras aku dulu doktor check detail..siap tanya skrg ni mcmana...apa perubahan slps xcident...tu yg unfair...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2008 09:58 AM | Show all posts

Reply #14 mamapea's post

dah pegi perkeso blom?semlm hasben dpt lagik pampasan hilang upaya sementara...utk claim hilang upaya kekal ada tulih dlm surat tuh kene buat dlm ms 12 bulan after kemalangan tuh..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2008 09:41 AM | Show all posts

Reply #15 honeybee1802's post

Alhamdulillah...setelah membuat rayuan...akhirnya doktor bagi pampasan sebanyak 12% (RM21,000)...masa pegi jumpa doktor rayuan doktor dapati mata suami aku sebelah rabun skit akibat kemalangan...muka dia sebelah tak balance...doktor rayuan kali ni baca semua report dgn teliti pasal kecederaan suami aku...kira berbaloi la...rezeki anak aku...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2008 09:43 AM | Show all posts
kwn suami aku xcident gak masa keje...dia putus jari telunjuk...dia baru dpt pampasan sbnyk RM26k...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 09:45 AM | Show all posts

Reply #16 mamapea's post

Alhamdulillah.....
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 11:52 AM | Show all posts
nak tanya la..pampasan tu berapa lama bole dpat ek
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2008 04:03 PM | Show all posts

Reply #19 iz_zu's post

haha susah nak jawab tu

tapi for sure x dpt dlm masa seminggu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 05:47 AM GMT+8 , Processed in 0.101694 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list