CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3937|Reply: 34

is it a good deal?

[Copy link]
Post time 19-2-2008 06:58 PM | Show all posts |Read mode
dear Experts!

i nak belikan pc for my lil sis yg kegunannyer di rumah untuk :-

1- belajar micorosoft office - word, excell etc
2- speedy internet access

itu tujuan paaaaaaaaaling utama nak beli pc for her. does below specification worth buy ker tak?

New Compaq Presario SR5250CF desktop for sale
-AMD Sampron 1.8Ghz, 256MB Ram, 80 GBB Harddisk, DVD-Rom, LAN & USB Port
Original Microsof Vista Starter Pack, 17" HP Flat Screen CRT Monitor, Compaq Mouse and keyboard, 90 days warranty from HP
-Price RM1000



need expert advice plis....thx a lot!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-2-2008 07:09 PM | Show all posts

Reply #1 tina^^'s post

ok dah tu tapi meha cadangkan kalau spec camtu baik guna XP kalau XP pun seelok2nya guna 512mb ram dan keatas
kalau nak guna Vista gak upgradekan ram tu sekurang2nya 1Gbram dan keatas,1gb tu reccomended specification

Cuba tanya boleh tak tukarkan Vista starter pack tu kepada XP Professional kalau takleh baru try mintak Home edition punya  kalau tak dapat juga tina just kena tambah ram jadi 1GB baru OK

kat mana tina nak beli ni?

[ Last edited by  mehacomp_91 at 19-2-2008 07:10 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 08:31 PM | Show all posts

Reply #1 tina^^'s post

harga dah okey, tapi kalau ikutkan zaman, specs tu dah agak uzur.
lagipun option untuk upgrade RAM tu... err... mahal le skrg ni.
ram tu if possible, upgrade la atleast total 512mb.
memang buleh run vista, tapi kena upgrade grafik kad. vista starter pack tu seolah akan "tenggelamkan" ram yg ada. nanti kalau run apa2 program, dah jadi berat, lambat sebab ram dah gi kat grafik kad.

tapi serius la, specs tu mmg okey untuk internet. aku punya sempron gak tapi 2500+ 1.7GHz,
kalau pandai overclock, buleh main game power2 sikit...

Rasanya kalau amik soket latest, DDR2 compatible, onboard grafik pun dah mampu run vista sebab buleh buat ram sharing to grafik kad.

tina buleh masuk sini : http://www.hardwarezone.com.my/priceguide/ dan klik link kedai dan akan dpt price list terkini dari kedai2 di lowyat. dari situ, boleh la compare.

anyway, pakej harga pc tu dpt dari mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 08:36 PM | Show all posts

Reply #1 tina^^'s post

setuju dgn meha... kalo br nak belaja2 guna xp jer n ram tmbh ke 512 ... murah jer skrg nih kalau nak upgrad... lagipun vista x stable lg... n terlalu br utk dia belaja.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 09:04 PM | Show all posts

Reply #4 sosimple's post

stuju la ngan aku sama






Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 09:07 PM | Show all posts

Reply #5 bzzts's post

meha sangat2 setuju ngan Bzzts

betul la tak memain mmg betul apa yang bzzts cakap tu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-2-2008 09:53 AM | Show all posts

Reply #4 sosimple's post

Vista dah stable, cuma problem dgn drivers; tak banyak manufacturer boleh buat drivers yg betul ngam dgn Vista.  PC saya kat rumah ni dah lama guna Vista; dah macam2 saya try tapi masih belum boleh kasi crash lagi...     Ada install Vista x64 gak tapi drivers lagi teruk nak dapat....

Teringat lak masa pegi launching Micro$oft software kat KLCC, masa dia buat demo kat stage; boom kena blue screen!  Dengan merah padam muka dia cakap "That's just to show you that it's a new version & thing that can go wrong, will go wrong..".   Hahahaa.... sempat dia cover gak tu.  Padahal semua tau, dia tengah buat demo pasal integration sesama Office components....  Tah le....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 10:02 AM | Show all posts

Reply #7 Cretin.Penguin's post

meha pernah crashkan vista
waktu install software photoshop rasanya  sebab pc slow

[ Last edited by  mehacomp_91 at 20-2-2008 10:07 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-2-2008 10:06 AM | Show all posts
thx a lot para expert!!

ada member kepada member nak jual (me tak kenal). member yg tolong member tue pon tak berapa arif sgt pasal pc pc nyer spec nie. and they are still in the unopen box. completely new set. masih 'dara' gitu....

so, in final say, korang rasa elok deal or no deal?? (ekekek mcm dlm rancangan 8tv tue pulak)..

untung beli atau tak ek???
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 10:12 AM | Show all posts

Reply #9 tina^^'s post

NO DEAL

yay meha menang sejuta ringgit

tak untung kalau beli sebab dunia sentiasa berubah
setiap hari ada je benda baru
so seeloknya amik yang lebih laju dari tu.
Tina duduk kat mana?
kalau kat KL try2 la gi lowyat lepas tu survey harga komp kat situ dulu
amik kertas2 harga diorang lepas tu tgk kat computer package
nanti update la kat sini specnya boleh kami tgk2kan
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 10:51 AM | Show all posts

Reply #10 mehacomp_91's post

betol tuh. mana logik beb, vista nak run kat pc yang ram cuma 256mb.
grafik kad pun mungkin macam integrated je.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 10:58 AM | Show all posts

Reply #11 bzzts's post

kalau dah intergrated kalau dalam vista dia akan amik 64mb(minimum)
so bayangkan 256 tolak ngan 64 jawapan dia berapa?
192mb
kalau 192 mb macammana nak jalan kalau contoh minimum requirement dia 256mb
jadi fikir2kanlah
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:31 PM | Show all posts

Reply #8 mehacomp_91's post

Tak aci le cam tu....  Itu bukan crash tu, itu Vista tengah heret kaki tempang dia...  

Yep, memang agreed.... not worth it!  Maybe biased sikit dgn Compaq ni, used to be good now turns south...  

BTW, kat sini ke?  i:  http://garagesale.fotopages.com/

Macam2 dia jual kat sini..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2008 01:50 PM | Show all posts
so, no deal   eh korunk???

ku ikot advice expert la gitu. sbb ada tanyer kawan pon kata, amd sempron tue mcm intell celeron...agak2 lembab la jugak...

so, oklah...ku ikot advice yg pakar...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2008 01:54 PM | Show all posts

Reply #10 mehacomp_91's post

meha,

me dkt kl jugak...

tp dlm condition jadik mak buyong tunggu ari nak bersalin nie, nak pegi low yatt tue mcm tak berapa seswai utk ibu mengandong seperti diri ini.

meha ada cadangan aper2 tak? any specification/requirement yg patut ku tgk utk 2 tujuan utama kat atas tue beli pc (utk speedy internet accesss + microsoft office ajek)

spec2 canggih lain cam nak wat movie maker ker, main game ker aper ker, tak perlu la kot (aaa, tp kalau yg boleh dpt main The SIms pon dah ok dah...hahahahha).

aper ek yg patot aku look for (the least requirement) utk 2 tujuan tue ajek....


thx uols, for early respond!
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:56 PM | Show all posts

Reply #14 tina^^'s post

betul tu macam celeron yang baru dan pentium 4 je sempron ni tapi lebih bagus dari celeron ngan pentium 4
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-2-2008 01:58 PM | Show all posts

Reply #13 Cretin.Penguin's post

ha ah...situ la tue.....

biasa bukak situ ek?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 02:03 PM | Show all posts

Reply #15 tina^^'s post

yang penting bajet
tgk bajet berapa la
tapi elok amik yang laju sikit supaya boleh digunakan untuk jangaka masa yang panjang
minta hubby yang tolong tengok2kan la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2008 02:08 PM | Show all posts

Reply #18 mehacomp_91's post

budget nak below 2k....the lesser the better....sbb requirement pon sket ajek...boleh dapat kot rasanyer

dulu time2 student tau ler benda2 gini...dah jadik mak orang.....luper sumer. kalau ingat pon, knowledge tue dah obsolete dgn zaman ini... ekekekeek
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 02:12 PM | Show all posts

Reply #19 tina^^'s post



boleh dapat tu dalam 1500 kebawah boleh
tapi kena cari sendri la kat loyat tu

erm kalau secara online meha kurang tahu cuba2 la tanya sesiapa yang ada kat sini

anyway anak yang keberapa tu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 12:12 AM GMT+8 , Processed in 0.102032 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list