CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4588|Reply: 19

WAYAR NETWORK

[Copy link]
Post time 10-11-2007 12:47 PM | Show all posts |Read mode
saya ada masalah ni... mcm ni.... saya ada beli cable network 4pair untuk connect network di rumah saya... tapi tak cukup. network itu dah okay dah... boleh berfungsi.. tapi wayar tak cukup. pastu saya beli lagi cable network 4pair juga tapi warna dia lain. masalahnya wayar yang baru tu takleh connect kat server dan semua client yang lain. apa masalahnya tu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2007 12:56 PM | Show all posts
mmm cube tgk pada connection n termination... betul ke terminate? n then kalau ada simple tester, gunalah... sbb kekadang u terminate cable tak sama at both end.. warna kat luar no hal.. cube tgk warna cables inside.. yg beli tambahan tu category sama tak dgn yg sebelumnye?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 12:57 PM | Show all posts
wayar sebelum ni category apa? kalau setakat pvc sheating color berbeza, no hal. cube tgk cable kat dlm.. termination to same color coded cable ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 01:02 PM | Show all posts
try kat cable tester...

maybe physical cable tak bape nak sempurna.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 01:04 PM | Show all posts
ko terbeli cross cable kerr... kalau terbeli cross cable, mmg takleh connect....
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 01:14 PM | Show all posts

Reply #5 mieza386's post

aha.. maybe jugak... kena cek balik
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 01:35 PM | Show all posts

Reply #1 geForceFX's post

cek sini kalu nk tau cable yg ko beli tu jenis straight atau crossed.
http://www.elrcastor.com/rj45.html

**crossed ni biasanya org guna untuk pc-to-pc noetworking tanpa guna network hub/switch.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2007 01:12 PM | Show all posts
Wayar yang first saya beli tak cukup jadi beli yang kedua (Berlainan warna dengan yang pertama). tapi tak dapat juga guna. Tak puas hati, saya beli lagi ketiga kali (Berlainan warna dengan kedua-dua wayar dahulu) Pun sama juga tak dapat.


Ni Gambar Wayar Pertama / Kedua / Ketiga




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-11-2007 01:16 PM | Show all posts
Susunan Warna yang saya gunakan dari hujung ke hujung :

Oren|Oren+Putih|Biru|Biru+Putih|Hijau|Hijau+Putih|Coklat|Coklat+Putih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2007 01:19 PM | Show all posts

Reply #3 LostSoul's post

mcm mana nak tau kategori cable ni? masa saya beli saya cakap kat tauke tu saya nak network cable. saya tengok cable yang saya beli tu sama ja. ada 4 warna.

[ Last edited by  geForceFX at 11-11-2007 01:33 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2007 06:42 PM | Show all posts

Reply #10 geForceFX's post

warna kabel tu berlainan pun takpe, tapi sambungan dia tu kena ikut syarat le. samada crossed atau straight. tu aje.
apa kata ko g aje kedai tu kata nak tukar kabel yg takleh guna tu, ko kata kabel tu rosak. then ko cek la ngan kedai tu samada kabel tu crossed atau straight.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2007 08:01 PM | Show all posts

Reply #10 geForceFX's post

cat. cable tu ada tertulis on the cable. cube tengok. gamba hang tak bape clear, aku takleh nak determine. tp tgk part terminate tu ok jek.. or masa crimp tu tak masuk betul2 dlm rj45 plug tu.. anyway, suruh je kedai tu test pakai cable tester.

btw, network cable ada 2 jenis skg yg org slalu guna: cat.5e n cat.6.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2007 09:54 PM | Show all posts

Reply #12 LostSoul's post

Apa beza CAT5 ngan CAT6 Cable ni? dua dua boleh masuk RJ-45 jumper ka? warna wayar kat dalam pun sama ke?...

Wayar Pertama :   AIVIP UTP CAT5.e 4PAIR 24AWG COMMUNICATIONCABLE CM EIA/TIA568B 01663M (OK)

Wayar Kedua   :    AIVIP UTP CAT5.e 4PAIR 24AWG COMMUNICATIONCABLE CM EIA/TIA568B 00230M (KO)

Wayar Ketiga   :    PROLINK UTP CAT5E CMX 4PR 24AWG FR/PVC 75C UL VERIFIED TIA/EIA-568-B.2 163M (KO)


Bila saya pasang wayar pertama Networking komputer tu okay. Boleh Sharing, ada internet connection dsb. Tapi bila tukar ngan wayar kedua dan tak dapat plak. Pastu baru-baru ni saya beli lagi wayar ketiga pun tak dapat juga. Takkan kedua-dua wayar yang baru saya beli tak leh masuk.

Saya tengok Serial yang tertulis kat wayar tu pun lebih kurang sama. Memang CAT5. Yang pastinya bukan masalah komputer atau Hub kan?

[ Last edited by  geForceFX at 11-11-2007 10:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2007 11:24 PM | Show all posts
semua cat.5e, so ok... aku rasa termination dia la... kekadang kalau crimp tak betulpun boleh takde signal.. hantar kat kedai yg ko beli tu balik n suruh dia bagi new one, yg tested working..

cat.5e-cat.6 ni beza dr segi bandwidth and component kat dlm tu. cat.6, less twisted, ada dieletric kat tgh2.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2007 07:13 PM | Show all posts

Terima Kasih!!

Terima kasih la korang semua kerana banyak membantu. Kali ni saya beli baru lagi kabel, tapi saya suruh check dulu dan  pastikan ia straight cable. Suruh dorang crimp kan pastu test samada boleh berfungsi atau tidak.

Lepas cek ok. pastu saya bawa balik dan pakai, dah boleh dah function. Terima kasih kat you all semua kerna banyak membantu.

Em satu lagi.. korang ada tau apa2 software tak berkenaan ngan server ngan client?

contoh Mcm MOLCyberCafe/Cybera/HandyCafe...

kalau korang tau software yang senang ntuk handle network pakai server ngan client boleh bagi tau??
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 10:38 PM | Show all posts
lain kali guna cable tester.. tak mahal 20 ringgit je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2007 01:14 PM | Show all posts

Reply #3 LostSoul's post

kerja asas pun tak tau..... tengok betul betul,,,,, mane server, maner client ape gateway yang nak dpakai................................
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2007 12:39 AM | Show all posts

Reply #16 slax's post

sorry tumpang tanye kat thread orang.. cabel tester yang 20 RM tue jual kat mane.. brand ape...sebab aku ada pakai cable tester tp pinjam org punye..ingat aku MINI PRO brand die tp rege die 230 RM..macam tk berbaloi jer kalau aku order satu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2007 02:59 PM | Show all posts

Reply #18 ibetech's post

kat lelong belambak bang...........
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2007 03:29 PM | Show all posts

Reply #19 cloud_hardcore's post

yea ke..nanti aku surf kat sane..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 10:38 PM GMT+8 , Processed in 0.106865 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list