CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: dealova77

Prasekolah

[Copy link]
Post time 24-12-2009 09:21 AM | Show all posts
anak aku umur 5 tahun 2010 ni
ingat nak masukkan ke pra sekolah
tp kebanyakan sekolah yg buat....sumenya dah penuh la
nampak gayanya kena masuk tadika private gakla...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-12-2009 05:48 PM | Show all posts
tempat ksall ni mmg ramai yg berpendapat kurang rm1000.. ibu2 kebanyakan surirumah husband sorang je keje... anak 4 5 orang semua sekolah....so.. ksall mmg tak layak... tapi pengasuh anak ksall suruh tipu.. sebab my husband keje sendiri... ksall je yg gaji tetap...

tapi husband cakap tak payah la... kita masih mampu nak bagi anak sekolah.. bagi la peluang kat orang yg tak mampu.. jgn kita ambik peluang depa...

bab sekolah ni... tengok anak pengasuh ksall tu.. mmg ok la... dia kata dia tak mampu nak hantar anak g tadika (tapi beli keta MYVI baru mampu plak)... 5 tahun pun tak g sekolah mana pun... 6 tahun tu la satu2 nya sekolah yg dia pegi.. tapi masuk darjah satu dia tak ketinggalan... boleh 3M macam org lain gak...  so.. ksall buat kesimpulan sekolah tu ok la... kalau anak ksall 6 tahun baru g sekolah.... tak tau la camna... anak orag lain 4 5 tahun dah start tadika....anak kita baru 6 thn nak start sekolah.... tak tau la apa nak jadi
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2009 09:51 PM | Show all posts
my son yg last tu ingat nak start tadika when he's 4 (this yer la tu!) tapi tak jadi sb pikir, kesian dia, kecik lagi, nak main2 lagi...so, next yer, aged 5 baru start tadika..nasib baik start bila dia umur 5 thn sb masa register ari tu, principal dia cakap, ada homework ari2, exam 4 times per yer..every time, parents kena dtg ambik report card..dalam hati pikir, kesiannya anak kecik aku tu...tapi my hubby insisted in getting him into that kindy...

sini tadika kemas sgt2 penuh sb i duk area kampung..mmg ramai org tak mampu nak masuk kindy yg private...biasanya, org mendatang je yg send private kindy ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2009 10:56 PM | Show all posts
ku rasa budak sgt sesuai di hantar ke sekolah start umur 5 thn la kan...
untuk yg formal la..kalau untuk main2..ada duit lebih bolehlah hantar awal

waaa..harap2 anakku seronoklah masuk pra sekolah tu kelak
ku pun tak sabar dah
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 03:46 PM | Show all posts
64# AmMiNafeesa

norsha send my son to nursery when he was young..dia ada org la bagi kelas jugak untuk kids aged 3 and above..he likes it so much..bukan sb suka belajar sgt, tapi sb dia leh cari best friends & sembang2 dgn dia org...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2009 08:04 PM | Show all posts
from my xperience plak

Pra Sekolah ada jugak dekat Maktab perguruan .. me hantar my girl dekat institut perguruan ilmu khas..dekat maktab pguruan teknik pun ada.. dia amik tak ramai la 1 kelas ajer..about 20 students.. ada yang age 5 dan 6 , if budak 5 tahun lain buku, if 6 tahun lain plak.. (depa tak amik ramai pasal senang nak tumpu secara induvidual).

Bahasa perantaraan BI tp cikgu akan translate ke BM jugak sesekali..tenaga pengajar biasanye lecturer kat situ yang memang dalam bidang pra sekolah, sometimes ada lecturer lain akan datang mengajar gak then kadang bakal2 cikgu datang sama join ajar muzik, sukan etc.

Bayaran - untuk permulaan RM120+.. then monthly none tp ikut sepakat parents bayar la RM20 untuk lelain aktiviti lawatan, birthday ke etc.. If ikutkan kemasukan depa utamakan yang low income la tp time anak aku ramai plak parents yang bekemampuan hantar situ..pasal tak ramai kot yang tau ada pra sekolah kat maktab..masa apply isi form, pengesahan etc then nanti dia panggil untuk parent bawak anak untuk diinterview untuk tgk anak kita di tahap mana..

Dari segi pemakanan plak ada jadual..not bad jugak la menu like spaghetti  la, sup, nasik ayam, nugget etc dan buahan tu wajib ada la..(reasonnye makan sedap pasal ikutkan untuk low income tak mampu nak makan mewah2 dan sedap) then same time parent kena bekalkan towel, berus gigi n selipar untuk aktiviti harian gosok gigi lepas makan.

Dari segi pembelajaran : depa punye method nih belajar sambil bermain..pasal kanak2 nih dia cepat ingat tru bermain..kira bukan saja2 main la..if tgk kelas dia memang colorful, byk toys, buku etc.. then cikgu dia akan identified skill budak tu like more to speech ke, arts etc..so they will train ur kids like story telling ke pidato ke. Dari segi homework hanya hujung minggu saja depa wat balik kerja..weekdays takder..semua kena settle kat sekolah then belajar harian aktiviti macam2 la including berkebun pun ada, train budak tu untuk jaga pokok sendiri sampai la dapat buah or sayur so budak2 tak sabar nak tgk tanaman masing2.. then dalam sebulan ada aktiviti bertemakan bermain air..(time my girl if ikutkan ada kelas swimming tp pej pendidikan KL tak luluskan..alasan tpt lain takder buat..hampeh!)

One more aku suka kat pra sekolah nih..depa selalu adakan discussion with parents..so kita leh tau development anak2.. frankly speaking masa age 5 my girl kinder biasa je tp since kat sini dalam masa 6 bulan dia dah lancar membaca ..cikgu akan ajar sorang2 budak cara membaca..then cikgu pun akan ajar kanak2 cara betul pegang pensil ke tulis huruf..dengar cam kelakar ajer apa susah pegang pensil tp sebenarnye ada cara, if tak kena cara kanak2 tense. pastu nanti cikgu akan kasi report card pasal budak2 apa kelebihan dan kelemahan so parent will alert la..

so sesapa cadang nak masuk pra sekolah selain option kat sekolah biasa try tanye kat maktab.. even dekat IPIK pun untuk tahun 2010 dah full..tak sempat nak advertise pun..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-12-2009 11:18 PM | Show all posts
66# lesung

sini pun ada pra sekolah kat maktab perguruan..even kat Uni pun ada..tapi tempat limited...anak2 lecturers je dah penuh quota tu!
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2009 11:02 AM | Show all posts
67# norsha

oh dekat U pun ada ye.. tp ok la..macam i dulupun tak tahu ada tp terjumpa banner kt maktab.. tp if pra sekolah dekat sekolah not sure la sukatan belajar camne kan. But my girl sangat suka nak g sekolah..even time nak balik pun mintak amik lambat pasal nak main dulu. Sedih kemain masa last day sekolah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 09:40 PM GMT+8 , Processed in 0.079066 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list