CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dealova77

Prasekolah

[Copy link]
Post time 3-8-2008 07:17 PM | Show all posts

Reply #39 teacher_shakira's post

thank kiu teacher atas info tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-8-2008 07:17 PM | Show all posts

Reply #40 HOTlips's post

same2.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2008 03:50 PM | Show all posts
Salam. Just nak bg tahu...
confirmed! pre skool utk parents yg berpendapatan < 1000.

Tadi dah gi tanya kat skool my sons. Nampaknya tadika anganku musnah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2008 04:41 PM | Show all posts

Reply #43 HOTlips's post

tau kat ne? aku tgk budak2 PRA sek aku tu masing2 kete bapak2 nye menjalar beso2. ikutkan kalo kat KL le pendapatan husband and wife tak de dah yang <1000 ni. gaji skit pun campur OT etc lebih gak 1000 cuma terlalu sedikit le yang betul2 kurang dari <1000.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 12:42 PM | Show all posts

Reply #44 teacher_shakira's post

teaher kat KL kan? Kat sana ada berapa kelas pra? Mungkin kelas byk so, ada kekosongan. Me dah tanya sekolah kat sini. Limited to 25 kids shj. Every yr penuh. Jadi pihak sekolah hanya ambil yg benar2 layak. ye lah, tak kan kita nak ambil peluang org lain kan? Zalim namanya. So, pihak sekolah kata, tunggu shj. Kalau ada rezeki adalah. Maknanya kalau kelas masih kosong dan dah x de yg layak dan memerlukan, baru sek akan pertimbangkan permohonan me.

So, me terima dan setuju dgn syarat ni. Those yg pergi juga walaupun x layak, jika anak mereka masuk juga sebab ada kekosongan, why not kan? TAPI jika disebabkan mereka, yg sepatutnya layak terabai, malang sekali. Menjawablah di sana!
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 12:51 PM | Show all posts
anak dara putu masuk prasekolah last year... umur 6 tahun..

ok je dia belajar.. enjoy.. byk guna cd rom..
cikgu pun okay..

kata cikgu kat situ.. kebykan cikgu2 pra-sekolah ada lah cikgu2 degree bukan cikgu2 spm biasa seperti di tadika2 swasta yg lain..
pasal kementerian nak ikut style uk yg develop cikgu2 degree dari peringkat pra-sekolah lagi...

anak aku dapat no.1.. kiranya best student pra-sekolah dia lah..
cikgu pun suka kat dia... pasal dia ringan tulang dan suka membaca..

better drp abg dia  masa masuk tadika kemas dulu.. mmg byk main ngan makan jek..

mmg ikut program sekolah.. cuma dia takde peperiksaan penggal la..
tah masa bila ujian pun tak tau.. tgk2 ada jek cikgu dia tulis pasal rekod2 depa..

ada rombongan melukis kalau ada anjuran dpd sekolah2 lain/dari kementerian

[ Last edited by  putubambu at 5-8-2008 12:52 PM ]
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-8-2008 12:55 PM | Show all posts
Originally posted by teacher_shakira at 3-8-2008 02:25 AM
kalo ada aktiviti sekolah, PRA wajib buat persembahan. budak2 skolah aku memang tunggu budak PRA wat persembahan, cute sangat..


betul....

tu lah yg anak aku paling suka sekali..

infact.. masa sambutan bulan kemerdekaan kat sekolah dia..
dia terpilih baca sajak kemerdekaan kat atas pentas..wakil dpd kelas pra dia..hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 12:57 PM | Show all posts
pra-sekolah mmg takde yuran bulanan cam tadika biasa..
cuma yuran awal tahun jek.. yg beli buku..baju segala..

tapi bila first meeting ngan ibu bapa.. ramai yg setuju utk byr RM10.00 sebulan.. (kat sekolah anak aku tu lah)..

duit collection tu utk buat jamuan makan2/jamuan birthday depa yg cikgu anjurkan 3 bulan sekali...
dan selebihnya.. utk cikgu beli ape2 brg keperluan yg tak cukup...

tak le wajib pun...tapi most of the parents mmg baik hati le..sanggup bayar..
untuk parti anak2 kita juga...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2008 01:14 PM | Show all posts

Reply #46 putubambu's post

putu, nak tanya ni. Ada syarat kemasukan dr income parents tak? Mcm mana boleh dpt? Byk kelas ke?

Mcm  best jek bunyi pre school.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 01:20 PM | Show all posts
Rasanya untuk bandar besar seperti di KL nak masuk ke pra sekolah agak sukar.
Contohnya macam jiran i ni dia bercadang nak hantar ke pra sekolah (berikutangan kekangan ekonomi).
Dia dah gi register tapi cara dia bagi tahu jawapan yang bakal diterima mungkin agak sukar untuk menempatkan anaknya ke pra sekolah kerana pihak sekolah akan datang ke rumah untuk buat penilaian dan lepas tu baru keputusan akan dibuat sama ada kanak-kanak itu layak atau tidak masuk pra sekolah.
Kelas cuma ada dua dan permohonan untuk masuk pula ramai.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 02:40 PM | Show all posts

Reply #49 HOTlips's post

yup..mmg ikut income parents..

tapi cam putu.. gaji putu berapa lah sangat.. pehtu.. tanggungan ramai.. hubby.. lepas jadi ex-sojar ni keje sendiri..so income tak tetap..

tapi dapat pulak..

mgkin sebab sepatutnya kelas tu 25 org student jek..
yg sekolah anak putu ni..tak sampai pun 25 org.. tu yg dapat tu..

sebab byk sekolah rendah yg lain.. nearby pun ada pra-sekolah gak.. tu yg berebut2 murid tu..

kalau tidak..putu nak masukkan dia sekali ngan abg dia kat sek. cochrane tu masa last year..abg dia tahun 1.. tapi pre-school kat situ dah penuh..tu yg masuk kat sekolah lain.. berhampiran..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 02:47 PM | Show all posts

Reply #51 putubambu's post

oic.... thanks a lot. Nampaknya me cuma mampu berharap org tak ramai jek lah...
Me beria2 nak masukkan my girl ke pre ni bukan apa.... my girl ni nak gi sekolah sebab ada abg dia. So, next yr abg dia darjah 1. Dia plak dah cakap siang2 kalau abg dia x de, dia x mo sekolah.

Plak tu dpt info kat sini mcm best jek. Tu yg buat teruja!

Sekarang ni pun, kalau si abg tak ke sekolah demam ke apa, dia yg sihat walafiat pun tak pergi. Tu lah gegirl aku tuh! Letih!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 03:09 PM | Show all posts
Originally posted by putubambu at 5-8-2008 12:51 PM
better drp abg dia  masa masuk tadika kemas dulu.. mmg byk main ngan makan jek..


..anak dara ku skrg ni pun kat tadika kemas..dari mula2 masuk sampailah ke hari ni,bila ku tanya,"adik belajar ape ari ni? jawabnya,"Abc"...esok,lusa tulat ituuuuu je la jawapannye..abccccc tak sudah2...dah nak habis tahun da ni...

tapi semua huruf,nombor,mengira sampai 50,kaler,shape,basic jawi dia dah tau..tu semua hasil ku ajar sendiri kat umah..
membaca x boleh lagi..still dlm proses...yg nni kena kesabaran skit..tgok atas mood dia..

hasil yg dia dpt dr sekolah..baca doa makan & ertinya skali..pastu nyanyi lagu2 yg biasa nyanyi kat sek tu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2008 03:14 PM | Show all posts

Reply #52 HOTlips's post

a'ah kak hot,teruja lak bila baca komen2 kat sini kan..kita tryla dulu isi borang..kalau dpt,alhamdulillah..rezeki ank2..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2008 04:34 PM | Show all posts
Originally posted by HOTlips at 5-8-2008 02:47 PM
oic.... thanks a lot. Nampaknya me cuma mampu berharap org tak ramai jek lah...
Me beria2 nak masukkan my girl ke pre ni bukan apa.... my girl ni nak gi sekolah sebab ada abg dia. So, next y ...


kena daftar cepat lips..

sekarang ni pun..pendaftaran dah dibuka..
kita tgk kat sekolah rendah anak kita haritu.. dia buka dari 1st -30 August jek rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2008 04:35 PM | Show all posts
Originally posted by sofiajane at 5-8-2008 03:09 PM


..anak dara ku skrg ni pun kat tadika kemas..dari mula2 masuk sampailah ke hari ni,bila ku tanya,"adik belajar ape ari ni? jawabnya,"Abc"...esok,lusa tulat ituuuuu je la jawapannye..abc ...


ha..ada le sikit2 cam anak jantan aku dulu

bila tanya belajar ape harini.. abc katanya.. esok tanya..abc lagi.. lusa tanya.. dia tukar pulak 123.. tulat tanya.. 123 lah..!!
ekekke.. dia dah bosan aku tanya hari2 kot...

yes! doa makan paling cepat depa dapat..hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2008 12:30 PM | Show all posts
aku hantar anak aku kat pra sekolah chinise medium n english (private)...

nanti sekolah rendah dan mengah pun sekolah chinise...dua-duanya private gak huhuhuh

aku nak anak aku kuasai bahasa mandrin n english llaaaaa

petang sekolah agama wajib..kalo tak gi tahulah mereka hahhahahhahahahhha

[ Last edited by  ratu_cinta at 8-8-2008 12:34 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 12:37 PM | Show all posts

Reply #55 putubambu's post

Yup! Memang bulan Aug ni dibuka utk pendaftaran. Hari tu kerani kat sekolah my sons tu kata, tunggu kami letak kain rentang. Dia suruh me daftar je nanti depa review. Kalau ada kosong dan rezeki me, adalah.

Jom sofea! Jom daftar!
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 01:42 PM | Show all posts

Reply #53 sofiajane's post

haha..anak aku sarah masa kat KEMAS abc pun x cekap sbb dia mcm x minat nk belajar kat situ..hari2 nangis xmo pi sekolah..

skrg kat pra ms pertengahan thn dia dah cekap membaca buku2 cerita dan menulis jawi. pergi sekolah pun bersemangat jer..dia kata sbb kelas pra tu cantik banget..uniform pun cantik

baru2 ni depa wat rombongan pi zoo tepen, sonok giler anak aku tu..xyah bayar apa2pun..mknan pun disediakan..cuma bwk duit poket je kot2 nak beli apa2.

skrg mmg dah boleh memohon, aku pun x amik lg borang..kena amik cepat2 mggu dpn sbb tempat mmg terhad.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:47 PM | Show all posts
kawan aku cikgu pra sekolah...
gajilah masyuk, kerja senang...
pagi2 makan makan minum minum ngan bebudak
peruntukan kerajaan bnyk tau kat pra sekolah...sokmo makan je...class party
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 10:58 PM GMT+8 , Processed in 0.066959 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list