CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 10356|Reply: 67

Prasekolah

[Copy link]
Post time 14-9-2007 10:05 AM | Show all posts |Read mode
Dah selak2 page belakang.. tapi tak jumpa lak.. ke terlepas pandang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-9-2007 10:09 AM | Show all posts
prasekolah ni ala2 TABIKA Kemas
balik pun cepat.. kasut sekolah tak payah pakai

yg lainnya.. bangunan dalam sekolah. then apa aktiviti sekolah, budak2 pra kena ikut jugak. e.g cam perhimpunan. So depa bercampur gaul ler ngn budak2 yg lebih besar

tapi rehat lain.. depa tak payah rebut2 makan kat kantin. cikgu masak dalam pra tu jugak then bagi makan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 10:15 AM | Show all posts
saya pun bercadang nak masukkan anak saya ke prasekolah. tapi kat pintu sekolah dan terbentang banner yang menyatakan di antara syarat2 nak daftar masuk ialah "hanya untuk keluarga yang kurang berkemampuan". terus cancel nak daftar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2007 10:20 AM | Show all posts
Originally posted by baju_merun at 14-9-2007 10:09 AM
prasekolah ni ala2 TABIKA Kemas
balik pun cepat.. kasut sekolah tak payah pakai

yg lainnya.. bangunan dalam sekolah. then apa aktiviti sekolah, budak2 pra kena ikut jugak. e.g cam perhimp ...


oohh gitu ye...

kasut sekolah tak yah pakai ? aiks.. best giler... hehe..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2007 10:27 AM | Show all posts
Originally posted by ibuina at 14-9-2007 10:15 AM
saya pun bercadang nak masukkan anak saya ke prasekolah. tapi kat pintu sekolah dan terbentang banner yang menyatakan di antara syarat2 nak daftar masuk ialah "hanya untuk keluarga yang kurang be ...


a'a.. mmg antara syaratnya hanya lah untuk keluarga berpendapatan kurang dari 2k.. mmg kitaorg tak layak sebenarnya...

cuma semalam sekolah tu telefon my hb (dia tgk rekod pendaftaran utk darjah 1 tu la) tanya nak ke hantar anak ke prasekolah.. sebab banyak kekosongan kat sekolah tu.. sebab dia bukak 2 kelas..

tu yang nak tanya pendapat kawan2 yang tahu tu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 10:34 AM | Show all posts
sorry..nak tanya..pra sekolah nie untuk anak-anak berumur berapa tahun?
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 14-9-2007 10:42 AM | Show all posts
Originally posted by Queen-nin at 14-9-2007 10:34 AM
sorry..nak tanya..pra sekolah nie untuk anak-anak berumur berapa tahun?


Queen..

prasekolah ni untuk anak2 umur 6 tahun..

biasanya time kita register utk kemasukkan darjah satu kita leh tanya sekali kelayakan masuk prasekolah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2007 11:10 AM | Show all posts

Reply #5 dealova77's post

ooo..yer ker..nak cuba daftarlah..pendaftaran kat sini sampai 30hb Sept...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-9-2007 11:11 AM | Show all posts
dealova77..u duduk area mana ek..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2007 11:50 AM | Show all posts
Originally posted by ibuina at 14-9-2007 11:11 AM
dealova77..u duduk area mana ek..?


ekceli saya kat penang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2007 05:38 PM | Show all posts
pra sekolah kat school anak mac kena pakai kasut sekolah. And they have their own uniform.

Memang mereka exposed to the environment of a real school. malah masuk pertandingan peringkat negeri and kebangsaan pun ada......

tapi walaupun sekolah anak mac mix all races, tapi pra sekolah 98% melayu.... so takde cakap omputih sangat la kut
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 11:16 AM | Show all posts
up sikit topic ni..

ada sesiapa hantar anak2 ke kementerian pra sekolah? nak tahu jugak perkembangan anak2 kat pra-sekolah ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 12:37 PM | Show all posts
anak u layak ke mac? ....

anak i tak layak dan sekolah sini

buku pun takde lagi....byk mak/ayyah tukat balik ke tadika biasa...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 12:37 PM | Show all posts
anak u layak ke mac? ....

anak i tak layak dan sekolah sini

buku pun takde lagi....byk mak/ayyah tukar balik ke tadika biasa...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 02:56 PM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 20-11-2007 12:37 PM
anak u layak ke mac? ....

anak i tak layak dan sekolah sini

buku pun takde lagi....byk mak/ayyah tukar balik ke tadika biasa...



Hehe..... tak layak tu satu hal.... mmg anak2 mac tak masuk pra sekolah pun....

my kids pergi kindy biasa jer...... bec i want the racial mix.....

since mac tahu whats going on kat pra sekolah di sekolah anak2 mac..... mac share ajerla.....

tapi selalunya budak yg gi pra sekolah,.... then bila masuk darjah 1 (at the same school) budak tu extra confident la.....
eksyen pun ada......
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 04:43 PM | Show all posts
prasekolah? anak aku masuk prasekolah dan 2008 ni menyusul sorg lagik masuk pra.

bdk2pra ni mmg kelasnya kat dlm sekolah kebangsaan gak. semua aktiviti dan perhimpunan sekolah tu derang kena ikut sekali. uniform ada 3. satu uniform prasekolah (sekolah anak blouse kaler kuning campur merah dan suar itam) baju sukan kaler pink, kuning ngan suar itam pastu hr jumaat kena pakai baju kurung kaler ijau terang. kasut sekolah wajib pakai setiap hai persekolahan. pehtu ada jahit nama lagik kat tetiap uniform tu.

yuran..rm80 setahun bayar ms pendaftaran aje. tiap2 bulan xyah bayo, free jer. buku tulis, buku latihan tambahan dan mcm2 buku lagi diberi percuma. pencil box, alat tulis, pencil colour pun diberi percuma tp seme tu x leh bwk balik umah.setiap pelajar diberi drawer utk simpan brg2 msg2. anak aku lenggang kangkung je pi sekolah. pagi sblm kelas bermula cikgu depa bagi minum susu ngan kismis atau apa2 yg ringan2 utk sarapan. kang kul 10.30 depa mkn yg berat2 sikit mcm mihun,mee atau ketiaw sup, goreng atau apa2 je ler. kdg2 mkn nasi ayam atau nasi tomato. aku tgk menunya best giler. anak aku balik cerita kat aku, cikgu kt boleh tambah 3x ajer.. suka tul dia mkn kat sekolah, kat umah jenuh paksa xmo makan.

pihak sekolah ada gak anjurkan sukan utk depa, lawatan sambil belajar dan baru2 ni majlis konvokesyen. semenya percuma. tgkkan perkembangan pembelajarannya agak memberangsangkan dan dia lebih confident dgn diri sendiri. cuti ni cikgu dia bg bawak balik seme buku2 latihan yg digunakan sepanjang tahun punyalah byk giler dah mcm budak darjah 6 plak.

sori..terpanjang plak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-11-2007 04:51 PM | Show all posts

Reply #2 baju_merun's post

chuupp!! prasekolah x mcm tadika KEMAS langsung! beza mcm langit dan bumi.

sistem pembelajaran depa mcm budak sekolah rendah tp depa xleh kuar bebas dr kelas tu. kul 7.30 pagi mesti dah ada dlm kelas pastu cikgu depa kunci pintu gril tu sampai kul 12 nak balik br leh kuar. makanpun dlm dewan makan kat dlm tu. depapun ada jadual waktu..ada kelas BM, BI, Ugama dan lain2 mcm bdk sekolah rendah gak. ada gak pertandingan nyanyian dan bercerita hingga peringkat negeri.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 05:03 PM | Show all posts
Originally posted by pinkish at 20-11-2007 04:51 PM
chuupp!! prasekolah x mcm tadika KEMAS langsung! beza mcm langit dan bumi.

sistem pembelajaran depa mcm budak sekolah rendah tp depa xleh kuar bebas dr kelas tu. kul 7.30 pagi mesti dah ada ...



agree
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 05:08 PM | Show all posts
nak share pasal prasekolah ni..
awal taun ni, sek cyberjaya ader bukak prasekolah ni. disbbkan murid tak ramai so dia bukak pd seme tak kire pendapatan parents tu kurg ke lebe ker dr sepatutnye, murid pn ader yg start dr umur 5 yrs. uniform ader setiap ari lain2 kaler uniform.. siap berkasut hitam. mmg nmpak kemas.
Pernah jgk hntar anak ke prasekolah ni awal taun ari tu... tp terpaksaaa keluarkan blk.. lepas 2-3 bln kt situ.. gara2 1 day sja nk test dia... buat spelling.. hancusss!! ejaan dlm malay pn hancuss.. actually sblm ni msa dia 5 yrs dia dah bole membaca english, malay and jawi pn.. mathnye calculation pn so far alhamdullilah.. start dr situ.. sya kuarkan anak dr prasekolah.. bkn nak kate prasekolah tu tak baik ke ape.. tp mungkin anak sya yg terlalu leka..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 05:33 PM | Show all posts
Originally posted by iqyniqaa at 20-11-2007 05:08 PM
nak share pasal prasekolah ni..
awal taun ni, sek cyberjaya ader bukak prasekolah ni. disbbkan murid tak ramai so dia bukak pd seme tak kire pendapatan parents tu kurg ke lebe ker dr sepatutnye, ...



or maybe depends whether sekolah (yg ada pra sekolah) itu yg ada masalah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-5-2024 08:30 PM GMT+8 , Processed in 1.023353 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list