CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 17-9-2010 05:29 PM | Show all posts
Reply 160# mr_base

sales man tu tersilap tgk mesin..yg RM2300 tu untuk model lama... model latest dia bagi RM 2500... ok la tu... hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 07:45 PM | Show all posts
Salam..
saya baru beli mesin basuh TL Toshiba..memang puas hati ....
Inverter punya...x ada lah bising pun...
ada ape2 info x pasal Toshiba Inverter nie...
baru guna n baru belajar..hehehhe
boleh kita kongsi2 ilmu..
trima kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2010 04:25 PM | Show all posts
Aku punya mesin basuh FL. umur dah 10 tahun (manufactured Feb, 2000). Dah beberapa kali 'rosak' tapi repair sendiri. Baru-baru ni buat pasal lagi. tak leh nak spin. jiran2 kata beli lain la... brg dah 10 tahun lagi mau simpan.
tapi alhamdulillah lepas servis sendiri, nyawanya bersambung lagi.. tapi tatau la berapa tawun lagi.

target nak beli electrolux combo ... sekitar rm2.7k
harganya mahal gak la. tapi kalau bole tahan lebih 10 tahun rasanya berbaloi gak beli. rasanya FL lagi lasak la. tak pernah pakai TL so tatau.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2010 04:09 PM | Show all posts
me pun vote for front loading.... i'm using electrolux.... now bila dah takder maid ni lagi la terasa berguna nya FL washing machine ni.. sbb baju keje yg ada beadworks seme ku sumbat masuk washing machine je... alhamdulillah... yg bead "lebat" pun takder rosak... tak masuk net pun.... vote for FL!
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 01:05 PM | Show all posts
Reply 161# midori_katana

bole pm saya kedai mana dapat harga murah tu. tq
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2010 12:16 AM | Show all posts
Saya pun dah beli.. ariston brand...

6.5kg.. FL  dlm 1.4k saje.. huhu jimat nie
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2010 01:36 PM | Show all posts
mesin basuh top loading ni berapa kg boleh masuk? Nak rembat masukkan comforter king size skali. Aku tension betul ngan TL Toshiba 9kg aku beli ni. Baru beli x sampai 3 tahun, awal tahun ni rosak dia x mau spin, aku panggil orang repair, dia x reti repair kut, jadi bunyi kuat lepas dia repair, aku pun malas nak panggil semula, tup-tap baru2 ni rosak xleh spin balik. Bila bukak pulsator dia kat bawah tgk2 skru dah patah separuh dalam drum , xleh korek keluar. Tension aku!!! Dulu aku pakai brand Panasonic 10 tahun boleh tahan!!!
FL load betul ke delicate wash boleh masukkan je? Even the ones with beads.. wow, macam menarik tu.. Harga mcmana? Aku nak pakai balik brand Panasonic le..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2010 03:06 AM | Show all posts
Reply 167# ummiaqeel

pelik gak mesin basuh leh kaput kalu usia baru 3 tawun. toshiba lagi tu. tak leh spinning langsung ke? isk isk isk
ke spinning tapi pakaian tak kering? ramai kata utk pakaian delicate, FL lagi sesuai. pakaian tak terpintal-pintal macam sebahgian TL.

saje je la nak tanya kak ummiaqeel, bole bagitau kekerapan basuhan dalam sehari or seminggu baper kali. harap kongsi ye? tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 11:32 AM | Show all posts
Mmg x putar lepas air masuk. Dah beli LG WD-CD1014S Washing machineSilver 10.5/5kg Washer/Dryer with 10 Year Inverter Direct Drive Motor Warranty. So far so good
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 11:33 AM | Show all posts
Basuh tiap2 hari sekali
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 02:09 PM | Show all posts
OOoo... langsung takleh spin. tapi dah jadi sejarah dah. selamat menggunakan mesin basuh LG!

mesin basuh FL aku pun tengah ada masalah ni. takleh basuh banyak. kalau banyak, dia macam beratttt je nak spin. kekadang langsung tak spin. kene bahagi dua time nak spin.

so projek lepas raya ni, nak baraikan FL tu utk sekian kalinya (tak ingat baper kali dah). nak tukar carbon brush dia. tanya ramai org, kalau dah tak spin, terus buang dan beli baru. tapi syak kuat sangat yg dia punya carbon brush dah 'habis'. yelah, FL 10 tahun sure carbon brush dah habis.

logiknya, motor yg menggunakan carbon brush ni, contohnya mesin drill, mesin grinder etc., akan haus carbon brushnya selepas tempoh tertentu (tgok kekerapan pakai). sbb tu kalau kita pegi kedai hardware, ada dijual carbon brush utk mesin2 handtools ni.

harga carbon brush utk mesin basuh ni tatau la. takk survey lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 11:35 AM | Show all posts
up balik topik ni...sb nk g beli WM ni..

nak tanya la..kalo FL mmg kena pakai sabun yg tertentu ye? sabun murahan mmg tak boleh atau tak digalakkan? hhee..

umah ada 5 org je... so sesuai ke pakai FL? baju tak banyak sgt nk basuh, walaupun 5 org sb tak selalu 5 org tu ada kat umah.  sblm ni pakai samsung TL,  tak ingat model ape.. hampeh sebab cepat rosak.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 03:08 PM | Show all posts
apa-apa brand sabun basuh bole. ikut citarasa la. semak pada sabun tu ada tak lambang FL. memang ada sabun tak dibuat utk FL. so check je kotak/bottle sabun tu ada utk FL or not.

tak kira la baper org pun. 20 org pun bole pakai FL ke TL ke. tapi paling penting pastikan muatan tak lebih setiap kali cucian. kalau lebih, banyak masalah kemudian hari. kalau WM utk 5kg, so jgn le letak santak sampai 6-7 kg.

maaf le, aku skeptikal dengan brand S****** dan L* ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 11:27 AM | Show all posts
nak tanya En. rizal...saya punya LG FL..baru jugak..baru 3 tahun...sekarang ni problem dia takleh nak rinse n buang air..kena buat manually by bukak penutup air kat depan tu.. saya rasa sebab pump dia rosak..belom panggi lagi technician LG unutk datang tgk..sekali panggi..charge RM90 ooo..belom masuk tukar barang ker apa..kalau u ada info pelase post here..tq..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 11:28 AM | Show all posts
nak tanya Encik rizal...saya punya LG FL..baru jugak..baru 3 tahun...sekarang ni problem dia takleh nak rinse n buang air..kena buat manually by bukak penutup air kat depan tu.. saya rasa sebab pump dia rosak..belom panggi lagi technician LG unutk datang tgk..sekali panggi..charge RM90 ooo..belom masuk tukar barang ker apa..kalau u ada info pelase post here..tq..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 03:28 PM | Show all posts
Reply 175# haruki_naoki

Puan Haruki (or Tuan), UGPM.
sorry tak reply dalam benang. sbb ada banyak soalan2 yg perlu puan jawab sblm saya beri pandangan saya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 05:20 PM | Show all posts
apa-apa brand sabun basuh bole. maaf le, aku skeptikal dengan brand S****** dan L* ni ...
RizalRE Post at 1-12-2010 15:08


sama ler kita... hehehee...bukan apa, sbb pengalaman sebelum ni.. itu yg serik tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2010 05:24 PM | Show all posts
sapa ade try sabun persil low sud yg jenis cecair utk FL ? ok tak? maksud aku tak banyak buih as cla ...
misy Post at 24-5-2010 10:00


saya guna persil low sud cecair.. so far ok.. cuma saya tak suka baki sabun masih ada dlm compartment sabun di mesin basuh walaupun dah abis cuci... so biasanya saya  letak sabun utk cucian pertama jer.. untuk cucian kedua tak perlu dah sbb masih ada baki sabun lagi... kalau guna yg serbuk..(max cleen) tak pulak jadi macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 10:00 AM | Show all posts
Reply 178# midori_katana


    ha ah betul memang ada baki sket sket...nak kata letak banyak , dah ikut sukatan dah...tapi memang takde buiih
sempat pakai 2 botol, pastu tukar Top liquid...sbb persil ni biasa la, takde bau, pastu kalau tak letak softener kain jadi keras kejung
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 03:24 AM | Show all posts
Bump balik..

skarang ni, gune TL Samsung 7.0kg yg Diamond Drum tu. Pakai belum cukup 2 tahun dah buat hal. Memang tension..sbb die buat hal dengan tak boleh spin hingga mengeluarkan bunyi bergegauu kuat gile. Dah repair, and pokcik repair tu ckp jgn overload. So, after lebih kurang 1 week gitu..die mula balik. Mule - mule tu, bunyi gegau slow dan sikit. Lepas tu makin lama, gegau mcm nak runtuh bunyinye. Ade la satu insiden tu, terbanjir dapur sbb gegaran yg amat kuat hingga tekeluar/tertolak saluran air.

So, in the end...my mom and dad decide utk beli baru je. So any cadangan x good w.m? Previously zaman dolu2 gune National and then LG. And this is the current yg nak kaput balik.

Oh yes, kami basuh baju hari2. 2 kali sehari. Adekah ini penyebab nyeh? Or sbb overload?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 10:36 PM GMT+8 , Processed in 0.218534 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list