CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 27-4-2008 12:21 AM | Show all posts
tenkiu semua for sharing tips...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2008 10:38 PM | Show all posts
pakai front loading electrolux dah masuk 7 tahun. Alhamdulillah tak ada apa2 masalah.yg best tu ada air panas so confident skit. sabut mmg pakai macam ayen cakap guna persil. tapi igt jgn isi penuh sgt nti disk drum dia cepat rosak. technician tu ckp la...
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2008 01:19 AM | Show all posts
Originally posted by wgd4082 at 25-4-2008 09:49 AM


Aku pakai LG FL 14kg/8kg dan so far....memang berbaloi. Berat nak mampus...almost 100kg.

Pasal dryer to, camni la....konsep asal dia ialah berat pakaian (dry weight) mestilah maksimum 8kg  ...



thank u for the explanation...bernas dan jelas...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2008 03:30 PM | Show all posts
Asalamualaikum semuer,

Kekurangan FRONT LOADING utk washing machine ialah......tak bley buat cara manual biler ayor tak ada.
Kalau TOP LOADING............bley gak tuang ayor dari ataih.!!!

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2008 10:26 AM | Show all posts
vote for front loading.

Ada pengalamn guna front, top loading - fully auto dan semi auto. kiranya dah penah guna sumer pesen nih. kat rumah skarang ada yg 2, top loading, semi auto and fully auto. tapi prefer front loading (insya allah ada pitis lebih byk nk amik satu).

front loading lagi jimat air, sabun. ada air panas lagi. tapi panjang skit aa masa basuh dia. tak padan kalu buh baju skit2, bole rosak baju.

top loading fully auto yg ada kat rumah, ada byk function, ok la. ada basuh biasa, blanket, soak, express, tub cleaning. senang keje kalu kain byk. campak je kain, taruk sabun, pastu tinggal la sampai bunyi beep!!! beep!!!! beep!!! siap. kalu beepbeepbeep tu ada error. tp terasa mcm pakai air byk le pulak

top loading semi auto jugak yg selalu dok guna sbnrnya. sampai pecah2 spinning cap (mana nk cari aa spare part ni). bole putar sesuka hati nk lama mana. tapi nk kene setia menunggu, kalu tak, sampai ke petang ler tak siap membasuh ekekek
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2008 10:51 AM | Show all posts
mozz guna FL LG 14/8 utk basuh baju, cadar comforter....baju x guna dryer....cuma jeans, seluar yg tebal, cadar and comforter je ..so far bill electric ok je....bsauh baju 2 hari sekali....kalau x dulu hari2 kena cuci...ooo penat nye

TL Pan 9KG guna utk kain buruk, alas kaki dan seangkatan dgn nyer....sayang nak basuh kat FL sbb kain2 byk lint pastu berminyak2....TL ade feature air mengalir masuk ke tub time rinse tu yg sesuai sgt nak basuh kain buruk nie....
ataupun..kalau basuh sikit dan nak cepat...mozz akan guna TL
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2008 10:42 AM | Show all posts
mesin basuh brand ape yg harga x lebih rm700..mesin basuh dah rosakla..nak repair x baloi lak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 08:10 AM | Show all posts

Nak beli brand apa, ek?

Up skit thread ni..
nak tanya, quiet urgently sebab malam ni nak gi beli dah..
Mesin basuhku baru rosak semalam, la ni baju bertimbun x terbasuh..
Nak tanya, jenama apa yang ok? My requirement, mesti boleh muat comforter king size, boleh buat gentle wash untuk basuh baju2 lembut cam baju kurung, baju sekolah, baju baby..
Rasanya front-load limited capacity, kan (dari baca2 kat thread ni), so top load seems to be a better choice.
La ni yang rosak Panasonic Home Dry Care 5.5 kg tu. Dah pakai dekat 10 tahun, tup2 semalam lak masaalah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:55 AM | Show all posts
aku pon ader soklan gak..cadang nak beli electrolux combo washer dryer..means 2 in 1 la..kira space saver la..bagus ker ahh mcm ni..mula2 ingat nk beli washer dryer asing2 then stack up dryer kat atas washer tu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 04:24 PM | Show all posts
SAYA SUKA FL SBB DULU DR MULA KAHWIN MMG HB DAH BELI STAIL FL......RASA BAJU SEMUA BERSIH JER...CUMA ITS TAKE TIME...LAMER ....SO PAKAI FL 8 THN GAK....NI DAH ROSAK SO TUKAR PD TL......CAM X BEST JER ..RASE CAM BAJU X BERSIH,,,,,,NAK BELI TL SEKARANG DAH MAHALLLLL.........
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2008 10:05 AM | Show all posts
Melati pun guna Electrolux FL gak... sejak beli tak pernah rosak. Boleh pilih nak guna air panas atau sejuk... tapi tak pernah guna air panas pun..

Memula dulu guna max clean, tengok iklan kat tv boleh jimat 4 x cucian, pas tu tukar persil sebab persil lagi wangi..

Bagusnya FL ni kat atas tu boleh letak barang jimat sikit space....tapi waktu mencuci memang lama la compare ngan TL..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2008 10:41 AM | Show all posts
wa tgh dok tunggu bilah WM TL wa tu nak kojol, leh tikar FL lak, errr tapi 1.5k lepas tak nak beli brand FL yg ok???
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 04:20 PM | Show all posts
dulu ada kwn kije r&d dept kat panasonic,
dia kata top loading lagi bagus sebenarnya dari front loading
tapi dah lupa la apa sebab2nya....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 03:11 PM | Show all posts
akak teringin nak beli front loading pulak tapi top loading akak kat rumah tu masih boleh guna walaupun dah senget benget..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 04:47 PM | Show all posts
sesaper yang pakai electrolux nyer FL kalau dia spin tu gegaran dia menakutkan tak? uhuhuh saya nyer kan kalau memula nak spin tu... kuat giller....
ker mmg mcm tu ek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 05:12 PM | Show all posts
cadang nak beli front loading masa pindah umah nti.. sbb kat bahagian atas nak letak iron pad.. jimat space..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 05:14 PM | Show all posts
Originally posted by slipargetah at 22-7-2008 04:20 PM
dulu ada kwn kije r&d dept kat panasonic,
dia kata top loading lagi bagus sebenarnya dari front loading
tapi dah lupa la apa sebab2nya....


top loading lagi tahan lama kot..? hehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 07:23 PM | Show all posts
kat umah mak saye penah pakai front loading, die kate baju bersih & tak berbulu...
tapi yang tak besnyer, time air pressure kurang, terpaksa la tunggu berjam2 nak tunggu air penuh...kalau top loading, leh je letak air sdiri2..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 10:45 PM | Show all posts
front loading nih sensitif sgt ler, dah pakai 4 tahun so far masalahnya..........maid kat umah nih dah 2x dah mematahkan knob kat pintu front loader tuh........ pastuh pernah 2x kena panggil org datang pomen sebab tersekat duit siling, langsung tak leh guna

masa pakai top loading, samsumg rm699 6kg tuh 7 tahun sekali masalah pon tak pernah kasi pening kepala..........tapi dah sedekah kat kazen yg sewa umah pas kawen...

[ Last edited by  alyssasarah at 23-12-2008 10:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2008 01:50 PM | Show all posts
my personal experience...dah pernah guna both FL and TL...
prefer FL cos cucian lebih bersih,
tapi disadvantage dia once dah start/on tak boleh nak tambah baju/kain yg tertinggal...'pintu' dah tak boleh bukak sampai dah siap...kena join next batch.
Kalo guna TL buleh aje campak mana2 yg tertinggal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:11 AM GMT+8 , Processed in 0.086168 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list