CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 13013|Reply: 66

300 sparta

[Copy link]
Post time 29-3-2007 09:39 AM | Show all posts |Read mode
ada tak sesiapa yang tahu sejarah pasal pahalawan sparta ni...
dan kisah pertempuran di thermophyle degn persian   (iranian laa)

aku tertarik lepas tengok movie 300.....
best movie tu...
2 kali aku nengok wayang..

ada sesiapa yg boleh share pasal sparta ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2007 10:10 AM | Show all posts
Originally posted by finding at 29-3-2007 08:39 AM
ada tak sesiapa yang tahu sejarah pasal pahalawan sparta ni...
dan kisah pertempuran di thermophyle degn persian   (iranian laa)

aku tertarik lepas tengok movie 300.....
best movie tu...
2  ...

Tengok   sini  ....

Battle_of_Thermopylae
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 11:13 AM | Show all posts
sparta ni dengar kata memang satu bangsa yg dilahirkan, dibesarkan untuk perang. kehidupan mereka adalah sebahagian dari perang. sparta ni memang hebat jika baca sejarah mereka. tapi kalah dalam satu pertempuran. aku tak ingat dia lawan ngan sapa. tu pun kalah sebab ada org mereka bocor rahsia pada pihak musuh bg tau strategi mereka.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2007 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by winamp05 at 29-3-2007 11:13 AM
sparta ni dengar kata memang satu bangsa yg dilahirkan, dibesarkan untuk perang. kehidupan mereka adalah sebahagian dari perang. sparta ni memang hebat jika baca sejarah mereka. tapi kalah dalam  ...


sebijik cam citer 300 tu laa.....
ko nengok citer tu ka...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 12:00 PM | Show all posts

Reply #3 winamp05's post

tuh citer yg 300 ler.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 04:51 PM | Show all posts
Originally posted by winamp05 at 29-3-2007 10:13 AM
sparta ni dengar kata memang satu bangsa yg dilahirkan, dibesarkan untuk perang. kehidupan mereka adalah sebahagian dari perang. sparta ni memang hebat jika baca sejarah mereka. tapi kalah dalam  ...

Sparta   ni  ..  bangsa  Yunani  yg    menerima   latihan   perang   sejak   kecil   lagi   .....    negara   Yunani   sentiasa  berperang   antara   satu   sama   lain  ......   teringat  masa   belajar  sejarah   tingkatan 4   dulu  ....      kalo  tak  silap   ....  mereka  dikalahkan   oleh  Athen   ....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-3-2007 05:02 PM | Show all posts
Spartan , Troy (Trojan).... lagi negara bandar yang aku ingat
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 05:14 PM | Show all posts

Reply #6 mahathirGX's post

Adakah possible bagi sebuah negara yang majoritinya civilian dan pendukung demokrasi (peace loving kononnya) mampu mengalahkan sebuah negara yang mengamalkan sistem pemerintahan ala militer dan bersifat totalitarian? Maksud saya bole kata dalam Sparta, takde istilah civilian, semua rakyat mereka adalah militer dan sentiasa bersiap sedia untuk perang bila2 mase.

Ingat tak dalam filem 300 tuh mase rombongan Leonidas bertembung dengan askar yunani dari negeri lain...die tanya ketua diorang ape kerja anak-anak buah kamu? Sorang jawab petani, sorang jawab tukang besi.

Tapi bila Leonidas tanya askar elit die ape keja diorang? Diorang semua jawab 'Perang!!!!!' gila gerun jumpe manusia2 camtuh...

[ Last edited by  rurouni_khairul at 29-3-2007 05:16 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2007 05:20 PM | Show all posts
Originally posted by rurouni_khairul at 29-3-2007 04:14 PM
Adakah possible bagi sebuah negara yang majoritinya civilian dan pendukung demokrasi (peace loving kononnya) mampu mengalahkan sebuah negara yang mengamalkan sistem pemerintahan ala militer dan b ...

Kemenangan   dalam  sebuah   peperangan    ..kekadang    bukan  bergantung   pada  kekuatan  fizikal      tetapi   kepintaran  minda   dan  strategi    ....
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 05:24 PM | Show all posts

Reply #9 mahathirGX's post

Mungkin juga..tapi Spartans bukan hanya dikenali oleh sebab kekuatan fizikal mereka semata-mata tapi juga diorang punye military tactics.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:02 PM | Show all posts
sudu pilih 313...
perang Badar al Qubra
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:08 PM | Show all posts
Originally posted by sudugarpu at 29-3-2007 08:02 PM
sudu pilih 313...
perang Badar al Qubra


Ya! satu lagi sejarah sedikit menang lawan ramai!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:35 PM | Show all posts
Originally posted by rurouni_khairul at 29-3-2007 07:08 PM


Ya! satu lagi sejarah sedikit menang lawan ramai!

The Battle of Red Cliff

Pun    peperangan   yg  menakjubkan     gak   ...jumlah   sedikit   kalahkan     yg  ramai   ...
Panglima   Zhou Yu   memimpin   pasukan tentera   Wu     berjumlah   50,000   org  mengalahkan   kerajaan  Wei   ...pimpinan Cao  Cao   berjumlah   lebih  kurang  1 juta   org  ...

Begitu   pertempuran   laut   Myeongnyang (1597)..   panglima  Korea  Yi Sun-shin dgn   13  kapal      menewaskan  200  kapal  tentera   laut   Jepun
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:37 PM | Show all posts

Reply #13 mahathirGX's post

Wah! menakjubkan...ape kata kita listkan kisah perang yang sama cam Perang Thermopyle nie ek?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 08:41 PM | Show all posts
Originally posted by rurouni_khairul at 29-3-2007 07:37 PM
Wah! menakjubkan...ape kata kita listkan kisah perang yang sama cam Perang Thermopyle nie ek?

Tentang    peperangan  ...jumlah sedikit    kalahkan  bilangan   tentera   yg  ramai    ni   ...banyak  berlaku  dlm    sejarah   China    ..kalo  try baca   kisah  tiga   negara   ....   begitu   kisah2  strategi  Sun Tzu  ...
saya  cukup    suka  watak  seperti   Zhuge Liang (Kong Ming)
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2007 09:25 PM | Show all posts
tentera sparta ni memang dr kecik diajar berperang.sejak bebi lagi hidop dan mati diorang diajar supaye berani n tak takut mati.

suke gak bace sejarah zaman2 ni.tp lg best citer perang badar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2007 09:36 PM | Show all posts
Originally posted by finding at 29-3-2007 11:47 AM


sebijik cam citer 300 tu laa.....
ko nengok citer tu ka...



aku tak pernah tengok citer tu, tapi aku terbaca dalam satu buku sejarah lama.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 04:44 PM | Show all posts
memang meremang tgk cerita 300 ni ...... bila leonidas bagi speech kat askar dia ......tonite we dine in hell.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 05:08 PM | Show all posts
sparta mmg terkenal dgn latihan tentera yg keras...sbbtula sampai skrag kalo org nak gambarkan betapa teruknya sesuatu latihan..mereka akan panggil spartan training..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2007 05:18 PM | Show all posts

Reply #13 mahathirGX's post

hehe cerita pasal three kingdoms ni teringat lak game ps2..Dynasty Warriors..aku penah main..mmg bagus game ni..sambil main sambil belajar history..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 05:53 AM GMT+8 , Processed in 0.079857 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list