CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 15634|Reply: 38

agensi pekerjaan mana yg ok dan tak ok...bincang

[Copy link]
Post time 8-9-2006 11:15 PM | Show all posts |Read mode
Ada banyak kan agensi mencari keje kat mesia ni kan..cam jobstreet,kelly services,adecco,bisness trend...dan banyak lg rasanye...

sapa2 ada pengalaman nak share kat sini...


mungkin tertipu ngan janji2 manis si tukang pencari keje ni atau pasal bayaran ke...atau sapa2 yg pernah dikenakan bayaran pasal tak ikut syarat ke....meh ler

* mod kalu dah ada thread ni sori la ye....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2006 11:21 PM | Show all posts

Reply #1 mirza5's post

so far agensi yg ko list kan tu ok rasanya...bayar mmg bayar...tp ade yg lambat sebab diorg kire duit gaji manually based on time sheet (kelly)

agensi yg tak ok selalunye mintak bayaran (biasanya 100++) seblom dpt keje
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2006 02:36 PM | Show all posts
kalu yg dah dapat keje melalui agensi tapi dia nak berenti , kena bayar ke..?sian member aku sorg ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 12:56 AM | Show all posts
aku percaya dgn jobstreet jer:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 02:13 AM | Show all posts

Reply #4 Salehasz's post

tak bole stick dgn 1 jer....kalo nak play safe try je peluang yg ade...jobstreet terlalu sengit competition dia...paling susah fresh grad...1 opening beratus ratus yg apply
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 02:15 AM | Show all posts
Originally posted by mirza5 at 9-9-2006 02:36 PM
kalu yg dah dapat keje melalui agensi tapi dia nak berenti , kena bayar ke..?sian member aku sorg ni


depend pada kontrak la...mcm aku tak kene
Reply

Use magic Report

Follow Us
goldilocks This user has been deleted
Post time 12-9-2006 10:16 AM | Show all posts
Macam agensi Bright prospect kat PJ, mase nak register ko kene sain agreement, kirenye kalau dah dpt keje, pastu kalau korang berenti kurang daripada 3 bulan, kene bayar kat diorang RM800, kalau lepas 3 blan takpe. Tapi service die freelah mcm adecco, kelly svc, manpower etc
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 10:59 AM | Show all posts
Semua agency yg korang sebutkan di atas ni seme Ucu dah pegi
register. Free registration. Bagus tak bagus, ntahlah. Ucu register
dari bulan 3 sampai skrg hampeh tak satu pun dari agency tu yg
call bagitau ada interview mana2. Sebelum tu kawan Ucu ada
bagitau yg agency2 ni tak boleh harap sgt, slow. lembap. Ucu ni
bangsa yg maybe ko lain aku lain kes.. so mana yg ada no. tel tu
Ucu call & dorang mintak submit CV thru email. Ada satu tu kat PJ,
near Jaya Supermarket - Ucu dah lupa nama agency tu.. dia
mintak Ucu personally jumpa. Time keje Ucu curik time pegi sana,
unfortunately itu pun sama gak dari bulan 3 sampai la ni satu call
pun takde. Kan dah penat kita nak ke sana.. :cry: Ingatnye betullah
dorang2 ni nak tolong kita, rupanya submit CV tinggal submit jelah..

Ucu pun ambiklah inisiatif sendiri tuk call agency2 yg dah Ucu
register ni, follow-up, malangnye dorang kata takde post yg sesuai
tuk Ucu. Alahai.. post yg Ucu mintak tu bukanlah post Perdana
Menteri ke hape ke..

Bila tengok newspaper jumpalah nama agency ni siap dgn vacant
post, siap gaji lagi, siap location lagi.. seme tu ada dlm spec yg
Ucu nak.. so what when wrong??? Ada satu tu.. nama agency tu
nama dia sebijik nama buah2an (korang cari lah sendiri) terang2
cakap.. that company yg post that vacancy nak kan non muslim..
So??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


goldilocks This user has been deleted
Post time 12-9-2006 11:23 AM | Show all posts
Kadang2 ia bergantung kepada consultant yang u jumpe mase interview tu. Kalau die jenis yg agresif, u boleh dapat keje dgn cepat. Ini pengalaman saye dululah mase register ngan adecco, lepas tu u selalulah follow up dgn consultant yg same, ckplah yg u ni urgently need a job, diorang akan cari cepatlah. U cubalah ckp mcm tu, mane tau nanti die carikan keje utk u dgn cepat.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:20 PM | Show all posts
Mungkin juga consultant tu yg slow.. yg agency tu hire org slow tu
ke halnye.. 10 agency Ucu pegi.. 10-10 tu cakap no post yg sesuai.
Ucu pun paham kerana gaji Ucu sendiri dah tinggi & preferred location
tu yg buat susah. Tapi susah tahap mana Ucu tak tahu lah sbb bila
Ucu check semula dorang lebih dulukan yg non muslim.
Reply

Use magic Report

goldilocks This user has been deleted
Post time 14-9-2006 09:21 AM | Show all posts
kalau mcm tu tak adillah bg orang muslim/bumiputera
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2006 03:24 PM | Show all posts
Originally posted by goldilocks at 14-9-2006 09:21 AM
kalau mcm tu tak adillah bg orang muslim/bumiputera


Mmg tak adil. Bright Prospect terang2 cakap, company yg cari
staff tu kalu boleh nak non muslim. Dia kata sbb boss tu non muslim
so kalu boleh nak sama kaum.

Ada satu company tu pun terang2 cakap, dorang preffered
non muslim, masa 1st interview tak cakap apa2, tapi bila dtg for
2nd interview tak sampai seminit dia dah suruh balik sbb dia kata
dia mau non muslim dgn alasan pekerja2 dia fasih cakap bahasa
ibunda je. Kalu dia ambik org cam kita ni bekerja dia takut wrong
communication lah gitu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2006 07:01 PM | Show all posts
kesian gak dengar citer ucu ni....kerenah birokrasi ada dimana2...

mula la terpikir 10-20  tahun akan dtg malaysia hanya tinggal nama je ke..? eeee...nauzubillahi min zalik
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2006 05:45 PM | Show all posts
chrisjac ok.......
Reply

Use magic Report

goldilocks This user has been deleted
Post time 20-9-2006 09:52 AM | Show all posts
Kat mane ofis Chrisjac ni?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 01:59 PM | Show all posts
pernah daftar dgn Kelly..2 kali datang..dah dekat setahun takde panggil2 pun..
Yang paling ok jobstreet le.. hari2 hari ada keje kosong
tapi i prefer email direct ke co yg nak cari pekerja  tuh & tak apply trough jobstreet..
alhamdulillah..baru dapat keje baru..hopefully ok
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2006 05:42 PM | Show all posts
chrisjac kat damansara intan.............aku dapat kerja nie pun dari dia...........3 ari pergi interview 4 tempat............company besar besar plak tue.....sekalik dapat offer 2 kerja kat tempat best....satu advertising international O & G......last last aku pilih yg mana lagik untung......satu tips...kau bantai jek cakap omputih.....kalau fluently bagus ahhhhhh.....potensi lebih cerah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2006 09:48 AM | Show all posts
Asalnye mmg Ucu apply thru Jobstreet. Dlm sehari tu adalah 2-3 email yg dorang
hantar. Kalo yg sesuai ngan kita dia highlightkan ** . Frust tu kadang even dah
highlight pun bila kita bukak ada ayat "preferred chinese" "mandarin speaking only"
atau ayat2 yg lebih kurang sama bunyinye. Tu satu hal..hal yg lain pulak, post yg
tahap2 junior pun submit kat Ucu padahal Ucu dah berbelas tahun keje. Ntah dorang
ni paham ke tak tak tahulah. Other alternative tu yg Ucu applu thru agency.. dari
bulan 3 sampai nak hujung bulan 9 ni.. takde satu pun interview dtg dari mereka.
Sib baik Ucu sendiri bukan jual anggur, so tunggu jelah kat company skrg ni..

Agency2 ni, nak kata slow sgt pun tak lah.. (walaupun ada benarnye) it just maybe
bagi org semacam Ucu ni yg dorang PIKIR susah skit requirementnye.. Rezeki
masing2lah.. kalo sapa yg dpt feedback cepat, baguslah, kalo tak usaha lagi sampai
habis satu malaya ni korang register sambil2 tu rajinlah tengok paper The Star hari
Sabtu. Insya-Allah ada yg berkenan & sesuai ngan jiwa korang.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 09:21 AM | Show all posts
I think tiba masanya orang MELAYU kita bukak recruitment agency yg besar2 macam diaorang.

Sesapa ada sedara yg banyak duit, cuba bisik2 sket kat sedara2 korang soh bukak Recruitment agency yg wholly owned by BUMIPUTERA.

Mungkin bole kurangkan masalah diskriminasi camni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 10:07 AM | Show all posts
good idea aldrin......
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 03:20 PM GMT+8 , Processed in 0.059559 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list