CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 26984|Reply: 42

STUDY ABROAD

  [Copy link]
Post time 18-8-2006 03:46 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum and hi

saya plan 2 study kat holland and wonder if any of u here cud gimme some info
on life there as a student.. i oso wanna know is it easy for me to do part time job
how's the people and our security there..
well.. if it's not holland then u oso can gimme info about uk or germany or other place u think would be interesting
am thinking to study in engineering-> water engineering
thanks

nota: tak tau nak letak kat bod mana ekceli

[ Last edited by  lin_okinawa at 9-5-2007 09:59 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2006 11:20 PM | Show all posts
Originally posted by tom_tombak at 18-8-2006 03:46 PM
assalamualaikum and hi

saya plan 2 study kat holland and wonder if any of u here cud gimme some info
on life there as a student.. i oso wanna know is it easy for me to do part time  ...



water engineering?besh nye
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 01:51 AM | Show all posts
saya plan 2 study kat holland and wonder if any of u here cud gimme some info
on life there as a student.. i oso wanna know is it easy for me to do part time job
how's the people and our security there..
well.. if it's not holland then u oso can gimme info about uk or germany or other place u think would be interesting
am thinking to study in engineering-> water engineering
thanks


ni aku bagi gambaran study di UK..aku tak tau la negara m\lain macam mane..tapi semua european country same je kot..i mean interms of cuaca and culture they may have a lil bit similarity..but of kos the languages they talk and write are definitely and completely different..life as a student??to me..study in UK or maybe in Holland..tak banyak susah...classes tak banyak..macam aku..clases cume less than 15 hours a week and then u can think of getting part job there...TAPi kene ingat..u need to do alotof independent work..kalau tak..kite hanyut...

pasal maknan..kat uk..tak susah..ko gi la mane seruk pun..mesti ade halal outlet..esp paki's fast food restaurant..tak susah..maknanan di uk meang murah compared to transport..aku rase holland pun same kot..abotu epople..so far..british are nice,friendly tak susah carik kawan but kene pandai carik kawan...omputih tu je kebaikan die..dorang senang bergaul...pasal security..european copuntry memang terkenal sebagai sebuah benua yang aman..sebab banyak negara yang paling aman untuk diduduki disane...dan holand termasuk negara tu...kalau dah aman tu..mesti salah satu faktor adalah sebab tahap security yang tinggi..tak yah takut..semua akan terbela..even we are foreigners..dorang akan treat us equally.kalau ade cacat cela tu mesti la biase kan..but so far everything semua yang terbaik di sini..

water engeneering memang menarik kos ni..harap dapat capai cite2..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2006 11:58 PM | Show all posts
kalo ko ade senior, lagi senang hidup ko...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2006 02:27 AM | Show all posts

Reply #1 tom_tombak's post

germany laa....
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2006 01:43 AM | Show all posts
Originally posted by tom_tombak at 18-8-2006 03:46 PM
assalamualaikum and hi

saya plan 2 study kat holland and wonder if any of u here cud gimme some info
on life there as a student.. i oso wanna know is it easy for me to do part time  ...


kat holland banyak restaurant indon.. so jgn risau pasai makan.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-8-2006 10:48 PM | Show all posts
aku maybe pergi UK!
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2006 12:56 AM | Show all posts
saya akan g uk mid sept ni..buat mechi...takleh nak sharei la sebab belum g lagi..Tapi,klau tengokkan senior kat sana tu,hidup diorang macam leisure gak la...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2006 03:14 AM | Show all posts
Umm... Holland tu Netherlands, kan? Bukan ke tempat tu tempat dadah dibuat? Tak ingat dadah jenis ape..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 09:20 AM | Show all posts
ctnur kat hollan ke dulu??

ada sesapa dr russia atau portugal ker?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 12:47 PM | Show all posts
tak tau ape2 psl holland.. tapi rasenye kat germany , tuition fees free.. text book pun free..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 09:59 PM | Show all posts
aku ada kawan kat rotherdam

ramai indon kot kat sane tapi makanan halal ok jerks

kalau tak silap tution fees free ... tapi lelain kene bayar ...

sebelum pegi better cari contact dulu

uk ...mmm depends on individual ..tapi ramai gaks yg dah tersasar dari objective asal masa datang ..ramai yg keje kumpul duit n beli kete dari concentrate dptkan phd
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2006 09:11 AM | Show all posts

study luar negara

by next year aku dah nak abih dah aku punyer study kat local university
so aku plan nak study kat oversea plak nak sambung master
nak tengok2 tempat org camner plak.hehehe
tapi kalo nak sapot sendiri mmg tak mampu la
aku nih bukan la kaya sangat
so korang tau tak mana2 agensi or whatsoever yang bagi scholarship untuk buat master kat oversea
aku ader try2 tgk british high commision skit2
lagi satu...ader ker maner2 pinjaman yang bleh dibuat utuk fresh graduate sambung master oversea
aku environmental engineering student so ingat nak further study dalam bidang nih gak
thanx in advanced
:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 01:59 AM | Show all posts

Reply #1 naktanya's post

kalo ko further study kat U.K , haku nak kirim jersey M.U :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 05:31 AM | Show all posts
Originally posted by epitome at 4-10-2006 01:59 AM
kalo ko further study kat U.K , haku nak kirim jersey M.U :bgrin:


haper punyer reply la ko bg nie tome......:lol
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 12:17 AM | Show all posts
Just nak kongsi info...kalau jpa ,mara tu biasa la kan..Saya ada kawan kat sini yang ada dua penajaan,jpa taja yuran blaja n syarikat engineering taja benda2 lain...so,maybe boleh cari penajaan syarikat macam ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2006 12:34 AM | Show all posts
apa pendapat saya selepas 3 minggu kat uni uk...first,sistem pembelajaran diorang agak teratur,tutorial,class,department,lab n lecture paper...semua under pengurusan yang bagi saya bagus...then,diorang ada service untuk student which is for me one of the unique parts in uni...pasal weather,memang unpredictable..kadang2 pagi cerah,petang hujan tetiba je...dari bilik nampak matahari cahaya ,tapi bila kuar sejuk sesangat....for food lak,senang nak dapat...senang cari yang for vegetarians n takde alkohol..memang terfikir nak keje,tapi untuk cari pengalaman not utk cari duit.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2006 01:23 PM | Show all posts
australia....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2006 01:59 AM | Show all posts
mintak under KPT.. tapi bile balik nnt kene jadik lecturer la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2006 09:31 AM | Show all posts
haat... firstly.. ko apply jadi tutor kat mana2 Uni.. aku pun based engineering.. baru abis stadi degree ari tu.. then in plan gak nak futher stadi... now.. kije sementara,, tgh apply tutor.. kalau dpt aku ingat nak smbung kat luar.. maybe uk.. kalau dah jadi tutor.. fully sapot... kalau tak dpt jd tuto t aku smbung master kat dlm je.. hihih...

actually depends on bidang apa ko nak uat... tgk bidang apa. sebab tak sume bidang bagus kat sume U or negara... u bidang apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 06:13 AM GMT+8 , Processed in 0.057540 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list