CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8670|Reply: 34

Volcano Di Indonesia: update - gunung berapi semeru meletus!!

[Copy link]
Post time 8-8-2006 10:30 PM | Show all posts |Read mode
Gunung berapi Mayon di ambang meletus

MANILA 7 Ogos
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2006 10:34 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by dexa at 8-8-2006 10:30 PM
Gunung berapi Mayon di ambang meletus

MANILA 7 Ogos
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2006 10:36 PM | Show all posts

Reply #2 rudz's post

harap2 -- tak ada orang yang nak tangkap
gambar dekat2 -- nanti tak sempat lari..

hari tu tengok national geographic
reporter ni lari2 bawak camera - KAKI dah panas
walau pakai kasut  and walau larva tu macam
4 miles away....   that hot, eh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2006 10:45 PM | Show all posts
Originally posted by dexa at 8-8-2006 10:36 PM
harap2 -- tak ada orang yang nak tangkap
gambar dekat2 -- nanti tak sempat lari..

hari tu tengok national geographic
reporter ni lari2 bawak camera - KAKI dah panas
walau pakai kasut  and wal ...


Mayon brapa tinggi dia yekkk... teman rasa 800m = 2400 kaki + katalah plg tinggi pun teman rasa dlm. 20,000 kaki...
kapal terobang still boleh fly atas Mayon tu... ambik gambor dari atas la... baru reaaaal
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-8-2006 07:49 AM | Show all posts
Gunung Mayon: 4,000 lagi penduduk pindah

LEGASPI 9 Ogos ? Hampir 4,000 penduduk yang menetap di zon bahaya gunung berapi Mayon, meninggalkan kediaman masing-masing dengan bantuan para penyelamat, hari ini.

Menurut majlis penyelaras bencana alam wilayah berkata, seramai 39,278 orang dari kawasan sekitar gunung tersebut berjaya dipindahkan dengan kerjasama pihak tentera dan kerajaan tempatan.

Agensi penyelamat terpaksa menjadikan sekolah-sekolah sebagai pusat perlindungan sementara untuk para penduduk terbabit.

Datuk Bandar Legaspi, Noel Rosal berkata, buat masa ini bekalan makanan tidak menjadi masalah tetapi merayu bantuan kerajaan untuk mengadakan operasi menyelamat.

? AFP
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2006 06:52 AM | Show all posts
Gunung berapi Mayon dijangka hasil letusan baru

LEGAZPI: Letusan sisa gas, batu dan debu yang masih baru ditemui di kaki gunung berapi Mayon dan ahli sains semalam memberi amaran, lebih banyak lahar bahaya dimuntahkan.

Asap tebal yang meliputi Mayon lenyap seketika dan ia membayangkan ada sisa baru di tebing timur dan timur laut puncak gunung itu, kata Institut Kajian Gunung Berapi dan Seismik semalam.

?i jangka akan berlaku lebih banyak letusan dari kawah gunung berapi itu dan ia akan menyebabkan lahar bahaya mengalir daripadanya,? kata kenyataan institut itu merujuk kepada gas, debu dan sisa lain.

Lahar yang keluar dari kawah Mayon sudah memusnahkan sejumlah ladang dan mengubah bentuk tebing di dua kampung, kata pakar gunung berapi, Ed Laguerta.

Kira-kira 50 hektar ladang musnah akibat lahar itu yang sudah mengalir sehingga 6.7 kilometer sejak 14 Julai lalu, kata Laguerta.

Kelmarin, alat pengukur di institut itu mencatatkan empat letusan debu kecil, 24 gegaran gunung berapi dan 330 gegaran selepas gempa gunung berapi.

?etusan, gempa gunung berapi, muntahan lahar dan paras pancutan gas yang tinggi membayangkan Mayon semakin bahaya,? menurut pekeliling yang dikeluarkan institut itu.

Hampir 44,000 penduduk sudah dipindahkan dari 32 kampung berhampiran dengan gunung berapi itu, kata pegawai.

Mayon yang popular di kalangan pelancong, adalah salah satu daripada 22 gunung berapi aktif di Filipina. Letupan paling dahsyat gunung itu adalah pada 1814 yang mengorbankan lebih 1,200 orang. ? AP
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-8-2006 10:22 AM | Show all posts
Antara volcanoes yg dikesan aktif (masih ada berpuluh lagi yg tidak dimasukkan)



gambar anak krakatau pada tahun 1999

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2007 09:08 PM | Show all posts

Gunung Berapa di Sulawesi Dah Keluar Asap 1500 m -

Gunung berapi di Pulau Sulawesi keluar asap setinggi 1,500 meter
25-10-2007

MANADO: Gunung berapi Soputan di utara Pulau Sulawesi hari ini mengeluarkan asap dan debu panas setinggi 1,500 meter ke udara dengan memaksa ratusan penduduk di kawasan sekitar terpaksa dipindahkan.

Menurut seorang pegawai dari pos kawalan, yang hanya di kenali sebagai Fandi, debu dan asap mula meletus keluar daripada gunung berapi itu pada kirakira pukul 9 pagi tadi berikutan peningkatan aktiviti sejak awal pagi.

"Sejumlah 44 gegaran dicatatkan mulai pukul 1 hingga 6 pagi tadi," katanya seperti dipetik oleh agensi berita Antara.

Sementara itu, seorang jurucakap pentadbiran daerah Minihasa berkata penduduk di kampungkampung yang diselimuti debu di bahagian tenggara daerah itu diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga.

"Kerajaan akan memantau pengeluaran debu dan jika ada tanda peningkatan aktiviti gunung berapi itu maka kami akan memindahkan penduduk-penduduk yang terjejas," katanya sambil menjelaskan topeng muka akan diedarkan kepada mereka yang terbabit.

Kawasankawasan yang terbabit adalah termasuk Maliku, Kotamenara, Ritey dan Kilometer Tiga di daerah tersebut. Kali terakhir gunung berapi Soputan setinggi 1,783 meter itu meletus keluar debu dan batu ialah pada pertengahan Ogos lepas

----------------------------------------------------------------------------------

scary really -- lava dia bukan sikit2 punya panas -- cepat pulak merebak
kalau meletus --- harap orang2 kampung sekitar pindah lah...

gunung ni dah lama dormant -- tapi bergolak kat dalam tu since last year
rasanya - ada tengok kat national geographic --
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2007 09:12 PM | Show all posts
padan muke!
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 09:27 PM | Show all posts
memang scary.. aritu tengok tv indon dorang buat footage pasal gunung berapi ni..memang ramai yang tak nak pindah.. last mase gunugn berapi tu meletup ramai yang mati kan..

tka tau la kenape ramai tak nak pindah..maybe dorang ingat kalau bende tu meletup..dorang boleh lari kot
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 10:00 PM | Show all posts

Reply #2 nik2121's post

kejadian tuhan, mana buleh kata gitu kat mereka. Berada dlm lingkaran api pasifik bukan mudah untuk menghadapinya. Bertuah sebenarnya kita kat mesia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 10:03 PM | Show all posts

Reply #3 sayang_mulut's post

ayam itik dlm reban, lembu kat padang, kerbau kat bendang, tak sampai hati nak tgglkan. Tu yg buat taknak pindah kot.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 10:09 PM | Show all posts

Reply #5 hunt_fear's post

memang betul..tu la dorang berpendapat.. ade tanam sayur bagai.. kesian pulak tengok..dah la miskin..kalau kene  lagi bende macam tu.. memang susah..kalau mati terus tak pe
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 11:36 PM | Show all posts

Reply #6 sayang_mulut's post

dia org tak sanggup nak mula semula kehidupan apabila semua yang mereka ada musnah. Bukan mudahkan nak bina kehidupan semula bermula dari kosong
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2007 12:25 AM | Show all posts

Reply #1 dexa's post

Kenapa tajuk benang ni Gunung BerapA? He! He!
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 08:29 AM | Show all posts

Gunung Berapi Utama di Indonesia



This is a list of volcanoes in Indonesia. The geography of Indonesia is dominated by volcanoes that are formed due to subduction zones between the Eurasian plate and the Indo-Australian plate. Some of the volcanoes are notable for their eruptions, for instance, Krakatau for its global effects in 1883, Lake Toba for its supervolcanic eruption estimated to have occurred 74,000 Before Present which was responsible for six years of volcanic winter, and Mount Tambora for the most violent eruption in recorded history in 1815.

Volcanoes in Indonesia are a part of the Pacific Ring of Fire. The 150 entries in the list below are grouped into six geographical regions, four of which belong to the volcanoes of the Sunda Arc trench system. The remaining two groups are volcanoes of Halmahera, including its surrounding volcanic islands, and volcanoes of Sulawesi and the Sangihe Islands. The latter group is in one volcanic arc together with the Philippine volcanoes.

The most active volcanoes are Kelut and Merapi on Java island which have been responsible for thousands of deaths in the region. Since AD 1000, Kelut has erupted more than 30 times, of which the largest eruption was at scale 5 on the Volcanic Explosivity Index (VEI), while Merapi has erupted more than 80 times. The International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior has named Merapi as a Decade Volcano since 1995 because of its high volcanic activity.


ref: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_volcanoes_in_Indonesia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-11-2007 08:31 AM | Show all posts
berderet gunung berapi
trasa cam tinggal dgn timing bom jer ..........
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 08:32 AM | Show all posts
alahai byknyer kalau semua meletop serentak abis lar
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 08:34 AM | Show all posts
motif byk giler gunung berapi???
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 08:38 AM | Show all posts
semua tu kalu campurkan dan letak kat semenanjung kita sure abissss........
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 03:49 PM GMT+8 , Processed in 0.070361 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list